Vârful glicemic. În prezent, toată lumea devine din ce în ce mai conștientă că bunăstarea generală trece prin doi factori foarte importanți:
- Un stil de viata sanatos
- O dieta echilibrata
Datorită acestui fapt, dacă pe de o parte procentul persoanelor supraponderale sau obeze este foarte mare, pe de altă parte există un număr tot mai mare de persoane care încearcă să prevină problema. În principiu, acest lucru – se face acționând asupra cantității de alimente (scăzând-o) și asupra cantității de calorii arse (cu activitate fizică).
Acesta este deja un început bun, dar este, de asemenea, foarte important să acordați atenție calității alimentelor pe care le consumați și nu doar cantității. Calitatea afectează și procesul de acumulare a grăsimii corporale.
Unul dintre procesele principale, principalul în opinia mea, este cel care reglează tendința nivelului de glucoză din sânge în timpul zilei. Prin urmare, este necesar să aflați mai multe despre așa-numitele „vârfuri glicemice”, care sunt responsabile pentru acumularea de exces de grăsime corporală.
CE ESTE VÂRFUL GLICEMIC?
Vârful glicemic este definit ca și cantitatea maximă de zahăr din sânge care se înregistrează după fiecare masă, mai ales atunci când aceasta conține o cotă de carbohidrați!
CUM CREAȚI UN VÂRF GLICEMIC?
Când mâncați alimente care conțin carbohidrați, acestea sunt digerate în tractul gastrointestinal, transformate în glucoză și absorbite. Când este absorbit în fluxul sanguin, apare o creștere a nivelului de zahăr din sânge (nivelul de glucoză în sânge)…
CARE SUNT EFECTELE VÂRFULUI GLICEMIC?
Când glicemia crește, pancreasul nostru produce imediat INSULINĂ pentru a readuce nivelul glicemiei la normal. Pentru a face acest lucru, insulina funcționează:
- Prin promovarea utilizării glucozei în toate celulele corpului;
- Stimulează acumularea excesului de glucoză sub formă de grăsimi (trigliceride) în țesutul adipos;
- În cele din urmă, insulina, stimulată de vârfuri glicemice; gestionează abundența resurselor energetice; stocând glucoza sub formă de grăsime și blocând utilizarea rezervelor.
Cu cât se înregistrează vârful glicemic mai „ridicat”, cu atât este mai mare cantitatea de insulină produsă, care va aduce nivelul zahărului din sânge la valori chiar mai mici decât în mod normal.
Această scădere rapidă are două efecte asupra corpului nostru:
- o mare parte din glucoză nu este utilizată, dar se acumulează imediat sub formă de grăsime în țesutul adipos;
- o revenire prea rapidă la niveluri scăzute de zahăr din sânge reprezintă o situație de lipsă de combustibil pentru organism și, prin urmare, determină senzația de apetit, de unde și aportul suplimentar de alimente.
Acest lucru creează un cerc vicios:
- cu cât este mai absorbită glucoza, cu atât este mai mare vârful glicemic;
- cu cât vârful glicemic este mai mare, cu atât va trebui să consumi mai multe alimente într-un timp scurt.
Este de la sine înțeles că acest lucru duce la un exces de aport caloric și un exces de acumulare de grăsimi.
Prin urmare, dacă înveți să-ți controlezi vârful glicemic; poți controla acel sentiment enervant de foame care afectează mulți oameni și aportul excesiv de calorii.
Dar cum să-l controlezi?
Principala modalitate este de a alege alimentele cu un indice glicemic și o încărcătură mai mici (carbohidrați întregi, fructe decojite, legume și leguminoase bogate în fibre); care produc o creștere mai mică a nivelului de glucoză din sânge și un răspuns mai mic la insulină; alături de această metodă, care este ușor de aplicat de toată lumea, există posibilitatea de a utiliza suplimente specifice capabile să acționeze:
- privind digestia glucidelor;
- privind absorbția carbohidraților;
- asupra modulației vârfului și a efectelor sale.
În acest scop, Weider a formulat un produs inovator, care urmează să fie comercializat în curând, conținând o moleculă patentată exclusiv, care acționează asupra celor trei efecte menționate mai sus pentru a promova o mai bună slăbire și o mai bună „gestionare” a programelor de slăbire.
Autor: E.M.