Publicat pe

Câți carbohidrați trebuie ingerați?

Câți carbohidrați trebuie ingerați? Este bine cunoscut și susținut de literatura științifică că aportul de carbohidrați în timpul exercițiului fizic îmbunătățește performanța sportivă, având o relație directă între acesta și doza de carbohidrați ingerată și oxidată. O modalitate de a ingera carbohidrați este prin consumul de geluri energetice, dar… de unde știi ce gel energetic să alegi?

Câți carbohidrați trebuie ingerați în activitatea sportivă?

Există diferite moduri prin care sportivul poate ingera acești carbohidrați; prin suplimente precum băuturi pentru sport și alte alimente pentru sport precum geluri, jeleuri, unele batoane sau prin alimente ușor de digerat precum gutui, pâine albă, dulcețuri…

Alegerea unuia sau altuia va depinde de contextul care înconjoară sportivul și de factorii explicați mai jos.

Nu toți carbohidrații sunt la fel și nici nu sunt absorbiți sau oxidați în același mod în organism. Astfel, și datorită saturației transportatorilor săi la nivel intestinal, organismul este capabil să oxideze aproximativ 60 g de glucoză pe oră de efort. S-a demonstrat că folosind un amestec de carbohidrați cu diferiți transportatori, rata de oxidare a carbohidraților pe oră ar putea ajunge la 90 și până la 120 g, așa cum arată unele studii.

Recomandarea cea mai acceptată indică faptul că o combinație de 60 g de glucoză sau lanțuri de glucoză împreună cu 30 g de fructoză ar îmbunătăți performanța la teste mai mult de două ore.

Care ar fi doza recomandată și tipul de carbohidrați în testele mai scurte?

În testele care durează între 30 și 75 de minute, s-ar putea să nu fie necesar să luați niciun tip de carbohidrați sau, dacă este necesar, ar fi suficiente doze mici sau gel cu carbohidrați.

Când durata testului crește la 1-2 ore, recomandările științifice indică faptul că furnizarea a 30 g de carbohidrați (de la un singur transportor sau combinate) ar putea îmbunătăți performanța.

Pe măsură ce creștem durata testului, aportul ar fi mai mare. Astfel, în testele cu o durată între 2 și 3 ore, sportivul ar putea crește până la aproximativ 60 g de carbohidrați pe oră (de la un singur transportor sau combinat) iar în testele care durează mai mult de 2,5 ore, ar fi esențial să combine diferiți carbohidrați cu diferiți transportatori. ajungand la 90 g de carbohidrati pe ora.

În cadrul acestor recomandări, este necesar să se evalueze caracteristicile personale ale fiecărui sportiv, rezervele de glicogen ale acestuia înainte de competiție, intensitatea la care urmează să concureze, condițiile de mediu.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Negrese delicioase cu fasolea neagră

Astăzi avem negrese delicioase cu fasolea neagră. Da, fasolea neagră! Ati citit bine! Fasolea neagră va inlocui făina, ceea ce constituie un mare avantaj pentru cei cu sensibilitate sau intolerantă la gluten.

Pe langă faptul că vom scapa de gluten in această reteta, fasolea neagră oferă avantajul de a fi foarte scazută in calorii si vom avea astfel un dulce cu aport foarte bun de proteine. Să vedem…

Pentru 9 bucăți aveți nevoie de:
.
  • Pune toate ingredientele într-un blender sau amestecă-le formand un aluat folosind un blender manual.
  • Coace intr-o forma de silicon 20x20cm 20-25 minute la 180 de grade.
.

Fasolea neagră este bogată în fibre, carbohidrați, acid folic, potasiu și proteine. De asemenea, nu conține sodiu și colesterol. Fasolea este un aliment super sănătos. Aceasta are beneficii nutriționale impresionante. Datorită concentrației ridicate de nutrienți, consumul de fasole într-o dietă poate îmbunătăți starea generală de sănătate și poate scădea riscul de boli de inimă, obezitate și multe tipuri de cancer.

Articol: weider

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Prevenirea/recuperarea accidentărilor la sportivi

Prevenirea/recuperarea accidentărilor la sportivi. Să te rănești și să te recuperezi face parte din antrenamentul unui atlet. Datele Națiunilor Unite estimează că există între 3-5 milioane de accidentări sportive pe an, cu un cost de sănătate de peste 1.000 de milioane de dolari în întreaga lume. De aceea, vom vorbi în acest articol despre suplimente pentru prevenirea accidentărilor sportive. Luând în considerare aceste date, lucrul la prevenirea accidentărilor la sportivi și nu doar la recuperarea acestora este o nevoie iminentă. Sub acest aspect, rolul unei periodizări corecte a antrenamentului, odihnei și alimentației este cheie.

Ce fel de suplimente ne ajută să prevenim accidentările?

Obiectivul acestui articol este de a analiza, pe baza dovezilor științifice disponibile, care suplimente pentru leziuni sportive ar fi utile în procesul de recuperare după o accidentare.

Înainte de a vorbi despre utilizarea suplimentelor sportive, este important de subliniat că utilizarea acestora nu înlocuiește rolul pe care îl joacă alimentele în sănătatea și performanța sportivului. Deși este foarte dificil să previi accidentarea unui sportiv, din cauza naturii multifactoriale a accidentărilor, nu există nicio îndoială cu privire la rolul crucial pe care o alimentație corectă îl joacă în recuperarea acestora.

În raport cu ceea ce ne spune știința cu privire la utilizarea suplimentelor, acestea trebuie să fie SIGURE, EFICIENTE și LEGALE. Înțelegând ca atare că suplimentul nu trebuie să conțină substanțe interzise pentru sportiv, trebuie să fie sigur pentru sănătatea și performanța acestuia și eficient pentru scopul specific pentru care este luat.  Comitetul Olimpic Spaniol sau Institutul Australian pentru Sport clasifică suplimentele și alimentele pentru sportivi după gradul de evidență (A, B, C sau D), A fiind cele cu cel mai înalt grad de dovezi științifice și ar putea fi util în anumite sporturi și situații.

De ce și ce suplimente recomandăm să luați pentru a ajuta recuperarea?

În raport cu momentul specific al accidentării sportive, sportivul poate suferi de imobilizare asociată cu un risc ridicat de pierdere a masei musculare și scăderea cheltuielilor energetice legate de antrenament. Cu toate acestea, atunci când se stabilesc liniile directoare nutriționale și suplimentare, trebuie avut în vedere faptul că cheltuielile energetice vor crește din cauza răspunsurilor fiziologice și biochimice necesare pentru repararea și recuperarea leziunii.

Atenuarea pierderii de masă musculară asociată cu imobilizarea va fi unul dintre cele mai importante obiective din punct de vedere nutrițional. Conform literaturii de specialitate, pierderea masei musculare ar putea ajunge la 150-400 g la un picior in primele 1-2 saptamani de imobilizare, in acelasi timp in care forta musculara este redusa.

Dacă aruncăm o privire în literatura de specialitate, printre suplimentele pentru leziuni sportive cu note de evidență A și B care pot fi utile, găsim:

Proteine ​​din zer

În timpul recuperării după leziuni, menținerea unui aport adecvat de proteine ​​de înaltă calitate, bine porționate, este un factor crucial în menținerea masei musculare. În comparație cu alte proteine, proteina din zer are o digestie și o absorbție rapidă și o cantitate mare de EAA (aminoacizi esențiali) și BCAAS (aminoacizi cu lanț ramificat). Aportul acestor aminoacizi a fost legat de o pierdere mai mică a masei musculare și a forței.

Suplimentele cu proteine ​​din zer ar putea ajuta la completarea aportului de proteine ​​al zilei, alegând acele momente în care avem nevoie de o cantitate mai mare din acești aminoacizi.

Omega 3

Suplimentarea cu omega 3 poate fi benefică pentru sportivul accidentat, deoarece are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și s-a demonstrat că promovează menținerea masei musculare și îmbunătățește recuperarea.

Creatina

În timpul procesului de imobilizare, reabilitare și revenire la antrenament, creatina s-a dovedit că are efecte pozitive asupra mărimii și forței musculare, atenuând pierderea de masă musculară și favorizând recuperarea și hipertrofia.

Micronutrienți

Evitarea pierderii de vitamine precum vitamina D, C, A și E și minerale precum cuprul, calciul, zincul sau siliciul, printre altele, va fi esențială pentru menținerea sănătății oaselor, îmbunătățirea sintezei de colagen sau promovarea cicatrizării. Cu toate acestea, beneficiul suplimentării cu acești micronutrienți este susținut doar în cazul unui deficit anterior.

Colagen hidrolizat

Suplimentarea cu colagen hidrolizat, deoarece este o sursă biodisponibilă de aminoacizi care alcătuiesc colagenul (glicină, prolină și hidroxilizină), s-a dovedit că mărește sinteza de colagen și a fost asociată cu reducerea durerii în diferite leziuni ale tendonului și ligamentelor.

Probiotice

Utilizarea probioticelor este legată de o îmbunătățire a sistemului imunitar, o reducere a riscului de infecție și o îmbunătățire a absorbției proteinelor în cazurile chirurgicale în care utilizarea antibioticelor va determina o modificare negativă a florei intestinale.

.

Ți s-a părut util? Dozele și protocoalele vor respecta recomandările științifice pentru fiecare produs, dar… nu există o rețetă universală. Va fi necesar să se individualizeze în funcție de caracteristicile sportivului și de tipul și timpul accidentării, pentru a ști care suplimente pentru accidentările sportive sunt cele mai potrivite. Consultați-vă cu nutriționistul sportiv!

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Alimente hidratante de inclus în dieta ta

Alimente hidratante de inclus în dieta ta. Pentru a rămâne hidratat nu ai neapărat nevoie de regula „minim 8 pahare de apă”. Dacă te numeri printre cei cărora le este greu să bea atât de multa apă, atunci – vezi mai jos – ce alimente te pot ajuta. Cu acestea poți acoperi cam 20% din necesarul zilnic de apă.

  • Castraveții sunt o legumă cu un conținut ridicat de apă (96%), ușor de adăugat în dietă cu doar 8 calorii la ½ cană și perfect pentru salate, un sandviș sau chiar un smoothie.
  • Salata verde are un continut de 95,6% apa. Ofera multe fibre și vitamina K care ajuta la mentinerea oaselor.
  • Pepenele verde este sărac în calorii, ceea ce il face o gustare perfectă pentru persoanele care urmează o dietă. Într-o cană din acest fruct (154 de grame) pot fi până la 118 ml de apă, alături de fibre, Vitamina C, Vitamina A și magneziu.
  • Dovlecelul este o legumă bogată în nutrienți, precum și în apă, este considerat sărac în calorii și bogat în Vitamina C, ideal pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Îl puteti face la gratar, supe creme…
  • Apa de cocos este o băutură foarte sanatoasă și va ajută să va mentineti hidratati, toate acestea datorită continutului de minerale precum potasiu, sodiu și clor, care impreună cu apa ajută la rehidratare după o ședintă de mișcare.
  • Roșiile. O roșie medie are 120 ml apă și doar aproximativ 32 de calorii. În plus, este bogată în fibre și bogată în antioxidanți, de fapt, multe studii au descoperit că poate ajuta la prevenirea riscului de boli cardiovasculare.
  • Laptele de vacă este un aliment care a creat multe controverse, însă nu încetează să ofere beneficii. Pe langă faptul că oferă proteine ​​de mare valoare biologică (de inaltă calitate), ajută la rehidratarea si refacerea după efort. Acest lucru se datorează conținutului său de apă (91%) și chiar de sodiu, care ajută la înlocuirea mineralelor pierdute.

Conținutul de apă al alimentelor este aproape întotdeauna trecut cu vederea și nu se adună la cantitatea totală de lichid pe care o ingerăm. Dar… dacă incluzi suficiente legume, fructe și alimentele menționate mai sus în dieta ta zilnică, nu mai sunt necesare toate cele 8 pahare de apă…

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Proteinele și pierderea în greutate

Proteinele și pierderea în greutate. Sunt dietele bogate în proteine ​​cea mai bună opțiune pentru pierderea în greutate? Știm că există multe dezbateri când vine vorba despre o dieta bogată în proteine ​​și asta înseamnă că pentru oricine nu știe prea multe despre nutriție, carbohidrații și grăsimile sunt inamicii care te îngrașă, nu? Proteinele, pe de altă parte, durează mai mult pentru a se digera și te mențin sătul pentru mai mult timp, așa că ar trebui să facă treaba.

Din păcate, acest lucru nu este ușor.

Proteine ​​și pierdere în greutate

Există trei mecanisme principale care ar putea justifica argumentul că o dietă bogată în proteine ​​​​duce la pierderea în greutate.

  1. Termogeneză: se cheltuiește mai multă energie pe metabolismul proteinelor decât pe metabolismul carbohidraților sau grăsimilor. 20-30% din energia derivată din alimente proteice este de fapt folosită în metabolismul tău, în comparație cu carbohidrații și grăsimile, care folosesc aproximativ 5% și, respectiv, 15%.
  2. Sațietate: Deoarece proteinele durează mai mult să se descompună în intestin, ele rămân în stomac mai mult timp, ceea ce întârzie golirea gastrică și, prin urmare, crește senzația de sațietate.
  3. Scăderea aportului de calorii: Ca urmare a sațietății crescute, se înregistrează o scădere a aportului total de calorii. Cu alte cuvinte, pe măsură ce stai sătul mai mult, nu simți nevoia să mănânci la fel de des și, prin urmare, aportul tău total de calorii scade.

Ce se întâmplă când proteinele devin principala mea sursă de energie?

  • Dietele bogate în proteine ​​și sărace în carbohidrați pun organismul în cetoză.
  • În timp ce urmezi o dietă bogată în proteine, principala sursă de energie a organismului, glucoza, nu este disponibilă.
  • Organismul folosește trigliceridele (grăsimile) ca nouă sursă de energie. Acest lucru duce la cetoză.
  • Cetoza favorizează arderea grăsimilor și reduce pofta de mâncare.
  • După câteva săptămâni, organismul se adaptează și nivelul cetonelor revine la normal, iar organismul arde grăsimile mai eficient.

Care sunt aspectele negative ale unei diete bogate în proteine?

  • Odată cu creșterea metabolismului proteinelor, există o creștere a producției de acid uric. Acest lucru poate provoca gută și pietre la rinichi.
  • Restricționând cantitatea de alimente pe care o consumați, veți intra inevitabil într-un deficit caloric.
  • Menținerea unei diete bogate în proteine ​​înseamnă eliminarea altor alimente hrănitoare, ceea ce la rândul său creează un deficit nutrițional.
  • Această dietă evită carbohidrații și, de asemenea, fructele și legumele, cel puțin în cantitățile necesare. Prin urmare, nu este posibil să se obțină vitamine și minerale, precum și fibre (derivate și din multe alimente care conțin carbohidrați) care se găsesc în principal în fructe și legume.
  • Posibile anxietăți pe termen lung și efect de rebound.

Ce spun dovezile științifice despre dieta bogată în proteine?

  • Greutatea corporală depinde mai degrabă de aportul caloric total decât de raportul de macronutrienți.
  • Un studiu în mediu controlat a comparat mai multe diete cu calorii egale care constau din diferite rapoarte de macronutrienți și a concluzionat că restricția calorică, nu raportul de macronutrienți, a dus la pierderea în greutate. Compararea dietelor sărace în carbohidrați și bogate în carbohidrați la 6 și 12 săptămâni (în studii diferite) a condus la aceeași concluzie, la fel ca și compararea unei diete sărace în grăsimi/bogată în proteine ​​cu o dietă bogată în grăsimi/proteine.
  • La persoanele care suferă de hiperinsulinemie și rezistență la insulină, sau chiar diabet de tip 2, rezultatele sunt mai mult sau mai puțin aceleași: restricția calorică, fără raporturi de macronutrienți, duce la pierderea în greutate. Cu toate acestea, două studii au descoperit că masa slabă s-a păstrat mai bine la femei (dar nu la bărbați) cu o dietă bogată în proteine.

În concluzie, slăbirea necesită o dietă săracă în calorii, atâta timp cât această restricție calorică nu este mare, poți avea un raport de macronutrienți care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață, exercițiilor fizice și cel mai important, bunăstării tale mentale.

Studii:
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8561057
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15007396
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12816768
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17298712
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22215165
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15817850
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8968851
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18175733
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15303109

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Ghid de nutriție pentru sportivii vegetarieni-vegani

Ghid de nutriție pentru sportivii vegetarieni-vegani. Există multe dezbateri despre dieta vegană și dacă aceasta este compatibilă cu performanța sportivă. Mulți afirmă că nu merg mână în mână…

Este dieta vegană compatibilă cu sportul?

Este adevărat că nu este ușor, mai ales când ai obiective atât de solicitante sau dacă sarcina de efort este foarte grea, deoarece pot exista anumite cerințe nutriționale de care trebuie să ții cont, dar asta nu înseamnă că – cu un ghid bun – nu o poți scoate la capat.

De ce este important să existe un ghid nutrițional bun pentru sportivii vegetarieni-vegani?

Pentru că pot apărea deficiențe de vitamine

  • Dietele vegetariene și vegane tind să fie mai scăzute în proteine, vitamina B12, riboflavină (vitamina B2), vitamina D, calciu, fier și zinc.
    Un sportiv cu o dietă de proastă calitate este potențial mai predispus la deficiențe care le pot limita performanța, antrenamentul și recuperarea.
  • Este esențial pentru sportivii vegani să își optimizeze aportul de proteine. Acest lucru necesită o atenție deosebită atât cantității, cât și calității proteinelor pe care le consumați.
  • Sursele de proteine ​​din plante sunt incomplete, lipsesc aminoacizii esențiali și conțin mai puțini aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA) decât proteinele de origine animală. Deci, este dieta vegană compatibilă cu sportul?
  • Nu este necesar să combinați sursele de proteine ​​la fiecare masă pentru a obține un profil complet de aminoacizi, dar este important să existe suficientă varietate în sursele de proteine ​​consumate în fiecare zi.
  • De asemenea, proteinele pe bază de plante au o biodisponibilitate mai scăzută, de aceea este recomandat ca sportivii vegani să aibă nevoie să consume mai multe proteine ​​decât este recomandat.
  • În ceea ce privește suplimentarea, studiile de până acum arată că suplimentarea cu proteine ​​(în special proteina din mazăre) poate îmbunătăți recuperarea după antrenament și crește creșterea musculară.
  • Potrivit unei recenzii recente care compară proteinele animale și cele vegetale, s-a demonstrat că proteinele pe bază de plante au un răspuns mai scăzut în sinteza proteinelor musculare în comparație cu proteinele animale. Unul dintre motive se poate datora conținutului scăzut de Leucină (un aminoacid esențial pentru sinteza proteinelor musculare). Deși nici răspunsul muscular după ingestia de proteine ​​vegetale nu a fost bine studiat.

Putem include mai multe strategii pentru îmbunătățirea performanței unui vegetarieni-vegani

  • Creșteți aportul de fier împreună cu vitamina C pentru a îmbunătăți absorbția. Și aveți grijă la inhibitorii dietetici precum taninul (cafea, ceai și cacao) care reduc absorbția fierului. Consumați-l la cel puțin 1 oră după masă.
  • Încorporează Vitamina B12 ca supliment, alături de alimente fortificate cu B12 și drojdie nutritivă.
  • Pentru îmbunătățirea aportului de zinc pe bază de plante, se recomandă un consum mai mare de semințe de dovleac, cânepă, leguminoase, nuci și fasole. Înmuierea și încolțirea pot reduce acidul fitic din anumite alimente, astfel încât biodisponibilitatea nutrienților este crescută.
  • Variați proteinele pe bază de plante pe parcursul zilei, inclusiv aminoacizi precum leucina (soia, semințe de dovleac), metionina (nuci, semințe și quinoa) și lizina (leguminoase).
  • Creșteți consumul de proteine ​​vegetale din: linte, soia (soia texturată, băutură de soia, iaurt de soia, tofu), năut, alune, quinoa, spelta, tempeh, migdale, semințe de cânepă, semințe de chia, drojdie de bere, germeni de grâu.
  • Suplimentarea cu creatină poate îmbunătăți performanța la exerciții de mare intensitate, precum și pentru creșterea masei musculare și a forței maxime.
  • Suplimentarea cu beta-alanina poate fi, de asemenea, utilă, deoarece vegetarienii-vegani au un nivel scăzut de carnozină musculară, iar beta-alanina poate ajuta la îmbunătățirea performanței de antrenament de mare intensitate prin reducerea oboselii musculare.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Antrenează-te eficient și mănâncă inteligent

Antrenează-te eficient, mănâncă inteligent și vei obține rezultate! Poți fi un bun alergător cu o dietă proastă, dar cu siguranță poți deveni un mare alergător cu o dietă corectă. Vă expunem aici cele mai frecvente greșeli făcute de alergători atunci când vine vorba de mâncare.

1. Neglijezi complet alimentația

Prea multi sportivi, în special cei care aleargă, îsi neglijează complet alimentatia. Asta nu este foarte rău dacă vrei sa alergi doar din când în când. Dar dacă scopul tău este să fii mai rapid, mai agil, să îmbunătățești timpul de cursă, să îmbunătățești rezistența și, de asemenea, să ai grijă de sănătatea ta, astfel încât mai târziu să poți continua să alergi, atunci nutriția este ingredientul care lipsește din pachetul tău de alergare.

2. Bei alcool

De obicei bei alcool după toate antrenamentele? Una, două, chiar patru beri nu au făcut rău nimănui! Dar pot, mai ales că studiile au arătat că consumul de alcool după exerciții fizice poate afecta recuperarea glicogenului muscular și, astfel, repararea corespunzătoare a mușchilor. De asemenea, in functie de cantitate, te poate deshidrata, iar dupa orice antrenament de ce are nevoie corpul tau este o buna hidratare.

3. Nu mănânci înainte de antrenament

Este esențial să reîncărcați rezervele musculare de glicogen înainte de exerciții pentru a avea performanțe mai bune, pentru a reduce oboseala și, de asemenea, pentru a evita posibila hipoglicemie care duce la amețeli. Desigur, va depinde de intensitatea și durata exercițiilor, dar studiile recente arată că macronutrienții esențiali sunt carbohidrații alături de proteine. Combinația acestora crește atât sinteza proteinelor musculare, cât și performanța.

Uneori este dificil să pregătesti gustările sau mesele care trebuie luate înainte de antrenament, iar pentru asta un baton cu fulgi de ovăz ar fi opțiunea ideală – de care ai nevoie pentru antrenament.

4. Nu ai pofta de mâncare

Un subiect care generează multe controverse, însă, recuperarea după terminarea exercițiilor este foarte importantă, mai ales dacă te antrenezi de mai multe ori pe săptămână sau chiar de două ori pe zi. Studiile arată că combinația perfectă este carbohidrații cu asimilare rapidă + proteine, deoarece în acest moment sensibilitatea la insulină este dublată, adică rezultatul va fi mai mult glicogen stocat. Prin urmare, ai mai multă energie atunci când mergi să faci următorul antrenament și te recuperezi mai repede, esențial dacă ceea ce cauți este îmbunătățirea performanței. Depozitele de glicogen și disponibilitatea aminoacizilor în sânge vor fi cheile pentru cea mai bună recuperare, lucru care se realizează dacă dieta noastră este bine planificată după antrenament.

Cu toate acestea, după sesiuni mai lungi sau mai intense unii alergători își pierd pofta de mâncare, iar consumul de alimente solide este o provocare.

  • Smoothi-urile sau chiar băuturile pentru sport sunt opțiuni bune.
  • O optiune pentru post-antrenament este un shake proteic cu fructe, de exemplu: Isolate Whey + Ananas + lapte de cocos.
  • Sau Carbo Boost Gel – combinația ideală de carbohidrați complecși și simpli și aminoacizi în format gel.
  • Jeleu – ENERGY JELLY BAR , care este o proporție corectă de proteine + carbohidrați.

5. Eviţi grăsimile

Dacă eviți tot felul de grăsimi pentru că nu vrei să te îngrași, este o mare greșeală. Consumul de grăsimi din dietă nu înseamnă neapărat să câștigi grăsime corporală. Grasimile (mai ales sanatoase) sunt esentiale deoarece ajuta organismul sa absoarba vitamine precum A, D, E si K. De asemenea, cresc satietatea deoarece dureaza mai mult pentru a fi digerate, motiv pentru care regleaza nivelul zaharului din sange. Acestea ajută digestia, reglează metabolismul și scad colesterolul din sânge.

Nu vorbesc despre grăsimile din produse de patiserie, sau proteinele animale sau unt. Vorbesc despre avocado, peste, nuci, uleiuri de masline si seminte. Asigurați-vă că consumați o proporție de cel puțin 25% grăsimi din caloriile zilnice.

Incearca sa faci mici schimbari si pe rand, iti vei da seama ca pe termen lung vei obtine din ce in ce mai multe rezultate si efortul va fi meritat din plin. Antrenează-te eficient, mănâncă inteligent și vei obține rezultate!

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Sportul la vârsta a treia

Sportul la vârsta a treia este esențial. Pe măsură ce îmbătrânim, pierderea masei musculare este inevitabilă și, odată cu aceasta, pierderea forței și a rezistenței fizice. Mai puțină coordonare, flexibilitate și mobilitate articulară sunt probleme care apar și se agravează pe măsură ce înaintăm în vârstă… Dar indiferent de vârstă, aceste procese pot fi, fără îndoială, amânate…

Mișcarea nu este doar pentru cei care sunt deja sănătoși. Nici nu trebuie oprită după o anumită vârstă, de fapt, devine mai importantă și aduce multe beneficii:

Pentru sănătatea fizică:

  • Ajută la menținerea greutății, mai ales că rata metabolică încetinește pe măsură ce îmbătrânim, iar menținerea unei greutăți sănătoase este o provocare.
  • Practicarea activității fizice de cel puțin 3 ori pe săptămână ajută la creșterea metabolismului, împreună cu o ardere mai mare a caloriilor.
  • Îmbunătățește mobilitatea, flexibilitatea și echilibrul.
  • Reduce pierderea densității osoase și, prin urmare, reduce riscul de osteoporoză și riscul de fracturi.
  • Mai puțină pierdere musculară: cu cât faceți mai multe exerciții, cu atât va fi mai puțină pierdere musculară și cu atât puterea dvs. va fi mai mare.

Îmbunătățește somnul:

  • te ajută să adormi mai repede, să dormi mai bine și, de asemenea, să te trezești mai energic.Varsta

Beneficii pentru funcția cognitivă:

  • prin aceasta ne referim la faptul că poate îmbunătăți funcțiile creierului, cum ar fi creativitatea, și poate preveni pierderea memoriei, declinul cognitiv și demența.
  • de fapt, mai multe studii au arătat că poate ajuta la încetinirea dezvoltării unor tulburări ale creierului, cum ar fi Alzheimer.

Începerea sau menținerea unei rutine de exerciții este o provocare, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. De la 50-60 de ani, argumentele pentru a nu face mișcare sunt multe. Dar daca rămâii activ asta îți va îmbunătăți starea de spirit, ameliora stresul și vei beneficia de bunăstare fizică, cât și mentală.

Niciodată nu este prea târziu pentru a începe sa faci sport, iar persoanele care abia încep o viață activă ca adulți prezintă îmbunătățiri fizice și mentale mai mari decât persoanele tinere.

Începeți treptat și veți observa cu siguranță beneficiile activității fizice!

Recomandari WEIDER:

  • Victory Mg B6

    Mg B6 90caps-Victory

    35,00 lei
    Citește mai mult
  • Strong Zinc

    Strong Zinc 120caps

    57,00 lei
    Adaugă în coș
  • Collagen 300g Colagen pulbere

    62,00 lei
    Adaugă în coș
  • Premium Tribulus 90cps

    80,00 lei
    Citește mai mult
Publicat pe

Nutriție sportivă (anduranță)

Nutriție sportivă (anduranță). Persoanele care fac sport știu că o alimentație adecvată crește rezistența fizică și îmbunătățește performanța. Dar – cu siguranta –  permite și o mai bună recuperare. Antrenamentul este foarte important, fără el nu putem progresa, dar fără o alimentație adecvată și o odihnă bună, toate eforturile noastre vor fi prost răsplătite…

Nutriție sportivă

Alimentația sportivului trebuie să fie adecvată, atât calitativ, cât și cantitativ, pentru a reface energia cheltuită în timpul activității fizice și pentru a preveni apariția ulterioară a unei stări de oboseală sau deficiență. Aportul de carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale trebuie să fie proporțional cu activitatea fizică care se desfășoară și cu caracteristicile specifice ale persoanei. Pentru că trebuie să ținem cont că diferența dintre un sportiv și o persoană sedentară este consumul caloric și cu atât mai mult dacă sunt sportivi de fond sau de anduranță. În general, consumul sau cheltuiala calorică a sportivului este mai mare decât cea a unei persoane sedentare.

În sporturile de anduranță…

Dar dacă vorbim de discipline de anduranță (maraton, ciclism, triatlon etc…), cheltuiala sau consumul caloric poate fi triplu sau chiar mai mare în comparație cu persoanele sedentare și dublu în comparație cu alți sportivi. Aceasta înseamnă că dacă o persoană sedentară mănâncă o friptură, sportivul ar trebui să mănânce 2, iar sportivul de anduranță 3, dacă o persoană sedentară ar trebui să bea 1,5 litri de apă pe zi, sportivul ar trebui să bea 2,5 litri, iar sportivul de anduranță 5 sau 6 pentru a acoperi cererea organismului. Cu alte cuvinte, sportivul de anduranță trebuie să mănânce de cel puțin două ori mai multe proteine, carbohidrați, vitamine și minerale…

Dar de multe ori, dacă nu întotdeauna, consumul unei asemenea cantități de alimente este imposibil. Din acest motiv este foarte importantă alegerea unor suplimente adecvate. Acest lucru trebuie să fie potrivit pentru practica sportivă, deoarece un halterofil nu este același lucru cu un maratonist, obiectivele lor sunt foarte diferite. De aceea, linia Victory Endurance a fost concepută pentru a acoperi în mod specific nevoile nutriționale și energetice ale sportivilor de anduranță.

Nevoile nutriționale ale sportivului de anduranță

În timpul antrenamentului

Pe parcursul fazei de antrenament, alergătorul de fond trebuie să primească un aport caloric mare pentru a acoperi cheltuielile mari de energie asociate activității fizice. Nevoile dumneavoastră nutriționale și energetice cresc și variază în funcție de disciplina pe care o executați. Pentru a satisface aceste nevoi, gama Hydration a fost creată cu produse precum Iso-Energy.

La concursuri

În timpul competiției, dieta trebuie să ofere suficientă energie pentru ca organismul să poată desfășura activitatea fizică corect și la cel mai înalt nivel. Nevoile variază în funcție de intensitatea și durata testului. Aceasta este faza în care iese la iveală tot ce ne-am antrenat și cât de bine ne-am hrănit. Produsele de mai sus ne vor asigura Energie și Hidratare adecvată, dar trebuie să folosim și All day Energy pentru a ne asigura un aport complet de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiali pentru ca funcțiile metabolice să se desfășoare corect și, în plus, antioxidanții ne vor proteja contra radicalilor liberi formati de stresul produs de competitie si care ii pot deteriora pe termen mediu si lung.

Recuperare

În sfârșit, dieta din timpul fazei de recuperare ajută organismul să se refacă după efortul fizic. Dar și să elimine toxinele produse în timpul efortului. Cea mai mare parte a activității metabolice se concentrează pe repararea fibrelor musculare și a tendoanelor care au fost deteriorate în timpul competiției. De aceea Victory Endurance a creat gama Recovery, include produse precum Total Recovery, este o recuperare la toate nivelurile, adica atat muschii cat si rezervele de energie (glicogen). Trebuie să luăm în considerare și protectorii articulațiilor precum colagenul, esențiali pentru a ne proteja și recupera articulațiile și tendoanele. Pe langa completarea rezervelor de carbohidrati (glicogen) si proteine, obiectivul acestor produse este si rehidratarea organismului, in cel mai eficient mod.

Concluzie

Putem spune, așadar, că linia de nutriție sportivă Victory Endurance încearcă să acopere toate nevoile specifice ale sportivului oferind o gamă largă de produse care au fost special dezvoltate pentru fiecare nivel de activitate fizică.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Mic dejun în funcţie de antrenament

Mic dejun în funcţie de antrenament. Ai auzit și tu, desigur, spunându-se că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei… în timp, am putut realiza că acest lucru nu este în întregime adevărat. Dar este una dintre durerile de cap pe care le avem înainte de a începe ziua… Ce mic dejun? Voi avea rezultate bune cu acest mic dejun? Astăzi vă vom oferi câteva idei de mic dejun foarte simple care să ne ajute să finalizăm antrenamentul programat și să performam mai bine.

Obiectiv: aport energetic

Obiectivul unei bune alimentații în sport este acela de a putea furniza sportivului energia de care are nevoie în orice moment. Este inutil să ne antrenăm doar pentru a pierde în greutate (de exemplu)… Ideea ar trebui să fie aceea să găsim o dietă sau obiceiuri care să creeze o aderență, dar care să nu reducă performanța pe de o parte și nici să ne îndepărteze de obiective pe de altă parte. Cu alte cuvinte, alimentația trebuie să fie supusă antrenamentului și nu invers… Nu se poate să nu facem niște serii pentru că nu avem carbohidrați disponibili!

Rețete de mic dejun pentru antrenament

Continuând pe această linie, iată o serie de mic dejun pentru a-ți îmbunătăți performanța și a-ți asigura aportul de energie în funcție de tipul de antrenament pe care urmează să-l dezvolți.

Zile foarte ușoare de antrenament sau de recuperare

Daca vrem sa luam micul dejun si avem o zi foarte usoara sau aproape de odihna, urmeaza un mic dejun fara carbohidrati aproape deloc, varianta recomandata ar putea fi urmatoarea:

  • Cafea neagră;
  • Pâine prăjită: putem însoți cu grăsimi sănătoase precum untul de arahide – care vor adăuga și aromă – combustibil bun pentru azi;
  • Este foarte important ca in ciuda faptului ca ziua nu este foarte grea, sa ingeram electroliți – capsule Salt Caps. Un lucru este că nu vom cheltui mulți hidrati și altul că nu avem nevoie de săruri minerale pentru a rămâne hidratați.
Zile cu intensitate nu prea mare

Pentru zilele în care ne antrenăm ușor sau în care vom opta pentru o dietă săracă în calorii (low carb). Am putea face acest mic dejun:

  • Cafea sau infuzie sau lapte cu cacao 0% zahar;
  • Niște clătite bune. Daca nu ai prea mult timp la dispozitie poti folosi Protein Pancake Mix, o formula completa in care trebuie doar sa adaugam. În ciuda faptului că acestea au carbohidrați, aceștia provin din fulgi de ovăz integral, iar zaharurile sunt foarte scăzute. Dacă vrem să adăugăm puțin mai multă proteină în formulă, care este foarte ușor de făcut, putem adăuga puțină pudră de arahide pentru a-i da o aromă de arahide și, de asemenea, să îi oferim puțin mai multe proteine. Pentru a insoti clatitele puteti folosi orice tip de sirop.
  • Adăugați fructe pentru a vă completa micul dejun.
Zile foarte intense sau zile cheie, serii…

Zile în care te antrenezi foarte mult trebuie să pui glicogen în organism. Să vedem câteva variante de mic dejun pentru a merge la antrenament în aceste cazuri în care există mai multe pretenții:

  • Cafea sau infuzie sau lapte cu cacao 0%;
  • Un fruct;
  • Terci cu aromă. Este foarte simplu și bogat în același timp. Este vorba despre adăugarea de fulgi de ovăz aromat în bolul nostru cu apă sau lapte. În acest fel creștem cantitatea de carbohidrați din micul dejun;
  • Clatite facute cu fulgi de ovaz. În loc să apelăm la formula anterioară de clătite gata făcute, le putem face noi. În acest fel putem adăuga mai multă cantitate de fulgi de ovăz și carbohidrați. In plus, putem adauga banane, afine sau nuci la reteta pe care o facem;
  • Nu ai timp? Scoateți un baton cu fulgi de ovăz precum Oat bar. Dacă trebuie să creștem puțin mai mult volumul de carbohidrați, acesta este batonul tău;
  • Ca sursă de proteine, putem opta pentru o pâine prăjită cu puțin ulei de măsline și puțină șuncă de curcan. Sau dacă suntem foarte grabiti, un shake de proteine poate fi o idee bună.
Și asigură întotdeauna toți nutrienții

Acum nu mai rămâne decât să te antrenezi și să performezi cât mai bine posibil. Dacă ați optat pentru o dietă Keto sau Low carb, folosirea unor multivitamine este întotdeauna de mare ajutor.

Recomandari WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Weider Protein Pancake Mix

    Protein Pancake Mix 600gr

    77,00 lei
    Selectează opțiunile
  • Peanut Butter Smooth 1kg

    51,00 lei
    Adaugă în coș
  • Slim Choco Syrup

    Slim Chocolate Syrup 250ml

    35,00 lei
    Citește mai mult
Publicat pe

Ce tipuri de grăsimi există în corp?

Ce tipuri de grăsimi există în corp? Grăsimea este de regulă asociată numai cu aspecte negative, mai ales în ceea ce privește dieta și silueta. Însă nu toată grăsimea este la fel, nici în domeniul alimentar, nici în ceea ce privește compoziția corporală. Așa cum există grăsimi bune în alimente, tot așa există un tip de grăsime benefică și în organism, de care avem nevoie pentru a slăbi. Oricât de paradoxal ar suna, organismul nostru conține un astfel de tip de grăsime care ajută la arderea grăsimii depozitate în corp.

Ce tipuri de grăsimi există în corp?

Oamenii au două tipuri de grăsime, albă și maro. Cea albă este stocată ca rezervă de energie și este rezultatul aportului de energie în exces, iar cea maro sau BAT (țesut adipos brun) care ne permite să generăm căldură atunci când condițiile meteorologice ne compromit temperatura corpului. Grăsimea albă se acumulează sub piele, în principal în abdomen în cazul bărbaților, și în șolduri și picioare la femei, dar și în ficat. Un exces de grăsime albă este legat de boli metabolice precum diabetul și tot felul de afecțiuni cardiovasculare, fiind un factor determinant în gradul de obezitate.

Pe de altă parte, grăsimea brună, care este depozitată într-o cantitate considerabil mai mică și în locuri foarte specifice ale corpului, cum ar fi sub clavicule și în jurul gâtului, este foarte benefică pentru sănătate. Pe de o parte, datorită activității sale metabolice ridicate, deoarece conține mult mai multe mitocondrii în structura sa decât grăsimea albă, ceea ce îi permite să ardă mai multe calorii pentru a produce căldură. Numărul mai mare de mitocondrii bogate în fier este motivul pentru care acest tip de grăsime are acea nuanță închisă care le diferențiază. Și pe de altă parte, capacitatea sa de a oxida glucoza, pe lângă grăsimea albă, are un impact pozitiv asupra consumului de energie și a sănătății metabolice.

Faptul că celulele adipoase brune pot consuma și glucoză, permite reducerea nivelului de glucoză din sânge și acest lucru reduce probabilitatea de a dezvolta diabet. De aceea, o cantitate mai mare de BAT este legată de valori mai bune ale glucozei, trigliceridelor și lipoproteinelor cu densitate mare din sânge, reducând probabilitatea de a suferi de diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau boli cardio-cerebro-vasculare.

Din aceste motive, se spune că grăsimea brună promovează sănătatea cardiometabolică.

Creșterea cantității de grăsime brună și reducerea grăsimii albe devine un obiectiv, nu doar din motive estetice, ci și pentru că este o strategie magnifică de prevenire a bolilor cardiovasculare și metabolice.

Cum se schimbă grăsimea albă în maro?

Exercițiul fizic este cea mai bună strategie pentru a crește conversia grăsimii albe în maro, efect care se numește „întunecarea grăsimii albe induse de exerciții”. De asemenea, se știe că expunerea la frig crește transformarea grăsimilor și stimulează procesul de rumenire. Este vorba chiar de celulele adipoase brune, așa-numitele adipocite brune, care, atunci când antrenamentul este în medii reci, secretă substanțe cu efecte metabolice favorabile, printre care se numără sensibilitatea crescută la insulină.

Ce substanțe activează grăsimea brună?

Exercitiile fizice, atat la efectuarea eforturilor de rezistenta cat si de forta, determina secretia in fluxul sanguin a numeroase substante care provin din diferite organe ale corpului.

Exerquinele. Substanțe excretate în timpul efortului de către organe precum ficatul sau rinichii, printre altele, permit menținerea echilibrului între necesarul de energie care apare în celula musculară și aportul de energie de către glicogen, glucoză din sânge și depozite de grăsime. La fel, ele activează sistemul de termoreglare și fac toate organele și sistemele să funcționeze în mod coordonat pentru a menține echilibrul metabolic în fața efortului necesar.

Miokine. Substanțe care sunt derivate din contracția musculară repetată. Dintre acestea se remarcă Interleukina 6 (IL-6), care îmbunătățește managementul glucozei prin creșterea sensibilității la insulină, optimizarea proceselor metabolice și colaborarea la reducerea adipozității abdominale. Și Irisin, BAIBA, apelin, meteorin care promovează utilizarea grăsimilor și protejează împotriva bolilor metabolice. Irisin, mai exact, este protagonistul în transformarea grăsimii albe în grăsime brună.

Epinefrină și norepinefrină. Hormonii adrenalina și noradrenalina măresc rata și forța contractilă a inimii, cresc tensiunea arterială și dilată bronhiile. Toate acestea pentru a îmbunătăți absorbția de oxigen și vasele de sânge, crescând fluxul de sânge către mușchi. Receptorii acestor substanțe stimulatoare, receptorii beta2-adrenergici (b2-AR) găsiți în celulele adipoase brune, sunt responsabili de stimularea termogenezei. Altfel spus de utilizarea grăsimii albe ca și combustibil pentru a genera energie.

Altele. Substanțele care sunt produse prin contracția inimii, numite peptide natriuretice, favorizează și activarea grăsimii brune și întunecarea grăsimii albe.

Importanta exercitiului fizic

Atât exercițiul fizic de forță, cât și de rezistență permit producerea diferitelor substanțe care prin semnale chimice activează grăsimea brună. De la simpla stimulare a inimii, la activarea diferitelor organe si muschi necesari desfasurarii exercitiului fizic, sau expunerea la frig, acestea stimuleaza secretia de substante si hormoni care favorizeaza utilizarea energetica a grasimilor albe acumulate.

Cercetările arată o creștere a tuturor acestor substanțe activatoare în fluxul sanguin chiar și la câteva ore după antrenament.

A avea mai multă grăsime brună este benefic. Aceasta folosește grăsimea albă ca și combustibil, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și ajută la controlul apetitului. Metabolismul sau ansamblul de procese care permit organismului să obțină energie din alimente și să o utilizeze pentru a îndeplini diferite funcții vitale, influențează genetica noastră, mediul în care trăim, gradul de activitate fizică zilnică și dieta.

Ce pot face pentru a avea mai puțină grăsime albă și pentru a crește grăsimea maro?

Mai multe ședințe de antrenament pe săptămână în care predomină durata efortului – benefic este mersul cu bicicleta.

  • Antrenament combinat de forță și rezistență.
  • Exerciții fizice prin intervale de intensitate mare.
  • Expunerea la frig în timpul antrenamentelor. Înotul în apă rece de exemplu.
  • Înlocuiește aportul de alimente procesate cu fructe și legume.
  • Asigură cantitatea zilnică de vitamine și minerale necesare unei bune funcții hormonale.
  • Prioritizează aportul de proteine de calitate.
  • Suplimente nutritive sănătoase.
Referinte:

*Tobias Becher et al. Țesutul adipos brun este asociat cu sănătatea cardiometabolică. Medicina naturii 2021
*Mendez-Gutierrez et al. Mecanisme endocrine care conectează exercițiul cu metabolismul țesutului adipos maro: o perspectivă umană. Rapoarte curente despre diabet 2020

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Dieta Keto – recomandată sportivilor de anduranță?

Dieta Keto – recomandată sportivilor de anduranță? Astăzi ne vom ocupa de un subiect delicat… nu pentru că este controversat în sine sau pentru că nu suntem siguri… ci pentru că este vorba despre două subiecte alimentare „complicate”.

De ce este controversat? pentru că mâncarea este ceva foarte personal și, de asemenea, cei care sunt fideli dietei keto sunt apărători convinși ai acesteia, motivați pentru ca ar fi o dietă care slăbește foarte repede. Subiectul de astăzi este: dietele keto sau dieta cu conținut scăzut de carbohidrați vs. dietea bogata în carbohidrați.

Să începem prin a pune bazele articolului. Nu vrem să condiționăm nimănui tipul de mâncare. Și credem, de asemenea, că o dietă care reduce macronutrientul la anecdotic (cum ar fi carbohidrații din dieta keto) nu trebuie folosita în mod continuu. Credem într-o dietă variată și sănătoasă. Acestea fiind spuse, să începem.

Ce este dieta Keto?

Subiectul pe care urmează să îl discutăm astăzi este un subiect fierbinte, motivat de creșterea mare a susținătorilor dietei ketogenice. Înainte de a începe să vorbim despre orice, să punem în context ce este dieta keto, pentru că încă mai sunt oameni care nu știu despre ce vorbim. Dieta keto, foarte foarte foarte pe scurt (și îmi cer scuze pentru asta) se bazează pe obținerea de energie din grăsimi. Este o dietă în care carbohidrații sunt redusi la minimum și cea mai mare parte a kcal este obținută din grăsimi. Prin urmare, acestea sunt diete în care aportul de fructe, legume, orez, ovăz… este practic nul.

Pe de altă parte, grăsimile sănătoase precum nucile, avocado, brânzeturile, uleiul, semințele, somonul și proteinele abundă. Dieta ketogenă realizează acest lucru punându-ți corpul într-o stare de cetogeneză (eliberând corpi cetonici) și crescând mai ușor arderea grăsimilor. Introducerea corpului în cetoză nu este ușoră, durează de obicei aproximativ 5 zile, odată ce timpul a trecut, corpul tău a eliberat acei corpi cetonici și arde grăsimile mai ușor.

Cum poate o dietă săracă în carbohidrați să îmi afecteze performanța atletică?

O altă problemă importantă este să vedem daca această dietă afecteaza sau nu performanța sportiva. De exemplu, există studii științifice care sugerează că o dietă bogată în carbohidrați îmbunătățește performanța. Dar nu există studii care să susțină că o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați vă oferă un avantaj. Prin urmare, mulți oameni se ghidează după senzații, lucru de care trebuie să se țină cont, dar nu sunt altceva decât senzații… ceea ce este bun pentru unii și fatal pentru alții.

Pentru a vedea dacă un tip de dieta este mai bun sau mai rău (din punct de vedere al performanței) trebuie să contextualizezi ce sau de ce… a alerga la un maraton nu va fi același lucru cu a avea un record la 1500 m viteza. Așa cum încercarea de a crește masa musculară nu este același lucru cu pierderea acesteia, și asta este scopul științei. Un substrat metabolic nu este același cu altul, nu este același lucru să pierzi glicogen sau grăsime. De exemplu, când mergem într-un anumit interval de puls, corpul trage glicogenul, iar altul trage grăsimea. Așadar, nimeni nu ar considera bună o dietă ketogenă dacă încearcă să facă tot posibilul într-un antrenament de mare intensitate de 5-30 de minute, deoarece organismul caută glicogen. Cu toate acestea, dacă urmează să alergi timp de 4 ore la o intensitate scăzută, organismul poate arde grăsimile.

Deci, ce este recomandat dacă faci sporturi de anduranță?

Pentru a rezuma un pic totul. Ca regulă generală, o dietă bogată în carbohidrați ar trebui să fie mai bună decât o dietă săracă în carbohidrați. Cu toate acestea, anumite antrenamente sau anumite faze ale sezonului pot fi folosite cu perioade de aport scăzut de carbohidrați pentru a învăța organismul să scape de grăsime. Pentru că dacă vom fi capabili să folosim tot felul de surse de energie vom fi mai eficienți.

In concluzie

Acestea fiind spuse, nu trebuie să ne lipsim de mâncare și mai ales de fructe si legume, în mod continuu. Dar pentru anumite sporturi, anumite intensități și timpi, respectarea unei diete sărace în carbohidrați ne poate aduce beneficii. Este ceea ce se numește periodizarea hidraților pentru a căuta flexibilitatea metabolică.

Recomandari WEIDER: