VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (I)
VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (II)
Descoperă beneficiile pe care ți le poate aduce acest super aliment – OUL. Inițial, a fost considerat un aliment de bază datorită valorii sale nutriționale ridicate (în anii 1950) iar ulterior, în anii 1970-80, s-a considerat că ar trebui redus consumul acestuia din cauza unui posibil efect dăunător asupra sănătății. În prezent și încă din anul 2000, oul este considerat un aliment fundamental, prezentând efecte benefice pentru sănătate.
Cum se păstrează ouăle
- a. Cumpărați ouă cu coaja intactă și fără murdărie aparentă.
- b. Respectați dozele recomandate și păstrați întotdeauna ouăle la frigider.
- c. Se consumă întotdeauna după preparare sau se păstrează la frigider pentru o perioadă scurtă de timp.
- d. Maioneza si alte sosuri similare trebuie preparate cu o igienă extremă și adăugând mereu lămâie sau oțet.
- e. Manipulați cu grijă ouăle care urmează să fie bătute, gătite sau servite, pentru a evita contactul cu coaja.
OUL CA ALIMENT FUNCȚIONAL
Am putea evidenția câteva componente ale oului cu proprietăți pozitive pentru sănătate.
- a. Caroteni: neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulelor. Conținutul și proprietățile sale variază în funcție de caroten.
- b. Luteina si Zeaxantină: favorizează menținerea funcției vizuale.
- C. Vitamina E: neutralizează radicalii liberi. Conținutul său în ou poate fi crescut prin adăugarea unui supliment în furaj.
- D. Acizi grași ω-3 (DHA/EPA): reduc riscul bolilor cardiovasculare. Îmbunătățirea funcțiilor vizuale și mentale.
- E. Colina: favorizează întreținerea și îmbunătățește funcțiile cognitive, în special memoria.
Tabelele nutriționale
Conținutul de aminoacizi, exprimat în mg/ou de 50g
Aminoacid | gălbenuș | albuș | întreg |
Acid glutamic | 850 | 520 | 330 |
Cisteină | 150 | 100 | 50 |
Fenilalanină | 350 | 230 | 120 |
Glicol | 220 | 140 | 80 |
Histidină | 160 | 90 | 70 |
Isoleucină | 360 | 210 | 150 |
Leucină | 570 | 330 | 240 |
Lizina | 450 | 250 | 200 |
Metionină | 210 | 150 | 60 |
Proline | 260 | 150 | 110 |
Serina | 500 | 270 | 230 |
Tirozina | 280 | 160 | 120 |
Treonină | 320 | 180 | 140 |
Triptofan | 110 | 70 | 40 |
Valina | 430 | 270 | 160 |
Compoziția nutrițională a oului preparat
Ou proaspăt |
Ou fiert | Ou prăjit în ulei | Omletă | |
Apa | 75,8 | 75,7 | 70,3 | 71,7 |
Energie (Kcal) | 145 | 145 | 184 | 171 |
Proteína | 12,5 | 12,5 | 13,4 | 14,6 |
Grasimi | 10,5 | 10,5 | 14,5 | 12,5 |
ACS | 3,1 | 3,1 | 4,3 | 3,7 |
AGMI | 4,2 | 4,2 | 5,8 | 5 |
AGPI | 1,3 | 1,3 | 2 | 1,5 |
Colesterol | 380 | 380 | 400 | 350 |
Retinol | 200 | 200 | 220 | 225 |
Vit E (eq) | 1,2 | 1,2 | 1,2 | 1 |
Vit-B1 | 0,08 | 0,08 | 0,07 | 0,06 |
Vit-B2 | 0,46 | 0,35 | 0,41 | 0,35 |
Vit-B6 | 0,12 | 0,12 | 0,14 | 0,1 |
Vit-B12 | 1,6 | 1,2 | 1,2 | 1,3 |
Folat | 60 | 60 | 42 | 30 |