Publicat pe

Ce sunt BCAA-urile (aminoacizii cu lanț ramificat)?

suplimente BCAA

Ce sunt BCAA-urile (aminoacizii cu lanț ramificat)

Aminoacizii cu lanț ramificat (sau – mai simplu – BCAA) sunt un grup format din trei aminoacizi esențiali: L-Leucină, L-Isoleucină și L-Valină. Caracteristica este adjectivul „ramificat”. Termenul de „esențiali” se referă la faptul că organismul nu este capabil să îi sintetizeze în mod independent. În consecință, aceștia vor fi luați din alimente și/sau prin suplimentare. Aminoacizii cu catenă ramificată reprezintă 35% din aminoacizii esențiali prezenți în proteinele musculare, suplimentarea cu acești aminoacizi fiind deosebit de răspândită în sport.

Care sunt beneficiile utilizării aminoacizilor cu lanț ramificat?

Înainte de a intra în detaliile utilizării BCAA-urilor, trebuie să facem distincția între domeniul clinic și cel sportiv. În primul caz, aminoacizii cu lanț ramificat sunt utilizați în unele stări patologice (una dintre acestea este boala hepatică) și în fazele de recuperare după traumatisme și arsuri. În context sportiv, însă, BCAA-urile (suplimente) sunt luate la fiecare etapă a exercițiului fizic într-un anumit scop.

Atunci când se iau înainte de activitatea fizică, BCAA-urile vă permit să mențineți constantă energia și randamentul muscular, contracarând catabolismul muscular, adică procesul prin care necesarul de energie al momentului merge să „ardă” mușchii. După activitatea fizică, pe de altă parte, ele ajută la reconstruirea și refacerea țesutului muscular după efort. Un supliment pe bază de BCAA reduce, de asemenea, senzația de oboseală musculară.

Suplimentele BCAA: cum funcționează?

După cum am menționat, suplimentele pe bază de BCAA sunt deosebit de populare în sport. Se iau înainte de antrenament pentru a contracara preventiv catabolismul muscular și pentru a reduce senzația de oboseală. După efort, în schimb, sunt un aliat excelent în optimizarea recuperării și refacerii funcționale a mușchiului.

Există mai multe tipuri de BCAA pe piață. Ceea ce îi deosebește este valoarea raportului dintre cei trei aminoacizi esențiali:

  • Aminoacizii BCAA 2:1:1 au conținut de două ori mai mare de leucină decât izoleucină și valine. Acest raport reflectă în mod optim cererea organismului de BCAA.
  • În BCAA 4:1:1, leucina este într-un raport de 4:1 cu ceilalți doi aminoacizi din același grup căruia îi aparține. Acest raport este indicat în cazul unor solicitări speciale de energie (în sporturile de anduranță) și atunci când timpul de recuperare este prea scurt.
  • În BCAA 8:1:1 conținutul de leucină este de opt ori mai mare decât al izoleucinei și al valinei. În acest caz, concentrația mai mare de Leucină ar crește și mai mult eficacitatea suplimentului în faza de recuperare, în special la disciplinele de mare intensitate.

În ce alimente se găsesc BCAA?

BCAA-urile pot fi luate din anumite alimente. Se regăsesc din abundență în carne, produse lactate (lapte, brânză, ricotta), pește alb și gras, cereale și ouă. Leguminoasele, pe de altă parte, oferă BCAA în cantități mai mici decât alimentele enumerate mai sus.

Care este cantitatea zilnică de BCAA indicată?

Există diferite opinii cu privire la cantitatea potrivită de BCAA pe care să o luați în fiecare zi. Un factor important de luat în considerare, desigur, este tipul de activitate practicată. Potrivit unor studii, pentru a beneficia pe deplin de efectele BCAA, un sportiv ar trebui să consume 10-20 de grame pe zi. Ministerul Sănătății, în schimb, recomandă o doză de 5 grame pe zi. Un sportiv care practică activitate fizică cu o anumită secvență ar trebui să ia o doză care să-i permită să compenseze stresul muscular datorat intensității efortului.

În general, putem lua în considerare cantități rezonabile:

  • Pentru femei, 9/10 grame pe zi;
  • Pentru bărbați, 10/12 grame pe zi.

Aminoacizii cu lanț ramificat rezultați din cercetările Weider®

  • Experiența Weider în domeniul suplimentelor alimentare a dus la dezvoltarea a numeroase alternative pentru ceea ce privește aportul de BCAA.
  • Acestea variază de la aminoacizi clasici în capsule și pulbere până la băuturi și BCAA în format baton.
  • Pudra noastră premium BCAA, de exemplu, oferă aminoacizi BCAA într-un raport de 2:1:1 cu adaos de L-Glutamină (care permite mai multă apă să pătrundă în celulele musculare, crescându-le astfel volumul) și Vitamina B6.
  • Și din nou: BCAA+L-Glutamine în capsule este combinația ideală dintre proprietățile protectoare ale BCAA 2:1:1 și proprietățile regeneratoare ale L-Glutaminei.
  • Pentru cei care doresc aminoacizi cu lanț ramificat într-un raport de 8:1:1, avem Premium BCAA (cu adaos de L-glutamina). O formulă optimă de recuperare fără zahăr și fără lactoză – perfectă și pentru vegani.
  • Pe de altă parte, BCAA-urile noastre lichide sunt inovatoare. BCAA RTD este o bautură carbogazoasă cu BCAA cu ajutorul căreia vă puteți răcori, hidrata și energiza după un antrenament intens…

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Elemente esențiale pentru creșterea musculară (II)

Elemente esențiale pentru creșterea musculară (I) »

Elemente esențiale pentru creșterea musculară (II) »

5. Glutamina

Glutamina este un alt supliment esențial și este unul dintre cei mai abundenți aminoacizi din organism, și probabil cel mai popular supliment de aminoacizi folosit de culturiștii din întreaga lume. Din motive întemeiate – glutamina este necesară pentru funcționarea normală a mușchilor și joacă un rol esențial în creșterea musculară.

Glutamina – o sursă primară de energie pentru sistemul imunitar și digestiv – este distrusă în timpul antrenamentelor intense. În ceea ce privește efectul său direct asupra creșterii musculare, glutamina declanșează producerea de Leucină intramusculară, care produce un efect anticatabolic, adică păstrează inregritatea mușchiului, previne pierderea sau degradarea acestuia. De asemenea, crește nivelul hormonului de creștere și contribuie la producerea de energie. În plus, ingestia de glutamină întărește sistemul imunitar, reducând riscul de supraantrenament.

Noi studii arată că administrarea de glutamină înainte de antrenament combate oboseala în urma exercițiului (amortizează subprodușii metabolici, permițând antrenamente mai lungi și mai intense) iar ingerarea glutaminei după antrenament ajută la refacerea glicogenului în mușchii obosiți (contribuind la o recuperare mai rapidă a energiei).

Strategie corectă pentru a câștiga masă musculară: Luați glutamina de patru ori pe zi în doze de 3-5 grame, o dată la trezire, o dată cu 30 de minute înainte de antrenament, o dată imediat după antrenament și o dată înainte de culcare.

Produs recomandat: L-Glutamina de la Weider

6. Arginina

Majoritatea culturiștilor recunosc beneficiile suplimentelor de arginină de înaltă calitate, ce le poate aduce succes pe termen relativ scurt sau lung atunci când este luat singur sau în compania altor ingrediente anabolizante. L-Arginina îndeplinește multe funcții importante în organism și studii recente au găsit mai multe motive pentru a o adăuga pe lista de suplimente esențiale.
În termeni metabolici, L-Arginina este vitală pentru capacitatea sa de a transporta, procesa și excreta azotul. De asemenea, funcționează ca un substrat foarte necesar pentru sinteza creatinei și a oxidului nitric. Datorită efectului său asupra producției de oxid nitric, suplimentarea cu arginină crește fluxul de sânge către mușchii scheletici atunci când te antrenezi, transportând nutrienți și descompunând metaboliții reziduali, permițându-ți să te antrenezi mai greu și mai mult.

Când vă odihniți, fluxul sanguin suplimentar duce la oboseala mușchilor, crește transportul de nutrienți și elimină subprodusele reziduale, optimizând mediul muscular pentru recuperare.

Suplimentarea cu L-Arginină

Suplimentarea cu L-arginina favorizează o creștere suplimentară a nivelurilor hormonului de creștere (GH), a concentrației de noradrenalina și epinefrină, precum și a nivelurilor de insulină, glucagon și prolactină în timpul repausului. „L-Arginina stimulează producția crescută de oxid nitric, care deschide vasele de sânge prin creșterea fluxului, decongestionarea și transportul nutrienților pentru dezvoltarea mușchilor.” În plus, funcționează prin creșterea mitocondriilor („centralele” energiei) din mușchiul scheletic, ceea ce crește metabolismul și crește capacitatea de a folosi energia pentru contracție.

Ca și cum nu ar fi suficient, s-a dovedit că utilizarea pe termen lung a L-argininei crește vasele de sânge atât în mușchiul scheletic, cât și în inima (inima ta), ceea ce duce la creșterea capacității de transport a nutrienților și eliminarea metaboliților în timpul antrenamentului de după

Strategie corectă pentru a câștiga masă musculară: Majoritatea produselor sunt vândute ca precursori de oxid nitric, așa că încercați să găsiți unul care să conțină cel puțin 2 până la 5 grame per doză de arginină sub formă de L-arginină bază, L-arginină HCl (clorhidrat) sau L-arginina -alfa ketoglutarat. Luați trei porții pe zi: prima la trezire, a doua cu 30 de minute înainte de antrenament și ultima înainte de culcare.

Produs recomandat: L-Arginina de la Weider

7. BCAA

Aminoacizii esențiali Leucină, Isoleucină și Valină au o structură ramificată unică și, prin urmare, sunt transportați și metabolizați prin aceleași mecanisme. Una dintre proprietățile fundamentale ale BCAA-urilor este că sunt consumate rapid de mușchi după antrenament intens. În mușchiul scheletic, leucina este cheia pentru a accelera sinteza proteinelor prin diferite mecanisme. În primul rând, s-a demonstrat că leucina crește secreția de insulină, hormonul extrem de anabolic.

La nivel molecular, recuperarea după un exercițiu de forță se bazează în principal pe Leucină. De aici și importanța luării de suplimente care pot crește concentrația intramusculară (foarte necesară) care activează factorii de creștere musculară. De fapt, studiile au arătat că nici carbohidrații și nici aminoacizii esențiali sau neesențiali nu au capacitatea anabolizantă a leucinei.

S-a demonstrat că BCAA scad cortizolul din sânge (care este catabolic și scad nivelul de testosteron), îmbunătățesc intensitatea antrenamentului, scad efortul perceput, combat oboseala și îmbunătățesc recuperarea. Toate acestea fac din BCAA adevărați constructori de mușchi, cu beneficii incredibile în timpul exercițiilor și recuperării. Acesta este un alt supliment esențial atunci când lucrezi forța.

Strategie corectă pentru a câștiga masă musculară: Luați 5 până la 10 grame de BCAA la micul dejun, cu 30 de minute înainte de antrenament și din nou după 60 de minute de antrenament. Studiile arată că cel mai bun raport de BCAA este de 2:1:1 (trebuie să aibă de două ori mai multă leucină decât restul). Majoritatea producătorilor de produse includ acest lucru în formulele lor.

Produs recomandat: PREMIUM BCAA 8:1:1

8. Prohormoni

De ani de zile, oamenii de știință au lucrat din greu în laboratoarele lor, încercând să găsească din ce în ce mai mulți compuși care cresc în mod natural producția de testosteron. Booster-urile naturale de testosteron există de secole, dar sunt utilizate în principal pentru a crește libidoul și virilitatea.

Weider prime testosteron

Studiile asupra protodioscinei au arătat că aceasta crește nivelul de testosteron, hormon luteinizant, dehidroepiandrosteron, dihidrotestosteron și sulfat de dehidroepiandrosteron. O publicație recentă a arătat în mod clar că concentrația de protodioscină din extractele din plante este puternic influențată de standardizarea plantelor. Acesta este motivul pentru care ar trebui să căutați întotdeauna produse care conțin extracte de plante standardizate și să cumpărați numai produse de la producători reputați și bine stabiliți. Produsele de calitate folosesc de obicei extracte standardizate, indicând procentul de standardizare și, dacă este posibil, metoda de analiză utilizată.

Suplimentare corectă pentru a câștiga masă: 2 capsule pe zi, la oricare dintre mese.

Produs recomandat: Weider Prime

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Ce sunt aminoacizii BCAA și care este rolul lor?

BCAA sunt trei aminoacizi esențiali cu lanț ramificat: izoleucină, leucină și valină, care sunt utilizați ca ajutor ergogenic. Aceștia sunt aminoacizi esențiali – organismul nostru nu îi poate deci sintetiza – şi va trebui sa îi obținem din exterior. Leucina este esențială pentru procesul de sinteză a proteinelor.

Conform literaturii științifice, suplimentarea cu BCAA la sportivi poate avea diferite beneficii, care sunt enumerate pe scurt mai jos:

  • Ajută la recuperarea musculară după exerciții intense și de lungă durată.
  • Ar putea preveni degradarea musculară și pot reduce durerea musculară după exercițiu.
  • Participă la reacții biochimice hepatice pentru producerea de glucoză, în cazul în care glicogenul este scăzut.
  • Reduc oboseala generală.

Suplimentarea cu aminoacizi esențiali BCAA

În prezent, există mai multe formule de suplimentare a aminoacizilor cu lanț ramificat și acestea sunt prezentate pe baza unui raport. Acest raport se referă la cantitatea de leucină, valină și izoleucină pe care un supliment de BCAA o are în formula sa. Acesta se exprimă ca leucină:izoleucină:valină. Formula 2:1:1, de exemplu, indică faptul că pentru fiecare parte de valină și izoleucină vor exista 2 părți de leucină. Proporția de leucină este întotdeauna mai mare, deoarece are cea mai mare putere de recuperare după efort.

Există multe studii despre efectele și siguranța formulei în acest raport de 2:1:1. Aceasta a fost prima formă de suplimentare cu BCAA și această proporție a fost respectată și în acest fel se găsesc în mod natural în mușchii scheletici. Cu toate acestea, în prezent există noi formule 4:1:1 și chiar 8:1:1, acordând o prioritate foarte importantă leucinei.

Formulele cu o proporție mai mica de leucină (2:1:1) ar fi mai recomandate pentru exercițiile aerobe sau de rezistență, în timp ce pentru exercițiile de forța ar putea fi indicată formula 8:1:1. Justificarea alegerii celui cu raportul ridicat se datorează faptului că, conform ultimelor recenzii și studii efectuate, leucina este considerată principalul inductor al translației proteinelor, adică cea care se ocupă de promovarea sintezei proteinelor. După antrenamentul de forță s-a demonstrat că – aceasta –  începe sinteza proteinelor.

Prin urmare, se poate concluziona că formulele 2:1:1 sau 4:1:1 contribuie cel mai mult la îmbunătățirea recuperării și reducerea degradării musculare. În timp ce formula 8:1:1, cu o proporție mai mare de leucină, ar fi recomandată dacă se dorește hipertrofia musculară.

Weider are o gamă largă de aminoacizi cu proporții diferite, atât 2:1:1, cât și raporturi cu o cantitate mai mare de leucină, cum ar fi BCAA 8:1:1.

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Ghid de utilizare a gelurilor energetice

Ghid de utilizare a gelurilor energetice. Descoperiți acest ghid pentru utilizarea gelurilor energetice. Nu cu mult timp în urmă, sportivii își bazau hidratarea și completarea energiei exclusiv pe apă și băuturi izotonice. Din fericire, știința a evoluat și acum avem o multitudine de produse din care să alegem, fiecare conceput pentru a îmbunătăți performanța în timpul antrenamentului și competiției, unde gelurile energetice sunt una dintre cele mai bune opțiuni.

Corpul nostru folosește carbohidrați ca sursă de combustibil, iar problema este că nu putem stoca decât o cantitate limitată în mușchi, chiar și atunci când a fost încărcată anterior.
Gelurile sunt concepute pentru a reface depozitele de carbohidrați care se epuizează în timpul exercițiilor fizice, atunci când folosim geluri efectul nu este imediat la nivel muscular deoarece atunci când glucoza apare în sângele nostru cel care ne ajută este creierul, adică mintea să se simtă plină de energie.

Ce tipuri de geluri există?

  • Absorbție intermediară: cele care au un amestec de carbohidrați simpli și complecși care provin din surse diferite precum fructoza (absorbție intermediară), dextroză (rapidă), zaharoză (rapidă) sau maltodextrină (rapidă). De asemenea, oferă o bună stabilitate glicemică în timpul efortului pe termen mediu datorită fructozei. Exemplu: Energy Up.
  • Cu Bcaa sau alți aminoacizi esențiali: pentru prevenirea pierderii musculare, aceștia combat și senzația de oboseală. Unele conțin taurină care poate ameliora crampele, durerile musculare și oboseala în sporturile de anduranță. Exemplu: Carbo Boost Gel.
  • Cu cafeină: un supliment ideal pentru a îmbunătăți performanța datorită capacității sale de a întârzia oboseala centrală. Exemplu: Energy Boost + cafeină, Hydro Energy Gel + Caffeine.
  • Absorbție rapidă: oferă energie imediată organismului. Ele pot fi făcute din glucoză, dextroză, zaharoză sau maltodextrină. Exemplu: Hydro Energy.
  • Ele oferă si alte beneficii: pe lângă faptul că oferă energie, unele geluri au anumite ingrediente care permit sportivului să atingă performanțe maxime. De exemplu: Pump gel conține polifenoli care au acțiune antioxidantă și vasodilatatoare, protejând organismul de stresul oxidativ și permițând un transport mai mare al oxigenului și al nutrienților către mușchi.

Cum să le folosești?

Momentul ideal pentru a lua gelurile este foarte individual, cu toate acestea, există anumiți parametri care ne ghidează pentru a le folosi mai bine.

  • Se recomandă aproximativ 30-60 g de carbohidrați pe oră sau 90 g în activități de peste 3 ore. Adică primul gel poate fi luat după 45-60 minute.
  • Pentru fiecare gram de carbohidrați ingerat ar trebui să ingerăm aproximativ 10 părți de apă, adică dacă un gel conține 30 g de carbohidrați, trebuie să-l însoțim cu 300 ml de apă, totuși, există geluri care au o proporție mai mare de apă de evitat cât mai mult aport de lichide în timpul efortului. Exemplu: Hydro Energy.

Cât de des să le luați?

  • Se recomandă să le luați la fiecare 45-60 de minute. Viteza cu care sunteți capabil să digerați și să procesați gelurile joacă un rol important în cât de des ar trebui să le luați, așa că aveți grijă să nu vă supraîncărcați stomacul.
  • Celălalt aspect de luat în considerare este că îți poți antrena tractul gastro-intestinal. Prin urmare, dacă consumi geluri la antrenament, mai ales la intervale fixe exact așa cum o vei face în competiție, corpul tău va învăța să tolereze mai mult gelurile.

Sperăm că v-am ajutat, iar dacă aveți întrebări despre gelurile noastre și nu știți pe care să alegeți, contactați-ne!

Recomandari WEIDER: