Publicat pe

Suplimentele pre-workout

În lumea sportului, suplimentele pot fi folosite în multe feluri, dar toate au un scop comun: îmbunătățirea performanței. Prin urmare, sunt comercializate produse pre-workout, intra-workout, post-workout și de utilizare zilnică. Astăzi ne vom concentra pe prima categorie de produse.

Ce sunt suplimentele pre-workout (înainte de antrenament)

Chiar dacă toate suplimentele care se iau în fazele premergătoare antrenamentelor sau competițiilor pot intra în această categorie, în general, când vorbim de „pre-workout”, ne referim la produse folosite pentru creșterea cantității de energie disponibilă. Aceste suplimentele conțin de obicei un mix de ingrediente care, lucrând sinergic, acționează asupra organismului în moduri diferite, dar cu un scop comun.

Componente pre-workout

Câteva dintre componentele care pot fi găsite în această categorie de suplimente sunt:

 • Cofeina. Este utilă pentru creșterea concentrării și a activității cardiace (am vorbit despre asta în profunzime în acest articol);
 • Taurina. Este adesea asociată cu cofeina, deoarece facilitează utilizarea energiei la nivel celular;
 • Arginina. Aminoacid folosit pentru un efect vasodilatator;
 • Creatina. Esențială pentru producerea energiei necesare efectuării diverselor eforturi (vorbim despre aceasta aici, într-un paragraf anume dedicat integrării în antrenamentul de forță);
 • Mix de vitamine. Util pentru metabolismul energetic;
 • Mix de minerale. Util pentru diferite procese energetice fiziologice ale corpului nostru;
 • EAA. Sunt aminoacizi esențiali (aici pătrundem în capitolul în contextul unui stil de viață vegan; aici, în schimb, pătrundem în conceptul de BCAA, o subcategorie de aminoacizi esențiali).

Care este cel mai bun produs?

Pe o piață vastă precum cea a suplimentelor, pot apărea câteva întrebări firești: Care este cel mai bun produs? sau Ce caracteristici ar trebui să aibă?

Nu există un singur răspuns la aceste întrebări, deoarece impactul unui anumit produs depinde de individ și de caracteristicile acestuia. Vă putem oferi totuși câteva indicații de bază:

 • Alege în funcție de nevoile tale. Nevoile tale vor fi diferite în funcție de sportul de anduranță sau de forță practicat;
 • Alege produse care garantează calitate și siguranță;
 • Dacă nu știi sau nu ești bine informat pe subiect, bazează-te pe cei care știu să te sfătuiască (medic, nutriționist, formator etc.);
 • Luați produsul într-o perioadă de timp cuprinsă între 30 și 60 de minute înainte de începerea sesiunii de antrenament/competiție, pentru ca produsul să-și facă efectul.

Un sfat: pentru a găsi produsul potrivit pentru tine, încearcă-l pentru o perioadă suficient de lungă (cel puțin o lună) luându-l consecvent și respectând recomandările de pe eticheta.

Suplimentele pre-workout marca Weider®

Experiența aproape centenară a lui Weider în domeniul suplimentelor a permis companiei să dezvolte numeroase alternative pentru ceea ce privește domeniul pre-antrenament. Multe produse în diferite formate pentru a oferi consumatorilor noștri cea mai largă alegere posibilă în funcție de nevoile lor specifice.

 • De la pre-antrenamente gata de băut, cum ar fi Power Starter, un energizant îmbuteliat care conține taurină și cofeină, până la Rush RTD, o băutură conservată ușor gazoasă (disponibilă în două arome diferite) pe bază de aminoacizi și derivați cu cofeină, taurină și beta-alanina. Prezența unui mix de aminoacizi cu acțiune proenergetică îl face o opțiune excelentă înainte de antrenament.
 • Alternativa sub formă de pudră la Rush RTD este Total Rush 2.0, un pre-antrenament incredibil cu 300 mg de cofeină per porție, 1g de taurină, 3300 mg de beta alanină și 3400 mg de creatină monohidrat, pentru un efect energizant imediat.
 • Pe de altă parte, pentru cei care doresc un pre-antrenament fără stimulente, există Rush Pump, o formulă cu aminoacizi liberi, extracte de plante, vitamine și minerale, capabilă să producă un efect de „pompă” dat de un anumit combinație de ingrediente care include L-Citrulline Malat, L-arginine și Oxystorm® (cel din urmă este o componentă pe bază de extract de amarant, una dintre cele mai bogate surse de nitrați din natură).
 • În ceea ce privește sporturile de anduranță (ciclism, alergare, triatlon, înot etc.), un excelent pre-antrenament este cu siguranță Pre Training Storm din linia Victory Endurance, care combină ingrediente „clasice” precum izomaltuloza și cofeina, cu altele mai avangardiste, precum extractul de amarant și ashwagandha.

Recomandări WEIDER: