Supliment proteic din zer vs proteina vegană. Suplimentele de proteine pot ajuta sportivii să-și îndeplinească cerințele energetice și să-și îmbunătățească performanța sportivă (efect ergogenic).
Aminoacizii sunt unitățile care alcătuiesc proteinele. Există 20 de aminoacizi, printre care găsim 9 aminoacizi esențiali (histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan și valină). Aminoacizii esentiali sunt cei care nu pot fi sintetizati de organism si trebuie obtinuti prin alimentatie.
În timpul sintezei proteinelor, toți aminoacizii necesari trebuie să fie în organism. Prin urmare, dacă dieta/suplimentul nu ne asigură o cantitate adecvată și completă de aminoacizi esențiali, sinteza și repararea mușchilor pot eșua. Este important ca suplimentul proteic pentru sportivi să conțină fiecare dintre aminoacizii esențiali în proporțiile necesare și, prin urmare, să aibă o valoare biologică ridicată. Valoarea biologică se referă la proporția de aminoacizi esențiali din alimente și la ușurința lor de asimilare de către organismul nostru).
Proteinele din zer
În general, proteinele din alimentele de origine animală au o valoare biologică mai mare decât cele de origine vegetală. Acest lucru se datorează faptului că – respectiv – compoziția de aminoacizi este mai asemănătoare cu proteinele corpului. Alimentele considerate a avea cea mai înaltă calitate proteică sunt ouăle, urmate de laptele de vaca, peștele și carnea.
Există numeroase date științifice care arată că proteina din zer este un ajutor eficient, deoarece poate îmbunătăți performanța sportivă.
Comparativ cu alte tipuri de proteine, proteina din zer prezintă o rată mare de digestie care se traduce printr-o creștere a nivelului de aminoacizi și o creștere semnificativă a Sintezei Proteinelor Musculare (modul în care se construiește masa musculară). În general, conține doze mai mari de aminoacizi esențiali (în special BCAA: leucină, izoleucină și valină) decât alte surse de proteine și prezintă multiple fracțiuni bioactive care pot susține sistemul imunitar, pot oferi antioxidanți și alte atribute legate de sănătate. De asemenea, proteina din zer este foarte solubilă și poate fi ușor diluată în orice lichid.
Cercetările sugerează că concentratul proteic (WHEY CLEAN) și izolatul proteic (ISOLATE WHEY) îndeplinesc cerințele persoanelor care fac sport în mod regulat. În general, un concentrat proteic va avea între 34% și 89% proteine, ceea ce înseamnă că va avea 34-89g de proteine la 100 de grame. Izolatele de proteine din zer au aproximativ 90% proteine. Procentele rămase corespund conținutului de grăsimi și carbohidrați (lactoză).
Proteine vegetale
Proteinele de origine vegetală sunt de o calitate mai scăzută și o valoare biologică mai scăzută, deoarece au niște aminoacizi esențiali prezenți în cantitate mai mică. Proteina din cereale precum grâul sau orezul este limitativă în lizină, în timp ce proteina derivată din leguminoase precum mazărea, năutul… este limitativă în metionină. Când este consumat în aceeași masă (de exemplu, linte cu orez), aminoacidul unei proteine îl completează pe celălalt, dând naștere unei proteine de mare valoare biologică. Această combinație este utilizată pe scară largă și recomandată în dietele pentru vegetarieni.
Acest concept de completare/suplimentare între diferite proteine poate fi folosit și în cazul suplimentelor proteice. O proteină vegetală care conține doar extract proteic de mazăre sau o cereală precum orezul sau ovăzul ar fi incompletă pentru sportiv. Totuși, un supliment care combină ambele tipuri de proteine ar fi un supliment optim cu valoare biologică ridicată. Proteina vegană, precum VEGAN PROTEIN, realizată cu izolat de mazăre și proteină din orez, atinge un profil de aminoacizi comparabil cu proteina din zer.
După ce am analizat aminograma Isolate Whey 100 CFM/100% WHEY CLEAN FORMULA față de proteina vegană, am observat că ambele conțin o cantitate adecvată din fiecare dintre aminoacizii esențiali, dar izolatul din zer conține aproximativ 23% din aminoacizi cu lanț ramificat, în timp ce proteina vegană conține 13%.
Nota!
Vegan Protein este o proteină de înaltă calitate, cu o valoare biologică ridicată și este un bun supliment proteic pentru sportivii vegetarieni. Dar si pentru toti cei care, din cauza unei alergii sau intolerante, nu pot consuma proteine din zer.