Publicat pe

Ce sunt BCAA-urile (aminoacizii cu lanț ramificat)?

suplimente BCAA

Ce sunt BCAA-urile (aminoacizii cu lanț ramificat)

Aminoacizii cu lanț ramificat (sau – mai simplu – BCAA) sunt un grup format din trei aminoacizi esențiali: L-Leucină, L-Isoleucină și L-Valină. Caracteristica este adjectivul „ramificat”. Termenul de „esențiali” se referă la faptul că organismul nu este capabil să îi sintetizeze în mod independent. În consecință, aceștia vor fi luați din alimente și/sau prin suplimentare. Aminoacizii cu catenă ramificată reprezintă 35% din aminoacizii esențiali prezenți în proteinele musculare, suplimentarea cu acești aminoacizi fiind deosebit de răspândită în sport.

Care sunt beneficiile utilizării aminoacizilor cu lanț ramificat?

Înainte de a intra în detaliile utilizării BCAA-urilor, trebuie să facem distincția între domeniul clinic și cel sportiv. În primul caz, aminoacizii cu lanț ramificat sunt utilizați în unele stări patologice (una dintre acestea este boala hepatică) și în fazele de recuperare după traumatisme și arsuri. În context sportiv, însă, BCAA-urile (suplimente) sunt luate la fiecare etapă a exercițiului fizic într-un anumit scop.

Atunci când se iau înainte de activitatea fizică, BCAA-urile vă permit să mențineți constantă energia și randamentul muscular, contracarând catabolismul muscular, adică procesul prin care necesarul de energie al momentului merge să „ardă” mușchii. După activitatea fizică, pe de altă parte, ele ajută la reconstruirea și refacerea țesutului muscular după efort. Un supliment pe bază de BCAA reduce, de asemenea, senzația de oboseală musculară.

Suplimentele BCAA: cum funcționează?

După cum am menționat, suplimentele pe bază de BCAA sunt deosebit de populare în sport. Se iau înainte de antrenament pentru a contracara preventiv catabolismul muscular și pentru a reduce senzația de oboseală. După efort, în schimb, sunt un aliat excelent în optimizarea recuperării și refacerii funcționale a mușchiului.

Există mai multe tipuri de BCAA pe piață. Ceea ce îi deosebește este valoarea raportului dintre cei trei aminoacizi esențiali:

  • Aminoacizii BCAA 2:1:1 au conținut de două ori mai mare de leucină decât izoleucină și valine. Acest raport reflectă în mod optim cererea organismului de BCAA.
  • În BCAA 4:1:1, leucina este într-un raport de 4:1 cu ceilalți doi aminoacizi din același grup căruia îi aparține. Acest raport este indicat în cazul unor solicitări speciale de energie (în sporturile de anduranță) și atunci când timpul de recuperare este prea scurt.
  • În BCAA 8:1:1 conținutul de leucină este de opt ori mai mare decât al izoleucinei și al valinei. În acest caz, concentrația mai mare de Leucină ar crește și mai mult eficacitatea suplimentului în faza de recuperare, în special la disciplinele de mare intensitate.

În ce alimente se găsesc BCAA?

BCAA-urile pot fi luate din anumite alimente. Se regăsesc din abundență în carne, produse lactate (lapte, brânză, ricotta), pește alb și gras, cereale și ouă. Leguminoasele, pe de altă parte, oferă BCAA în cantități mai mici decât alimentele enumerate mai sus.

Care este cantitatea zilnică de BCAA indicată?

Există diferite opinii cu privire la cantitatea potrivită de BCAA pe care să o luați în fiecare zi. Un factor important de luat în considerare, desigur, este tipul de activitate practicată. Potrivit unor studii, pentru a beneficia pe deplin de efectele BCAA, un sportiv ar trebui să consume 10-20 de grame pe zi. Ministerul Sănătății, în schimb, recomandă o doză de 5 grame pe zi. Un sportiv care practică activitate fizică cu o anumită secvență ar trebui să ia o doză care să-i permită să compenseze stresul muscular datorat intensității efortului.

În general, putem lua în considerare cantități rezonabile:

  • Pentru femei, 9/10 grame pe zi;
  • Pentru bărbați, 10/12 grame pe zi.

Aminoacizii cu lanț ramificat rezultați din cercetările Weider®

  • Experiența Weider în domeniul suplimentelor alimentare a dus la dezvoltarea a numeroase alternative pentru ceea ce privește aportul de BCAA.
  • Acestea variază de la aminoacizi clasici în capsule și pulbere până la băuturi și BCAA în format baton.
  • Pudra noastră premium BCAA, de exemplu, oferă aminoacizi BCAA într-un raport de 2:1:1 cu adaos de L-Glutamină (care permite mai multă apă să pătrundă în celulele musculare, crescându-le astfel volumul) și Vitamina B6.
  • Și din nou: BCAA+L-Glutamine în capsule este combinația ideală dintre proprietățile protectoare ale BCAA 2:1:1 și proprietățile regeneratoare ale L-Glutaminei.
  • Pentru cei care doresc aminoacizi cu lanț ramificat într-un raport de 8:1:1, avem Premium BCAA (cu adaos de L-glutamina). O formulă optimă de recuperare fără zahăr și fără lactoză – perfectă și pentru vegani.
  • Pe de altă parte, BCAA-urile noastre lichide sunt inovatoare. BCAA RTD este o bautură carbogazoasă cu BCAA cu ajutorul căreia vă puteți răcori, hidrata și energiza după un antrenament intens…

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Ce sunt aminoacizii BCAA și care este rolul lor?

BCAA sunt trei aminoacizi esențiali cu lanț ramificat: izoleucină, leucină și valină, care sunt utilizați ca ajutor ergogenic. Aceștia sunt aminoacizi esențiali – organismul nostru nu îi poate deci sintetiza – şi va trebui sa îi obținem din exterior. Leucina este esențială pentru procesul de sinteză a proteinelor.

Conform literaturii științifice, suplimentarea cu BCAA la sportivi poate avea diferite beneficii, care sunt enumerate pe scurt mai jos:

  • Ajută la recuperarea musculară după exerciții intense și de lungă durată.
  • Ar putea preveni degradarea musculară și pot reduce durerea musculară după exercițiu.
  • Participă la reacții biochimice hepatice pentru producerea de glucoză, în cazul în care glicogenul este scăzut.
  • Reduc oboseala generală.

Suplimentarea cu aminoacizi esențiali BCAA

În prezent, există mai multe formule de suplimentare a aminoacizilor cu lanț ramificat și acestea sunt prezentate pe baza unui raport. Acest raport se referă la cantitatea de leucină, valină și izoleucină pe care un supliment de BCAA o are în formula sa. Acesta se exprimă ca leucină:izoleucină:valină. Formula 2:1:1, de exemplu, indică faptul că pentru fiecare parte de valină și izoleucină vor exista 2 părți de leucină. Proporția de leucină este întotdeauna mai mare, deoarece are cea mai mare putere de recuperare după efort.

Există multe studii despre efectele și siguranța formulei în acest raport de 2:1:1. Aceasta a fost prima formă de suplimentare cu BCAA și această proporție a fost respectată și în acest fel se găsesc în mod natural în mușchii scheletici. Cu toate acestea, în prezent există noi formule 4:1:1 și chiar 8:1:1, acordând o prioritate foarte importantă leucinei.

Formulele cu o proporție mai mica de leucină (2:1:1) ar fi mai recomandate pentru exercițiile aerobe sau de rezistență, în timp ce pentru exercițiile de forța ar putea fi indicată formula 8:1:1. Justificarea alegerii celui cu raportul ridicat se datorează faptului că, conform ultimelor recenzii și studii efectuate, leucina este considerată principalul inductor al translației proteinelor, adică cea care se ocupă de promovarea sintezei proteinelor. După antrenamentul de forță s-a demonstrat că – aceasta –  începe sinteza proteinelor.

Prin urmare, se poate concluziona că formulele 2:1:1 sau 4:1:1 contribuie cel mai mult la îmbunătățirea recuperării și reducerea degradării musculare. În timp ce formula 8:1:1, cu o proporție mai mare de leucină, ar fi recomandată dacă se dorește hipertrofia musculară.

Weider are o gamă largă de aminoacizi cu proporții diferite, atât 2:1:1, cât și raporturi cu o cantitate mai mare de leucină, cum ar fi BCAA 8:1:1.

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Nutriția și sistemul imunitar

Nutriția și sistemul imunitar. Sistemul imunitar trebuie să se regenereze în fiecare zi si, acesta depinde, într-o măsură mare, de furnizarea de substanțe nutritive adecvate: aminoacizi pentru sinteza proteinelor, grăsimi și carbohidrați pentru producerea de energie și vitamine și minerale pentru funcțiile de creștere celulară și sinteza proteinelor.

Aminoacizi

Aminoacizii sunt utilizați și în sinteza diferitelor substanțe imune. Anticorpii sunt proteine ​​care se leagă de substanțe numite antigeni și care sporesc capacitatea sistemului nostru imunitar de a ucide bacteriile și virușii.

Dacă aportul de aminoacizi este inadecvat, singura opțiune pe care o oferim corpului nostru este descompunerea proteinelor musculare, cu distrugerea țesuturilor și consecințele sale grave.

Pe scurt, o stare de malnutriție proteică afectează sistemul imunitar în funcția sa de replicare celulară, reducând răspunsul imun. În plus, malnutriția calorică limitează imunitatea, crescând infecțiile oportuniste și mortalitatea la pacienții subnutriți.

Deficitul de proteine-calorii are un efect asupra sistemului imunitar similar cu cele cauzate de SIDA. Această sinergie este atât de puternică încât prevenirea și tratamentul proteinei-calorii reprezintă o parte importantă a îngrijirii acordate pacienților cu sindromul imunodeficienței dobândite.

Există un aminoacid unic care are cel puțin 2 funcții diferite în organism, ambele fiind importante pentru sistemul imunitar: glutamina.

Glutamina, în primul rând, este sursa de energie preferată pentru celulele cu proliferare rapidă. Ca a doua funcție, glutamina acționează ca un donator de azot în sinteza proteinelor.

Există dovezi din ce în ce mai mari că glutamina este unul dintre nutrienții cruciale pentru celulele sistemului imunitar.

În studiile clinice, s-a demonstrat că există pierderi mai mici de azot și mai puține infecții la pacienții cu transplant de măduvă osoasă atunci când primesc suplimente de glutamină.

Vitamine si minerale

În ceea ce privește vitaminele și mineralele care îmbunătățesc sistemul imunitar, acestea sunt: ​​seleniu (Se), vitamina E, vitamina C, vitamina D, cupru (Cu), calciu (Ca), vitamina A și zinc (Zn).

În plus, deficitul de acizi grași (omega-3) afectează negativ sistemul nostru imunitar.

Obezitatea este legată de scăderea imunității. Pacienții supraponderali prezintă un risc mai mare de bacteremie și infecții. Această obezitate este un factor de risc în vindecarea slabă a rănilor în perioada postoperatorie.

Putem crește capacitatea sistemului imunitar cu următoarele substanțe nutritive:

  • Glutamina
  • Acizi grasi omega-3
  • BCAA

În cele din urmă, trebuie avut în vedere faptul că o dietă echilibrată bogată în substanțe nutritive esențiale asigură sistemului nostru imunitar o apărare adecvată împotriva infecțiilor.

Autor: weider.es

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Arzătoare de grăsimi

Arzătoare de grăsimi… vacanța de vară e atât de aproape.

Este nevoie de ceva timp pentru a obține rezultate, așa că nu întârziați!

Astăzi vă prezentăm căteva suplimente ce sunt numite – în mod obișnuit – „arzătoare de grăsimi”…

Când vine vorba de termogenici sau reductori de grăsime corporală, este esențial să țineți cont de un concept fundamental: toate aceste produse sunt SUPLIMENTE. Aceasta înseamnă că acestea sunt produse care te ajută să slăbești și…  nu acționează singure!

Așa că va trebui să:

  • Urmați o dietă sănătoasă;
  • Creați un deficit caloric (cel puțin 200 până la 500 kcal pe zi);
  • Urmați o activitate fizică regulată.

Iată câteva produse utile pentru pierderea în greutate:

L-Carnitina: 

dintre toate suplimentele utile pentru pierderea de grăsime, L-carnitina este cu siguranță cea mai cunoscută și utilizată. Scopul său principal este de a transporta grăsimile în celulele musculare (mitocondrii) pentru a fi transformată în energie. Din acest motiv, L-Carnitina este inclusă în diferite formule de suplimente pentru arderea grăsimii (slăbire) Mai mult, L-Carnitina este utilă pentru conservarea glicogenului muscular, protejând mușchiul de oboseală, motiv pentru care astăzi este utilizat pe scară largă și în sporturile de anduranță.

Două mici sfaturi:
  • Carnitina este excelentă pentru oricine nu tolerează bine cofeina și stimulente similare;
  • Dacă este posibil, alegeți produse pe bază de acetil-L-carnitină, deoarece are o biodisponibilitate mai bună.

Extracte din plante:

dacă Carnitina singură nu ne satisface sau dacă vrem să obținem un rezultat mai „marcat”, există o serie întreagă de extracte de plante care pot fi utilizate în combinație, cu scopul de a completa efectul Carnitinei în sine. Pe piață astăzi puteți găsi, de fapt, multe produse care conțin amestecuri de plante.

Iată cele mai utilizate:
  • Extractele de cafea verde: conține nu numai cofeină, ci și acid clorogenic
  • Extractele de ceai verde: măresc termogeneza
  • Extractele de ardei negru: îmbunătățesc digestia și facilitează absorbția altor ingrediente
  • Extracte de piper Cayenne: cresc temperatura corpului
  • Extractele de Garcinia: pot modela simțul poftei de mâncare

Acestea sunt doar o parte din diferitele extracte de plante care pot fi utilizate, dar cu siguranță veți putea găsi multe alte produse pe bază de plante.

Există și alte suplimente care îndeplinesc funcții importante precum

Vitaminele, mineralele și aminoacizii

Mai jos câteva dintre ele:
  • Vitamina B6: favorizează producția de enzime, favorizează absorbția nutrienților și ajută la transformarea glicogenului muscular și hepatic în glucoză;
  • Crom: reglează nivelul glicemiei
  • L-triptofan: îmbunătățește starea de spirit și ajută la controlul senzației de foame.

Aceasta este doar o prezentare rapidă a principalelor suplimente utile pentru a ne ajuta la pierderea în greutate. Evident, ca întotdeauna, este important să vă bazați pe profesioniștii din domeniu, care sunt pregătiți și au abilitatea de a te sfătui cel mai bine. Este foarte important să auziți opinia medicului în cazul în care aveți anumite patologii sau luați medicamente, deoarece unele dintre aceste ingrediente pe care le-am menționat pot interacționa sau interfera cu terapiile medicamentoase.

Recomandari WEIDER:

  • L-Carnitine

    L-Carnitine 100 capsule

    90,00 lei
    Adaugă în coș
  • FAT BURNER

    FAT BURNER 120cps

    45,00 lei
    Adaugă în coș
  • ultra burner

    Ultra Burner 120cps

    92,00 lei
    Adaugă în coș
  • Fat burner Big 300cap

    80,00 lei
    Adaugă în coș