Există o relație între somn și supraponderalitate? Trăim într-o etapă în care vrem să muncim și să facem o mie de lucruri 24 de ore pe zi, dar corpul nostru are nevoie să se odihnească pentru a îndeplini diferite funcții. Consensul general este că adulții au nevoie de 7-9 ore de somn, dar adolescenții pot avea nevoie de mai mult decât atât și, desigur, variază de la persoană la persoană. Numărul de ore pe care le dormim ne afectează calitatea vieții și poate afecta modul în care ne simțim, performam și/sau slăbim.
Somnul și mâncarea
Există din ce în ce mai multe studii care leagă excesul de greutate de calitatea somnului. Majoritatea cercetărilor se concentrează pe cei doi hormoni ai apetitului, grelina și leptina:
- Grelina: hormonul foamei este produs și eliberat din stomac în creier pentru a indica că este timpul să mâncăm.
- Leptina: este acel hormon care ne satisface, care ne umple, este produs de celulele noastre adipoase (nivelul leptinei crește în timp ce dormim și producem mai puțină leptină atunci când dormim mai puțin).
Știm că privarea de somn ne poate crește senzația de foame și acest lucru ar putea fi legat de supraponderalitate. De asemenea, când ești obosit, centrele de recompensă ale creierului tău se întrec, căutând ceva care să ne facă să ne simțim mai bine. Așa că, deși ați putea reduce pofta de mâncând puțin dulce, creierul dvs. – lipsit de somn – poate avea probleme în a refuza o a doua bucată de tort.
Studii despre somn și excesul de greutate
Un studiu care a investigat somnul ca o posibilă strategie de reducere a aportului de zahăr, spune că mai puține ore de somn au fost legate de un risc crescut de creștere în greutate și de boli metabolice. Adulții ar trebui să doarmă 7-9 ore pe noapte, dar 1 din 3 adulți dorm mult mai puțin.
Oamenii de știință a remarcat au arătat că grupul care și-a mărit timpul de somn și-a scăzut aportul de zahăr cu 10 g/zi, ceea ce reprezintă jumătate din limita zilnică recomandată de zahăr adăugat. Un al doilea studiu a constatat că a dormi prea puțin crește șansele de a mânca porții mai mari de alimentele. Și într-o revizuire a 18 studii, cercetătorii au descoperit că lipsa somnului a dus la creșterea poftei de mâncare bogată în calorii și carbohidrați.
Deși acest lucru spune multe, în același mod pentru a obține pierderea de grăsime corporală este necesar să se țină cont de multe variabile, iar somnul este doar o parte a puzzle-ului. Somnul este strâns legat de dietă și de obiceiurile alimentare, de controlul nivelului de stres și de menținerea nivelului de activitate fizică.
Cei mai mulți dintre noi cunosc strategiile pentru un somn mai bun, totuși, vă voi oferi câteva sfaturi care să vă ajute.
Sfaturi
- Opriți telefoanele cu 1-1,5 ore înainte de a merge la culcare
- Creați un mediu calm. Dormitorul sa fie locul de relaxare.
- Creați un ritual de culcare. Nu este momentul să abordăm marile probleme ale zilei.
- Aprindeți niște lumânări parfumate și încercați să evitați Netflix. Citiți o carte.
- Evitați sucurile, ceaiul, cafeaua și ciocolata după ora 18:00. Cofeina poate rămâne în organism timp de 5 până la 6 ore.
- Stingeti luminile. Întunericul determină corpul să elibereze melatonină, hormonul natural al somnului, în timp ce lumina îl suprimă.
- Încercați un supliment cu melatonină care vă va ajuta să obțineți un somn de calitate