Publicat pe Lasă un comentariu

Christmas Chocolate Log

Weider va prezinta o reteta ideala de gatit in perioada sarbatorilor de iarna – Christmas Chocolate Log. Un desert dulce, dar si cu multe proteine, ideal pentru a va mentine in forma oricand. Pasii care trebuie urmati se regasesc in clipul de mai sus. Va uram pofta buna !

  • 150 g gourmet oat flour
  • 250 g de frisca
  • 2 oua
  • Se amesteca
  • Se unge tava de gatit
  • Se intinde continutul amestecat in tava
  • Se pun intr-un bol 150 g Nutprotein Choco Crunchy Spread
  • Se pune la microunde timp de 2 minute
  • Adaugati 250 g de frisca
  • Se intinde mixul
  • Se adauga la frigider pentru o ora
  • La final, adauga 50 g de Nutprotein ca si glazura

 

Informatii nutritionale:

Calorii 189 kcal
Proteine 3 g
Carbohidrati 15,4 g
Grasimi 10,9 g
Fibre 0,6 g

Recomandari WEIDER:

  • WHEY PROTEIN CREME White Spread 250gr

    26,00 lei
    Adaugă în coș
  • răsfăț culinar

    Nut Protein Choco Vegan 250gr

    26,00 lei
    Adaugă în coș
  • crema proteica ciocolata

    WHEY PROTEIN Choco Creme

    26,00 lei
    Adaugă în coș
  • WHEY PROTEIN CREME Cookies&Cream

    26,00 lei
    Citește mai mult
Publicat pe Lasă un comentariu

Pineapple Detox Smoothie

Weider continua prezentarea retetelor sale printr-un nou desert, de data aceasta sub forma unui Smoothie excelent! Va invitam sa urmariti clipul de prezentare pentru a vedea exact pasii care trebuie urmati. Pofta buna!

  • Decojiti si taiati 200 g de ananas
  • Decojiti si taiati 120 g de castravete
  • Taiati jumatate de lamaie
  • Amestecati: apa, 30 g Vegan Protein Pina Colada. Adaugati ulterior castravetii, ananasul, zeama din jumatate de lamaie si un varf de lingurita de ghimbir
  • Se mixeaza continutul
  • Se serveste

 

Informatii nutritionale:

Calorii 248 kcal
Proteine 8,5 g
Carbohidrati 36,4 g
Grasimi 1,8g
Fibre 4,9g

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

Interviu cu Oana Hreapcă

Interviu cu Oana Hreapcă

Cultura contemporană pare să pună pe un piedestal fitness-ul şi idealul unei vieţi sănătoase: sălile sunt arhipline, concursurile sunt din ce în ce mai numeroase (deşi numărul concurenţilor pare să fie din ce în ce mai scăzut, dar asta e altă poveste), iar categoriile se diversifică mereu – pe lângă culturism, avem acum bodybuilding clasic, physique, fitness, figure, bikini… O singură rotiţă din angrenajul fitness-ului modern pare să nu funcţioneze perfect: culturismul feminin.

În 2013, categoria feminină de la Olympia a fost desfiinţată, organizatorii motivând această decizie prin scăderea interesului din partea publicului (deşi culturismul feminin a avut, are şi va avea întotdeauna fani dedicaţi). Dincolo de aspectul pur competiţional, imaginea culturismului feminin este una înconjurată de controverse şi critici. Culturistele sunt criticate pentru că îşi pierd feminitatea, îndepărtându-se de idealul de frumuseţe acceptat – şi impus – de societate, şi pentru că „exagerează cu masa musculară”.

De parcă nu ar fi suficient ca „opinia publică” să se manifeste hiper-critic la adresa fetelor/ femeilor care fac culturism, o mulţime de practicanţi ai culturismului sunt la fel de acizi în comentarii, în privinţa descrierii culturistelor – dacă nu pot aprecia criteriile strict estetice, indiferent cât de subiective sau artificiale ar fi acestea, ar trebui să poată aprecia măcar latura strict sportivă. Reducând la extrem, în culturism e vorba de muşchi, nu? Faci culturism? Deci te interesează muşchii. În consecinţă, ar trebui să priveşti admirativ culturistele, pentru că înţelegi cât de greu e să acumulezi masă musculară – chiar sprijinit de sistemul hormonal masculin, darămite de cel feminin – şi ce sacrificii uriaşe se ascund muşchii culturistelor. Mai ales dacă eşti un tip relativ firav, care merge la sală şi ridică greutăţi, ar trebui să priveşti cu un respect sporit o fată cu muşchi, şi să încerci mai degrabă să înveţi de la ea (în mod clar, ştie mai multe decât tine despre antrenament şi nutriţie) decât să o critici că „e prea mare”.

Ideea că practicantele acestui sport îşi pierd feminitatea are probabil şi o altă sursă, în afară de un sistem de valori estetice dereglat de articificialitatea culturii media – cealaltă sursă este, cred, un soi de nesiguranţă, o teamă inconştientă de inversarea ierarhiei „fireşti” dintre El şi Ea (imaginea înrădăcinată adânc în mentalul colectiv este a unui El puternic, în timp ce Ea este fragilă şi are nevoie de protecţie).

De prisos să menţionăm că acest concept reprezintă o permanentă reiterare a principiilor patriarhale de care societatea modernă promite de câteva decenii să se despartă, punând un semn de egalitate, o dată pentru totdeauna, între potenţialul ierarhic al bărbatului şi cel al femeii. În plus, culturismul pare a fi singurul sport care atentează la ideea de feminitate; eu personal nu am auzit ca femeile care practică aruncarea ciocanului, discului sau suliţei să fie criticate pentru vreo lipsă de feminitate, deşi fizicul lor seamănă extrem de mult cu cel al celor mai masive culturiste profesioniste – dimpotrivă, de regulă comentariile bărbaţilor sunt de genul „Uite ce forţă are, pentru o femeie”.

La fel în cazul halterelor, canotajului, atletismului. Deci, problema nu e absenţa sau prezenţa muşchilor, nici forţa; e vorba de vizibilitate. Faptul că o culturistă şi arată ca şi cum ar fi foarte puternică, în orice context, lezează nişte sensibilităţi, orgolii sau frustrări masculine. Iar întregul campionat de aruncat-la-ţintă-cu-critica, organizat ad-hoc în fiecare peisaj cu culturiste, are loc, paradoxal, pe fondul unei tendinţe mondiale de încurajare a toleranţei, a înţelegerii diversităţii, de acceptare a frumuseţii în toate formele ei; aparent, multiculturalismul integrator promovat la nivel conceptual pretutindeni pe glob nu include şi culturismul feminin, preferând să plaseze asupra muşchilor un semn mare cu „rezervat bărbaţilor”.

Mai există de asemenea ideea că femeile care fac culturism reprezintă ceva „extrem” – or, „extrem” este un concept des întâlnit în cultura de masă contemporană, dacă ne gândim doar la exemplul cel puţin la fel de extrem al modelelor anorexice, recompensate pentru acest extremism cu milioane de dolari şi statut de formator de opinie pentru aspectul lor fizic complet nesănătos din punct de vedere medical. Ba mai mult, sunt propuse drept idealuri de frumuseţe, devenind sursa a nenumărate probleme în rândurile adolescentelor mult prea grăbite în a asocia anorexia cu succesul. Această extremă este celebrată, în timp ce extrema culturismului feminin este ţinta unor ironii facile. Dar, şi aici, culturistele îşi dezvăluie calităţile, pentru că sunt destul de puternice şi pentru greutăţile din sală şi pentru greutăţile din afara ei, şi, din fericire, nu sunt vulnerabile nici la comentarii gratuite nici la glume nesărate. De fapt, în procesul determinării idealurilor estetice, organizat de tribunalul oamenilor care se pricep la orice şi la nimic, au nevoie doar de pledoaria ascunsă în întrebarea retorică a lui Arnold: „Dacă femeile cu muşchi arată ca nişte bărbaţi, atunci bărbaţii fără muşchi arată ca nişte femei?”

Partea bună e aceea că toate culturistele au parte de un nivel semnificativ de apreciere, iar dacă vorbim de culturismul feminin la nivel înalt, în cele ce urmează aş vrea să o cunoaşteţi mai bine pe Oana Hreapcă. Pe lângă experienţa îndelungată şi rezultatele impresionante în culturism, o recomandă plăcerea de a-i ajuta pe alţii şi de a promova sportul, nu doar prin evidenta calitate de ambasadoare a culturismului – orice vizită la orice supermarket ar putea fi considerată o veritabilă reclamă pentru practicarea fitness-ului – dar şi prin evenimentele pe care le organizează. În sala de antrenament emană mereu energie pozitivă, şi – un lucru destul de „bizar” pentru o sportivă care se pregăteşte pentru concursuri profesioniste – e dispusă să-şi sacrifice setul ei pentru a ajuta pe altcineva. În plus, când profesionista IFBB care îţi zâmbeşte din posterul cu Phil Heath, Mr. Olympia, îţi arată execuţia a unui exerciţiu, descoperi cu uimire că există mai multe feluri de „corect” şi incredibil de multe feluri de „eficient”.

I: De la ce vârstă ai început antrenamentele de culturism? Ai practicat şi alte sporturi?
O: Culturismul l-am început  la modul serios in 2005, când aveam 23 de ani, sub îndrumarea soţului meu, Gică Hreapcă. Am practicat sportul de performanţă de la 13 ani, dar am început în oraşul meu natal, Roman, sub îndrumarea prof. Emilian Floroiu – atletism, aruncări, fiind multiplă campioană naţională şi participantă la Campionatul Mondial de  juniori la aruncarea ciocanului in 2009, Polonia. În 2000, când am început Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea Alexandru Ioan Cuza  am incercat să mai continui, dar nu aveam bază pentru aruncări, aşa că uşor, uşor m-am reprofilat, începând să practic halterele cu antrenorul şi soţul meu, Gică Hreapcă. Între timp am mai cochetat şi cu puţin rugby, sub îndrumarea prof. Varse Laurenţiu.

I: La ce vârstă ai început să concurezi şi care sunt rezultatele de care eşti cea mai mândră?
O: Am început să concurez încă din 2001,dar eu practicam atunci halterele, ajunsesem în scurt timp medaliată la Campionatele Naţionale, primul meu concurs pentru care m-am şi pregătit cu adevărat a fost Campionatul Naţional de Seniori  din 2006, Oneşti, unde am câştigat categoria,open-ul dar şi categoria perechi împreună cu Benone Palici. Asta m-a motivat pe mai departe şi deşi nu am calităţile necesare acestui sport, cu multă muncă şi perseverenţă am reuşit să demonstrez pe parcursul anilor că pot face parte din topul mondial. După multe participări internaţionale, unde am ieşit multiplă vicecampioană mondială şi  campioană europeană la diferite federatii: NAC,WABBA,WBPF,IBFA, în 2012 am reuşit să câştig Campionatul Mondial NABBA, Irlanda. Deoarece culturismul feminin s-a eliminat din competiţiile majore din 2013, s-a creat o nouă federaţie pentru culturismul feminin, condusă de Jake Wood, care promovează împreună cu Tim Gartner culturismul feminin şi îl susţine, aşa că în 2017 s-a organizat primul Campionat Mondial de Amatori în Chicago IFBB ,cu 3 categorii, unde am avut şansa sa particip şi să câştig atât categoria cât şi open-ul şi m-am calificat la competiţia cea mai importantă, respectiv Rising Phoenix Wings of Strength Women World  BodyBuilding IFBB, (competitia care ţine locul la Miss Olympia la culturism feminin), competiţii pentru care m-am pregătit şi sub îndrumarea Alinei Popa, cea mai valoroasă culturistă româncă, locul 2 la Miss Olympia. Bineînţeles că ultima competiţie a fost ceva la care nici nu visasem să ajung, vorba aia să concurezi cu idolii tăi, cred că e ceva ce rar se întamplă.

competitie oana hreapca

I: Ai idoli în acest sport? Ştiu că îmi povesteai la un moment dat de momentul în care te-ai întâlnit cu Lenda Murray (Miss Olympia) – în plus, la sală este un poster cu tine şi Phil Heath. Cum sunt în realitate cei doi?
O: Da, desigur, ca orice persoană care pune pasiune şi este reprezentativă pentru acest sport mă motiveaza, când am început culturismul prima persoana care m-a influenţat a fost Lenda Murray, apoi concurând mi-a plăcut foarte mult de Monica Mureşan, Campioana Mondiala absolută, şi de Alina Popa, cu care ulterior am colaborat şi suntem şi bune prietene. Da, am avut şansa să mă antrenez pentru scurt timp în aceeaşi sală cu foarte mulţi profesionişti, printre care şi Phil Heath, sala unde se antrenează şi antrenează şi Alina. Cu el nu am vorbit prea mult, dar mi-a facut o impresie bună si am fost onorata să-l cunosc şi să fac fotografii cu el. Cât despre Lenda, deşi nu mai concurează de ceva ani, este foarte implicată în promovarea culturismului feminin şi este o prezenţă foarte placută, o persoană simpatică, volubilă şi modestă, un om deosebit .

I: Cum e să fii culturistă în România? Care e percepţia generală asupra culturismului feminin în România? Ai simţit vreo diferenţă între felul în care eşti privită/ apreciată la noi faţă de alte ţări?
O: Nu e uşor când vorbim despre mentalitatea oamenilor, se ştie (femeia-bărbat etc.), dar cred că asta m-a ambiţionat şi mai mult, pentru că nu am vrut să fac parte din categoria femeilor „normale”, întotdeauna mi-a plăcut sa fiu altfel. Am simţit şi în alte ţări aceleaşi idei preconcepute, poate în Statele Unite mai puţin. E frumos când pui pasiune şi nu te uiţi la ce spun ceilalţi, la început mă deranjau comentariile, acum chiar nu mai am probleme, plus că niciodată nu mi s-a spus în faţă, tot timpul am auzit pe la spate comentarii, deci vorba lui Arnold – dacă o femeie cu muşchi e bărbat, înseamnă că bărbatul fără muşchi e femeie?

I: Ce părere ai despre noile categorii feminine de Bikini şi Physique? Te-ai gândit vreodată să te reorientezi, sau rămâi „setată” pe culturism?
O: Bikini  a apărut din dorinţa de a da publicului ce-şi doreşte, şi anume „mai multă feminitate” – poate o imagine mai uşor de acceptat şi mai uşor de atins. Physique este cam acelaşi lucru, culturism feminin dar să zicem limitat, categoria care înainte era 52,57 kg . Mi s-a spus şi mie că ar trebui să cobor, eu tot timpul am concurat ca şi heavyweight, având oase mai mari şi talie mai lată a trebuit să cresc să mai ascund imperfecţiunile venite din structură. Nu cred că ar fi posibil să fac vreodata physique, chiar dacă aş vrea.

I: Cum te antrenezi? Cum arată pregătirea pentru concursuri şi care e cea mai grea parte? Ai exerciţii preferate? Care e următorul concurs pe care îl ai în vizor?
O: În timpul anului am diferite perioade, după cum se ştie offseason, menţinere şi on-season, de obicei în perioada dintre competiţii încerc să las corpul să se refacă mai bine şi anume greutăţi mai mici, superserii, repetări mai multe, iar când vine vorba de a mă pregati pentru un concurs atunci trec treptat de la 3 antrenamente de cardio şi 5,6 cu greutăţi spre perioada dinainte de concurs, când ajung chiar şi la 3 antrenamente pe zi (2 cardio, unul cu greutăţi).  O perioadă mai grea  este când incep dieta, până mă obişnuiesc şi până se adaptează şi organismul, iar partea finală din pregătire, respectiv ultimele 2,3 luni, când aportul caloric scade drastic, iar efortul fizic se dublează pentru a reuşi să ajung cât mai calitativă şi simetrică pe scenă.
Urmatorul concurs este Romanian Muscle Fest Wings of Strength 23-24 noiembrie in Bucuresti la Romexpo, Jake Wood si Tim Gartner sunt promotorii si organizatorii evenimentului impreuna cu  IFBB Pro League ,zic eu cea mai mare competitie care a existat in Romania ,competitie la care vor fi si categorii de amatori care au posibilitatea sa si ia cardul Pro ,dar si competitie pentru profesionisti ,in cadrul careia voi participa si daca adun punctele necesare am posibilitatea sa ma calific din nou la Campionatul Mondial de profesioniste din Arizzona,Rising Phoenix,Wings of Strength,din 2019 .

I: Care sunt grupele musculare la care eşti cea mai dotată genetic?
O: Cred că abdomenul, trapezul (spun unii), gambele, umerii. Îmi plac foarte mult exerciţiile pentru umeri, fluturări, împinsuri, exerciţiile de izolare, cred că aproape toate, dacă este o grupă pe care nu-mi place să o lucrez este trapezul. J

I: De ce crezi că lumea are prejudecăţi legate de fetele/ femeile care fac culturism? Mi s-a părut întotdeauna straniu să aud comentarii răutăcioase la adresa practicantelor de culturism, chiar din partea unor pasionaţi de culturism.
O: Da, asta am simţit–o inclusiv din rândul practicanţilor de sex masculin, unii poate din invidie, alţii din neştiinţă, alţii pentru că se simt mai bărbaţi, chiar nu pot înţelege de ce trebuie să nu respectăm un sportiv, chiar dacă poate nu este ceea ce ne place, fiecare este liber să-şi aleagă şi să facă exact ceea ce–l face pe el fericit sau împlinit. Nu am înţeles niciodată răutăţile astea, dar după cum am spus m-am călit şi nu mă mai afectează.

I: Cum se împacă rolul de mamă cu cariera în culturism? Îţi vei sfătui copiii să se apuce de culturism? Dacă da, la ce vârstă?
O: Da, fiind în acest domeniu şi lucrând în acest domeniu nu aş putea spune că e greu, dar nici foarte uşor pentru ei să înţeleagă că mama trebuie să mănânce aşa, să alerge, să se antreneze într-un anumit fel, dar am toată susţinerea lor şi a soţului, ceea ce este foarte important şi rar . Nu ştiu dacă de culturism, nu ţin neapărat, dar nu concep să nu facă mişcare, mai ales că tendinţa este să fim din ce în ce mai statici. O să-i susţin dacă vor vrea să practice un sport mai serios, dar nu-i oblig, vreau să-şi dorească ei şi să iubească ceea ce fac, nu să fie impus. Ei deja au cochetat cu diferite ramuri sportive, dar aşa pentru mişcare, în prezent fac baschet şi atletism.

I: Ce sfaturi le-ai da fetelor care vor să vină la sală dar se tem „să nu se facă prea mari”? Ce beneficii are culturismul pentru fete?
O: E foarte greu pentru fete, femei „să se facă mari”, asta doar dacă îşi doresc cu adevărat,  cu foarte multă muncă  şi mii de tone ridicate şi alimentaţie şi refacere pe măsură.
Cred că în primul rând culturismul dă mai multă încredere în propria persoană, te simţi mai bine şi fizic şi psihic, eşti mai puternică şi la propriu şi la figurat, te simţi mai încrezătoare, chiar te simţi mai bine în pielea ta, mai ales dacă-ţi place cu adevărat.

campioana oana hreapca

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

Avolatte Vegan

Avolatte Vegan. Weider va prezinta un desertul delicios si foarte usor de preparat.
Avolatte Vegan este unul dintre cele mai bune deserturi pentru persoanele vegane.
Pentru a vedea pasii ce trebuie urmati, va invitam sa urmariti videoclipul de prezentare. Pofta buna !

Ingrediente Avolatte Vegan

*Avocado este un fructul minune care nu trebuie să lipsească din regimul tău alimentar. Fructele de avocado pot fi consumate crude, în salate sau individual, aşezonate cu diverse ierburi aromatice şi condimente sau pot deveni ingrediente pentru deserturi, în diferite reţete de prăjituri sau shake-uri proteice. Avocado are în compoziţie 18 aminoacizi care participă la formarea proteinelor complexe, esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Informatii nutritionale:

Calorii 190,7 kcal
Proteine 10g
Carbohidrati 3,7g
Grasimi 6,3g
Fibre 1g

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Un comentariu

Interviu cu Marius Antohe

Interviu cu Marius Antohe

Interviu realizat de: Haralambie Athes

E foarte interesant felul în care cunoşti oameni, iar aceştia îţi schimbă perspectiva asupra lucrurilor. M-am considerat întotdeauna un pasionat de culturism. Cei care împărtăşesc interesul pentru acest hobby cunosc, cu siguranţă, entuziasmul cu care intră în sala de antrenament. La mine, acest entuziasm începuse să se dilueze, din motive diverse. Intâmplarea a făcut să îl întâlnesc pe Marius Antohe. Îl ştiam din revistele de culturism, şi am fost mai mult decât plăcut surprins că statutul de campion nu îi conferise – cum din păcate prea adesea se întâmplă – şi „aere de vedetă”. Marius este una dintre cele mai politicoase, decente şi relaxate persoane pe care le-am cunoscut. Statura sa gigantică – o primă impresie care ocazional intimidează începătorii dornici să-l asalteze cu întrebări – este acompaniată de o răbdare supraomenească şi un calm aproape imperturbabil.

Şi dacă tot am menţionat întrebările din partea începătorilor (fiind instructor, are din plin parte de ele), am avut şansa să fiu martorul unor scene desprinse parcă din teatrul absurdului, cu Marius răspunzând cu o seriozitate desăvârşită la întrebări ca „Puteţi să-mi recomandaţi o proteină pe geneticul meu?”, „E adevărat că tricepsul împinge bicepsul în sus?” sau „Domnu’, vă pricepeţi la fitness?” De asemenea, l-am văzut pe Marius ascultând, cu un calm ireal, sfaturi din partea unor începători cu experienţa numărabilă în videoclipuri youtube vizionate. Dar lucrul care îl face special pe Marius nu e nici răbdarea de fier, nici nivelul enciclopedic de cunoştinţe despre culturism, nici atenţia cu care monitorizează antrenamentele elevilor săi.

Nu e nici măcar suma impresionantelor atribute fizice. Este ambiţia. Şi voinţa de a deveni mai bun. Ambele sunt alimentate de o pasiune uriaşă pentru acest sport, pasiune pe care o insuflă şi celor din jurul său. În acest sens, Marius mi-a oferit o lecţie preţioasă. În urmă cu circa doi ani, când se antrena pentru un concurs (concurs pe care l-a şi câştigat, de altfel), am dat peste Marius în sală, la un antrenament pentru picioare. Se simţea foarte rău, abia putea să vorbească, şi toată lumea îi zicea să plece acasă şi să stea în pat până îşi revine. L-am întrebat şi eu: „De ce nu laşi antrenamentul astăzi şi nu pleci acasă, dacă tot ţi-e rău? Ce rost are să te antrenezi în halul ăsta?”

Răspunsul lui Marius a fost unul care m-a pus pe gânduri şi m-a făcut să înţeleg un lucru esenţial nu doar despre culturism, ci despre viaţă în general. Mi-a spus: „Când urc pe scenă crezi că arbitrii mă întreabă cum m-am simţit?…” Şi poate că aceasta e cea mai valoroasă lecţie din partea culturismului – şi mai ales din partea unor oameni ca Marius – pentru viaţa de zi cu zi. Doar rezultatele sunt apreciate, nu şi sacrificiile făcute sau obstacolele depăşite. Nu e singura lecţie de la Marius, cu siguranţă vor urma multe altele, mai ales că lecţiile nu vin acum de la un campion din revistele de culturism, ci de la cineva pe care sunt mândru să-l numesc „prieten”.

În cele ce urmează, va prezint un scurt interviu cu Marius:

R: Dacă ai fi prezentator la o emisiune TV şi l-ai avea drept invitat pe Marius Antohe, cum l-ai prezenta?
M: Bună ziua! Vi-l prezint pe Marius Eduard Antohe, din Iaşi. Are 38 de ani, e multiplu campion la culturism, deşi de profesie este artist – a terminat Conservatorul, secţia interpretare muzicală, la contrabas. Pe lângă sportiv de performanţă este şi instructor şi antrenor personal.

R: De cât timp te antrenezi şi care sunt rezultatele competiţionale de care eşti cel mai mândru?
M: Am început să mă antrenez acum 23 de ani la sala Domnului Florin Preduchin din Iași. Prima tentativă a fost prin anul 1992 la aceeaşi sală, dar fiind prea mic de vârstă nu m-au primit și au zis să vin când mai cresc:)). Ca rezultate competiționale sunt mândru de toate indiferent de loc, pt că am urcat pe scenă cu cei mai mari campioni, români și internaționali. Desigur, cel mai incantat sunt de competițiile unde am ieșit campion sau când am cucerit și premiul absolut, open-ul. Loc 1 Memorial Anatol Popa Călărași 2010, loc 1 cupa Sebastiano Reghin 2011, 2012, 2015, 2017, loc 1 trofeul international Hercule, loc 1 Grand Prix pro nutrition 2016, loc 1 + Open grand Prix Semtex Suceava 2017.

R: Cum ai descoperit culturismul? Vorbeşte-ne despre idolii şi mentorii tăi.
M: Fiind ieșean, inevitabil l-am văzut pe campionul (şi cel care avea să devină un idol pentru mine) Petru Ciorba prin anul 1992, în oraș, şi am rămas efectiv mască, eu aveam sub 50 kg atunci, am decis să merg la sală. Locuind lângă Sala Polivalenta, acolo m-am dus. Pe urma celebrul Arnold m-a motivat mai mult cu aparițiile sale în filme, mai ales în Terminator, care a fost un imbold enorm pt mine la vârsta aceea.
Toate acestea m-au determinat să mă dedic cu totul acestui sport. Deci, dintre români, idolul meu este clar Petru Ciorba. La profesioniști nu prea mai am, deoarece consider că acest sport la profesioniști se îndreaptă într-o direcție greșită, pentru că esteticul și proporțiile frumoase au trecut pe ultimul plan, masa musculară enormă trecând pe locul întâi, ceea ce nu e bine în opinia mea, profesioniștii de azi nu mai pot fi exemple pentru pasionații acestui sport, cum era pe vremea lui Arnold. Totuși ca idol ar fi Dexter Jackson datorită esteticului și longevității sale în acest sport. Ca mentor a fost Domnul Gica Hreapca, cel care mi-a dat încrederea și motivația de a concura, şi țin să-i mulțumesc şi pe această cale.

R: Cum te antrenezi? Care sunt grupele musculare şi exerciţiile preferate? Cât de drastică e dieta ta?
M: Mă antrenez zilnic, dimineaţa cardio, seara în sală cu greutăți, combin antrenamentele clasice cu cele moderne, permanent încerc noi artificii pentru a stimula creșterea musculară și a-mi îmbunătăți fizicul, îmi „ascult corpul” în permanenţă, nu fac ceva doar sa fie făcut, trebuie să simt acel exercițiu, altfel nu-l execut fără rost. Încerc permanent sa aduc grupele defavorizate genetic la nivelul celorlalte. Fac toate aceste lucruri cu mare placere, pentru că iubesc acest sport. În general pe semiregim , dar cum se apropie o competiție e în din ce în ce mai strict, chiar la extrem pe final, de nu mai am nici o picătură de energie să mă ridic din pat, să mai faci cardio și antrenament deja e o lupta mentală greu de descris în cuvinte, numai cine a trecut prin asta poate înțelege.

R: Ştiu că eşti şi instructor personal. Care sunt cele mai ciudate întrebări şi rugăminţi din partea elevilor tăi? Cum ţi se pare postura de instructor? Ce sfaturi le-ai da celor care vor să se apuce de culturism?
M: Da, lucrez și ca antrenor personal și o fac cu drag. Întrebarea cea mai întâlnită, dar și ciudată,  e legată de faptul că toți vor rezultate mari într-un timp foarte scurt, ceea ce e imposibil. Eu le recomand să aibă răbdare ca să-și schimbe aspectul fizic și să nu apeleze la variantele riscante și nesănătoase pe care le vor majoritatea. Un fizic plăcut se face în timp, cu disciplină și voință, nu exista scurtături. Și cel mai important lucru: le explic că trebuie sa fie sănătoși înainte de toate.

R: Asculţi muzică la antrenament? Dacă da, ce fel de muzică? Simţi că te ajută?
M: Muzica nu lipsește niciodată, e o mare motivație la antrenament, ascult în special hip hop, war epic music, rock, depinde de starea pe care o am în acel moment. Cel puțin la cardio în pregătire și pe dietă severă fără carbohidrați muzica mă ajută foarte mult.

R: Cum vezi scena actuală a culturismului profesionist? Ce părere ai despre noile categorii – Physique, Bodybuilding clasic etc.?
M: Scena actuala a culturismului pro nu se îndreaptă într-o direcție bună în opinia mea. A dispărut esența acestui sport și anume: esteticul. Bodybuilding clasic încearcă oarecum să readucă perioada de aur a culturismului.

R: Ce concursuri ai în vedere în viitorul apropiat? Ce presupune pregătirea dinainte de concurs?
M: Voi participa în continuare la marile competiții din România dar și din afară. Atât timp cât pot prezenta o formă mai bună voi fi sus pe scenă. Pregătirea constă în primul rand din dietă foarte strictă și suplimentaţie adecvată (care e foarte costisitoare) suplimente proteice, aminoacizi, vitamine, minerale etc, antrenament inteligent, cardio și refacere corespunzătoare. Totul e foarte bine calculat, cu un plan exact de dietă și antrenament.

R; Ce ai fi devenit dacă nu ai fi „tras de fiare”?
M: Nu există aşa un scenariu. Nu as mai fi eu dacă nu aş fi „tras de fiare” :))

R: Cum percepi imaginea culturistului, prin prisma interacţiunilor cu cei din jur? Te simţi urmărit cu privirea prin magazine, ţi se cer autografe, ţi se pun întrebări?
M: Din păcate imaginea culturismului a căzut. Necunoscătorii, deși mulți dintre ei merg și prin săli, ne văd ca pe niște ciudați care iau prafuri și pastile. Ei nu stiu ce sunt de fapt suplimentele alimentare și cât de importante sunt pentru organismul uman, mai ales pentru sportivi. Ei le confunda cu steroizii anabolizanţi, fără să aibă idee, de fapt, nici ce înseamnă aceştia. Majoritatea celor din jur nu au nici cea mai mica idee câte sacrificii stau în spatele unui campion de culturism, dar e foarte ușor să criticăm. Autografe uneori mi se cer pe la competiții și da, sunt întrebat frecvent pe stradă, în magazine sau online despre sportul pe care îl practic.

marius antohe

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

Ardere şi creştere

Ardere şi creştere. Planurile nutriţionale esentiale din culturismul profesionist sunt de regulă împărţite în două categorii distincte: dietele de creștere a masei musculare în sezonul necompetiţional şi cele de definire, înainte de concursuri. Dar dacă nu vrei să alternezi între cele două variante pentru că ai de gând să concurezi înviitorul apropiat? Cu alte cuvinte, vrei o strategie de dietă care combină avantajele ambelor tipuri de programe de mai sus astfel încât să poţi fi cât mai masiv şi cât mai definit pe parcursul întregului an.

Este esenţial să îţi întelegi adecvat tipul somatic, pentru a putea să-ţi păstrezi metabolismul într-o fază optimă pentru dezvoltarea masei musculare. În programul pe care l-am făcut, hardgainer-ii, vor putea consuma multe alimente bogate în grăsimi, ceea ce îi va ajuta să-şi atingă scopul. Cei care nu au un metabolism atât de rapid vor afla sfaturi despre cum să adaugi masa musculară fără să adauge şi grăsime.

Iată o scurtă trecere în revistă a principalelor tipuri somatice

Ectomorf: Ai o constituţie mai degrabă longilină, subţire şi ai dificultăţi în a pune masă musculară.

Ce să faci: „Trebuie să mănânci, să mănânci şi iar să mănânci”,spune Jonathan Mike, Ph.D., C.S.C.S., N.S.C.A.-C.P.T., U.S.A.W. Cea mai bună strategie e să creşti numărul de calorii consumate zilnic punând accentul pe carbohidraţi cu digestie lentă, grăsimi buneşi proteine. „Printre alegerile bune în privinţa carbohidraţilor se numără orezul brun, pastele din făină integrală, chiflele sau cartofii dulci”, spune Mike.

Mezomorf: Ai o constituţie atletică şi pui uşor masă musculară. Dar pui, de asemenea, şi o cantitate moderată de grăsime pe măsură ce creşti în greutate.

Ce să faci: „Aici lucrurile devin complicate”, explică Mike. „Mezomorfii trebuie să îşi determine rata metabolică în repaos,  pentru a putea calcula de câte calorii au nevoie pentru nevoile de bază ale organismului. (Vezi Rata Metabolică Bazală). „În plus”, spune Mike, „ai grijă să nu consumi o cantitate mare de mâncăruri sau băuturi dulci. Pentru că aceastea nu doar că au drept efect o secreţie crescută de insulină, dar pot avea un impact negativ asupra sănătăţii şi asupra capacităţii corpului de a arde grăsimi”. „Mesele trişate” programate (cam o dată la trei zile) sunt în regulă, adaugă Mike. Dar cea mai mare proporţie din ce mănânci ar trebui să fie constituită din alimente integrale: carne slabă, legume şi carbohidraţi complecşi.

Endomorf: Creşti în greutate foarte rapid, dar majoritatea kilogramelor sunt reprezentate de grăsime. Acest tip somatic beneficiază cel mai bine de o creştere a ratei metabolice şi de arderea grăsimilor depozitate pentru energie şi declanşarea creşterii musculare.

Ce să faci: revizuieşte-ţi programul de antrenament şi nutriţie, incluzând toate sfaturile din lista noastră pe care nu le urmezi deja. „Tipul tău somatic îţi permite să-ţi creşti rata metabolismului bazal pentru a-ţi îmbunătăţi substanţial forma fizică”, spune Mike. „Poţi reduce caloriile ingerate şi fără să recurgi la o dietă riguroasă. „Creşte proporţia de proteine şi grăsimi bune, şi monitorizează-ţi în permanenţă rata metabolică bazală pentru a reduce grăsimea corporală”.

ÎNVAŢĂ SĂ ARZI

Numărul total al caloriilor arse în fiecare zi este numit Consum Energetic Total (CET ), şi este alcătuit din două componente:

  1. Rata metabolismul bazal (RMB), care reprezintă circa 60% din consumul caloric zilnic. Acestea sunt caloriile arse doar pentru procesele fiziologice normale.
  2. Celelalte procente (40%) din caloriile arse sunt datorate efectului termic, căldura şi energia degajate ca reacţie a exerciţiilor fizice, dar şi ca efect termic al consumului de nutrienţi. „Digestia, absorbţia şi metabolismul nutrienţilor reprezintă aproximativ 5% din CET”, spune Jonathan Mike. Acest lucru înseamnă că antrenamentele tale şi alte exerciţii fizice acoperă cam 30% din numărul total al caloriilor arse înfiecare zi.

Deci, aceasta e vestea cea bună: arzi mai multe calorii pentru RMB decât pentru antrenamente. Sfaturile noastre te vor ajuta să dezvolţi această componentă a arderii caloriilor, fără să trebuiască să măreşti volumul de antrenament. În plus, până la 10% din calorii sunt arse în cadrul digestiei alimentelor pe care le consumi. Bineînţeles, ar trebui incluse şi câteva exerciţii care te vor ajuta să arzi şi mai multe calorii.

(RE) ACTIVEAZĂ-ŢI METABOLISMUL
  1. Protejează ţesutul muscular, adesea afectat de dietă.
  2. Pot chiar sprijini acumularea de masă musculară, în timp ce arzi grăsimea.
CALCULEAZĂ-ŢI RATA METABOLISMULUI BAZAL

„Ecuaţia Mifflin – St Jeor [1990] e cea mai exactă metodă pentru a-ţi calcula RMB”, explică Jonathan Mike.

  1. Înmulţeşte-ţi greutatea (în kilograme) cu 2.05.
  2. Înmulţeşte-ţi înălţimea (în cm) cu 6.45.
  3. Înmulţeşte-ţi vârsta cu 5.
  4. Bărbaţi: Adaugă primele două numere şi scade al treilea. Apoi adună 5.
  5. Femei: Adună primele două numere şi scade al treilea. Apoi scade încă 161 din rezultat.

Iată aici un exemplu pentru un culturist de 5’10”, de 25 de ani, care cântăreşte 200 de pounds (1 inch = 2,54cm, 1 pound = 0,45 kg):

  1. 200 x 4.54 = 908
  2. 70 x 2.54 = 178
  3. 25 x 5 = 125
  4. 961 + 5 = 966

Deci ecuaţia devine:  908 + 178 – 125 + 5 = 966

Ardere şi creştere »
PLAN ardere şi creştere »

Recomandari WEIDER:

  • Thermo Caps

    Thermo Caps 120caps

    94,00 lei
    Adaugă în coș
  • L-Carnitine

    L-Carnitine 100 capsule

    89,00 lei
    Adaugă în coș
  • L-Carnitine Pack Duo 2x100 capsule

    L-Carnitine Pack Duo 2×100 capsule PROMO

    107,00 lei
    Citește mai mult
  • ultra burner

    Ultra Burner 120cps

    92,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe Lasă un comentariu

Supă anabolică

Supă anabolică. Vrei să scapi de resturile de friptură de curcan? Foloseşte-le într-o reteta cu conţinut crescut de proteine.

Curcan cu supă de orez (2 portii):
  • 6 căni de supă de pui cu conţinut redus de sare
  • 4 morcovi mici, tăiaţi felii subţiri
  • ½ cană orez alb
  • 1 ½ căni friptură de curcan fâşii
  • 2 linguri mărar tocat
Mod de preparare:
  1. Pune la fiert într-o oală mare. Adaugă morcovii şi orezul şi fierbe la foc mic până se înmoaie, aproximativ 12-15 minute.
  2. Adaugă curcanul şi mărarul şi mai fierbe la foc mic încă aproximativ 2 minute.
Nutrienţi / porţie:
  • Calorii – 333
  • Proteine – 40g
  • Carbohidrati – 28g
  • Grasimi – 6g

Carnea de curcan este adesea inclusa in dietele sarace in grasimi. Aceasta are putine grasimi – doar 1 gram de grasime per 30 grame portie. Beneficiile consumului de carne de curcan sunt multiple. Printre acestea se numara scaderea nivelului de colesterol rau din sange si imbunatatirea sistemului imunitar. Carnea de curcan are un continut ridicat de proteine. Acest tip de carne este o sursa buna de niacina, vitamina B6 si seleniu.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

PRINCIPIUL WEIDER AL REPETĂRILOR FORŢATE

PRINCIPIUL WEIDER AL REPETĂRILOR FORŢATE

CE ESTE? Una dintre cele mai bune tehnici pentru a deveni mai mare şi mai puternic, cu condiţia să nu exagerezi. Repetările forţate implică ajutorul unui partener de antrenament, care să te asiste în finalizarea unui set. Astfel, vei face una sau mai multe repetări în plus, deşi nu mai poţi mişca greutatea de unul singur.

CE FACE? Îţi permite să duci un set dincolo de pragul epuizării iniţiale, astfel încât muşchiul se adaptează şi devine mai puternic. Astfel, cu aceeaşi greutate, vei putea executa mai multe repetări de unul singur. În esenţa sa, acest principiu îţi păcăleşte corpul, convingându-l că poate face 10 repetări, deşi în realitate poate doar 8. Nu peste mult timp vei putea să faci 10 repetări complete şi singur, cu aceeaşi greutate.

CUM SĂ-L FOLOSEŞTI? Te sfătuim să nu foloseşti repetările forţate la mai mult de două seturi pentru fiecare grupă musculară, în cadrul unui antrenament – dacă faci mai multe rişti să te supraantrenezi. La piept, de exemplu, fă repetări forţate la ultimul set sau ultimele două seturi de la împinsul din culcat, şi renunţă la repetările forţate la celelalte exerciţii pentru piept.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

PLAN ARDE ŞI CREŞTE

PLAN ARDE ŞI CREŞTE. Zece sfaturi de la Jonathan Mike, Ph.D. despre cum să-ţi turezi la maxim metabolismul, să te defineşti şi să pui muşchi pe tot parcursul anului, fără diete enervante.

!!!Nu trebuie să-ţi fie teamă de calorii. Nu poţi construi muşchi fără un aport adecvat de calorii.

  1. Mănâncă şase până la opt mese pe zi

    Există un motiv foarte bun pentru care vezi tot timpul culturişti pe lângă frigidere, sau cu pacheţele de mâncare peste tot unde merg: „Culturiştii ar trebui să consume mai multe mese pe zi pentru a-şi menţine masa musculară”, spune Mike. „Mesele frecvente îi vor ajuta pe aceştia să asigure corpului un flux continuu de nutrienţi şi calorii”.

Plan ARDE ŞI CREŞTE – acţiune: Pentru a putea să mănânci şase până la opt mese pe zi, urmează un program bazat pe aceste coordonate temporale:

  • Un shake proteic dimineaţa: ora 7:30
  • Mic dejun: 8:00
  • Gustare: 10:30
  • Prânz: 13:00
  • Shake pre-antrenament: 16:00
  • Shake post-antrenament: 17:30
  • Cina: 18:30
  • Gustare târzie: 22:00.
  1. Poţi mânca mai mult decât crezi

    Un efect secundar al scăderii exagerate a consumului de calorii este acela că scade capacitatea organismului de a arde grăsimi. Cu alte cuvinte, simpla scădere a numărului de calorii ingerate are adesea un efect negativ asupra arderii grăsimilor. „Mulţi culturişti profesionişti consumă mai mult de 5.000 de calorii pe zi”, explică Mike. „Acest lucru îi ajută să-şi menţină masa musculară şi le păstrează metabolismul activ şi eficient”.

Plan de acţiune: Consumă suficiente calorii pentru a declanşa creşterea musculară, dar nu atât de multe încât să acumulezi grăsime. Una dintre cele mai bune metode de a face asta e să mănânci mese moderate cantitativ.

  1. Nu sări peste antrenamentele cardio

    „Fă-ţi antrenamentele cardio pe stomacul gol sau după consumarea unui shake proteic – e vorba doar de preferinţe”. „Un studiu publicat în Jurnalul Societăţii Internaţionale de Nutriţie nu a relevat nicio deosebire între beneficiale oferite de exerciţiile cardio efectuate pe stomacul gol şi cele efectuate după consumarea unui număr de calorii, în ceea ce priveşte arderea grăsimilor”.

Plan de acţiune: Concentrează-te asupra numărului total de calorii ingerate şi respectiv utilizate de-a lungul zilei, cât şi asupra procentelor de macronutrienţi din dieta ta (mai ales tipurile de macronutrienţi care se potrivesc cel mai bine tipului tău somatic).

  1. Pune accentual pe antrenamente cardio cu intervale de înaltă intensitate (HIIT)

    Antrenamentele cardio efectuate în şedinţe scurte, dar intense, sunt mai eficiente decât cele de durată, dar de intensitate redusă. „Creşterea dimensiunii şi numărului mitocondriilor este un rezultat binecunoscut al adaptării organismului la sistemul HIIT”. Cu alte cuvinte, corpul tău produce mai multe unităţi din acestea minuscule de producere a energiei în interiorul celulei, în timpul antrenamentului cu intervale de înaltă intensitate. Acest lucru duce la o creştere a ratei metabolice timp de mai multe ore după şedinţa cardio.

Plan ARDE ŞI CREŞTE – acţiune: Pentru a te bucura de avantajele HIIT, trebuie să incluzi doar trei până la cinci intervale de înaltă intensitate în cadrul şedinţelor de antrenament cardio (de două sau trei ori pe săptămână). Fiecare interval ar trebui să dureze numai 60–90 de secunde. După fiecare astfel de interval, antrenează-te la o intensitate scăzută, pentru a lăsa timp corpului să-şi revină.

  1. Pune accentul pe proteine

    „Simplul aport de proteină nu este suficient pentru a-ţi creşte rata metabolismului bazal”, explică Mike. ”Are insa efect în ceea ce priveşte senzaţia de saţietate, te ajută să reduci procentul de grăsime corporală şi îmbunătăţeşte somnul şi refacerea”. Proteina acţionează de asemenea în declanşarea creşterii musculare. Un procent mai mare de muşchi în organism atrage după sine creşterea ratei metabolismului bazal.

Plan de acţiune: Încearcă să obţii cel puţin 30% din calorii din proteine, recurgând la alimente cum ar fi carnea roşie, peştele, ouăle (întregi sau doar albuşurile). Pe lângă acestea, suplimentele proteice sunt sărace în carbohidraţi şi grăsimi, şi oferă beneficii uriaşe când vine vorba de completarea necesarului proteic.

  1. Ia proteine dimineaţa, când te trezeşti

    Una dintre cele mai sigure metode de a evita catabolismul şi a-ţi proteja masa musculară este să iei o porţie de proteină cum te trezeşti.

Plan de acţiune: „Poţi lua un amestec de proteine, cum ar fi cel compus din zer, cu digestie rapidă, şi caseină, cu digestie lentă”, te sfătuieşte Mike. „Zerul va fi digerat rapid, iar caseina lent, astfel încât te vei putea bucura de beneficiile ambelor rate de absorbţie”.

  1. Axează-te pe fibre

    „Fibrele reţin o cantitate apreciabilă de apă şi, atâta vreme cât rămân în tractul gastrointestinal, pe lângă faptul că îl curăţă de reziduri de mâncare, îţi dau o senzaţie de saţietate care durează mai mult”, spune Mike. „Fibrele ajută de asemenea organismul în menţinerea florei intestinale, creştere musculară şi arderea grăsimilor”.

Plan de acţiune: Consumă cel  puţin 40 de grame de fibre pe zi, din alimente precum fasolea şi legumele, nucile şi seminţele, precum şi fructele. Asigură-te că ai un aport de fibre la fiecare masă, cu excepţia mesei de după antrenament şi shake-ului proteic de dimineaţă, pentru că fibrele încetinesc absorbţia proteinei.

  1. Asigură-te că mănânci suficiente grăsimi bune

    Mulţi culturişti cred că ar trebui să reducă aportul de grăsimi când ţin regim, pentru că îşi imaginează că există o legătură între consumul de grăsimi şi grăsimea din jurul taliei. Ghici! Una dintre cele mai bune metode pentru a reduce procentul de grăsime corporală este chiar consumul de grăsimi (bune) în loc de carbohidraţi. Şi asta din cauza faptului că aceste grăsimi oferă un grad mai mare de saţietate în comparaţie cu carbohidraţii, însemnând că fiecare calorie „durează” mai mult ca efect. În plus, aceste grăsimi nu produc un răspuns insulinic atât de puternic în comparaţie cu carbohidraţii. Insulina este hormonul care regularizează zahărul din sânge şi îi spune corpului ce sursă de energie să utilizeze.

Plan de acţiune: Când vine vorba de grăsimile sănătoase, o importanţă crucială o are consumul de omega-3, care are un nivel scăzut, de regulă, în alimentaţie. Sursele de omega-3 includ somonul, sardinele, inul şi castanele. Grăsimile saturate asigură materia primă pentru secreţia unor hormoni, printre care testosteronul. Sursele bune de grăsimi saturate includ carnea slabă devită, produsele lactate şi ouăle cu tot cu gălbenuş.

  1. După antrenament, consumă carbohidraţi şi proteine cu digestie rapidă.

    Aportul de proteine şi carbohidraţi imediat după antrenament îi asigură corpului tău materia primă de care are nevoie.

Plan de acţiune: Ia 25–50 de grame de proteină cu digestie rapidă, folosind drept sursă un supliment proteic din zer, fără grăsimi sau fibre. Adaugă o cantitate egală de carbohidraţi simpli. Cele mai bune surse sunt, în ordine, dextroza, glucoza şi sucroza.

  1. Alege-ţi cu grijă carbohidraţii

    Nu toţi carbohidraţii sunt la fel. Zahărul, făina albă şi alţi carbohidraţi cu absorbţie rapidă produc o creştere prea bruscă a nivelului de insulină. Carbohidraţii complecşi duc la o secreţie mai scăzută de insulină. Acest lucru iti permite să utilizezi caloriile din aceşti carbohidraţi pentru consum energetic de-a lungul unei perioade mai mari.

Plan de acţiune: Mănâncă aceşti carbohidraţi odată cu mesele, de-a lungul zilei.

  • Shake-ul proteic de dimineaţa – ora 7:30 – 0 carbohidraţi
  • Mic dejun – ora 8:00 – Fulgi de ovăz, clătite din făină de hrişcă (carbohidraţi)
  • Gustare – ora 10:30 – Orez brun, legume (carbohidraţi)
  • Prânz – ora 12:30 – Cartofi copţi, legume (carbohidraţi)
  • Shake-ul pre-antrenament – ora 16:00 – Fructe, dextroză, sucroză (carbohidraţi)
  • Shake-ul post-antrenament – ora 17:30 – Dextroză, sucroză (carbohidraţi)
  • Cină – ora 18:30 – Legume, cartof dulce (carbohidraţi).
Ardere şi creştere »
PLAN ardere şi creştere »

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

ECHILIBRUL PERFECT (II)

ECHILIBRUL PERFECT (II). Păstrarea procesului de construcţie musculară înaintea celui de distrugere este cheia creşterii optime. Aceste suplimente vă vor ajuta să obţineţi acest echilibrul perfect.

LIMITAŢI DISTRUGEREA PROTEINEI

Administratrea de suplimente care reduc distrugerea proteinei alături de suplimente care cresc sinteza proteică este rețeta perfectă pentru creşterea muşchilor.

FOSFATIDILSERINA (PHOSPHATIDYLSERINE – PS)

Această lipidă specializată se găseşte în mod natural în membrană şi ţesutul nervos. Cercetările confirmă că aceasta poate reduce în mod semnificativ nivelul de cortizol, în special post-antrenament, când acesta creşte.

Un studiu italian din European Journal of Clinical Pharmacology a arătat că suplimentarea zilnică cu 800 mg de PS timp de 10 zile a scăzut semnificativ nivelul de cortizol după un antrenament intens.

Acest lucru este important deoarece cortizolul măreşte deteriorarea ţesutului muscular, amestecându-se cu efectele anabolice ale testosteronului şi chiar scade nivelul acestuia. Prin reducerea cortizolului, preveniţi distrugerea muşchiului şi optimizaţi nivelul testosteronului, amândouă îmbunătăţind creşterea musculară.

Ia 800 mg de PS imediat după antrenamente.

BETA-HIDROXI-BETA-METILBUTIRAT (HMB)

În funcţie de căt timp faci antrenamente, poate îți amintești sau nu de foarte cunoscutul super supliment HMB. În principal, a avut vreo câţiva ani buni pe scenă dar apoi a murit subit. Cercetările au arătat că era foarte eficient pentru începători dar nu şi pentru avansaţi, în special pentru că nu era luat în doze suficient de mari sau în timpul antrenamentelor de intensitate foarte mare.

HMB este un metabolit al aminoacidului leucină. Ajută la prevenirea distrugerii ţesutului muscular în timpul perioadelor de antrenament cu care muşchiul nu este obişnuit. Aceasta înseamnă că lucrează foarte bine pentru începători sau pentru cei care se antrenează cu intensitate maximă. Studiile asupra antrenamentului nu folosesc în general o intensitate suficient de mare pentru a arăta eficacitatea HMB-ului pentru atletica grea. Însă previne distrugerea ţesutului muscular şi prin urmare ajută creşterii musculare, dacă iei o cantitate suficientă şi dacă te antrenezi suficient de tare.

Ia 3-6 grame de 2-3 ori pe zi la mese.

SCHIMBĂ PLACA

Unele suplimente lucrează de fapt în ambele direcţii ale construcţiei muşchiului – creşterea sintezei proteinei în muşchi şi scăderea distrugerii muşchiului.

CAZEINA

În timp ce zerul este cunoscut pentru abilităţile sale de a stimula sinteza proteinei, datorită digestiei rapide şi conţinutului de leucină, cazeina este cunoscută pentru abilitatea ei de a micşora distrugerea ţesutului muscular. Aceasta se datorează în special digestiei foarte lente şi conţinutului de glutamină.

Cazeina este digerată lent pentru că formează un gel în stomac, ceea ce lasă o suprafaţă mai mică pentru enzimele digestive să desfacă proteina. Aceasta permite cazeinei să-şi elibereze aminoacizii către muşchi într-un ritm lent şi continuu, împiedicând corpul să folosească proteina din muşchi drept combustibil furnizând o sursă de lungă durată de aminoacizi pe care să-i folosească corpul.

Aminoacizii care nu sunt folosiţi drept combustibil pot merge în muşchi, unde sunt folosiţi pentru a stimula sinteza proteică.

Un studiu din 1997 a arătat că, în timpul odihnei, cazeina nu a fost la fel de eficientă pentru stimularea sintezei proteice ca şi proteina din zer, însă un studiu mai recent al Universităţii Texas Medical Branch (Galveston) a descoperit că aceasta poate fi la fel de eficientă ca şi zerul în stimularea sintezei proteice după antrenament.

În susţinerea acestui lucru, cercetătorii de la Baylor Univesity (Waco, Texas) au arătat că bărbaţii care au luat cazeină împreună cu zer după antrenament au câştigat semnificativ mai multă masă musculară decât bărbaţii care au luat proteină din zer fără cazeină.

Ia 10-20 grame de cazeină împreună cu 20-30 g de proteină din zer imediat după antrenament. Ia alte 30-40 g de cazeină, în special cazeină micelară, înainte de a merge la culcare.

AMINOACIZI CU LANŢURI RAMIFICATE (BCAA)

BCAA sunt un grup de trei aminoacizi care includ leucina, izoleucina şi valina. Deşi aceştia lucrează foarte bine împreună, leucina pare a fi cel mai important din cei trei. Oamenii de ştiinţă au descoperit că leucina acţioneză ca o cheie care porneşte sinteza proteică de una singură.

În plus, acest aminoacid stimulează eliberarea insulinei. Prin urmare, BCAA au fost întotdeauna cunoscuţi pentru capacitatea lor de a stimula sinteza proteinei în muşchi. Şi totuşi, cele mai recente cercetări asupra BCAA au stabilit că ajută la creşterea sintezei proteice şi că pot opri distrugerea muşchiului.

Un studiu care a fost prezentat la Adunarea Anuală din 2006 a Societăţii Internaţionale pentru Nutriţie Sportivă din Las Vegas a arătat că sportivii care au luat BCAA în cursul unei întreceri de 24 de ore de mers pe mountain bike au avut niveluri de cortizol mai mici cu 45% decât sportivii care au luat un placebo.

Ar trebui să iei 5-10 grame de BCAA înainte şi după antrenament pentru a mări sinteza proteinei în muşchi şi pentru a micşora distrugerea ţesutului muscular.

 

ECHILIBRUL PERFECT (I) »

ECHILIBRUL PERFECT (II) »

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

Proteinele Față în Față

Proteinele Față în Față. Multe persoane consideră că zerul este câștigătorul gram cu gram și fără drept de apel dintre pulberile proteice. Digestie rapidă, conținut ridicat de aminoacizi cu lanț ramificat, efecte deosebite ale sintezei proteinelor. Este dificil să facem o clasificare a acestora. Dar, spre deosebire de impresarii din box care își ascund luptătorii de teama unei înfrângeri, nouă nu ne este frică de puțină concurență. Astfel, vom arunca în ring primele patru proteine din top, într-o confruntare fără restricții.

Voi, masele numeroase care vreți să fiți bine striate, țipați după o clasificare oficială a proteinelor. Ca fani ai confruntărilor în sine, probabil nu sunteți loiali nimănui. Unele dintre trupele vechi care tânjesc după gloria lui Ali și Frazier, rămân încă fidele proteinei din albuș de ou pentru fixare. Altele s-ar putea să îmbrățișeze știința modernă care favorizează cazeina a cărei fiabilitate mare, ca în cazul lui Oscar de la Hoya, a fost suficientă pentru fortificarea fizicului.

SOIA

Și apoi, mai sunt cei care încep să-i susțină pe pierzători. În ciuda rezultatelor sale mai puțin impresionante pe ring, soia – asemeni unui concurent cu o evoluție fulminantă – este o proteină care câștigă tot mai mult teren și care a înregistrat în ultimul timp câteva victorii impresionante. Dar, asemeni marelui Marciano, dominația zerului în acest domeniu al nutriției sportive a fost de neegalat… până acum.

Acest meci va avea 10 runde (categorii). Fiecare dintre ele având un scop bine definit, care are legătură cu eficiența proteinelor. Spre deosebire de sistemul din box cu 10 puncte obligatorii, vom opta totuși pentru punctajul aplicat la golf. Punctajul cel mai mic este cel câștigător. Câștigătorul fiecărei runde primește un punct, locul doi primește două puncte, locul trei primește trei puncte și, dacă încă ne mai urmăriți, locul patru primește patru puncte. Vom analiza punctele acordare pentru fiecare categorie, iar proteina cu punctajul cel mai mic va fi desemnată Campioana pulberilor proteice. Dacă toți concurenții sunt pregătiți, atunci este momentul să înceapă lupta. Vreți să sune gongul?

RUNDA 1: CONȚINUTUL DE AMINOACIZI

O proteină completă este compusă din 20 de aminoacizi diferiți, dintre care o parte sunt mai importanți decât alții. În capul listei se află aminoacizii cu lanțuri ramificate (BCAA). Acestia includ leucina, izoleucina și valina, obligatorii pentru sinteza proteinelor, procesul prin care se mărește masa musculară. Arginina este esențială pentru stimularea producției de oxid de azot (NO), care are numeroase proprietăți esențiale pentru mărirea mușchilor, cum ar fi creșterea fluxului sanguin spre mușchi pentru furnizarea mai multor nutrienți, hormoni anabolici și oxigen, pentru o recuperare și o sinteză mai bună a proteinelor din mușchi. Glutamina ocupă de asemenea un loc fruntaș pe listă, deoarece, pe lângă multe alte beneficii, aceasta păstrează sinteza proteinelor din mușchi la un nivel ridicat și un nivel scăzut al disfuncțiilor proteinelor din mușchi.

În runda de deschidere a luptei pentru supremația conținutului de aminoacizi, verificați punctajul de mai jos.

Nr. 1 – ZER

Datorită conținutului său ridicat de leucină, în special, aminoacidul cel mai important pentru stimularea sintezei proteice – zerul este câștigătorul incontestabil al acestei prime runde.

Nr. 2 – SOIA

Având conținutul cel mai ridicat de arginină dintre cele patru și ocupând locul doi după zer și cazeină, în ceea ce privește conținutul de leucină și glutamină, soia ocupă locul doi.

Nr. 3 – CAZEINĂ

Având cel mai ridicat conținut de glutamină, cazeina ocupă locul trei. Ar trebui să facă eforturi mult mai susținute, dacă dorește să rămână în cursă.

N4. 4 – ALBUȘ DE OU

Deși albusul de ou are un conținut general bogat în aminoacizi, nu are nici o dominantă de aminoacizi importanți, dar ocupa locul doi, după soia, în ceea ce privește conținutul de arginină.

Alături de beneficiile lor în culturism, soia și zerul furnizează și mai multe beneficii medicale

RUNDA 2: BIODISPONIBILITATEA

Biodisponibilitatea este adevăratul test al proteinei – câți dintre aminoacizii săi importanți ajung efectiv în mușchi. Pentru a măsura acest lucru, oamenii de știință folosesc un sistem de evaluare a asimilării proteinelor (PDCAAS). Acest sistem ia în considerare conținutul de aminoacizi din proteină și digestibilitatea acesteia, care asigură asimilarea aminoacizilor în mușchi. Proteinele care îndeplinesc cerințele privind aminoacizii și digestibilitatea pentru corpul uman primesc un punctaj PDCAAS de 100%. Toate cele patru proteine prezentate aici îndeplinesc cerințele pentru corpul uman. Cu alte cuvinte, ele sunt surse de proteină de înaltă calitate, spre deosebire de fasolea neagră, care primește un punctaj de 84%.

Vă prezentăm în continuare rezultatul concursului de biodisponibilitate:

  1. 1 (EGALITATE)

Zer, Cazeină, Soia și Albuș de ou: punctajul PDCAAS pentru fiecare proteină este de 100%.

RUNDA 3: BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Pentru culturiști, motivul principal privind utilizarea pulberii proteice este dezvoltarea masei musculare. Dar veți fi surprinși să aflați că anumite proteine au avantaje multiple pentru sănătate. Este timpul ca pierzătorii să-și arate atuurile pentru sănătate:

Nr. 1 – SOIA

Soia ocupă prima poziție în runda trei. Aceasta previne apariția bolilor cardiovasculare, iar una dintre condițiile FDA fiind chiar un consum zilnic de 25g de proteină din soia pentru a reduce riscul. Soia este de asemenea benefică pentru prevenirea numeroaselor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, de sân și de prostată.

Nr. 2 – ZER

Chiar dacă avantajele suplimentare pe care le prezintă soia pentru sănătate s-ar putea să nu îi determine pe culturiști să o folosească mai des, mulți dintre ei vor fi fericiți să afle că proteina din zer, pe care o îndrăgesc datorită factorului său de mărire a masei musculare, este și benefică pentru corp. Pentru începători, având în vedere că provine din lapte, aceasta este o sursă bună de calciu. Fortifică oasele și dantura și ajută la eliminarea grăsimilor.

REDUCE RISCUL BOLILOR CARDIOVASCULARE

Recent s-a descoperit că zerul reduce de asemenea, riscul apariției bolilor cardiovasculare. Acest fapt se datoreaza capacității sale de a reduce tensiunea arterială și de a stimula dilatația vaselor de sânge, ceea ce produce efecte de creștere musculară. În plus, zerul îmbunătățește nivelul unui antioxidant esențial din corp, cunoscut sub numele de glutationă și poate ajuta chiar la prevenirea unor anumite tipuri de cancer. Proteina din zer ajută de asemenea, la scăderea nivelului de LDL (colesterol rău).

Nr. 3 – CAZEINA

La fel ca zerul, cazeina conține peptide benefice care ajută la scăderea tensiunii arteriale; este, de asemenea, o sursă bună de calciu. Nu-i rău, dar nu este suficient pentru a urca în clasament.

Nr. 4 – ALBUȘ DE OU

Nu există studii aprofundate privind beneficiile specifice pentru sănătate ale proteinei din albușul de ou, ceea ce duce la clasarea acesteia pe ultimul loc în acest caz.

RUNDA 4: ACCELERAREA SINTEZEI PROTEINELOR

Proteina construiește mușchiul prin accelerarea procesului de sinteză a proteinelor. Astfel, culturiștii ar trebui să consume pulberi proteice care optimizează sinteza proteinelor. Iată care este situația concurenților în timpul rundei 4 de sinteză a proteinelor:

Nr. 1 – ZER

Un studiu decisiv realizat de Universitatea Clermont Auvergne din Franța a arătat că datorită digestiei rapide a zerului, sinteza proteinelor este considerabil mai bună decât în cazul cazeinei. Deși celelalte proteine nu au fost comparate în mod direct, se poate considera că digestia acestora nu este la fel de rapidă ca a zerului, iar ele nu stimulează sinteza proteinelor la fel de mult.

Nr. 2 – SOIA

Există anumite controverse cu privire la eficiența soii în stimularea sintezei proteice și, în consecință, în creșterea mușchilor, dar în această rundă, soia a luptat din răsputeri. Cercetările efectuate atât pe culturiști, cât și pe cobai, au arătat că soia este aproximativ la fel de eficientă ca zerul în stimularea creșterii mușchilor. Totuși, studiile au arătat și că datorită conținutului destul de scăzut de BCAA din soia, comparativ cu zerul, soia nu activează în aceeași măsură precum zerul factorii esențiali implicați în sinteza proteică.

Nr. 3 – CAZEINĂ

Deși studiul francez a arătat că eficiența cazeinei în stimularea sintezei proteice în repaus este mai puțin eficientă, studiile recente de la Universitatea de Medicină din Texas (Galveston) arată că eficiența cazeinei în stimularea sintezei proteice post-antrenament este asemănătoare cu cea a zerului.

Nr. 4 – ALBUȘ DE OU

Studiile arată că efectele proteinei din albușul de ou asupra stimulării sintezei proteice sunt similare cu cele ale proteinelor din lapte pentru anumite grupuri. Deși aceasta are un conținut suficient de BCAA, capacitatea ei de a stimula sinteza proteică nu este la fel de eficientă ca cea a zerului.

RUNDA 5: PREVENIREA DEGRADĂRII MUȘCHILOR

Capacitatea proteinelor de a întrerupe degradarea proteinelor din mușchi este extrem de importantă, deoarece creșterea masei musculare este rezultatul echilibrului fragil dintre sinteza proteinelor și degradarea proteinelor. Cu cât există o sinteză mai mare și un procent mai mic de degradare, cu atât va fi mai mare creșterea masei musculare. Iată în ce măsură luptă cele patru proteine pentru reducerea degradării proteinelor din mușchi:

Nr. 1 – CAZEINĂ

Studiul francez menționat la Runda 4 a arătat, de asemenea, că eficiența cazeinei în întreruperea degradării proteinelor din mușchi este superioară. Acest lucru se datorează ratei lente și constante de digestie, ceea ce înseamnă că aceasta alimentează celulele mușchilor cu aminoacizi în mod continuu. Datorită acestui lucru, cazeina ocupă în acest caz locul 1.

Nr. 2 – ALBUȘ DE OU

Rata de digestie a proteinei din albușul de ou nu este la fel de lentă ca cea a cazeinei, dar nici la fel de ridicată ca cea a zerului sau soii. Acest lucru determină albușul de ou să fie aproape la fel de eficient în prevenirea degradării proteinelor din mușchi cum este cazeina, după cum s-a demonstrat prin testele clinice efectuate.

Nr. 3 – SOIA

Digestia proteinei din soia este aproape la fel de rapida ca cea din zer, ceea ce înseamnă că are o capacitate redusă de diminuare a degradării proteinelor din mușchi.

Nr. 4 – ZER

Spre deseobire de capacitatea sa de accelerare a sintezei proteinelor, zerul are efecte reduse în ceea ce privește oprirea degradării proteinelor din mușchi, fapt ce îl plasează pe locul 4.

RUNDA 6: PERFECȚIONARE ÎNAINTE DE ANTRENAMENT

Studiile arată că cele mai bune momente de a lua o pulbere proteică sunt imediat înainte și după antrenament. Întrebarea multor culturiști este: Care pulbere și când? Urmează o comparație între ele ca suplimente luate înainte de antrenamente:

Nr. 1 – ZER

Proteina din zer conține elemente care stimulează dilatația vaselor de sânge, fapt ce favorizează alimentarea cu nutrienți (cum ar fi aminoacizii furnizați), hormoni și oxigen a mușchilor în timpul exersării. Datorită digestiei rapide și a impactului asupra fluxului sanguin, aminoacizii săi sunt disponibili imediat pentru stimularea sintezei proteinelor din mușchi. Studiile realizate de Universitatea de Medicină din Texas (Galveston) arată că furnizarea rapidă de aminoacizi către mușchi imediat înainte de antrenament maximizează sinteza proteinelor în mușchi. Datorită acestui lucru, zerul ocupă locul 1.

Nr. 2 – SOIA

În această Rundă 6, soia începe să dea semne de îmbunătățire. Datorită conținutului său mare de arginină (aprox. 2g/20g soia), ea este o proteină foarte bună pentru administrare înaintea antrenamentului, care crește nivelul de NO și care stimulează dilatarea vaselor de sânge. În plus, ea este digerată aproape la fel de rapid ca proteina din zer.

Nr. 3 – ALBUȘ DE OU

Din punct de vedere al conținutului de arginină, proteina din ou ocupă locul următor după soia, ceea ce înseamnă că și aceasta favorizează fluxul sanguin spre mușchi, datorită unei dilatații mai mari.

Nr. 4 – CAZEINĂ

Pe ultimul loc, dar nu lipsită de importanță, este cazeina, care, datorită digestiei sale lente, nu va putea furniza rapid mușchilor o cantitate mare de aminoacizi. Ea va genera, totuși, un flux regulat, care ajută la oprirea degradării mușchilor în timpul antrenamentelor. În această rundă, cazeină ocupă locul 4, dar rămâne, în continuare, o proteină valoroasă pentru mixul de proteine care se administrează înainte de antrenament.

Pentru rezultate optime post-antrenament, câștigătorul Rundei 7 este zerul.

RUNDA 7: ENERGIE POST-ANTRENAMENT

Administrarea de proteine imediat după antrenamente este esențială pentru stimularea sintezei proteinelor în acest moment deosebit de important. Iată cum se prezintă concurenții, în calitate de suplimente post-antrenament:

Nr. 1 – ZER

Zerul stimulează producerea de insulină mai mult decât celelalte trei proteine. Având în vedere că insulina este un hormon anabolic, care accelerează sinteza proteinelor, este ideal ca aceasta să fie stimulată imediat după antrenament. Zerul are, de asemenea, nivelele cele mai ridicate de leucină, componentă esențială pentru mărirea masei musculare.

Nr. 2 – CAZEINĂ

Deși cercetătorii considerau inițial că, datorită digestiei sale lente, cazeina ar fi ultima proteină pe care ar putea să o ia cineva post-antrenament. Studiile recente arată că aceasta poate stimula sinteza proteinelor la fel ca zerul, dacă este administrată după exerciții. Unt alt studiu a arătat că un amestesc de cazeină și zer duce la o creștere semnificativă a mușchilor în comparație cu administrarea simplă a zerului.

Nr. 3 – SOIA

Studiile arată că proteina din soia ajută, de asemenea, la creșterea semnificativă a nivelului de insulină, deși nu la fel de mult ca zerul. Numărul mare de antioxidanți din proteina de soia previne deteriorarea prin oxidare a mușchilor, ceea ce determină diminuarea gradului de deteriorare a mușchilor și o îmbunătățire a gradului de recuperare. Nu este o rundă rea pentru soia.

Nr. 4 – ALBUȘ DE OU

Deși oul conține proteine de calitate, acestea nu stimulează suficient producerea insulinei. În plus, nici nu s-au efectuat suficiente studii privind avantajele sale post-antrenament.

RUNDA 8: CREȘTEREA MUȘCHILOR ÎN TIMPUL SOMNULUI

În mod obligatoriu, aveți nevoie de 7-8 ore de somn. Administrarea corectă a pulberii proteice înainte de culcare face toată diferența în ceea ce privește masa musculară. Care proteine își fac treaba în timpul somnului?

Nr. 1 – CAZEINĂ

În această rundă, cazeina își pune toți adversarii la podea. Având în vedere că digestia sa este cea mai lentă, cazeina reprezintă cea mai bună proteină care trebuie luată înainte de culcare. Aceasta furnizează corpului un flux lent de aminoacizi, care pot fi folosiți drept combustibil pe durata nopții, ceea ce înseamnă că organismul nu-și va lua aminoacizii din mușchi. Aminoacizii din cazeină care nu sunt folosiți drept combustibil pot stimula creșterea masei musculare.

Nr. 2 – ALBUȘ DE OU

Deși digestibilitatea proteinei din albușul de ou este aproape la fel de lentă ca a cazeinei, totuși ea este mai puțin rapidă decât cea înregistrată de zer sau soia. Având în vedere că această rundă se referă la cea mai lentă digestie a proteinelor, albușul de ou ocupă locul 2.

Nr. 3 – SOIA

Datorită digestiei sale rapide, soia este o sursă săracă de proteine în timpul somnului. Totuși, ea este într-o formă mai bună decât proteina din zer.

Nr. 4 – ZER

Cu toate că zerul a dominat tablele de marcaj până în acest moment, în această Rundă 8 și-a pierdut supremația. Cu toate că zerul este pudra proteică cu digestia cea mai rapidă în toate celelalte cazuri, acesta este cel mai puțin indicată pe timpul nopții.

RUNDA 9: GUST

Pentru anumite persoane, avantajele unor anumite pulberi proteice sunt nule dacă acestea nu au un gust bun și nu sunt ușor de administrat. În această rundă, vom compara gama de arome a fiecărei proteine, cât și capacitatea acestora de a se omogeniza ușor în apă. Zerul revine în această rundă.

Nr. 1 – ZER

Zerul este extrem de solubil, ceea ce înseamnă că se dizolvă bine în lichide. Nu numai că se omogenizează repede, dar se prezintă și într-o gamă variată de arome, de la gustul standard de ciocolată și vanilie, până la arome de fructe ca pepenele galben. Proteina din zer are cea mai largă gamă de arome, ceea ce o plasează pe locul 1 la capitolul gust.

Nr. 2 – SOIA

Asemănătoare zerului în ceea ce privește gradul de solubilitate, proteina din soia se omogenizează destul de bine în lichide. Acest lucru permite o gamă variată de arome, în special datorită recentei explozii de popularitate de care se bucură soia.

Nr. 3 – ALBUȘ DE OU

Popularitatea proteinei din ou a scăzut față de cea înregistrată înainte de dominația zerului, ceea ce înseamnă că puteți găsi, în general, proteina din ou numai în aromele standard de ciocolată, vanilie și poate, de căpșuni. Totuși, ea se dizolvă destul de bine în apă.

Nr. 4 – CAZEINĂ

Motivul pentru care cazeina este o proteină care se digeră lent constă în faptul că formează cocoloașe în stomac. Același lucru are loc când se amestecă într-un pahar cu apă, ceea ce o face uneori să fie greu de consumat. Producătorii crează mai multe arome datorită creșterii rapide a popularității cazeinei, dar gama sa de arome disponibilă era totuși destul de redusă.

RUNDA 10 – PREȚUL CORECT

Ultimul aspect, dar, în niciun caz, cel mai lipsit de importanță, luat în considerare de majoritatea oamenilor în ceea ce privește alegerea proteinelor, este prețul. Oricine ar prefera să cheltuie 50 de dolari pe o prezentare detaliată a lui Jim Lampley pe HBO, dar uneori trebuie să se limiteze la emisiunile gălăgioase de genul Friday Night Fights de pe canalul ESPN inclus în abonamentul standard de televiziune prin cablu. La fel se întâmplă și cu bugetul pentru pulberile proteice. Oricine vrea cel mai bun produs, dar mai presus de asta, trebuie să și-l permită. Iată cum se prezintă concurenții noștri la capitolul preț:

Nr. 1 – ZER

Formula economică a proteinei din zer este una simplă: cerere și ofertă. Cererea de zer a crescut atât de mult încât oferta a depășit în final cererea, lăsând în urmă tone de zer disponibile pe piață, fapt care a determinat o scădere dramatică a prețurilor. În prezent, puteți cumpăra proteină din zer de calitate destul de ieftin, livrate în cutii de 900 – 1.360 g la prețuri care variază între 25 și 40 dolari. Haideți să vedem cum se prezintă și celelalte proteine.

Nr. 2 – SOIA

Înainte de a fi recunoscute beneficiile oferite de soia, aceasta este considerată doar o proteină ieftină. Cererea mai mare de soia din prezent și procesele de fabricație îmbunătățite care permit o producție de soia de o calitate ridicată, au determinat creșterea prețului la soia. Totuși, ea este încă o proteină destul de ieftină.

Nr. 3 – CAZEINA

O proteină destul de ieftină odată, cazeina este puțin mai scumpă în prezent. Acest lucru se datorează valorii mult mai cunoscute a proteinelor cu digestie simplă și capacității producătorilor de a crea cazeină cu digestie extrem de lentă, cum ar fi cazeina micelară. Acest lucru plasează cazeina pe locul 3.

Nr. 4 – ALBUȘ DE OU

Proteina din albușul de ou a fost din totdeauna – și continuă să fie – o proteină de înaltă calitate, dar costisitoare.

RUNDA FINALĂ

Rezultatele sunt pregătite. Pentru a afla detaliile necesare în luarea deciziei, îi dăm din nou legătura prezentatorului oficial al meciului. Michael Bufer: “Doamnelor și domnilor… aplauze pentru toți cei patru concurenți fantastici. După 10 runde de dezbateri științifice înfierbântate și bine argumentate, haideți să analizăm rezultatele. Cea care îndeplinește sau depășește criteriile unei proteine de calitate, la aproape orice categorie și cea care a înregistrat în această seară cel mai mic scor, este noua regină, campioana incontestabilă a lumii – proteina din zer!”

Mulțumesc, Mike. Iată acum clasamentul final conform rezultatelor din fiecare rundă. Nu uitați, câștigătorul are punctajul cel mai mic.

  1. 1 – ZERUL (17 PUNCTE)
  2. 2 – SOIA (21 PUNCTE)
  3. 3 – CAZEINA (25 PUNCTE)
  4. 4 – ALBUȘ DE OU (31 PUNCTE)

ANALIZA MECIULUI

Deși proteina din zer este câștigătoare clară a acestui meci, acest lucru nu înseamnă că trebuie ca zerul să fie singura proteină pe care o cumpărați. Fiecare dintre cele patru proteine are avantaje specifice unice.

Daca va doriti doar un tip de proteină, alegerea indicata este pulberea proteică din zer. Încercați să cumpărați un pumn de zer, unul de soia și unul de cazeină și consumați 10-15 g din fiecare. Sau căutați o proteină care conține deja un amestec din acestea trei. Oricare variantă vă oferă avantajele punctajului maxim al fiecărei proteine.

După cum puteți observa, albușul de ou – acest Evander Holyfield rezistent al proteinelor, care pur și simplu nu va merge liniștit la culcare. A fost cel mai bun cu ani în urmă, dar continuă totuși să fie o proteină benefică. Mulți culturiști asimilează proteine suficiente din albuș de ou în timpul micului dejun. Dar, dacă voi nu faceți acest lucru, luați în calcul și varianta cumpărării de proteină din albuș de ou. Ati mai putea sa va gândiți să cumpărați un mix de proteine care să includă și proteina din albuș de ou.

Pe scurt, nu ignorați soia, cazeina și albușul de ou. Asigurați-vă doar că zerul va lupta zilnic pentru menținerea condiției voastre fizice.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ECHILIBRUL PERFECT (I)

ECHILIBRUL PERFECT. Păstrarea procesului de construcţie musculară înaintea celui de distrugere este cheia creşterii optime. Aceste suplimente vă vor ajuta să obţineţi acest echilibrul perfect.

Sunteţi familiari cu cântarele. Mulţi dintre noi ne urcăm pe unul în fiecare dimineaţă şi ridicăm din sprâncene pentru că acul nu s-a mişcat. Şi ne cântărim mâncarea pentru a fi siguri că avem cantitatea precisă de macronutrienţi necesară în fiecare zi. În termeni simpli, cântarele măsoară greutatea obiectelor.

În terminologia ştiinţifică, greutatea este forţa gravitaţională care acţionează asupra unui obiect la fel ca şi sinonimul pentru masă. Oamenii de ştiinţă folosesc cântarul pentru a măsura masa unui obiect. Fără îndoială, aţi văzut aşa ceva. Există câte un platan în fiecare parte, şi fiecare platan este suspendat de un braţ al balanţei. Obiectele sunt cântărite punându-le pe un platan, iar pe celălalt aşezând greutăţi până ce amândouă braţele balanţei sunt la orizontală. În acest fel este atins echilibrul.

Acest lucru este foarte interesant, puteţi spune, dar ce dracu” are de-a face cu toate? Ei bine, dacă urmărești să-ți creşti masa, creşterea musculară cere o balanţă foarte fină – sau echilibru, dacă vreţi – între creşterea musculară şi distrugerea ţesuturilor musculare.

Creşterea musculară este cunoscută din punct de vedere tehnic drept sinteza proteică în muşchi. Aceasta implică cuplarea aminoacizilor în proteine care formează fibre musculare. Distrugerea muşchilor implică îndepărtarea aminoacizilor din aceste proteine.

GRESEALA COMUNA

Cei mai mulţi culturişti fac greşeala de a se concentra numai pe creşterea muşchilor (sinteză) prin folosirea suplimentelor care în primul rând măresc sinteza proteică. Şi totuşi, împiedicarea distrugerii muşchilor, cunoscută sub denumirea tehnică de catabolism, este la fel de importantă ca şi creşterea sintezei proteice. Aceasta pentru că creşterea musculară are loc numai când creşterea sintezei proteice este mai mare decăt distrugerea proteinei musculare.

Pentru a amesteca puţin metaforele noastre, o bună analogie ar fi un perete de cărămidă, unde cărămizile simbolizează aminoacizii. Dacă adaugi trei cărămizi zidului (sinteza proteică) dar cinci cărămizi cad (catabolism), zidul devine mai mic. Dacă adaugi cinci cărămizi dar numai trei cad, zidul va creşte mai înalt.

Suplimentele care măresc sinteza proteinelor acţionează ca un zidar care adaugă cărămizi zidului. Ele ajută la adăugarea de mai multe cărămizi (aminoacizi) muşchilor voştri pentru ca aceştia să crească.

Suplimentele care previn distrugerea musculară acţionează ca mortarul care este adăugat zidului pentru a împiedica să cadă cărămizile. Astfel, pentru a preveni ca aminoacizii să fie luaţi din muşchi, aceste suplimente vă ajută muşchii să crească prin permiterea ca sinteza (creşterea) să prevaleze şi să aibă loc creşterea musculară.

Pentru a maximiza creşterea musculară, ai nevoie să ştii care suplimente cresc sinteza proteinelor, care scad distrugerea muşchilor şi care suplimente le fac pe amândouă. Iată aici ghidul care să vă îndrume pentru a menţine acest echilibru delicat astfel încât să fiţi în modul pozitiv de creştere musculară.

CREŞTEREA SINTEZEI PROTEICE

Creşterea musculară are loc atunci când sinteza proteinei musculare are loc la nivelul celular. Aceste două suplimente măresc acest proces crucial la nivel microscopic astfel încât să puteţi creşte în mod optim.

PROTEINA DIN ZER

Zerul este cea mai bine vândută pulbere proteică de pe piaţă în ziua de azi deoarece cercetările arată că accelerează cel mai bine sinteza proteică datorită ritmului rapid de digestie şi absorbţie de către tractul digestiv. Aceasta înseamnă că are capacitatea de a răspândi rapid aminoacizii în corp, forţând în acest fel sinteza proteinei.

În plus, dintre toate pulberile proteice, zerul are cea mai mare cantitate de leucină, un aminoacid care s-a descoperit că stimulează sinteza proteică de unul singur printr-un mecanism separat.

Proteina din zer poate mări şi nivelul de insulină, aceasta însemnând că stimulează sinteza proteinei prin trei mari mecanisme separate, care pot conduce la un puternic efect acumulativ asupra cerşterii musculare.

Sunt trei momente când consumul de proteină din zer este critic pentru creşterea sintezei proteice. Primul este imediat după trezire, dimineaţa: corupul este în stare catabolică datorită lipsei de proteine în timpul somnului, distrugând proteina musculară pentru a se hrăni. Dacă nu îți crești foarte mult sinteza proteică în acest moment, catabolismul câştigă şi pierzi muşchi.

.

Bea 20-40 g de proteină din zer când te trezești în fiecare dimineaţă.

Următorul moment în care ar trebui să iei zer este imediat înainte de antrenamente. Antrenamentul pur şi simplu distruge proteina din muşchi, iar cercetările arată că furnizarea rapidă de aminoacizi muşchilor (ceea ce face zerul) chiar înainte de antrenamente compensează prin maximizarea sintezei proteinei musculare.

.

Bea 20 g de proteină din zer cu 30 de minute înainte de antrenamente.

Ultimul (dar nu cel din urmă) moment critic pentru a lua proteină din zer este imediat după antrenament, deoarece cercetările arată că acest lucru măreşte semnificativ sinteza proteinei depăşind cu mult catabolismul astfel încât creşterea musculară învinge.

.

Ia 20-30 g de proteină din zer imediat după ultima repetare a setului final.

Beta-ecdisteronul este o substanţă fitochimică care se găseşte în anumite plante si are rolul de a proteja planta de insecte. Oamenii de ştiinţă ruşi au descoperit că acest compus are proprietăţi foarte anabolizante. Pentru că beta-ecdysteronul este o replică a hormonilor folosiţi de insecte şi crustacee, s-a crezut iniţial că acţiona ca un hormon în organismul uman. Totuşi, beta-ecdysteronul nu are nici un impact asupra nivelului hormonal şi lucrează prin stimularea sintezei proteinei.

Când beta-ecdysteronul a apărut pentru prima oară pe scena culturismului cu ceva ani în urmă, nu prea a avut succes pentru că numai câteva companii îl comercializau în dozajele eficiente. Astăzi, puteţi cumpăra beta-ecdysteron în doze unice de până la 100 mg, cantitatea pe care trebuie să o luaţi împreună cu shake-ul de proteină din zer imediat la trezire diminaţa, dar şi înainte şi după antrenament.

De asemenea, ai în vedere să iei o doză la prânz şi chiar la cină, pentru un total de 400-500 mg pe zi.

 

ECHILIBRUL PERFECT (I) »

ECHILIBRUL PERFECT (II) »

Recomandari WEIDER: