
De câțiva ani încoace, alimentația este din ce în ce mai studiată și importanța acesteia în prevenirea unor patologii mai mult sau mai puțin frecvente este tot mai bine înțeleasă. Dar dacă în ceea ce privește macronutrienții (carbohidrați, lipide și proteine) rolurile lor sunt destul de cunoscute, există mai multă confuzie în ceea ce privește micronutrienții (vitamine și minerale).
Sunt vitaminele cu adevărat importante?
Astăzi încercăm să clarificăm conceptele de bază referitoare la vitamine și importanța lor în organism.
Vitaminele sunt împărțite în două mari categorii, solubile în apă și solubile în grăsimi:
- Primele se dizolvă ușor în lichide organice și pot fi mai ușor de asimilat, dar, pe de altă parte, sunt și „consumate” și eliminate mai repede, de aceea va fi necesar să se consume zilnic cantități adecvate. Acestea includ vitamina C și vitaminele din grupa B;
- Acestea din urmă, datorită structurii lor chimice particulare, sunt mai bine depozitate în țesutul adipos și, dacă pe de o parte pot fi mai greu de absorbit, pe de altă parte formează rezerve în organism, care ne permit să putem compensa. pentru lipsa temporară de alimente. Vitaminele A – D – E – K aparțin acestui grup.
Dintre toate aceste substanțe, unele sunt mai cunoscute (de exemplu vitamina C sau unele din grupa B), altele puțin mai puțin, tot din cauza descoperirii târzii a activității lor reale în organismul nostru. Pentru a nu merge prea departe, haideți să vorbim despre unele dintre cele mai puțin cunoscute:
Vitamina K
Aveasta îndeplinește funcții importante în procesele de coagulare a sângelui, precum și în formarea oaselor. Se gaseste in alimente precum legumele cu frunze (spanac si salata verde) sau broccoli, varza etc. Sfat: pentru a-i crește absorbția, este util să poți adăuga surse de grăsime, precum uleiul de măsline;
B1 sau Tiamina
Tiamina este una dintre cele mai puțin „renumite” vitamine B dar care joacă un rol important în procesele energetice ale organismului nostru, de fapt favorizează transformarea glucozei în energie, mărind cantitatea disponibilă. Mai mult, este cunoscută și ca „vitamina moralului”, deoarece o cantitate adecvată în circulație favorizează atenția și atitudinea mentală. Din acest motiv, este important în timpul dezvoltării celor mai tineri. Sursele principale sunt: cerealele, leguminoasele, ouăle și carnea de porc.
B2 sau Riboflavină
… și aceasta este foarte utilă pentru metabolismul energetic din corpul nostru și funcționează împreună cu cea anterioară. Cele mai bogate alimente sunt: laptele și derivatele, ouăle și legumele cu frunze verzi;
B5 sau Acid pantotenic
Acid pantotenic este foarte important pentru diverse procese precum cele cognitive, imbunatatirea performantelor mentale, energetice, reducerea oboselii, sinteza hormonala, cresterea cantitatii de hormoni steroizi. Principalele surse de hrană sunt: leguminoasele, gălbenușul de ou și măruntaiele.
În principiu, importanța vitaminelor, mai mult sau mai puțin cunoscute așa cum sunt, este legată de diferitele procese fiziologice ale corpului nostru, dintre care unele sunt enumerate mai sus, și de funcționarea organismului. Cu o dietă variată și echilibrată, este greu să dai peste carențe, dar dacă crezi că nu primești suficiente vitamine, poate fi util să contactezi experți care îți pot analiza alimentația și te pot ajuta și cu utilizarea unor suplimente specifice.