Publicat pe

Trişează pentru a obţine câştiguri masive!

repetarile trisate

Trişează pentru a obţine câştiguri masive! Repetările trișate reprezintă un concept adesea controversat în lumea fitnessului și a culturismului. Pentru unii, acestea sunt văzute ca un truc inteligent pentru a maximiza rezultatele antrenamentelor, în timp ce alții le consideră o abatere de la principiile de bază ale exercițiilor corecte. Cu toate acestea, înțelegerea corectă și utilizarea strategică a repetărilor trișate pot aduce beneficii semnificative în dezvoltarea forței și a masei musculare.

Ce sunt repetările trișate?

Repetările trișate implică utilizarea unei tehnici sau a unei mișcări care încalcă în mod intenționat standardele obișnuite pentru a facilita ridicarea unei greutăți mai mari sau pentru a permite realizarea unui număr suplimentar de repetări. Acestea pot include utilizarea ușoară a altor grupe musculare pentru a compensa oboseala sau încărcarea excesivă a greutății pentru a încuraja creșterea musculară.

Exemple de repetări trișate:

 • Împingeți cu ajutor la ridicarea ganterelor. În timp ce împingi greutățile în sus, poți utiliza ușor spatele sau picioarele pentru a obține un impuls suplimentar în mișcare.
 • Înclinări ușoare la genuflexiuni. La finalul unui set de genuflexiuni, poți utiliza o ușoară înclinare a corpului înainte pentru a reduce tensiunea asupra mușchilor femurali și a facilita finalizarea repetării.
 • Utilizarea balansului la biceps curl. În loc să ridici greutatea strict cu mușchii bicepsului, poți folosi o ușoară balansare a corpului pentru a facilita ridicarea greutății.
 • Repetări trișate la flotări. În timp ce execuți flotările, poți să îți sprijini ușor genunchii pe podea sau să folosești un pic de balans pentru a ajuta la ridicarea corpului, mai ales dacă nu mai poți face flotări complete din cauza oboselii.
 • Repetări trișate la tracțiuni. Dacă te chinui să completezi un set de tracțiuni, poți să îți folosești picioarele pentru a te împinge ușor în sus la fiecare repetare pentru a ajuta la ridicarea corpului.
 • Repetări trișate la îndreptări cu bara. Dacă te afli într-o poziție în care nu mai poți ridica bara până la cap, poți să îți folosești puțin spatele pentru a-ți da impuls și a finaliza mișcarea.
 • Repetări trișate la flotările de brațe. Dacă simți că nu mai poți face o repetare completă a flotării de brațe, poți să îți sprijini ușor genunchii pe podea pentru a reduce greutatea corpului și a ajuta la finalizarea mișcării.
 • Repetări trișate la ridicările de umeri cu gantere. În timp ce ridici ganterele la nivelul umerilor, poți să îți folosești picioarele pentru a-ți da un impuls ușor pentru a ajuta la ridicarea greutății.

Principii de antrenament pentru repetările trișate:

 • Utilizarea rațională. Repetările trișate ar trebui utilizate în mod strategic și doar atunci când sunt absolut necesare pentru a depăși un platou sau pentru a adăuga stimulare suplimentară.
 • Menținerea formei corecte. Chiar și atunci când folosești repetări trișate, este important să menții o formă corectă pentru a reduce riscul de accidentare și pentru a maximiza implicarea grupelor musculare țintite.
 • Varietatea.Nu te baza exclusiv pe repetările trișate în antrenamentul tău. Este important să menții o varietate de exerciții și tehnici pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a mușchilor.
 • Progresia graduală. Începe cu utilizarea unor niveluri moderate de trișare și progresează treptat pe măsură ce câștigi în forță și control.
 • Feedback și ajustare. Monitorizează atent modul în care răspunde corpul tău la utilizarea repetărilor trișate și ajustează antrenamentul în funcție de nevoile și progresul tău.

Făcute corect, repetările trişate te pot duce de la nivelul de bun/mare la cel de foarte bun/imens. Repetările trișate pot fi un instrument valoros în arsenalul tău de antrenament, dar este important să le utilizezi cu înțelepciune și responsabilitate. O abordare echilibrată și atentă poate contribui la obținerea rezultatelor dorite în dezvoltarea forței și a masei musculare.

Exemple de sportivi care au folosit repetările trișate

 • Arnold Schwarzenegger. O legendă în culturism, Arnold a menționat în autobiografia sa că a folosit repetările trișate în antrenamentele sale pentru a atinge un nivel ridicat de masă musculară și definire.
 • Dorian Yates. Un alt mare nume în culturism, Yates a fost cunoscut pentru utilizarea metodelor intense de antrenament, care au inclus și repetările trișate, pentru a obține rezultatele dorite.
 • Mike Mentzer. Antrenor și culturist american, Mentzer a promovat o abordare intensă a antrenamentului care includea și utilizarea repetărilor trișate pentru a atinge pragurile de forță și creștere musculară.

 

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

De ce durata pauzelor dintre seturi contează?

Te-ai întrebat vreodată cum să optimizezi antrenamentul tău pentru a obține rezultate mai bune și mai rapide? Un aspect esențial, adesea trecut cu vederea, este durata pauzelor dintre seturi. Haideți să explorăm de ce ajustarea periodică a acestor pauze poate fi cheia succesului în sala de fitness!

Adaptare la nivelul de fitness

Fie că ești un începător entuziast sau un veteran experimentat al sălii de sport, adaptarea pauzelor dintre seturi la nivelul tău de fitness actual este crucială. În timp ce studiile sugerează că pauzele mai scurte pot stimula secreția de hormoni anabolici, nivelul tău de pregătire poate influența eficacitatea acestui principiu.

Creșterea masei musculare

Dacă obiectivul tău principal este creșterea masei musculare, atunci ajustarea duratei pauzelor poate fi o strategie inteligentă. Studiile arată că pauzele mai lungi între seturi pot contribui la volumul total de antrenament, ceea ce poate favoriza hipertrofia musculară. Experimentează cu variante pentru a găsi echilibrul perfect între intensitate și recuperare.

Recomandare pentru Creștere Musculară (Hipertrofie): Pauze mai lungi, în general între 60-90 de secunde.

Recomandare pentru Forță și Putere: Pauze mai lungi, în jur de 2-5 minute.

Exercițiile variate – cheia progresului

Corpul tău se adaptează la rutina de antrenament în timp, ceea ce poate duce la o perioadă de stagnare în progresul tău. Ajustarea duratei pauzelor dintre seturi oferă o modalitate simplă și eficientă de a aduce un element surpriză în antrenamentul tău. Această variație poate declanșa noi stimuli de creștere și poate preveni stagnarea progresului.  

Recomandare pentru Arderea Grăsimilor și Fitness Cardiovascular: Pauze mai scurte, în jur de 30-60 de secunde.

Eficiență în timp

Pentru cei cu un program încărcat, eficiența în timp poate fi crucială. Reducerea temporară a pauzelor dintre seturi poate ajuta la menținerea unui antrenament intens și productiv, chiar și în sesiuni mai scurte. Recomandare: Pauze variabile, ajustate în funcție de exercițiu și obiectiv.

Folosește feedback-ul corpului tău

Corpul tău îți oferă semnale importante. Dacă te simți prea obosit sau, dimpotrivă, prea puțin solicitat, încearcă să ajustezi durata pauzelor. Ascultă feedback-ul corpului tău pentru a identifica ce funcționează cel mai bine pentru tine într-un moment dat.

Recomandare: Ajustarea în funcție de reacția corpului tău și progresul înregistrat.

Fiecare persoană răspunde diferit la pauzele dintre seturi. Experimentează și observă cum reacționează corpul tău în timp pentru a găsi durata optimă a pauzelor.

În concluzie, ajustarea periodică a duratei pauzelor dintre seturi poate fi cheia unei evoluții continue în sala de fitness. Fie că îți propui să construiești masă musculară, să arzi grăsimi sau să îți optimizezi timpul petrecut în sala de sport, experimentarea cu variatele durate de pauze poate aduce beneficii surprinzătoare în ceea ce privește progresul tău fizic și mental. Nu uita să adaptezi acest principiu la obiectivele și nevoile tale specifice și bucură-te de drumul către un corp sănătos și puternic!

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Supraantrenament: cum identifici și soluționezi această problemă

Nu confunda seriozitatea cu nebunia! Depăşirea limitelor în ceea ce priveşte  antrenamentul te poate împiedica să-ţi atingi scopul. Adică… a merge pe aceeaşi cale prea mult timp cu tone de greutăţi, o mulţime de seturi, tehnici de creştere a intensităţii, poate cauza oprirea progreselor. Aceasta înseamnă supraantrenament! „Supraantrenamentul este o stare foarte reală simţită de culturişti. Aceasta se caracterizează prin creşterea ritmului cardiac în stare de repaos, recuperare neaşteptat de lungă după antrenament, insomnie, transpiraţie crescută, iritabilitate, probleme de digestie, oboseală, depresie şi scăderea forţei şi rezistenţei,” spune Jim Stoppani, cunoscut nutriționist sportiv, cercetător și antrenor de fitness American.

Semne ale supraantrenamentului

 • Oboseala persistentă. Dacă simți o oboseală constantă și dificultate în a recupera între sesiunile de antrenament, aceasta ar putea fi o avertizare a supraantrenamentului.
 • Scăderea performanței. Observarea unei scăderi semnificative în forță, rezistență sau performanță în activitățile fizice poate fi un semn clar.
 • Probleme de somn. Insomnia sau o calitate slabă a somnului pot indica stresul cronic asupra organismului.
 • Schimbări în greutate. Supraantrenamentul poate afecta metabolismul, ducând la scăderea în greutate sau la dificultăți în atingerea obiectivelor de pierdere în greutate.
 • Modificări ale stării de spirit/ Creșterea iritabilității, anxietatea sau chiar depresia pot fi asociate cu supraantrenamentul.

Primul pas ce trebuie făcut pentru a duce un corp supraantrenat din nou la stadiul de creştere este de a recunoaşte simptomele. Clar e ca supraantrenamentul nu este produs într-o zi, nici nu poate fi vindecat într-o zi. Este foarte important să acorzi mult timp pentru recuperare. Aceasta ar putea însemna câteva zile, chiar săptămâni, de pauză de la sală. Aceasta nu înseamnă activitate zero, ci să stai departe de antrenamentul intense, cu greutăţi mari. Activităţile în aer liber, o schimbare a mediului şi o activitate mai lejeră poate ajuta procesul de revenire.

Cum să rezolvi problema

 • Redu intensitatea și frecvența antrenamentelor: Acordă-ți corpului mai mult timp pentru recuperare prin reducerea duratei și intensității sesiunilor de antrenament.
 • Introdu pauze active: Include zile de pauză activă în programul tău, cum ar fi mersul în pas alert sau yoga, pentru a menține circulația și pentru a reduce stresul asupra sistemului nervos.
 • Prioritizează somnul: Asigură-te că ai un program regulat de somn și că acorzi importanța necesară odihnei pentru recuperare.
 • Nutriție adecvată: Consumă alimente bogate în nutrienți pentru a sprijini recuperarea, inclusiv proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase.
 • Varietate în antrenament: Evită rutina excesivă și variat antrenamentul pentru a implica diferite grupuri musculare și a reduce riscul supraantrenamentului localizat.
 • Consultă un profesionist: Dacă simptomele persistă, consultă un antrenor personal pentru a obține sfaturi personalizate și pentru a evalua condiția ta fizică.

Concluzie

Prevenirea și tratarea supraantrenamentului necesită o atenție atentă asupra corpului și a semnelor sale. Ascultă-ți organismul, ajustează programul de antrenament în consecință și acordă o atenție deosebită odihnei și nutriției. Supraantrenamentul poate fi evitat sau rezolvat printr-o abordare echilibrată și atentă la nevoile individuale ale organismului tău.

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Tracțiunile (pull-up)

Tracțiunile (pull-up). Tracțiunile sunt un exercițiu foarte eficient pentru a dezvolta mușchii spatelui la sportivii pasionați de fitness și culturism.

În plus, tracțiunile au și alte utilizări sportive. De exemplu, sunt foarte importante pentru cățărare atunci când se folosește o prindere predispusă sau neutră (palmele îndreptate) și la tragerea cu coatele depărtate, acțiuni utilizate pe scară largă în alpinism.

Pull-up-urile beneficiază și gimnastele atunci când trebuie să se ridice pe bara orizontală de pe bara paralelă atunci când coatele sunt ținute cu o prindere neutră. În plus, ele îmbunătățesc performanța la înotul bras și fluture.

Tehnica pentru un pull-up perfect

Prindeți o bară orizontală cu mâinile la 20 cm distanță, la lățimea umerilor. Întindeți-vă complet brațele și relaxați-vă umerii, astfel încât spatele să fie complet extins. Inspirați adânc și țineți-vă respirația în timp ce vă contractați dorsele pentru a vă ridica. Ține-ți coatele în lateral și în afară și coboară-le astfel încât să te poți împinge în sus.

Continuați să trageți până când maxilarul ajunge la nivelul barei cu o mișcare ușor concavă a corpului pentru o contracție completă a spatelui. Expulzați aerul și coborâți în poziția de pornire într-un mod controlat.

Nu utilizați bicepșii pentru a efectua exercițiul. Concentrează-te pe contracția mușchilor din partea superioară.

La început – sigur – nu ai suficientă forță pentru a face mai multe repetări, poți să-ți odihnești picioarele pe o bancă și să te ții de partea excentrică a mișcării (la coborâre), care îți va oferi forța necesară pentru a realiza mai mult în următoarea sesiune de antrenament.

Tracțiunile sunt ca genuflexiunile pentru partea superioară a corpului, ele oferă o îmbunătățire generală a părții superioare a corpului.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Antrenament cu motivație

antrenament cu motivatie

Antrenament cu motivație. După ce am văzut care pot fi strategiile și trucurile de a reporni după o pauză, haideți să vedem cum să continuam antrenamentul cu motivație – pentru a vă putea atinge obiectivele!

Mai multă intensitate și mai puțină odihnă

Foarte des vezi oameni care lasă să treacă mult timp între un exercițiu și altul, vorbind sau uitându-se la smartphone… GREȘIT! Dacă doriți să profitați de toată energia și motivația pe care o aveți, de la începutul până la sfârșitul antrenamentului, nu luați pauze prea lungi. Dacă lăsați să treacă mai puțin timp între exerciții, antrenamentul dvs. va fi mai scurt și mai intens, cu un dublu beneficiu: mențineți o frecvență cardiacă optimă și folosiți un timp mai scurt!

Partenerul potrivit pentru a vă motiva

S-a văzut că antrenamentul cu un partener este util în scopuri de performanță, atâta timp cât partenerul tău este angajat și urmărește un obiectiv la fel ca al tău. Dacă „partenerul” de formare pe care l-ați ales, petrece mai mult timp vorbind sau gândindu-se la altceva… schimbați-l! nu este partenerul potrivit pentru rezultatele dvs.!

Ascultați muzică bună

Dacă zgomotul și bâlbâiala din jurul tău în timpul exercițiilor te deranjează, soluția este… muzica bună. Alege ceva care te energizează, cu un ritm dinamic și pozitiv. Creați-vă lista de redare pe baza acestor senzații și purtați-o întotdeauna cu dvs. la antrenamente, acest lucru poate face cu adevărat diferența.

Păstrați o evidență a activităților dvs.

Progresul nu se vede imediat (acest lucru poate îi poate demoraliza – în special pe cei mai nerăbdători). Pentru a vă urmări progresul, luați notă de ceea ce faceți în timpul antrenamentelor. Marcați numărul fiecărui set, repetarea și greutatea utilizată. De fiecare dată comparați-l cu antrenamentul anterior și, chiar dacă în oglindă veți părea că vedeți întotdeauna același corp, notele vor vorbi și vă vor arăta progresul!

Creșteți greutățile

Corpul nostru este tentat să facă ceea ce îl obosește cel mai puțin și pe care îl consideră mai ușor de făcut. Cu toate acestea, atunci când simți că ai terminat antrenamentul sau un singur exercițiu, crește dificultatea! Poți crește greutatea, seturile sau repetările sau poți schimba exercițiile și poți trece la nivelul următor. Poți încerca, de exemplu, TRX sau Total Resistance Exercise. Acest lucru vă va determina să încercați ceva nou și să vă provocați limitele.

Nu încetați să vă provocați corpul și nu uitați, antrenamentul trebuie să fie și distractiv. Urmați aceste sfaturi simple și veți fi uimiți de rezultatele pe care le puteți obține, într-un timp scurt, cu consecvență.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Cum îți revii după o pauză?

cum sa-ti revii dupa o pauza

Revenirea la viața normală după o bună perioadă de relaxare este foarte dificilă. Acest lucru se aplică nu numai întoarcerii la muncă, școală sau universitate, ci și pentru activitatea fizică.

De foarte multe ori este mai dificil să o iei de la capăt cu sportul, mai ales pentru cei care nu îl practica frecvent și… este amânat în căutarea momentului potrivit care – în cele mai multe cazuri – nu mai vine. Așa că ajungem la Crăciun, fără să ne dăm seama, într-o formă fizică despre care nu vrem să vorbim aici…

4 sfaturi simple pentru a putea relua rutina sportivă întreruptă:

 1. ÎNCEPE GRADUAL: ca în aproape toate situațiile, este necesară o perioadă de adaptare, de fapt corpul nostru are nevoie de o perioadă de „tranziție”, mai ales după o perioadă de inactivitate, pentru a ne putea adapta din nou la intensitatea și frecvența antrenamentului (desigur, nu toată lumea are nevoie de ea).
 2. STABILEȘTE-ȚI OBIECTIVE: oricât de bine ar fi să faci sport, este normal să treci prin perioade în care ne simțim epuizați, căutarea motivației (o provocare de înfruntat, limite de depășit etc.) ajută foarte mult. Încercați noi obiective chiar de la început, pentru a vă motiva să vă recuperați.
 3. ORGANIZEAZĂ-TE EFICIENT: mai ales la început, organizația este foarte importantă. Este normal să profitați de aceste ultime zile de vreme bună pentru a organiza angajamente, printre aceste angajamente găsiți timp pentru antrenament. La urma urmei, cine nu are o oră liberă în timpul zilei?!
 4. PREMIAZĂ-TE: Este un mod bun de a te motiva. Dacă simțiți că sfârșitul antrenamentului este mai greu decât de obicei, gândiți-vă la ce urmează (cină, relaxați-vă la duș etc.) sau gândiți-vă la rezultatul pe care îl veți obține și la satisfacția pe care o vei avea.

Acestea sunt sfaturi simple care vă pot ajuta să vă lucrați la minte și motivație … un ultim sfat pe care aș dori să-l dau este să profitați de aceste ultime zile de vreme blândă pentru a putea face un antrenament în aer liber, în acest fel îți vei reactiva corpul și vei putea depăși mai ușor faza de reajustare la rutina sportivă.

 

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Un comentariu

Interviu cu Marius Antohe

Interviu cu Marius Antohe

Interviu realizat de: Haralambie Athes

E foarte interesant felul în care cunoşti oameni, iar aceştia îţi schimbă perspectiva asupra lucrurilor. M-am considerat întotdeauna un pasionat de culturism. Cei care împărtăşesc interesul pentru acest hobby cunosc, cu siguranţă, entuziasmul cu care intră în sala de antrenament. La mine, acest entuziasm începuse să se dilueze, din motive diverse. Intâmplarea a făcut să îl întâlnesc pe Marius Antohe. Îl ştiam din revistele de culturism, şi am fost mai mult decât plăcut surprins că statutul de campion nu îi conferise – cum din păcate prea adesea se întâmplă – şi „aere de vedetă”. Marius este una dintre cele mai politicoase, decente şi relaxate persoane pe care le-am cunoscut. Statura sa gigantică – o primă impresie care ocazional intimidează începătorii dornici să-l asalteze cu întrebări – este acompaniată de o răbdare supraomenească şi un calm aproape imperturbabil.

Şi dacă tot am menţionat întrebările din partea începătorilor (fiind instructor, are din plin parte de ele), am avut şansa să fiu martorul unor scene desprinse parcă din teatrul absurdului, cu Marius răspunzând cu o seriozitate desăvârşită la întrebări ca „Puteţi să-mi recomandaţi o proteină pe geneticul meu?”, „E adevărat că tricepsul împinge bicepsul în sus?” sau „Domnu’, vă pricepeţi la fitness?” De asemenea, l-am văzut pe Marius ascultând, cu un calm ireal, sfaturi din partea unor începători cu experienţa numărabilă în videoclipuri youtube vizionate. Dar lucrul care îl face special pe Marius nu e nici răbdarea de fier, nici nivelul enciclopedic de cunoştinţe despre culturism, nici atenţia cu care monitorizează antrenamentele elevilor săi.

Nu e nici măcar suma impresionantelor atribute fizice. Este ambiţia. Şi voinţa de a deveni mai bun. Ambele sunt alimentate de o pasiune uriaşă pentru acest sport, pasiune pe care o insuflă şi celor din jurul său. În acest sens, Marius mi-a oferit o lecţie preţioasă. În urmă cu circa doi ani, când se antrena pentru un concurs (concurs pe care l-a şi câştigat, de altfel), am dat peste Marius în sală, la un antrenament pentru picioare. Se simţea foarte rău, abia putea să vorbească, şi toată lumea îi zicea să plece acasă şi să stea în pat până îşi revine. L-am întrebat şi eu: „De ce nu laşi antrenamentul astăzi şi nu pleci acasă, dacă tot ţi-e rău? Ce rost are să te antrenezi în halul ăsta?”

Răspunsul lui Marius a fost unul care m-a pus pe gânduri şi m-a făcut să înţeleg un lucru esenţial nu doar despre culturism, ci despre viaţă în general. Mi-a spus: „Când urc pe scenă crezi că arbitrii mă întreabă cum m-am simţit?…” Şi poate că aceasta e cea mai valoroasă lecţie din partea culturismului – şi mai ales din partea unor oameni ca Marius – pentru viaţa de zi cu zi. Doar rezultatele sunt apreciate, nu şi sacrificiile făcute sau obstacolele depăşite. Nu e singura lecţie de la Marius, cu siguranţă vor urma multe altele, mai ales că lecţiile nu vin acum de la un campion din revistele de culturism, ci de la cineva pe care sunt mândru să-l numesc „prieten”.

În cele ce urmează, va prezint un scurt interviu cu Marius:

R: Dacă ai fi prezentator la o emisiune TV şi l-ai avea drept invitat pe Marius Antohe, cum l-ai prezenta?
M: Bună ziua! Vi-l prezint pe Marius Eduard Antohe, din Iaşi. Are 38 de ani, e multiplu campion la culturism, deşi de profesie este artist – a terminat Conservatorul, secţia interpretare muzicală, la contrabas. Pe lângă sportiv de performanţă este şi instructor şi antrenor personal.

R: De cât timp te antrenezi şi care sunt rezultatele competiţionale de care eşti cel mai mândru?
M: Am început să mă antrenez acum 23 de ani la sala Domnului Florin Preduchin din Iași. Prima tentativă a fost prin anul 1992 la aceeaşi sală, dar fiind prea mic de vârstă nu m-au primit și au zis să vin când mai cresc:)). Ca rezultate competiționale sunt mândru de toate indiferent de loc, pt că am urcat pe scenă cu cei mai mari campioni, români și internaționali. Desigur, cel mai incantat sunt de competițiile unde am ieșit campion sau când am cucerit și premiul absolut, open-ul. Loc 1 Memorial Anatol Popa Călărași 2010, loc 1 cupa Sebastiano Reghin 2011, 2012, 2015, 2017, loc 1 trofeul international Hercule, loc 1 Grand Prix pro nutrition 2016, loc 1 + Open grand Prix Semtex Suceava 2017.

R: Cum ai descoperit culturismul? Vorbeşte-ne despre idolii şi mentorii tăi.
M: Fiind ieșean, inevitabil l-am văzut pe campionul (şi cel care avea să devină un idol pentru mine) Petru Ciorba prin anul 1992, în oraș, şi am rămas efectiv mască, eu aveam sub 50 kg atunci, am decis să merg la sală. Locuind lângă Sala Polivalenta, acolo m-am dus. Pe urma celebrul Arnold m-a motivat mai mult cu aparițiile sale în filme, mai ales în Terminator, care a fost un imbold enorm pt mine la vârsta aceea.
Toate acestea m-au determinat să mă dedic cu totul acestui sport. Deci, dintre români, idolul meu este clar Petru Ciorba. La profesioniști nu prea mai am, deoarece consider că acest sport la profesioniști se îndreaptă într-o direcție greșită, pentru că esteticul și proporțiile frumoase au trecut pe ultimul plan, masa musculară enormă trecând pe locul întâi, ceea ce nu e bine în opinia mea, profesioniștii de azi nu mai pot fi exemple pentru pasionații acestui sport, cum era pe vremea lui Arnold. Totuși ca idol ar fi Dexter Jackson datorită esteticului și longevității sale în acest sport. Ca mentor a fost Domnul Gica Hreapca, cel care mi-a dat încrederea și motivația de a concura, şi țin să-i mulțumesc şi pe această cale.

R: Cum te antrenezi? Care sunt grupele musculare şi exerciţiile preferate? Cât de drastică e dieta ta?
M: Mă antrenez zilnic, dimineaţa cardio, seara în sală cu greutăți, combin antrenamentele clasice cu cele moderne, permanent încerc noi artificii pentru a stimula creșterea musculară și a-mi îmbunătăți fizicul, îmi „ascult corpul” în permanenţă, nu fac ceva doar sa fie făcut, trebuie să simt acel exercițiu, altfel nu-l execut fără rost. Încerc permanent sa aduc grupele defavorizate genetic la nivelul celorlalte. Fac toate aceste lucruri cu mare placere, pentru că iubesc acest sport. În general pe semiregim , dar cum se apropie o competiție e în din ce în ce mai strict, chiar la extrem pe final, de nu mai am nici o picătură de energie să mă ridic din pat, să mai faci cardio și antrenament deja e o lupta mentală greu de descris în cuvinte, numai cine a trecut prin asta poate înțelege.

R: Ştiu că eşti şi instructor personal. Care sunt cele mai ciudate întrebări şi rugăminţi din partea elevilor tăi? Cum ţi se pare postura de instructor? Ce sfaturi le-ai da celor care vor să se apuce de culturism?
M: Da, lucrez și ca antrenor personal și o fac cu drag. Întrebarea cea mai întâlnită, dar și ciudată,  e legată de faptul că toți vor rezultate mari într-un timp foarte scurt, ceea ce e imposibil. Eu le recomand să aibă răbdare ca să-și schimbe aspectul fizic și să nu apeleze la variantele riscante și nesănătoase pe care le vor majoritatea. Un fizic plăcut se face în timp, cu disciplină și voință, nu exista scurtături. Și cel mai important lucru: le explic că trebuie sa fie sănătoși înainte de toate.

R: Asculţi muzică la antrenament? Dacă da, ce fel de muzică? Simţi că te ajută?
M: Muzica nu lipsește niciodată, e o mare motivație la antrenament, ascult în special hip hop, war epic music, rock, depinde de starea pe care o am în acel moment. Cel puțin la cardio în pregătire și pe dietă severă fără carbohidrați muzica mă ajută foarte mult.

R: Cum vezi scena actuală a culturismului profesionist? Ce părere ai despre noile categorii – Physique, Bodybuilding clasic etc.?
M: Scena actuala a culturismului pro nu se îndreaptă într-o direcție bună în opinia mea. A dispărut esența acestui sport și anume: esteticul. Bodybuilding clasic încearcă oarecum să readucă perioada de aur a culturismului.

R: Ce concursuri ai în vedere în viitorul apropiat? Ce presupune pregătirea dinainte de concurs?
M: Voi participa în continuare la marile competiții din România dar și din afară. Atât timp cât pot prezenta o formă mai bună voi fi sus pe scenă. Pregătirea constă în primul rand din dietă foarte strictă și suplimentaţie adecvată (care e foarte costisitoare) suplimente proteice, aminoacizi, vitamine, minerale etc, antrenament inteligent, cardio și refacere corespunzătoare. Totul e foarte bine calculat, cu un plan exact de dietă și antrenament.

R; Ce ai fi devenit dacă nu ai fi „tras de fiare”?
M: Nu există aşa un scenariu. Nu as mai fi eu dacă nu aş fi „tras de fiare” :))

R: Cum percepi imaginea culturistului, prin prisma interacţiunilor cu cei din jur? Te simţi urmărit cu privirea prin magazine, ţi se cer autografe, ţi se pun întrebări?
M: Din păcate imaginea culturismului a căzut. Necunoscătorii, deși mulți dintre ei merg și prin săli, ne văd ca pe niște ciudați care iau prafuri și pastile. Ei nu stiu ce sunt de fapt suplimentele alimentare și cât de importante sunt pentru organismul uman, mai ales pentru sportivi. Ei le confunda cu steroizii anabolizanţi, fără să aibă idee, de fapt, nici ce înseamnă aceştia. Majoritatea celor din jur nu au nici cea mai mica idee câte sacrificii stau în spatele unui campion de culturism, dar e foarte ușor să criticăm. Autografe uneori mi se cer pe la competiții și da, sunt întrebat frecvent pe stradă, în magazine sau online despre sportul pe care îl practic.

marius antohe

Recomandari WEIDER: