Publicat pe

Nutriția și sistemul imunitar

Nutriția și sistemul imunitar. Sistemul imunitar trebuie să se regenereze în fiecare zi si, acesta depinde, într-o măsură mare, de furnizarea de substanțe nutritive adecvate: aminoacizi pentru sinteza proteinelor, grăsimi și carbohidrați pentru producerea de energie și vitamine și minerale pentru funcțiile de creștere celulară și sinteza proteinelor.

Aminoacizi

Aminoacizii sunt utilizați și în sinteza diferitelor substanțe imune. Anticorpii sunt proteine ​​care se leagă de substanțe numite antigeni și care sporesc capacitatea sistemului nostru imunitar de a ucide bacteriile și virușii.

Dacă aportul de aminoacizi este inadecvat, singura opțiune pe care o oferim corpului nostru este descompunerea proteinelor musculare, cu distrugerea țesuturilor și consecințele sale grave.

Pe scurt, o stare de malnutriție proteică afectează sistemul imunitar în funcția sa de replicare celulară, reducând răspunsul imun. În plus, malnutriția calorică limitează imunitatea, crescând infecțiile oportuniste și mortalitatea la pacienții subnutriți.

Deficitul de proteine-calorii are un efect asupra sistemului imunitar similar cu cele cauzate de SIDA. Această sinergie este atât de puternică încât prevenirea și tratamentul proteinei-calorii reprezintă o parte importantă a îngrijirii acordate pacienților cu sindromul imunodeficienței dobândite.

Există un aminoacid unic care are cel puțin 2 funcții diferite în organism, ambele fiind importante pentru sistemul imunitar: glutamina.

Glutamina, în primul rând, este sursa de energie preferată pentru celulele cu proliferare rapidă. Ca a doua funcție, glutamina acționează ca un donator de azot în sinteza proteinelor.

Există dovezi din ce în ce mai mari că glutamina este unul dintre nutrienții cruciale pentru celulele sistemului imunitar.

În studiile clinice, s-a demonstrat că există pierderi mai mici de azot și mai puține infecții la pacienții cu transplant de măduvă osoasă atunci când primesc suplimente de glutamină.

Vitamine si minerale

În ceea ce privește vitaminele și mineralele care îmbunătățesc sistemul imunitar, acestea sunt: ​​seleniu (Se), vitamina E, cupru (Cu), calciu (Ca), vitamina A și zinc (Zn).

În plus, deficitul de acizi grași afectează negativ sistemul nostru imunitar.

Obezitatea este legată de scăderea imunității. Pacienții supraponderali prezintă un risc mai mare de bacteremie și infecții. Această obezitate este un factor de risc în vindecarea slabă a rănilor în perioada postoperatorie.

Putem crește capacitatea sistemului imunitar cu următoarele substanțe nutritive:

  • Glutamina
  • Acizi grasi omega-3
  • BCAA

În cele din urmă, trebuie avut în vedere faptul că o dietă echilibrată bogată în substanțe nutritive esențiale asigură sistemului nostru imunitar o apărare adecvată împotriva infecțiilor.

Autor: weider.es

Recomandari WEIDER: