Publicat pe

Diferențele dintre BCAA și EAA

Diferențele dintre BCAA și EAA

Oricine merge de ceva timp la săli de sport cu siguranță a auzit cel puțin o dată despre aminoacizi și despre efectele acestora asupra organismului. Da! Aminoacizii reprezintă unitățile de bază ale proteinelor și sunt esențiali pentru funcționarea corectă a organismului. În total, există 20 de aminoacizi comuni, iar aceștia sunt împărțiți în două categorii principale: aminoacizi esențiali (EAA – Essential Amino Acids) și aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA – Branched-Chain Amino Acids).

Diferențele dintre BCAA și EAA

Compoziție:

  • BCAA: Acești aminoacizi sunt numiți așa datorită structurii lor chimice cu lanțuri laterale ramificate. Există trei aminoacizi cu lanț ramificat: leucină, izoleucină și valină.
  • EAA: Cuprinde toți cei nouă aminoacizi esențiali, dintre care trei sunt și aminoacizii cu lanț ramificat (leucină, izoleucină și valină), iar ceilalți șase sunt: metionină, lisină, fenilalanină, treonină, triptofan și histidină. Este important să obținem toți acești aminoacizi prin alimentație / suplimentație, deoarece corpul nostru nu poate să-i sintetizeze în mod natural.

Importanța aminoacizilor:

  • BCAA: Aminoacizii cu lanț ramificat, în special leucina, joacă un rol crucial în sinteza proteică și stimularea anabolismului muscular. Ei pot fi folosiți ca sursă directă de energie de către mușchi în timpul exercițiilor fizice intense și pot ajuta la prevenirea degradării musculare în timpul antrenamentului sau în perioade de deficit caloric.
  • EAA: Aminoacizii esențiali sunt implicați într-o varietate de procese fiziologice, cum ar fi sinteza proteinelor, reglarea funcțiilor sistemului nervos și imunitar, producția de hormoni și enzime, repararea țesuturilor și transportul nutrienților în organism.

Utilizare în sport:

  • BCAA: Suplimentele cu BCAA sunt frecvent utilizate de sportivii și culturiștii care își doresc să sprijine creșterea musculară și să reducă oboseala musculară în timpul antrenamentului.
  • EAA: Suplimentele cu EAA sunt considerate mai complete, deoarece furnizează toți aminoacizii esențiali, inclusiv cei cu lanț ramificat, și sunt utile în susținerea efortului fizic și a recuperării musculare.

Suplimentele BCAA sau EAA pot fi folosite în anumite circumstanțe specifice, dar nu ar trebui să înlocuiască o alimentație sănătoasă și echilibrată. Produsul nostru PREMIUM BCAA 8:1:1 GLUTAMINE este o formulă de recuperare și protecție cu aminoacizi BCAA, Glutamină și adaos de Vitamina B6, are cel mai bun raport BCAA 8: 1: 1 (Leu: Iso: Val) și crește/protejează masa musculară indiferent de sportul practicat.

Recomandări WEIDER: