Publicat pe

Tracțiunile (pull-up)

Tracțiunile (pull-up). Tracțiunile sunt un exercițiu foarte eficient pentru a dezvolta mușchii spatelui la sportivii pasionați de fitness și culturism.

În plus, tracțiunile au și alte utilizări sportive. De exemplu, sunt foarte importante pentru cățărare atunci când se folosește o prindere predispusă sau neutră (palmele îndreptate) și la tragerea cu coatele depărtate, acțiuni utilizate pe scară largă în alpinism.

Pull-up-urile beneficiază și gimnastele atunci când trebuie să se ridice pe bara orizontală de pe bara paralelă atunci când coatele sunt ținute cu o prindere neutră. În plus, ele îmbunătățesc performanța la înotul bras și fluture.

Tehnica pentru un pull-up perfect

Prindeți o bară orizontală cu mâinile la 20 cm distanță, la lățimea umerilor. Întindeți-vă complet brațele și relaxați-vă umerii, astfel încât spatele să fie complet extins. Inspirați adânc și țineți-vă respirația în timp ce vă contractați dorsele pentru a vă ridica. Ține-ți coatele în lateral și în afară și coboară-le astfel încât să te poți împinge în sus.

Continuați să trageți până când maxilarul ajunge la nivelul barei cu o mișcare ușor concavă a corpului pentru o contracție completă a spatelui. Expulzați aerul și coborâți în poziția de pornire într-un mod controlat.

Nu utilizați bicepșii pentru a efectua exercițiul. Concentrează-te pe contracția mușchilor din partea superioară.

La început – sigur – nu ai suficientă forță pentru a face mai multe repetări, poți să-ți odihnești picioarele pe o bancă și să te ții de partea excentrică a mișcării (la coborâre), care îți va oferi forța necesară pentru a realiza mai mult în următoarea sesiune de antrenament.

Tracțiunile sunt ca genuflexiunile pentru partea superioară a corpului, ele oferă o îmbunătățire generală a părții superioare a corpului.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Antrenament cu motivație

Antrenament cu motivație. După ce am văzut care pot fi strategiile și trucurile de a reporni după o pauză, haideți să vedem cum să continuam antrenamentul cu motivație – pentru a vă putea atinge obiectivele!

Mai multă intensitate și mai puțină odihnă

Foarte des vezi oameni care lasă să treacă mult timp între un exercițiu și altul, vorbind sau uitându-se la smartphone… GREȘIT! Dacă doriți să profitați de toată energia și motivația pe care o aveți, de la începutul până la sfârșitul antrenamentului, nu luați pauze prea lungi. Dacă lăsați să treacă mai puțin timp între exerciții, antrenamentul dvs. va fi mai scurt și mai intens, cu un dublu beneficiu: mențineți o frecvență cardiacă optimă și folosiți un timp mai scurt!

Partenerul potrivit pentru a vă motiva

S-a văzut că antrenamentul cu un partener este util în scopuri de performanță, atâta timp cât partenerul tău este angajat și urmărește un obiectiv la fel ca al tău. Dacă „partenerul” de formare pe care l-ați ales, petrece mai mult timp vorbind sau gândindu-se la altceva… schimbați-l! nu este partenerul potrivit pentru rezultatele dvs.!

Ascultați muzică bună

Dacă zgomotul și bâlbâiala din jurul tău în timpul exercițiilor te deranjează, soluția este… muzica bună. Alege ceva care te energizează, cu un ritm dinamic și pozitiv. Creați-vă lista de redare pe baza acestor senzații și purtați-o întotdeauna cu dvs. la antrenamente, acest lucru poate face cu adevărat diferența.

Păstrați o evidență a activităților dvs.

Progresul nu se vede imediat (acest lucru poate îi poate demoraliza – în special pe cei mai nerăbdători). Pentru a vă urmări progresul, luați notă de ceea ce faceți în timpul antrenamentelor. Marcați numărul fiecărui set, repetarea și greutatea utilizată. De fiecare dată comparați-l cu antrenamentul anterior și, chiar dacă în oglindă veți părea că vedeți întotdeauna același corp, notele vor vorbi și vă vor arăta progresul!

Creșteți greutățile

Corpul nostru este tentat să facă ceea ce îl obosește cel mai puțin și pe care îl consideră mai ușor de făcut. Cu toate acestea, atunci când simți că ai terminat antrenamentul sau un singur exercițiu, crește dificultatea! Puteți crește greutatea, seturile sau repetările sau puteți schimba exercițiile și puteți trece la nivelul următor. Acest lucru vă va determina să încercați ceva nou și să vă provocați limitele.

Nu încetați să vă provocați corpul și nu uitați, antrenamentul trebuie să fie și distractiv. Urmați aceste sfaturi simple și veți fi uimiți de rezultatele pe care le puteți obține, într-un timp scurt, cu consecvență.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Cum îți revii după o pauză?

Cum îți revii după o pauză? Revenirea la viața normală după o bună perioadă de relaxare este foarte dificilă. Acest lucru se aplică nu numai întoarcerii la muncă, școală sau universitate, ci și pentru activitatea fizică.

De foarte multe ori este mai dificil să o iei de la capăt cu sportul, mai ales pentru cei care nu îl practica frecvent și… este amânat în căutarea momentului potrivit care – în cele mai multe cazuri – nu mai vine. Așa că ajungem la Crăciun, fără să ne dăm seama, într-o formă fizică despre care nu vrem să vorbim aici…

Mai jos avem pentru voi 4 sfaturi simple pentru a putea relua rutina sportivă pe care ai întrerupt-o la un moment dat:
  1. ÎNCEPE GRADUAL: ca în aproape toate situațiile, este necesară o perioadă de adaptare, de fapt corpul nostru are nevoie de o perioadă de „tranziție”, mai ales după o perioadă de inactivitate, pentru a ne putea adapta din nou la intensitatea și frecvența antrenamentului (desigur, nu toată lumea are nevoie de ea).
  2. STABILEȘTE-ȚI OBIECTIVE: oricât de bine ar fi să faci sport, este normal să treci prin perioade în care ne simțim epuizați, căutarea motivației (o provocare de înfruntat, limite de depășit etc.) ajută foarte mult. Încercați noi obiective chiar de la început, pentru a vă motiva să vă recuperați.
  3. ORGANIZEAZĂ-TE EFICIENT: mai ales la început, organizația este foarte importantă. Este normal să profitați de aceste ultime zile de vreme bună pentru a organiza angajamente, printre aceste angajamente găsiți timp pentru antrenament. La urma urmei, cine nu are o oră liberă în timpul zilei?!
  4. PREMIAZĂ-TE: Este un mod bun de a te motiva. Dacă simțiți că sfârșitul antrenamentului este mai greu decât de obicei, gândiți-vă la ce urmează (cină, relaxați-vă la duș etc.) sau gândiți-vă la rezultatul pe care îl veți obține și la satisfacția pe care o vei avea.

Acestea sunt sfaturi simple care vă pot ajuta să vă lucrați la minte și motivație … un ultim sfat pe care aș dori să-l dau este să profitați de aceste ultime zile de vreme blândă pentru a putea face un antrenament în aer liber, în acest fel îți vei reactiva corpul și vei putea depăși mai ușor faza de reajustare la rutina sportivă.

 

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Un comentariu

Interviu cu Marius Antohe

Interviu cu Marius Antohe

Interviu realizat de: Haralambie Athes

E foarte interesant felul în care cunoşti oameni, iar aceştia îţi schimbă perspectiva asupra lucrurilor. M-am considerat întotdeauna un pasionat de culturism. Cei care împărtăşesc interesul pentru acest hobby cunosc, cu siguranţă, entuziasmul cu care intră în sala de antrenament. La mine, acest entuziasm începuse să se dilueze, din motive diverse. Intâmplarea a făcut să îl întâlnesc pe Marius Antohe. Îl ştiam din revistele de culturism, şi am fost mai mult decât plăcut surprins că statutul de campion nu îi conferise – cum din păcate prea adesea se întâmplă – şi „aere de vedetă”. Marius este una dintre cele mai politicoase, decente şi relaxate persoane pe care le-am cunoscut. Statura sa gigantică – o primă impresie care ocazional intimidează începătorii dornici să-l asalteze cu întrebări – este acompaniată de o răbdare supraomenească şi un calm aproape imperturbabil.

Şi dacă tot am menţionat întrebările din partea începătorilor (fiind instructor, are din plin parte de ele), am avut şansa să fiu martorul unor scene desprinse parcă din teatrul absurdului, cu Marius răspunzând cu o seriozitate desăvârşită la întrebări ca „Puteţi să-mi recomandaţi o proteină pe geneticul meu?”, „E adevărat că tricepsul împinge bicepsul în sus?” sau „Domnu’, vă pricepeţi la fitness?” De asemenea, l-am văzut pe Marius ascultând, cu un calm ireal, sfaturi din partea unor începători cu experienţa numărabilă în videoclipuri youtube vizionate. Dar lucrul care îl face special pe Marius nu e nici răbdarea de fier, nici nivelul enciclopedic de cunoştinţe despre culturism, nici atenţia cu care monitorizează antrenamentele elevilor săi.

Nu e nici măcar suma impresionantelor atribute fizice. Este ambiţia. Şi voinţa de a deveni mai bun. Ambele sunt alimentate de o pasiune uriaşă pentru acest sport, pasiune pe care o insuflă şi celor din jurul său. În acest sens, Marius mi-a oferit o lecţie preţioasă. În urmă cu circa doi ani, când se antrena pentru un concurs (concurs pe care l-a şi câştigat, de altfel), am dat peste Marius în sală, la un antrenament pentru picioare. Se simţea foarte rău, abia putea să vorbească, şi toată lumea îi zicea să plece acasă şi să stea în pat până îşi revine. L-am întrebat şi eu: „De ce nu laşi antrenamentul astăzi şi nu pleci acasă, dacă tot ţi-e rău? Ce rost are să te antrenezi în halul ăsta?”

Răspunsul lui Marius a fost unul care m-a pus pe gânduri şi m-a făcut să înţeleg un lucru esenţial nu doar despre culturism, ci despre viaţă în general. Mi-a spus: „Când urc pe scenă crezi că arbitrii mă întreabă cum m-am simţit?…” Şi poate că aceasta e cea mai valoroasă lecţie din partea culturismului – şi mai ales din partea unor oameni ca Marius – pentru viaţa de zi cu zi. Doar rezultatele sunt apreciate, nu şi sacrificiile făcute sau obstacolele depăşite. Nu e singura lecţie de la Marius, cu siguranţă vor urma multe altele, mai ales că lecţiile nu vin acum de la un campion din revistele de culturism, ci de la cineva pe care sunt mândru să-l numesc „prieten”.

În cele ce urmează, va prezint un scurt interviu cu Marius:

R: Dacă ai fi prezentator la o emisiune TV şi l-ai avea drept invitat pe Marius Antohe, cum l-ai prezenta?
M: Bună ziua! Vi-l prezint pe Marius Eduard Antohe, din Iaşi. Are 38 de ani, e multiplu campion la culturism, deşi de profesie este artist – a terminat Conservatorul, secţia interpretare muzicală, la contrabas. Pe lângă sportiv de performanţă este şi instructor şi antrenor personal.

R: De cât timp te antrenezi şi care sunt rezultatele competiţionale de care eşti cel mai mândru?
M: Am început să mă antrenez acum 23 de ani la sala Domnului Florin Preduchin din Iași. Prima tentativă a fost prin anul 1992 la aceeaşi sală, dar fiind prea mic de vârstă nu m-au primit și au zis să vin când mai cresc:)). Ca rezultate competiționale sunt mândru de toate indiferent de loc, pt că am urcat pe scenă cu cei mai mari campioni, români și internaționali. Desigur, cel mai incantat sunt de competițiile unde am ieșit campion sau când am cucerit și premiul absolut, open-ul. Loc 1 Memorial Anatol Popa Călărași 2010, loc 1 cupa Sebastiano Reghin 2011, 2012, 2015, 2017, loc 1 trofeul international Hercule, loc 1 Grand Prix pro nutrition 2016, loc 1 + Open grand Prix Semtex Suceava 2017.

R: Cum ai descoperit culturismul? Vorbeşte-ne despre idolii şi mentorii tăi.
M: Fiind ieșean, inevitabil l-am văzut pe campionul (şi cel care avea să devină un idol pentru mine) Petru Ciorba prin anul 1992, în oraș, şi am rămas efectiv mască, eu aveam sub 50 kg atunci, am decis să merg la sală. Locuind lângă Sala Polivalenta, acolo m-am dus. Pe urma celebrul Arnold m-a motivat mai mult cu aparițiile sale în filme, mai ales în Terminator, care a fost un imbold enorm pt mine la vârsta aceea.
Toate acestea m-au determinat să mă dedic cu totul acestui sport. Deci, dintre români, idolul meu este clar Petru Ciorba. La profesioniști nu prea mai am, deoarece consider că acest sport la profesioniști se îndreaptă într-o direcție greșită, pentru că esteticul și proporțiile frumoase au trecut pe ultimul plan, masa musculară enormă trecând pe locul întâi, ceea ce nu e bine în opinia mea, profesioniștii de azi nu mai pot fi exemple pentru pasionații acestui sport, cum era pe vremea lui Arnold. Totuși ca idol ar fi Dexter Jackson datorită esteticului și longevității sale în acest sport. Ca mentor a fost Domnul Gica Hreapca, cel care mi-a dat încrederea și motivația de a concura, şi țin să-i mulțumesc şi pe această cale.

R: Cum te antrenezi? Care sunt grupele musculare şi exerciţiile preferate? Cât de drastică e dieta ta?
M: Mă antrenez zilnic, dimineaţa cardio, seara în sală cu greutăți, combin antrenamentele clasice cu cele moderne, permanent încerc noi artificii pentru a stimula creșterea musculară și a-mi îmbunătăți fizicul, îmi „ascult corpul” în permanenţă, nu fac ceva doar sa fie făcut, trebuie să simt acel exercițiu, altfel nu-l execut fără rost. Încerc permanent sa aduc grupele defavorizate genetic la nivelul celorlalte. Fac toate aceste lucruri cu mare placere, pentru că iubesc acest sport. În general pe semiregim , dar cum se apropie o competiție e în din ce în ce mai strict, chiar la extrem pe final, de nu mai am nici o picătură de energie să mă ridic din pat, să mai faci cardio și antrenament deja e o lupta mentală greu de descris în cuvinte, numai cine a trecut prin asta poate înțelege.

R: Ştiu că eşti şi instructor personal. Care sunt cele mai ciudate întrebări şi rugăminţi din partea elevilor tăi? Cum ţi se pare postura de instructor? Ce sfaturi le-ai da celor care vor să se apuce de culturism?
M: Da, lucrez și ca antrenor personal și o fac cu drag. Întrebarea cea mai întâlnită, dar și ciudată,  e legată de faptul că toți vor rezultate mari într-un timp foarte scurt, ceea ce e imposibil. Eu le recomand să aibă răbdare ca să-și schimbe aspectul fizic și să nu apeleze la variantele riscante și nesănătoase pe care le vor majoritatea. Un fizic plăcut se face în timp, cu disciplină și voință, nu exista scurtături. Și cel mai important lucru: le explic că trebuie sa fie sănătoși înainte de toate.

R: Asculţi muzică la antrenament? Dacă da, ce fel de muzică? Simţi că te ajută?
M: Muzica nu lipsește niciodată, e o mare motivație la antrenament, ascult în special hip hop, war epic music, rock, depinde de starea pe care o am în acel moment. Cel puțin la cardio în pregătire și pe dietă severă fără carbohidrați muzica mă ajută foarte mult.

R: Cum vezi scena actuală a culturismului profesionist? Ce părere ai despre noile categorii – Physique, Bodybuilding clasic etc.?
M: Scena actuala a culturismului pro nu se îndreaptă într-o direcție bună în opinia mea. A dispărut esența acestui sport și anume: esteticul. Bodybuilding clasic încearcă oarecum să readucă perioada de aur a culturismului.

R: Ce concursuri ai în vedere în viitorul apropiat? Ce presupune pregătirea dinainte de concurs?
M: Voi participa în continuare la marile competiții din România dar și din afară. Atât timp cât pot prezenta o formă mai bună voi fi sus pe scenă. Pregătirea constă în primul rand din dietă foarte strictă și suplimentaţie adecvată (care e foarte costisitoare) suplimente proteice, aminoacizi, vitamine, minerale etc, antrenament inteligent, cardio și refacere corespunzătoare. Totul e foarte bine calculat, cu un plan exact de dietă și antrenament.

R; Ce ai fi devenit dacă nu ai fi „tras de fiare”?
M: Nu există aşa un scenariu. Nu as mai fi eu dacă nu aş fi „tras de fiare” :))

R: Cum percepi imaginea culturistului, prin prisma interacţiunilor cu cei din jur? Te simţi urmărit cu privirea prin magazine, ţi se cer autografe, ţi se pun întrebări?
M: Din păcate imaginea culturismului a căzut. Necunoscătorii, deși mulți dintre ei merg și prin săli, ne văd ca pe niște ciudați care iau prafuri și pastile. Ei nu stiu ce sunt de fapt suplimentele alimentare și cât de importante sunt pentru organismul uman, mai ales pentru sportivi. Ei le confunda cu steroizii anabolizanţi, fără să aibă idee, de fapt, nici ce înseamnă aceştia. Majoritatea celor din jur nu au nici cea mai mica idee câte sacrificii stau în spatele unui campion de culturism, dar e foarte ușor să criticăm. Autografe uneori mi se cer pe la competiții și da, sunt întrebat frecvent pe stradă, în magazine sau online despre sportul pe care îl practic.

marius antohe

Recomandari WEIDER: