Publicat pe

Cum alegi o proteină de calitate?

Când vrem să știm dacă proteina este de calitate, trebuie să analizăm mai multe aspecte. Calitatea proteinelor este legată de numărul de aminoacizi esențiali (AA) dintr-o moleculă de proteină, adică acei aminoacizi esențiali pe care trebuie să-i ingerăm prin alimente pentru că nu îi putem sintetiza.

În plus, la un atlet, cantitatea de BCAA pe care o poartă proteina va fi importantă pentru regenerarea optimă a mușchilor după efort, deoarece aceștia ajung direct la mușchi. BCAA sunt aminoacizi esențiali cu lanț ramificat, în special 3: valină, leucină și izoleucină.

Putem spune că o proteină de calitate superioară va fi cea care conține mai mulți aminoacizi esențiali și totodată BCAAS dacă urmărim recuperarea optimă a sportivului.

Conținutul de vitamine este, de asemenea, important, deoarece oferă beneficii și mai multă calitate proteinei.

Valoarea biologică a proteinelor

Un indice utilizat pe scară largă pentru măsurarea calității proteinelor este valoarea biologică (BV), este măsura absorbției și sintezei în organism a proteinelor din aportul alimentar. Alimentele proteice cu valoare biologică ridicată ar fi zerul, laptele, ouăle, carnea, albușul de ou, cazeina, proteinele din zer…

Proteinele de origine animală au o valoare biologică mai mare decât proteinele de origine vegetală. Aceasta deoarece cele de origine animală sunt proteine ​​complete, adică conțin toți aminoacizii esențiali în cantitate suficientă. În schimb, proteinele pe bază de plante sunt incomplete și nu conțin toți aminoacizii esențiali. Cu toate acestea, atunci când combinăm două proteine ​​vegetale complementare (adică sunt deficitare în diferiți aminoacizi), ele sunt echivalente cu o proteină completă.

Cum alegem suplimentele proteice. La ce ar trebui să fim atenți?

Proteina de cea mai buna calitate ar fi cea cu toti aminoacizii esentiali si care seamana cel mai mult cu compozitia proteinelor cu cea mai mare valoare biologica (ou sau lapte). Dacă ne uităm la piața suplimentelor, una dintre cele mai des folosite proteine ​​este proteina din zer, datorită calității sale ridicate. Deși există și proteine ​​din ouă, din carne și proteine ​​vegetale.

Proteine ​​vegetale

În cazul proteinelor vegetale, trebuie să ne asigurăm că acestea combină două surse de proteine ​​complementare (legume, semințe sau cereale).

De exemplu, proteinele din mazăre sau proteinele din orez sunt incomplete. Mazărea este limitativă în metionină, iar orezul este limitativ în lizină, dar dacă le combinăm pe amândouă se completează reciproc. Este cazul produsului Weider Vegan Protein, care prin amestecarea ambelor surse obține proteina completă. De asemenea, are un plus de extracte vegetale și cereale organice care completează profilul nutrițional al acestei proteine.

Proteine ​​din zer

Sunt proteine ​​pe bază de izolat de zer, cu o compoziție de aminoacizi mai completă, caracterizată prin absorbția rapidă a acestuia. Puteți găsi proteine ​​care sunt 100% izolat din zer sau care amestecă izolat cu concentrat de proteine ​​din zer.

Dintre proteinele izolate, evidențiem Isolate Whey 100 CFM, realizată în urma unui proces de extracție mecanică la rece care menține mai bine proprietățile naturale ale produsului. Este îmbogățit cu enzime digestive, iar laptele folosit provine de la vaci de hrană cu iarbă. Aceste adaosuri cresc calitatea produsului.

În proteine ​​concentrate de înaltă calitate vă putem recomanda Premium Whey, cu 66% zer concentrat și 20% izolat, are 2 grame de peptide L-Glutamină per porție care facilitează recuperarea și dezvoltarea musculară.

Iar daca preferi un concentrat pur poti alege Gold Whey, cu absorbție si digestie ușoară.

Acum sperăm că știți cum să alegeți proteinele de calitate. Va trebui să citiți cu atenție etichetele și să verificați ce tip de proteină este și care este compoziția acesteia (BCAA).

Foto: @Albertorulos. Articol: weider.es

Recomandări WEIDER: