Publicat pe

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (II)

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (I)
VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (II)

Descoperă beneficiile pe care ți le poate aduce acest super aliment – OUL. Inițial, a fost considerat un aliment de bază datorită valorii sale nutriționale ridicate (în anii 1950) iar ulterior, în anii 1970-80, s-a considerat că  ar trebui redus consumul acestuia din cauza unui posibil efect dăunător asupra sănătății. În prezent și încă din anul 2000, oul este considerat un aliment fundamental, prezentând efecte benefice pentru sănătate.

Cum se păstrează ouăle

  • a. Cumpărați ouă cu coaja intactă și fără murdărie aparentă.
  • b. Respectați dozele recomandate și păstrați întotdeauna ouăle la frigider.
  • c. Se consumă întotdeauna după preparare sau se păstrează la frigider pentru o perioadă scurtă de timp.
  • d. Maioneza si alte sosuri similare trebuie preparate cu o igienă extremă și adăugând mereu lămâie sau oțet.
  • e. Manipulați cu grijă ouăle care urmează să fie bătute, gătite sau servite, pentru a evita contactul cu coaja.

OUL CA ALIMENT FUNCȚIONAL

Am putea evidenția câteva componente ale oului cu proprietăți pozitive pentru sănătate.

  • a. Caroteni: neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulelor. Conținutul și proprietățile sale variază în funcție de caroten.
  • b. Luteina si Zeaxantină: favorizează menținerea funcției vizuale.
  • C. Vitamina E: neutralizează radicalii liberi. Conținutul său în ou poate fi crescut prin adăugarea unui supliment în furaj.
  • D. Acizi grași ω-3 (DHA/EPA): reduc riscul bolilor cardiovasculare. Îmbunătățirea funcțiilor vizuale și mentale.
  • E. Colina: favorizează întreținerea și îmbunătățește funcțiile cognitive, în special memoria.

Tabelele nutriționale

Conținutul de aminoacizi, exprimat în mg/ou de 50g

Aminoacid gălbenuș albuș întreg
Acid glutamic 850 520 330
Cisteină 150 100 50
Fenilalanină 350 230 120
Glicol 220 140 80
Histidină 160 90 70
Isoleucină 360 210 150
Leucină 570 330 240
Lizina 450 250 200
Metionină 210 150 60
Proline 260 150 110
Serina 500 270 230
Tirozina 280 160 120
Treonină 320 180 140
Triptofan 110 70 40
Valina 430 270 160

Compoziția nutrițională a oului preparat


Ou proaspăt
Ou fiert Ou prăjit în ulei Omletă
Apa 75,8 75,7 70,3 71,7
Energie (Kcal) 145 145 184 171
Proteína 12,5 12,5 13,4 14,6
Grasimi 10,5 10,5 14,5 12,5
ACS 3,1 3,1 4,3 3,7
AGMI 4,2 4,2 5,8 5
AGPI 1,3 1,3 2 1,5
Colesterol 380 380 400 350
Retinol 200 200 220 225
Vit E (eq) 1,2 1,2 1,2 1
Vit-B1 0,08 0,08 0,07 0,06
Vit-B2 0,46 0,35 0,41 0,35
Vit-B6 0,12 0,12 0,14 0,1
Vit-B12 1,6 1,2 1,2 1,3
Folat 60 60 42 30

Recomandări WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Calcium Up

    33,00 lei
    Selectează opțiunile
  • complex multivitamine și minerale

    Daily Energy Complex multivitamine și minerale 90tab

    77,00 lei
    Citește mai mult
  • IMMUNE ADVANCED 60cps

    Reducere 44% 80,00 lei 45,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (I)

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (I)
VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (II)

Descoperă beneficiile pe care ți le poate aduce acest super aliment – OUL. Inițial, a fost considerat un aliment de bază datorită valorii sale nutriționale ridicate (în anii 1950) iar ulterior, în anii 1970-80, s-a considerat că ar trebui redus consumul acestuia din cauza unui posibil efect dăunător asupra sănătății. Încă din anii 2000, oul a început să fie considerat un aliment fundamental, prezentând efecte benefice pentru sănătate.

COMPOZIȚIA ȘI VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI

Oul este un aliment foarte eterogen compus din: coajă, gălbenuș și albuș.

Valoarea nutritivă a oului:

Gălbenuș de ou: 47% apă, 16% proteine, 34% grăsimi, 0,6% carbohidrați
Albuș de ou: 88% apă, 10% proteine, 0,03% grăsimi, 0,8% carbohidrați.

A. Proteină

Conținutul procentual de proteine ​​din ou (12%) este puțin mai mic decât cel al altor alimente proteice precum carnea (20%) și peștele (18%). Această proteină este distribuită eterogen între albus și gălbenuș, albușul fiind eminamente proteic, în timp ce gălbenușul conține, pe lângă proteine, întreaga fracțiune lipidică a ouului.

B. Lipide

Compoziția acizilor grași este favorabilă deoarece există un echilibru perfect între grăsimile saturate și nesaturate cu un raport AGI/AGS de 1,77. Acest raport este mai bun decât la marea majoritatea cărnurilor (0,88 la miel, 1,12 la vită, 1,36 la porc).

Pe de altă parte, oul are un conținut ridicat de colesterol (400mg/100g).

În cele din urmă, este de remarcat în special faptul că fracția de acizi grași este modificabilă prin dietă. În ultimii ani, au apărut ouă îmbogățite în PUFA n-3 cu lanț lung (omega-3), precum EPA și DHA. Acest lucru a fost realizat cu furaje îmbogățite în acești acizi grași.

c. Minerale

Pentru a lua în considerare valoarea nutritivă a oului în raport cu mineralele, vom folosi cantitățile zilnice recomandate (DZR). Dacă se consumă 2 ouă mari (120g) se acoperă necesarul zilnic în proporție de 8% pentru fier și zinc, 16% pentru fosfor, 11% pentru calciu, 4%  pentru magneziu și 34% pentru seleniu.

d. Vitamine

Oul este unul dintre alimentele care reunește cele mai importante concentrații de vitamine atât solubile în apă, cât și liposolubile. Toate vitaminele liposolubile au valori ridicate, în special K (62% din CDR) și au o capacitate mare de acumulare, conform furajelor. Într-o măsură mai mică este prezentă și vitamina B2 (30%) și vitaminele A, D, B12, dar și acidul folic care variază între 12 și 16%.

Compoziția variabilă a ouălor

Diverși factori pot induce modificări în calitatea oului, fiind afectată atât compoziția chimică cât și valoarea nutritivă a acestora. Elementele care pot fi modificate prin hrănirea găinilor includ unele minerale (iod, fluor, mangan), unele vitamine (A, E, K, B1, B2, B12, biotină, pantotenat, folat) și unii acizi grași, în special nesaturați (oleic), linoleic și linolenic…).

CONSUMUL DE OUĂ ȘI COLESTEROLUL

Având în vedere recomandările de restricționare a aportului de ouă în anii 1970 și 1980, multe studii s-au dedicat stabilirii relației specifice dintre modificările consumului de ouă și impactul acestora asupra nivelului de colesterol plasmatic.

Concluziile privind efectele consumului de ouă indică faptul că, deși furnizează o cantitate mare de colesterol, acesta nu provoacă o creștere substanțială a colesterolului plasmatic și influența sa este neglijabilă asupra raportului LDL-colesterol (rău)/HDL-colesterol (bun).

CONSIDERAȚII IGIENICO-SANITARE

Oul, datorita structurii sale, este unul dintre cele mai sigure alimente. Din exterior spre interior există o serie întreagă de bariere care îl protejează de contaminarea externă. Prin urmare, este dificil ca oul să fie contaminat în timpul etapei de producție în fermă. Factorii de risc sunt cei care modifică structura cochiliei și a cuticulei exterioare. Din acest motiv, spălarea pentru îndepărtarea murdăriei nu este autorizată, deoarece ar îndepărta stratul care acoperă porii cochiliei de la intrarea microorganismelor.

Se știe că toxiinfecțiile alimentare, fie prin salmonella, fie prin alt microorganism, se datorează manipulării incorecte a ouălor proaspete și a celor care nu au suferit modificări termice. Germenii nu se găsesc niciodată în interiorul oului.

OUL CA ALIMENT FUNCȚIONAL

Am putea evidenția câteva componente ale oului cu proprietăți pozitive pentru sănătate.

  • a) Caroteni: neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulelor.
  • b) Luteina si Zeaxantina: favorizeaza mentinerea functiilor vizuale.
  • c) Vitamina E: neutralizeaza radicalii liberi. Conținutul său în ou poate fi crescut prin adăugarea unui supliment în furaj.
  • d) acizi grași OMEGA-3 (DHA/EPA): reduc riscul bolilor cardiovasculare. Îmbunătățește funcțiile vizuale și mentale.
  • e) Colina: favorizeaza intretinerea si imbunatateste functiile cognitive, in special memoria.

Recomandari WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Calcium Up

    33,00 lei
    Selectează opțiunile
  • complex multivitamine și minerale

    Daily Energy Complex multivitamine și minerale 90tab

    77,00 lei
    Citește mai mult
  • IMMUNE ADVANCED 60cps

    Reducere 44% 80,00 lei 45,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Bol cu nucă de cocos

Bol cu nucă de cocos și bază de aluat.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1 castron:

  • 10 g Cookie Protein 80+
  • 10 g faina de cocos
  • 10 g indulcitor
  • 3 g gumă guar (agent de îngroşare)
  • 3 g amidon de tapioca
  • –> se amestecă într-un bol
.
  • 25 g iaurt
  • 4 g unt de migdale
  • –> adaugă, amestecă bine, gustă
  • –> se pune in forma, se trage marginea in sus, se intepă
Umplere:
  • 100 g iaurt
  • 20 g indulcitor
  • 10 g Cookie Protein 80+
  • 5 g faina de cocos
  • 3 g gumă guar
  • fulgi de ovaz cu nuca de cocos n.r.
  • –> Se amestecă bine, se toarnă pe blat
  • o mână de fulgi de cocos
  • –> se presară deasupra
  • –> 190 / aproximativ 25-30 minute
⠀⠀
Topping:
  • quark* proteic de casă

*Quark a fost folosit de multă vreme de dieters ca o alternativă la mai multe creme grase și iaurturi și o sursă de proteine ​​sănătoase. Deci, ce este Quark? Este oficial o brânză, datorită naturii sale lactate. Arată puțin ca iaurtul și poate fi schimbat în tot felul de rețete pentru a reduce din grăsimi sau calorii atunci când înlocuiți lucruri precum iaurt sau cremă.

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Bol cu napolitană

Bol cu napolitană. Azi avem ceva „nebunii” cu 32% Whey Wafer Bar… 

Ingrediente

Mod de preparare

  • Puneți foi vafe/napolitană din cereale integrale într-un vas plat.
  • Tăiați batonul de napolitană în bucăți mici și amestecați cu iaurt și îndulcitor.
  • Puneți o parte din cremă deoparte – într-un castron și – restul – îl așezați peste foi. Apoi un alt strat de crema și foi vafe.
  • Topiți și întindeți ciocolata ca ultim strat.
  • Puneți la rece aproximativ 15 minute amestecul până când ciocolata este fermă…
*
  • Cerealele integrale sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. În fiecare porție de cereale integrale sunt prezente diverse vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi sănătoase, enzime vegetale și fibre.
  • Cerealele integrale te ajută să îți menții o greutate normala. Cerealele integrale au un aport ridicat de fibre și un indice glicemic mai mic decât variantele rafinate. Fibrele din cerealele integrale te vor ajuta să ai o digestie mai bună, să te saturi cu o cantitate mai mică de alimente și să îți menții nivelul de energie pe o perioadă mai lungă de timp.
  • Din cereale integrale obții gustări delicioase. Cei mai mulți dintre noi consumăm cerealele la mic dejun, cu lapte. Poți fi creativ și le poți combina cu iaurt, le poți adăuga în smoothie-uri și fresh-uri sau le poți consuma combinate cu fructele tale preferate. Astfel vei avea parte de un mic dejun sățios, sănătos și gustos.
*
  • În ceea ce privește mâncatul între mese, părerile specialiștilor sunt unanime. Deși cei mai mulți nutriționiști recomandă trei mese pe zi plus două-trei gustări, acestea din urmă trebuie alese cu mare grijă, pentru a evita compromiterea dietei și îngrășarea.
  • Pentru a-ți potoli pofta de dulce și pentru a combate oboseala fizică sau intelectuală, între mese poți consuma mai degrabă fructe sau semințe (nuci, alune de pădure, migdale, semințe de floarea-soarelui și de dovleac, fistic etc). Scopul gustărilor este evitarea scăderilor bruște de glicemie și diminuarea senzației de foame până la următoarea masă principală (pentru a se evita supraalimentarea). Dacă mai dorești și altceva în afară de fructe și semințe, Weider îți propune o gamă bogată de produse delicioase pe care le poți savura între mese:  batoanele fitness cu un conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi. Batoanele proteice de la Weider sunt suplimente nutritive sub formă de baton care le furnizează sportivilor doza de energie necesară înainte sau după antrenamentele intense. Batoane fitness de cea mai bună calitate pentru sportivii ambițioși.

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Ziua brioşelor cu ciocolată

Da, da, da! Noi azi sărbătorim cu brioşe pentru că este ziua lor!

Pentru aluat aveți nevoie de:​​​​​​​

  • 150g faina de spelta si 40g faina de migdale​​​​​​
  • 20 g pudră proteică ciocolată  
  • 5 g praf de copt​​​​​​
  • 30 g amidon
  • 60 g eritritol​​​​​​​
  • 200 ml lapte​​​​​
  • 1 lingurita vanilie
  • 50 g ulei de cocos​​​​​​
  • 1 ou​​​​​​
  • 25 g cacao pentru copt

Pentru umplutură aveți nevoie de:​​​​​​​

Pentru cremă aveți nevoie de: ​​​​​​​​

  • 20 g pudra de budinca de vanilie
  • 200 ml lapte​​​​​
  • 3 linguri de eritritol​​​​​​
  • 120 g margarină vegană
  • 20 g Peanut Butter Smooth
  • 50 g ciocolata​​​​​​
  • 15 g alune de pădure
.

Proteina

Performanța sportivă presupune efort fizic intens, ambiție, dedicare, dar și recuperare și alimentație corespunzătoare. Pentru a câștiga masă musculară în scurt timp, ai nevoie de un antrenament intensiv alături de o alimentație corectă. Weider vine în sprijinul tău cu suplimente proteice de cea mai bună calitate: pudră proteică, cazeinat de calciu, proteină din zer, proteină din soia. Suplimentele proteice Weider au fost dezvoltate folosind instrumente de cercetare și teste de laborator de ultimă generație pentru a răspunde nevoilor sportivilor de performanță, indiferent de disciplina acestora. Alege proteinele ideale pentru creșterea musculară și intensificarea forței.

Recomandări WEIDER:

  • Weider Protein Pancake Mix

    Protein Pancake Mix 600gr

    77,00 lei
    Selectează opțiunile
  • Peanut Butter Smooth 1kg

    51,00 lei
    Citește mai mult
  • crema proteica ciocolata

    WHEY PROTEIN Choco Creme

    26,00 lei
    Adaugă în coș
  • Crema proteică tartinabilă cu caramel sărat

    WHEY PROTEIN CREME caramel sarat

    26,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Turn de ciocolată

Turn de ciocolată de la @leckerandhealthy. Desertul ideal pe care să-l încercați în weekend…

Ingrediente:⁣

  • Napolitane de ciocolată⁣
  • O lingură de proteină
  • 40 ml cafea
  • 200 gr băutură vegetală
  • 50 g de ciocolată 99%
  • 1 mână de fulgi de de cacao
  • Fructe de sezon

Mod de preparare:⁣

  • Pentru cremă, amestecăm proteinele cu băutura vegetală. Adăugăm cafeaua, 30g ciocolată topită, și amestecăm bine până nu mai sunt cocoloașe⁣
  • Amestecăm și dăm la congelator pentru o jumătate de oră, astfel încât să fie foarte rece și să se îngroașe puțin.⁣
  • Punem crema de la rece între foile de napolitană
  • Decorăm cu cantitatea rămasă de ciocolată topită, fructe proaspete și fulgi de cacao.⁣

Minunat! Vei descoperi o adevărată delicatesă.⁣

Băuturi Weider

Atunci cand lucrezi intens la sală, ai nevoie de o nutriție adecvată și de hidratare optimă. Organismul uman conține 60% apă, iar în urma unui antrenament intens aceasta se pierde în proporție de aproximativ 4% prin transpirație. Pentru a preveni efectle nocive ale deshidratării, care se poate manifesta prin stări de leșin sau de greață, dureri de cap accentuate, uneori chiar vomă, trebuie să ne asigurăm o hidratare corectă înainte, în timpul și după antrenamentele solicitante. Selecția noastră de băuturi proteice îți oferă posibilitatea de a obține cu ușurință toate substanțele nutritive de care ai nevoie, atât înainte cât și după antrenament. Consultă gama noastră completă de băuturi cu vitamine și minerale, L-carnitină lichidă, taurină și cafeină, BCAA, L-citrulină, L-arginină, fibre, aminoacizi și magneziu lichid.

 Articol: weider

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Prăjituri cu felii de mandarină

Prăjituri cu felii de mandarină şi… caise​​​​​​​​​. Pentru 9 porții aveți nevoie de: ​​​​​​​​

Blat:​​​​​​

  • 40 g Faină integrală
  • 30 g Gold Whey Vanilie
  • 10 g Lapte praf instant
  • 10 g praf de copt
  • 100 ml lapte de migdale​​​​​
  • 2 linguri de eritritol​​​​​​

Cremă:​​​​​​

  • 500 g de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi​​​​​
  • 1 cutie mică de mandarine în suc propriu
  • Aromă de Vanilie​​​​​
  • 1 pachet Gelatin Fix​​​​​​​

Strat de fructe:​​​​​​

  • 2 caise
  • 3 linguri gem de caise fără zahăr​​​​​
  • Se amestecă ingredientele și se coc într-o formă de silicon (20×20 cm) la 180 de grade timp de 10-15 minute
  • Se intinde gemul pe fund și se așează caisele feliate deasupra
  • Pentru cremă se amestecă iaurtul, aroma, mandarinele și gelatina
  • Se întinde crema pe blat și se dă la rece pentru câteva ore.

O mandarină mică conține 40 de calorii și 9 grame de carbohidrați. Mandarinele conțin, de asemenea, 1,3 grame de fibre. De asemenea, mandarinele sunt încărcate cu vitamina B6. O deficiență de vitamina B6 poate duce la aparița simptomelor de slăbiciune și de greață. Recomandările de vitamina B6 sunt de 100 miligrame pentru adulții cu vârsta peste 18 ani. Conțin potasiu și au un conținut scăzut de sodiu – 199 miligrame de potasiu, comparativ cu 2,4 miligrame de sodiu. Acest lucru ajută la relaxarea vaselor de sânge și la menținerea adecvată a tensiunii arteriale.

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Negrese delicioase cu fasole neagră

Astăzi vom servi negrese delicioase cu fasole neagră. Da, ai citit bine, fasole neagră! Fasolea neagră poate înlocui făina, ceea ce constituie un mare avantaj pentru cei cu sensibilitate sau intoleranță la gluten.

Pe langă faptul că nu conține gluten, fasolea neagră are un conținut foarte scăzut de calorii deci vom putea servi ceva dulce cu un aport foarte bun de proteine și un aport scăzut de calorii.

Pentru 9 bucăți aveți nevoie de:

Mod de preparare

  • Pune toate ingredientele într-un blender sau amestecă-le formand un aluat folosind un blender manual.
  • Coace intr-o forma de silicon 20x20cm 20-25 minute la 180 de grade.

Fasolea neagră

Fasolea neagră este bogată în fibre, carbohidrați, acid folic, potasiu și proteine. De asemenea, nu conține sodiu și colesterol. Fasolea este un aliment super sănătos. Aceasta are beneficii nutriționale impresionante. Datorită concentrației ridicate de nutrienți, consumul de fasole într-o dietă poate îmbunătăți starea generală de sănătate și poate scădea riscul de boli de inimă, obezitate și multe tipuri de cancer.

Valoare nutrițională – O sută de grame de fasole gătită conține:

  • Calorii – 132 Kcal;
  • Grăsimi – 0,54 g;
  • Carbohidrați – 23,7 g;
  • Proteine – 8,8 g;
  • Fibre  – 8,7 g;
  • Apă – 65,4 g.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Proteinele și pierderea în greutate

Sunt dietele bogate în proteine ​​cea mai bună opțiune pentru pierderea în greutate? Știm că există multe dezbateri când vine vorba despre o dieta bogată în proteine ​iar cei care nu știu prea multe despre nutriție pot crede că grăsimile și carbohidrații sunt inamicii care îngrașă, nu? Proteinele, pe de altă parte, se digeră mai greu și te mențin sătul pentru mai mult timp, așa că ar trebui să ajute la slăbit.

Din păcate, acest lucru nu este așa simplu.

Proteinele ​​și pierderea în greutate

Există trei mecanisme principale care ar putea justifica argumentul că o dietă bogată în proteine ​​​​duce la pierderea în greutate.

  1. Termogeneză: se cheltuiește mai multă energie pe metabolizarea proteinelor decât pe metabolizarea carbohidraților sau a grăsimilor. 20-30% din energia derivată din alimente proteice este de fapt folosită în metabolismul tău, în comparație cu carbohidrații și grăsimile, care folosesc aproximativ 5% și, respectiv, 15%.
  2. Sațietate: Deoarece proteinele durează mai mult să se descompună în intestin, ele rămân în stomac mai mult timp, ceea ce întârzie golirea gastrică și, prin urmare, crește senzația de sațietate.
  3. Scăderea aportului de calorii: Ca urmare a sațietății crescute, se înregistrează o scădere a aportului total de calorii. Cu alte cuvinte, fiind sătul pentru mai mult timp, nu simți nevoia să mănânci la fel de des și, prin urmare, aportul tău total de calorii scade.

Ce se întâmplă când proteinele devin principala mea sursă de energie?

  • Dietele bogate în proteine ​​și sărace în carbohidrați pun organismul în stare de cetoză.
  • În timp ce urmezi o dietă bogată în proteine, principala sursă de energie a organismului, glucoza, nu este disponibilă.
  • Organismul folosește trigliceridele (grăsimile) ca nouă sursă de energie. Acest lucru duce la cetoză.
  • Cetoza favorizează arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare.
  • După câteva săptămâni, organismul se adaptează și nivelul cetonelor revine la normal, iar organismul arde grăsimile mai eficient.

Care sunt aspectele negative ale unei diete bogate în proteine?

  • Odată cu creșterea metabolismului proteinelor, există o creștere a producției de acid uric. Acest lucru poate provoca gută și pietre la rinichi.
  • Restricționând cantitatea de alimente pe care o consumați, veți intra inevitabil într-un deficit caloric.
  • Menținerea unei diete bogate în proteine ​​înseamnă eliminarea altor alimente hrănitoare, ceea ce la rândul său creează un deficit nutrițional.
  • Această dietă evită carbohidrații și, de asemenea, fructele și legumele, cel puțin în cantitățile necesare. Prin urmare, nu este posibil să se obțină vitamine și minerale, precum și fibre (derivate și din multe alimente care conțin carbohidrați) care se găsesc în principal în fructe și legume.
  • Posibile anxietăți pe termen lung și efect de rebound.

Ce spun dovezile științifice despre dieta bogată în proteine?

  • Greutatea corporală depinde mai degrabă de aportul caloric total decât de raportul de macronutrienți.
  • Un studiu în mediu controlat a comparat mai multe diete cu calorii egale care constau din diferite rapoarte de macronutrienți și a concluzionat că restricția calorică, nu raportul de macronutrienți, a dus la pierderea în greutate. Compararea dietelor sărace în carbohidrați și bogate în carbohidrați la 6 și 12 săptămâni (în studii diferite) a condus la aceeași concluzie, la fel ca și compararea unei diete sărace în grăsimi/bogată în proteine ​​cu o dietă bogată în grăsimi/proteine.
  • La persoanele care suferă de hiperinsulinemie și rezistență la insulină, sau chiar diabet de tip 2, rezultatele sunt mai mult sau mai puțin aceleași: restricția calorică, fără raporturi de macronutrienți, duce la pierderea în greutate. Cu toate acestea, două studii au descoperit că masa slabă s-a păstrat mai bine la femei (dar nu la bărbați) cu o dietă bogată în proteine.

În concluzie, slăbirea necesită o dietă săracă în calorii, iar atâta timp cât această restricție calorică nu este mare, poți avea un raport de macronutrienți care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață, stilului de antrenament și cel mai important, bunăstării tale mentale.

Studii:
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8561057
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15007396
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12816768
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17298712
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22215165
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15817850
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8968851
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18175733
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15303109

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Ghid de nutriție pentru sportivii vegetarieni-vegani

Există numeroase discuții despre dieta vegană și despre compatibilitatea acesteia cu performanța sportivă. Mulți afirmă că cele două nu se potrivesc…

Este dieta vegană compatibilă cu sportul?

Este adevărat că nu este ușor să urmezi această dietă, mai ales când ai obiective atât de solicitante sau dacă sarcina de efort este foarte grea, deoarece pot exista anumite cerințe nutriționale de care trebuie să ții cont. Dar asta nu înseamnă că – dacă ai un ghid bun – nu o poți scoate la capăt.

De ce este important un ghid nutrițional bun pentru sportivii vegetarieni-vegani?

Pentru că pot apărea deficiențe de vitamine

  • Dietele vegetariene și vegane tind să fie mai scăzute în proteine, vitamina B12, riboflavină (vitamina B2), vitamina D, calciu, fier și zinc.
    Un sportiv cu o dietă de proastă calitate este mai predispus la deficiențe care pot limita performanța, antrenamentul și recuperarea.
  • Este esențial pentru sportivii vegani să își optimizeze aportul de proteine. O atenție deosebită trebuie acordată atât cantității, cât și calității proteinelor pe care le consumați.
  • Proteinele ​​din plante sunt incomplete, lipsesc aminoacizii esențiali și există mai puțini aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA) decât proteinele de origine animală. Deci, este dieta vegană compatibilă cu sportul?
  • Nu este necesar să combinați sursele de proteine ​​la fiecare masă pentru a obține un profil complet de aminoacizi, dar este important să existe suficientă varietate în sursele de proteine ​​consumate în fiecare zi.
  • De asemenea, proteinele pe bază de plante au o biodisponibilitate mai scăzută, de aceea este recomandat ca sportivii vegani să consume mai multe proteine ​​decât este recomandat.
  • În ceea ce privește suplimentarea, studiile de până acum arată că suplimentarea cu proteine ​​(în special proteina din mazăre) poate îmbunătăți recuperarea după antrenament și susține creșterea musculară.
  • Potrivit unei recenzii recente care compară proteinele animale și cele vegetale, s-a demonstrat că proteinele pe bază de plante au un răspuns mai scăzut în sinteza proteinelor musculare în comparație cu proteinele animale. Unul dintre motive se poate datora conținutului scăzut de Leucină (un aminoacid esențial pentru sinteza proteinelor musculare). Deși nici răspunsul muscular după ingestia de proteine ​​vegetale nu a fost studiat suficient.

Strategii pentru îmbunătățirea performanței unui sportiv vegetarian-vegan

  • Creșteți aportul de fier împreună cu vitamina C și aveți grijă la inhibitorii dietetici precum taninul (cafea, ceai și cacao) care reduc absorbția fierului. Consumați-l la cel puțin 1 oră după masă.
  • Luați Vitamina B12 ca supliment, alături de alimente fortificate cu B12 și drojdie nutritivă.
  • Pentru îmbunătățirea aportului de zinc pe bază de plante, se recomandă un consum mai mare de semințe de dovleac, cânepă, leguminoase, nuci și fasole. Înmuierea și încolțirea pot reduce acidul fitic din anumite alimente, astfel încât biodisponibilitatea nutrienților este crescută.
  • Variați proteinele pe bază de plante pe parcursul zilei, inclusiv aminoacizi precum leucina (soia, semințe de dovleac), metionina (nuci, semințe și quinoa) și lizina (leguminoase).
  • Creșteți consumul de proteine ​​vegetale din: linte, soia (soia texturată, băutură de soia, iaurt de soia, tofu), năut, alune, quinoa, spelta, tempeh, migdale, semințe de cânepă, semințe de chia, drojdie de bere, germeni de grâu.
  • Suplimentarea cu creatină poate îmbunătăți performanța la exerciții de mare intensitate, precum și pentru creșterea masei musculare și a forței maxime.
  • Suplimentarea cu beta-alanina poate fi, de asemenea, utilă, deoarece vegetarienii-vegani au un nivel scăzut de carnozină musculară, iar beta-alanina poate ajuta la îmbunătățirea performanței de antrenament de mare intensitate prin reducerea oboselii musculare.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Antrenează-te eficient și mănâncă inteligent

Poți fi un bun alergător cu o dietă proastă, dar cu siguranță poți deveni un mare alergător cu o dietă corectă. Vă expunem aici cele mai frecvente greșeli făcute de alergători atunci când vine vorba de mâncare.

1. Neglijezi complet alimentația

Prea multi sportivi, în special cei care aleargă, îsi neglijează complet alimentatia. Asta nu este foarte rău dacă vrei sa alergi doar din când în când. Dar dacă scopul tău este să fii mai rapid, mai agil, să îmbunătățești timpul de cursă, să îmbunătățești rezistența și, de asemenea, să ai grijă de sănătatea ta, astfel încât mai târziu să poți continua să alergi, atunci nutriția este ingredientul care lipsește din pachetul tău de alergare.

2. Bei alcool

De obicei bei alcool după toate antrenamentele? Una, două, chiar patru beri nu au făcut rău nimănui! Dar pot, mai ales că studiile au arătat că consumul de alcool după exerciții fizice poate afecta recuperarea glicogenului muscular și, astfel, repararea corespunzătoare a mușchilor. De asemenea, in functie de cantitate, te poate deshidrata, iar dupa orice antrenament de ce are nevoie corpul tau este o buna hidratare.

3. Nu mănânci înainte de antrenament

Este esențial să reîncărcați rezervele musculare de glicogen înainte de exerciții pentru a avea performanțe mai bune, pentru a reduce oboseala și, de asemenea, pentru a evita posibila hipoglicemie care duce la amețeli. Desigur, va depinde de intensitatea și durata exercițiilor, dar studiile recente arată că macronutrienții esențiali sunt carbohidrații alături de proteine. Combinația acestora crește atât sinteza proteinelor musculare, cât și performanța.

Uneori este dificil să pregătesti gustările sau mesele care trebuie luate înainte de antrenament, iar pentru asta un baton cu fulgi de ovăz ar fi opțiunea ideală – de care ai nevoie pentru antrenament.

4. Nu ai pofta de mâncare

Un subiect care generează multe controverse, însă, recuperarea după terminarea exercițiilor este foarte importantă, mai ales dacă te antrenezi de mai multe ori pe săptămână sau chiar de două ori pe zi. Studiile arată că combinația perfectă este carbohidrații cu asimilare rapidă + proteine, deoarece în acest moment sensibilitatea la insulină este dublată, adică rezultatul va fi mai mult glicogen stocat. Prin urmare, ai mai multă energie atunci când mergi să faci următorul antrenament și te recuperezi mai repede, esențial dacă ceea ce cauți este îmbunătățirea performanței. Depozitele de glicogen și disponibilitatea aminoacizilor în sânge vor fi cheile pentru cea mai bună recuperare, lucru care se realizează dacă dieta noastră este bine planificată după antrenament.

Cu toate acestea, după sesiuni mai lungi sau mai intense unii alergători își pierd pofta de mâncare, iar consumul de alimente solide este o provocare.

  • Smoothi-urile sau chiar băuturile pentru sport sunt opțiuni bune.
  • O optiune pentru post-antrenament este un shake proteic cu fructe, de exemplu: Isolate Whey + Ananas + lapte de cocos.
  • Sau Carbo Boost Gel – combinația ideală de carbohidrați complecși și simpli și aminoacizi în format gel.
  • Jeleu – ENERGY JELLY BAR , care este o proporție corectă de proteine + carbohidrați.

5. Eviţi grăsimile

Dacă eviți tot felul de grăsimi pentru că nu vrei să te îngrași, este o mare greșeală. Consumul de grăsimi din dietă nu înseamnă neapărat să câștigi grăsime corporală. Grasimile (mai ales sanatoase) sunt esentiale deoarece ajuta organismul sa absoarba vitamine precum A, D, E si K. De asemenea, cresc satietatea deoarece dureaza mai mult pentru a fi digerate, motiv pentru care regleaza nivelul zaharului din sange. Acestea ajută digestia, reglează metabolismul și scad colesterolul din sânge.

Nu vorbesc despre grăsimile din produse de patiserie, sau proteinele animale sau unt. Vorbesc despre avocado, peste, nuci, uleiuri de masline si seminte. Asigurați-vă că consumați o proporție de cel puțin 25% grăsimi din caloriile zilnice.

Incearca sa faci mici schimbari si pe rand, iti vei da seama ca pe termen lung vei obtine din ce in ce mai multe rezultate si efortul va fi meritat din plin. Antrenează-te eficient, mănâncă inteligent și vei obține rezultate!

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Ce alegem: batoane sau geluri?

Până acum câțiva ani aveam doar alimente solide, dar în urmă cu ceva timp au apărut gelurile, alimente în format lichid cu absorbție rapidă. Baton sau gel?  În teorie, îndoiala a fost rezolvată: gel întotdeauna! Totusi gelurile nu sunt potrivite pentru toată lumea. Dar să mănânci un baton alergând pare foarte complicat. Între geluri și batoane… există însă… jeleurile!

Jeleul are multe avantaje – primul fiind textura! Este exact ceea ce trebuie! Îl dizolvi în gură în timp ce continui sa alergi. Dacă ai nevoie de o aprovizionare rapidă, mesteci și înghiți fără nicio problemă, cu avantajul că este mai ușor de digerat față de un baton tradițional.

Energy Jelly Bar: Un produs revoluționar!

Evolutia in lumea suplimentelor sportive a facut un alt pas – Energy Jelly Bar. Pare un baton, dar textura este de jeleu.

Pentru cei care cred că aceste batoane sunt doar bomboane, nimic nu este mai departe de adevăr! Cu un raport de 2-1-1 de BCCA, Arginina si Taurina, Energy Jelly Bar are cele mai importante componente ale primelor geluri. În plus, aceste noi batoane au electroliți și suc de sfeclă. Amintiți-vă că sfecla roșie este bogată în nitrați, care sunt precursori ai oxidului nitric, o substanță vasodilatatoare care îmbunătățește oxigenarea și performanța la efort fizic prelungit. Mi se pare un produs foarte complet in compozitie, in format si in textura. În plus, au o dimensiune foarte confortabilă pentru a le putea purta într-o singură mână și a putea continua să alergi sau să mânuiesti ghidonul. Iar aromele sale de cirese si pepene verde (foarte foarte reusite) vor ajunge sa te convinga.

Daca mergi bine cu gelurile traditionale e ok … dar sunt momente in care gelurile nu iti mai convin… Cred că acest nou format de baton te poate ajuta!

Recomandari WEIDER: