Cozonac fara gluten. Iata o reteta simpla si delicioasa pentru un cozonac fara gluten, folosind faina de ovaz:
Ingrediente:
- 300 g faina de ovaz
- 10 g Rice Pudding
- 1 pachet de drojdie uscata
- 1 lingurita de indulcitor stevia*
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- 120 ml lapte vegetal
- 2 oua
- 50 g unt topit
- 100 g stafide
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 ou batut pentru uns
.
*Indulcitorul pe baza de stevia – spre deosebire de multi indulcitori naturali, acesta nu mareste nivelul de zahar din sange. Totodata, acesta nu are nici calorii, ceea ce inseamna ca poate fi consumat si la dieta. Fiind de 150 de ori mai dulce decat zaharul, acest indulcitor se va folosi intr-o cantitate mult mai mica. Astfel, se va inlocui o cana de zahar alb cu 1 lingurita de indulcitor pe baza de stevia.
Mod de preparare:
- Intr-un bol mare, amesteca faina de ovaz, Rice Pudding, drojdia uscata, stevia, sarea si scortisoara.
- Adauga laptele caldut, ouale batute si untul topit si amesteca pana cand obtii o compozitie omogena.
- Adauga stafidele si coaja de lamaie si amesteca din nou.
- Acopera bolul cu un prosop de bucatarie curat si lasa aluatul sa creasca timp de aproximativ o ora, intr-un loc cald si fara curenti de aer.
- Dupa ce aluatul a crescut, framanta-l putin pe o suprafata presarata cu faina de ovaz, apoi modeleaza-l in forma de cozonac.
- Aseaza cozonacul pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-l sa creasca inca 20-30 de minute.
- Incalzeste cuptorul la 180°C.
- Unge cozonacul cu oul batut folosind o pensula si coace-l in cuptor timp de aproximativ 30-35 de minute, sau pana cand devine auriu-maroniu.
- Scoate cozonacul din cuptor si lasa-l sa se raceasca complet inainte de a-l taia in felii si a-l servi.
Sper ca aceasta reteta sa fie de ajutor pentru a pregati un cozonac delicios fara gluten, care poate fi savurat cu cei dragi!
.