Publicat pe

Trişează pentru a obţine câştiguri masive!

repetarile trisate

Trişează pentru a obţine câştiguri masive! Repetările trișate reprezintă un concept adesea controversat în lumea fitnessului și a culturismului. Pentru unii, acestea sunt văzute ca un truc inteligent pentru a maximiza rezultatele antrenamentelor, în timp ce alții le consideră o abatere de la principiile de bază ale exercițiilor corecte. Cu toate acestea, înțelegerea corectă și utilizarea strategică a repetărilor trișate pot aduce beneficii semnificative în dezvoltarea forței și a masei musculare.

Ce sunt repetările trișate?

Repetările trișate implică utilizarea unei tehnici sau a unei mișcări care încalcă în mod intenționat standardele obișnuite pentru a facilita ridicarea unei greutăți mai mari sau pentru a permite realizarea unui număr suplimentar de repetări. Acestea pot include utilizarea ușoară a altor grupe musculare pentru a compensa oboseala sau încărcarea excesivă a greutății pentru a încuraja creșterea musculară.

Exemple de repetări trișate:

 • Împingeți cu ajutor la ridicarea ganterelor. În timp ce împingi greutățile în sus, poți utiliza ușor spatele sau picioarele pentru a obține un impuls suplimentar în mișcare.
 • Înclinări ușoare la genuflexiuni. La finalul unui set de genuflexiuni, poți utiliza o ușoară înclinare a corpului înainte pentru a reduce tensiunea asupra mușchilor femurali și a facilita finalizarea repetării.
 • Utilizarea balansului la biceps curl. În loc să ridici greutatea strict cu mușchii bicepsului, poți folosi o ușoară balansare a corpului pentru a facilita ridicarea greutății.
 • Repetări trișate la flotări. În timp ce execuți flotările, poți să îți sprijini ușor genunchii pe podea sau să folosești un pic de balans pentru a ajuta la ridicarea corpului, mai ales dacă nu mai poți face flotări complete din cauza oboselii.
 • Repetări trișate la tracțiuni. Dacă te chinui să completezi un set de tracțiuni, poți să îți folosești picioarele pentru a te împinge ușor în sus la fiecare repetare pentru a ajuta la ridicarea corpului.
 • Repetări trișate la îndreptări cu bara. Dacă te afli într-o poziție în care nu mai poți ridica bara până la cap, poți să îți folosești puțin spatele pentru a-ți da impuls și a finaliza mișcarea.
 • Repetări trișate la flotările de brațe. Dacă simți că nu mai poți face o repetare completă a flotării de brațe, poți să îți sprijini ușor genunchii pe podea pentru a reduce greutatea corpului și a ajuta la finalizarea mișcării.
 • Repetări trișate la ridicările de umeri cu gantere. În timp ce ridici ganterele la nivelul umerilor, poți să îți folosești picioarele pentru a-ți da un impuls ușor pentru a ajuta la ridicarea greutății.

Principii de antrenament pentru repetările trișate:

 • Utilizarea rațională. Repetările trișate ar trebui utilizate în mod strategic și doar atunci când sunt absolut necesare pentru a depăși un platou sau pentru a adăuga stimulare suplimentară.
 • Menținerea formei corecte. Chiar și atunci când folosești repetări trișate, este important să menții o formă corectă pentru a reduce riscul de accidentare și pentru a maximiza implicarea grupelor musculare țintite.
 • Varietatea.Nu te baza exclusiv pe repetările trișate în antrenamentul tău. Este important să menții o varietate de exerciții și tehnici pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a mușchilor.
 • Progresia graduală. Începe cu utilizarea unor niveluri moderate de trișare și progresează treptat pe măsură ce câștigi în forță și control.
 • Feedback și ajustare. Monitorizează atent modul în care răspunde corpul tău la utilizarea repetărilor trișate și ajustează antrenamentul în funcție de nevoile și progresul tău.

Făcute corect, repetările trişate te pot duce de la nivelul de bun/mare la cel de foarte bun/imens. Repetările trișate pot fi un instrument valoros în arsenalul tău de antrenament, dar este important să le utilizezi cu înțelepciune și responsabilitate. O abordare echilibrată și atentă poate contribui la obținerea rezultatelor dorite în dezvoltarea forței și a masei musculare.

Exemple de sportivi care au folosit repetările trișate

 • Arnold Schwarzenegger. O legendă în culturism, Arnold a menționat în autobiografia sa că a folosit repetările trișate în antrenamentele sale pentru a atinge un nivel ridicat de masă musculară și definire.
 • Dorian Yates. Un alt mare nume în culturism, Yates a fost cunoscut pentru utilizarea metodelor intense de antrenament, care au inclus și repetările trișate, pentru a obține rezultatele dorite.
 • Mike Mentzer. Antrenor și culturist american, Mentzer a promovat o abordare intensă a antrenamentului care includea și utilizarea repetărilor trișate pentru a atinge pragurile de forță și creștere musculară.

 

Recomandări WEIDER: