Publicat pe

Supliment proteic ​​din zer vs proteina vegană

Supliment proteic ​​din zer vs proteina vegană. Suplimentele de proteine ​​pot ajuta sportivii să-și îndeplinească cerințele energetice și să-și îmbunătățească performanța sportivă (efect ergogenic).

Aminoacizii sunt unitățile care alcătuiesc proteinele. Există 20 de aminoacizi, printre care găsim 9 aminoacizi esențiali (histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan și valină). Aminoacizii esentiali sunt cei care nu pot fi sintetizati de organism si trebuie obtinuti prin alimentatie.

În timpul sintezei proteinelor, toți aminoacizii necesari trebuie să fie în organism. Prin urmare, dacă dieta/suplimentul nu ne asigură o cantitate adecvată și completă de aminoacizi esențiali, sinteza și repararea mușchilor pot eșua. Este important ca suplimentul proteic pentru sportivi să conțină fiecare dintre aminoacizii esențiali în proporțiile necesare și, prin urmare, să aibă o valoare biologică ridicată. Valoarea biologică se referă la proporția de aminoacizi esențiali din alimente și la ușurința lor de asimilare de către organismul nostru).

Proteinele ​​din zer

În general, proteinele din alimentele de origine animală au o valoare biologică mai mare decât cele de origine vegetală. Acest lucru se datorează faptului că – respectiv – compoziția de aminoacizi este mai asemănătoare cu proteinele corpului. Alimentele considerate a avea cea mai înaltă calitate proteică sunt ouăle, urmate de laptele de vaca, peștele și carnea.

Există numeroase date științifice care arată că proteina din zer este un ajutor eficient, deoarece poate îmbunătăți performanța sportivă.

Comparativ cu alte tipuri de proteine, proteina din zer prezintă o rată mare de digestie care se traduce printr-o creștere a nivelului de aminoacizi și o creștere semnificativă a Sintezei Proteinelor Musculare (modul în care se construiește masa musculară). În general, conține doze mai mari de aminoacizi esențiali (în special BCAA: leucină, izoleucină și valină) decât alte surse de proteine ​​și prezintă multiple fracțiuni bioactive care pot susține sistemul imunitar, pot oferi antioxidanți și alte atribute legate de sănătate. De asemenea, proteina din zer este foarte solubilă și poate fi ușor diluată în orice lichid.

Cercetările sugerează că concentratul proteic (WHEY CLEAN) și izolatul proteic (ISOLATE WHEY) îndeplinesc cerințele persoanelor care fac sport în mod regulat. În general, un concentrat proteic va avea între 34% și 89% proteine, ceea ce înseamnă că va avea 34-89g de proteine ​​la 100 de grame. Izolatele de proteine ​​din zer au aproximativ 90% proteine. Procentele rămase corespund conținutului de grăsimi și carbohidrați (lactoză).

Proteine ​​vegetale

Proteinele de origine vegetală sunt de o calitate mai scăzută și o valoare biologică mai scăzută, deoarece au niște aminoacizi esențiali prezenți în cantitate mai mică. Proteina din cereale precum grâul sau orezul este limitativă în lizină, în timp ce proteina derivată din leguminoase precum mazărea, năutul… este limitativă în metionină. Când este consumat în aceeași masă (de exemplu, linte cu orez), aminoacidul unei proteine ​​îl completează pe celălalt, dând naștere unei proteine ​​de mare valoare biologică. Această combinație este utilizată pe scară largă și recomandată în dietele pentru vegetarieni.

Acest concept de completare/suplimentare între diferite proteine ​​poate fi folosit și în cazul suplimentelor proteice. O proteină vegetală care conține doar extract proteic de mazăre sau o cereală precum orezul sau ovăzul ar fi incompletă pentru sportiv. Totuși, un supliment care combină ambele tipuri de proteine ​​ar fi un supliment optim cu valoare biologică ridicată. Proteina vegană, precum VEGAN PROTEIN, realizată cu izolat de mazăre și proteină din orez, atinge un profil de aminoacizi comparabil cu proteina din zer.

După ce am analizat aminograma Isolate Whey 100 CFM/100% WHEY CLEAN FORMULA față de proteina vegană, am observat că ambele conțin o cantitate adecvată din fiecare dintre aminoacizii esențiali, dar izolatul din zer conține aproximativ 23% din aminoacizi cu lanț ramificat, în timp ce proteina vegană conține 13%.

Nota!

Vegan Protein este o proteină de înaltă calitate, cu o valoare biologică ridicată și este un bun supliment proteic pentru sportivii vegetarieni. Dar si pentru toti cei care, din cauza unei alergii sau intolerante, nu pot consuma proteine ​​din zer.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Glicogen Booster

Glicogen Booster. O felie de pâine cu dulceață este ideală pentru a reface rezervele de glicogen la finalul unei ședinte intense cu greutăți.

Aceasta poate părea o alegere surprinzătoare, deoarece o felie de pâine cu dulceață nu este altceva decât un sandviș cu carbohidrați cu digerare rapidă. Dar, în timp ce carbohidrații simpli pot fi dăunători pentru culturistii care încearcă să piardă grăsime, aceștia pot fi benefici în timpul fazelor de creștere, când sportivii trebuie să umple rapid rezervele de glicogen după antrenament intens.

Pâinea și dulceața sunt două dintre formele de carbohidrați cu cea mai rapidă absorbție. Așa cum aveți nevoie de proteine ​​ca materie primă pentru a crește, aveți nevoie de carbohidrați pentru a efectua procesul.

Când și cum?

După antrenament, ar trebui să consumi o felie de pâine cu două linguri de dulceață. Această gustare vă va oferi aproximativ 58 de grame de carbohidrați cu digerare rapidă. Evitați gemul sau conservele care conțin fibre, deoarece fibrele încetinesc absorbția.

.

Glicogenul este la organismul animal corespondentul amidonului de la plante, fiind un polizaharid compus din mai multe molecule de glucoză. Glicogenul servește la înmagazinarea energiei și detoxifierea organismului, o mare parte din glicogen se găsește în ficat. Desfacerea glicogenului în monozaharide, precum glucoza, se face cu eliberare de energie, care este necesară de exemplu contracției musculare. Procesul de eliberare sau înmagazinare de energie fiind reversibil și se realizează cu ajutorul ATP-ului. Metabolismul glicogenului este reprezentat de glicogenoliză și glicogenogeneză. (sursa: wikipedia)

Recomandari WEIDER:

  • Victory Mg B6

    Mg B6 90caps-Victory

    35,00 lei
    Citește mai mult
  • L-glutamină pură

    L-Glutamine 400g

    139,00 lei
    Adaugă în coș
  • BCAA 2:1:1 Victory 120CAPS

    53,00 lei
    Adaugă în coș
  • proteine din zer

    100% WHEY CLEAN FORMULA 2kg

    287,00 lei
    Selectează opțiunile
Publicat pe Lasă un comentariu

Gustarea de ciocolată cu mere

Gustarea de ciocolată cu mere – rețeta ideală pentru cei cu un stil de alimentație vegan sau pentru cei care țin post.

INGREDIENTE:

  • 1 măr*
  • 1-2 lingurițe de Nut Protein Choco
  • ½ apă
  • ½ rodie.

MOD DE PREPARARE «gustarea de ciocolată cu mere»:

  • 1. Taie mărul felii subţiri
  • 2. Pune crema Nut Protein Choco cu puţină apă – încălzește în cuptorul cu microunde pentru a lichefia crema.
  • 3. Aranjează merele pe o farfurie și toarnă sosul de ciocolată cu boabele de rodie deasupra.

Poftă bună!

.

*Merele conțin peste 80% apă, acizi organici, substanțe pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu. Să nu uităm de flavonoizi, fibre și faptul că merele sunt foarte sărace în calorii. Fibrele și substanțele nutritive din mere echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale. În același timp, pot avea efect asupra constipației, diareei, inflamațiilor intestinale și dizenteriei. Acizii din mere au beneficii și asupra proceselor chimice din stomac, în special în privința alimentelor greu digerabile și a celor care intră rapid într-un procesde putrefacție. Merele eliberează intestinele de resturi alimentare și detoxifică întregul sistem digestiv. Merele sunt sănătoase și pentru rinichi și vezica biliară, împiedicând formarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Rulouri cu somon

Rulouri cu somon. Sandvișul cu ton nu are rival, nu? Într-adevăr, tonul are multe proteine ​​și puține grăsimi, iar pâinea integrală este un carbohidrat cu digerare lentă. Dar există o alternativă: rulourile cu somon. Spre deosebire de ton, somonul este plin de grăsimi sănătoase, omega 3.

Rețetă rulouri cu somon:

  • ½ conservă de somon
  • ¼ ceapă roșie tăiată mărunt
  • 1 lingură capere*
  • suc de 1 lămâie
  • 1 lingura de ulei de măsline
  • 1 clătită mare de grâu integral
  • 2 frunze de salata verde tocate.

Într-un castron mediu, pasează somonul cu furculița până obții un piure; se adaugă ceapa, caperele, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Se amestecă toate ingredientele, apoi se întinde amestecul pe clătită, se adăugă ceapa și se rulează.

Informații nutriționale per porție:

  • Calorii: 621
  • Proteine: 55 grame
  • Carbohidrați: 26 grame
  • Grăsimi: 33 de grame

Bucurați-vă de aceste rulouri cu somon după antrenament!

*Caperele sunt un ingredient simplu, dar unul care face ca tot ceea ce gătești să aibă un gust sofisticat și impresionant cu foarte puțin efort din partea ta. Caperele sunt un deliciu cu pește – sunt unul dintre ingredientele cheie ale unui sos tartar tradițional. Poți adăuga câteva lingurițe și într-o salată cu ton.

**O porție de 100 de grame de somon de crescătorie are 2,3 grame de acizi grași omega-3 cu lanț lung, în timp ce aceeași porție de somon sălbatic conține 2,2 grame. În general, majoritatea organizațiilor de sănătate recomandă ca adulții sănătoși să primească minimum 250–1.000 mg de EPA și DHA pe zi. Consumul de cel puțin două porții de somon pe săptămână te poate ajuta să ingerezi cantitatea necesară de acizi grași omega-3.

Recomandari WEIDER:

  • Victory Mg B6

    Mg B6 90caps-Victory

    35,00 lei
    Citește mai mult
  • L-glutamină pură

    L-Glutamine 400g

    139,00 lei
    Adaugă în coș
  • BCAA 2:1:1 Victory 120CAPS

    53,00 lei
    Adaugă în coș
  • proteine din zer

    100% WHEY CLEAN FORMULA 2kg

    287,00 lei
    Selectează opțiunile
Publicat pe

Cum pot evita problemele digestive?

Cum pot evita problemele digestive? Disconfortul digestiv este o tulburare dureroasă cauzatăîn general – de excesele alimentare, de combinația greșită a alimentelor, dar și de stresul de zi cu zi. Această tulburare a procesului de digestie nu este o afecțiune în sine, ci un ansamblu de simptome neplacute care apar, de obicei, după masăMetabolismul poate fi accelerat prin sport și, ca rezultat, capacitatea de a digera și asimila proteinele, grăsimile și carbohidrații este, de asemenea, accelerată, ducând la DIGESTIE RAPIDĂ, CÂT ȘI LA O BUNĂ UTILIZARE ȘI ABSORBȚIE A NUTRIENȚILOR.

Astăzi vom vorbi despre cum putem evita disconfortul digestiv atunci când ne antrenăm.

Când digerăm, se întâmplă ca circulația sângelui să se concentreze asupra zonei abdominale și a tractului digestiv, care poate provoca disconfort nedorit cum ar fi:

  • Durere abdominală.
  • Balonare.
  • Reflux gastroesofagian.
  • Diaree.
  • Vărsături.

Ce trebuie făcut?
Cum pot evita aceste probleme digestive atunci când mă antrenez?

PLANIFICAREA NUTRIŢIONALĂ

Aceasta este cheia, nu numai pentru performanță și rezultate sportive, ci și pentru buna funcționare a sistemului nostru digestiv. Consumul de alimente foarte grele, bogate în grăsimi sau ultraprocesate va face ca sistemul digestiv să depună un efort suplimentar pentru a digera toate acele alimente. O dietă în care predomină alimentele naturale este întotdeauna o ușurare pentru digestie.

BEA APĂ, DA, DAR NU-ȚI INUNDA STOMACUL

O altă problemă care se întâmplă adesea este că bem apă mult prea repede. Mai bine să luați înghițituri mici și să vă controlați respirația, astfel încât să nu înghițiți aer.

Fii atent la ce bei în timpul antrenamentului! Consumul de băuturi răcoritoare sau excesiv de îndulcite vă poate provoca disconfort atunci când vă antrenati. În mod ideal bea: APĂ sau „BĂUTURI INTELIGENTE” specifice antrenamentului, cum ar fi Premium BCAA sau Premium EEAA, care hidratează și furnizează aminoacizi pentru a îmbunătăți performanța. Desigur, cu înghițituri mici!

MASA ÎNAINTE DE ANTRENAMENT

În mod ideal, luați o masă ușoară între 45 și 60 de minute înainte de a începe antrenamentul. Dacă este o masă principală și mai abundentă, cum ar fi prânzul, este recomandat să o faceți cu cel puțin 2 ore înainte.

Dar… cum ar trebui să arate masa ideală înainte de antrenament?

  • Prioritizează carbohidrații de calitate, precum fructele, orezul, cartofii, ovăzul.
  • Proteine ​​cu valoare biologică ridicată, cum ar fi ouăle, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă și pește, proteine ​​din zer sau proteine ​​vegane.
  • Aveți grijă să nu consumați prea multe fibre sau un conținut ridicat de grăsimi, deoarece acest lucru încetinește digestia.
  • Suplimentele care funcționează și sunt bune pentru digestia ta. PROBIOTICELE: supliment de bază pentru sportivi și foarte recomandat pentru toți acei oameni care doresc să aibă grijă maximă de sănătatea lor, deoarece protejează și reface flora intestinală, pe lângă protejarea sistemului imunitar. OȚETUL DE MERE: acesta îmbunătățește sensibilitatea la insulină, care controlează glicemia mai ales după mese, cu efect digestiv. În plus, are un efect antiseptic asupra intestinului, ceea ce poate însemna o îmbunătățire a microbiotei.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Protecția sistemului musculo-scheletic (II)

Protecția sistemului musculo-scheletic (II). Antrenamentul continuu poate duce la accidentări sau la epuizare fizică, cei mai afectați fiind mușchii. Dacă practicăm sport în mod regulat, trebuie să fim atenți la protecția sistemului musculo-scheletic.

PREVENIREA LEZIUNILOR

În primul rand, este foarte important să ai un plan de antrenament corect, planificat de antrenorul potrivit. Fie că este vorba de un antrenament de forță sau de rezistenta, antrenamentul trebuie sa fie ghidat de un profesionist în domeniu.

Este esențial să efectuezi un antrenament complet, în care stretching-ul va juca un rol important nu numai în prevenirea leziunilor musculare, ci și în prevenirea leziunilor de tendon

Aveți nevoie de perioade regulate de odihnă

Nu este important doar să te antrenezi mult, este important și să te odihnești mult. Este vital ca mușchiul să se regenereze, să-și revină din efortul depus în antrenament. Dacă nu procedezi astfel, lucrând acest mușchi în continuare, ai putea ajunge să obosești și să te rănești. De asemenea, este esențial să te odihnești suficient noaptea, deoarece este în acest moment când mușchiul se regenerează cel mai bine.

Sportul are la bază trei piloni

Antrenament-Nutriție-Odihnă. Odată ce bazele au fost stabilite, este timpul să pătrundem în lumea nutriției și a suplimentării nutriționale. Elementele esențiale precum proteinele, lipidele și carbohidrații nu trebuie să lipsească din alimentație. Proporția acestora poate varia în funcție de sezonul în care ne aflăm, întrucât nu va fi la fel în presezon ca în timpul perioadei competiționale.

Exercițiile aerobe și/sau condițiile intense pot altera mușchii scheletici provocând de la inflamație la necroză (moartea celulelor). Se poate efectua regulat un test de sânge cu anumiți parametri pentru a determina afectarea musculară cauzată de antrenament (CPK, LDH, GOT, aldolaza musculară etc.). Iar procesul inflamator muscular care persistă în timp și care poate apărea ca urmare a nerespectării fazelor de repaus, poate duce la rabdomioliză (moartea celulelor musculare).

Suplimente indicate pentru recuperare musculară:

  • Proteina:  face parte din principiile imediate, este bogată în azot și compusă dintr-un lanț mare de aminoacizi.
  • Aminoacizii care formează mușchii și conținutul lor ridicat de azot creează un mediu anabolic potrivit pentru creșterea musculară.
  • Aminoacizi cu lanț ramificat: în urma suplimentării cu aminoacizi cu lanț ramificat cu 2 ore înainte de o sesiune de antrenament de ciclism la 70% VO2max, s-a observat o creștere mică a CPK și LDH după exercițiu, ce se traduce prin mai puține leziuni musculare. Leucina este aminoacidul precursor sintezei proteinelor și contribuie la regenerarea musculară. Doza recomandată de aminoacizi cu lanț ramificat este de 12 g/zi în cicluri de două săptămâni.
  • Glutamina: este un aminoacid cu efecte foarte interesante. Pe de o parte, după efort, există o scădere temporară a mecanismelor de apărare ale organismului și suntem mai expuși proceselor infecțioase. În acest sens, îmbunătățește capacitatea limfocitelor. Pe de altă parte, mărește absorbția aminoacizilor cu lanț ramificat și favorizează secreția de hormon de creștere (din acest motiv, se recomandă administrarea lui noaptea pentru a ajuta ritmul circadian). Doza recomandată poate varia între 1g -5g/zi si se face în cicluri de 3 săptămâni.
  • Creatina: este un mare clasic al suplimentării în sport. Această moleculă este legată de creșterea sintezei proteinelor, în special miozina, reduce degradarea musculară, crește aportul de azot, promovează hipertrofia musculară, îmbunătățește forța musculară. Doza recomandată va fi o doză inițială de 20g/zi timp de 5 zile și apoi se va continua cu o doză de întreținere de 2-4g/zi.
    Beta-hidroxi-metilbutirat (HMB): este un metabolit al leucinei care scade degradarea musculară produsă de exercițiul fizic. Se recomandă administrarea împreună cu calciu atunci când se efectuează exercitiile de rezistență, scăzând procentul de grasime si markeri de catabolism muscular.
  • Magneziul: este un oligoelement fundamental în organism care este implicat în peste 250 de reacții enzimatice. Este implicat în repararea și întreținerea celulelor țesuturilor corpului ca un cofactor în metabolismul proteinelor. Este esențială în transmiterea impulsului nervos. Acționează în toate reacțiile care implică ATP (molecula de energie) și deci în sinteza proteinelor, acizilor nucleici și nucleotidelor. Este un element fundamental în țesutul muscular deoarece este implicat în procesul de contracție musculară, având un efect relaxant. Se folosește noaptea, în doza recomandată de 200-350 mg/zi. Putem folosi produse sub formă de capsule sau sub formă lichidă (fiole), deoarece acestea din urmă sunt cele mai eficiente.

Protecția sistemului musculo-scheletic (I) »

Protecția sistemului musculo-scheletic (II) »

Recomandari WEIDER:

  • Victory Mg B6

    Mg B6 90caps-Victory

    35,00 lei
    Citește mai mult
  • L-glutamină pură

    L-Glutamine 400g

    139,00 lei
    Adaugă în coș
  • BCAA 2:1:1 Victory 120CAPS

    53,00 lei
    Adaugă în coș
  • proteine din zer

    100% WHEY CLEAN FORMULA 2kg

    287,00 lei
    Selectează opțiunile
Publicat pe

Protecția sistemului musculo-scheletic (I)

Protecția sistemului musculo-scheletic (I). Antrenamentul continuu poate duce la accidentări ale mușchilor. Dacă practicăm sport în mod regulat, trebuie deci să fim atenți la protecția sistemului musculo-scheletic.

ADAPTAREA LA ANTRENAMENT

Mușchiul este țesutul moale care are cel mai important și cel mai rapid răspuns la antrenament. Volumul și forța musculară cresc semnificativ după o perioadă scurtă de antrenament specific de forță. Doi factori contribuie la acest tip de creștere a forței.

Creșterea volumului muscular se datorează în principal creșterii ariei secțiunii transversale a fibrelor musculare individuale (hipertrofie), dar și a formării de noi celule musculare (hiperplazie) care derivă din celule pluripotențiale numite celule satelit, situate în periferia miofibrilelor… Factorii neuronali influențează în primul rând creșterea inițială a forței care are loc ca răspuns la antrenament, în timp ce hipertrofia este cauza principală a creșterilor ulterioare.

Forța musculară crește după câteva săptămâni de antrenament, dar tendoanele, cartilajele și oasele necesită câteva luni pentru a se adapta; acest lucru implică riscul de a dezvolta leziuni de suprasolicitare odată ce a început antrenamentul sistematic de forță și sărituri. Tendoanele rotuliene și lui Ahile sunt deosebit de vulnerabile la aceste leziuni de suprasolicitare observate la sportivii adulți.

PREVENIREA LEZIUNILOR

LEZIUNI MUSCULARE

Leziunile musculare sunt produse, în general, de două mecanisme: încordarea (întinderea) și trauma directă care provoacă contuzie a mușchilor. Apar și rupturi musculare (lacerații). Pe de altă parte, leziunile musculare apar adesea ca urmare a unui antrenament deosebit de dificil și neobișnuit. Tensiunile musculare apar de obicei la nivelul joncțiunii musculotendinoase în timpul unui episod de activitate musculară maximă. Sprinterii sunt deosebit de predispuși la acest tip de accidentare. Sportivul simte durere bruscă în momentul accidentării. Apoi hipersensibilitatea persistă și se adaugă o scădere semnificativă a funcției contractile; uneori, atunci când apare o ruptură majoră de țesut, individul poate observa o umflătură în mușchi imediat după leziune.

Un alt semn caracteristic este umflarea secundară sângerării ulterioare sau edemului.

Mușchii cvadriceps sunt localizați în planurile frontal și lateral ale coapsei și sunt adesea supuși contuziilor în urma traumatismelor. Toate tipurile de leziuni musculare, indiferent de cauza, sunt asociate cu hemoragii musculare interne. Acest lucru se întâmplă deoarece aparatul muscular este foarte bine vascularizat și pentru că aportul de sânge regional este crescut în momentul leziunii. Sângerarea este intramusculară atunci când nu există leziuni ale fasciei musculare sau intermusculară când este asociată cu traumatisme ale fasciei și sângele se poate scurge din compartimentele musculare afectate. În general, timpul de vindecare este semnificativ mai lung în prezența hemoragiei intramusculare decât în cazul hemoragiei intermusculare.

.

Leziunile tisulare și sângerarea provoacă o reacție inflamatorie; această reacție inflamatorie formează baza răspunsului reparator care duce la formarea țesutului cicatricial.

Ocazional, vânătăile musculare pot provoca o complicație cunoscută sub numele de miozită osificantă, care se caracterizează prin calcificări și osificare în țesutul lezat. Cea mai frecventă localizare a miozitei osificante este umărul. Aproape 20% dintre sportivii care suferă de contuzii la cvadriceps dezvoltă miozită. Niciunul dintre acești pacienți nu este simptomatic, deși radiografia arată calcificarea hematomului.

Rigiditatea musculară (dureri musculare cu debut întârziat) este un simptom deranjant, dar în general inofensiv, care apare după exerciții musculare neobișnuite la sportivi. Durerea apare mai ales după antrenament intensiv. Simptomele cresc, de obicei, treptat în timpul orelor de după antrenament, ajung la maxim în jurul a 48 de ore și dispar în 2 până la 5 zile. Durerea musculară tardiva este secundară distrugerii arhitecturii mușchilor scheletici și este însoțită de o ușoară (10-15%) restructurare temporară a forței musculare. Este un tip de durere musculară care apare de obicei după primele sesiuni când se practică un nou exercițiu dificil. Întinderea nu pare să prevină durerile musculare tardive.

Protecția sistemului musculo-scheletic (I) »

Protecția sistemului musculo-scheletic (II) »

Recomandari WEIDER:

  • Victory Mg B6

    Mg B6 90caps-Victory

    35,00 lei
    Citește mai mult
  • L-glutamină pură

    L-Glutamine 400g

    139,00 lei
    Adaugă în coș
  • BCAA 2:1:1 Victory 120CAPS

    53,00 lei
    Adaugă în coș
  • proteine din zer

    100% WHEY CLEAN FORMULA 2kg

    287,00 lei
    Selectează opțiunile
Publicat pe

Sunt accidentat. Ar trebui să continui sau nu antrenamentele?

Sunt accidentat. Ar trebui să continui sau nu antrenamentele? În funcție de tipul de accidentare suferită, putem lua măsuri pentru a depăși acest obstacol, mai ales pentru că ne dorim ca revenirea la viața sportivă să se realizeze cât mai curând și cu o recuperare completă.

Depinde în mare măsură de tipul accidentarii

O fractură a unui membru inferior mă va împiedica cu siguranță să fac orice activitate care implică mișcare (alergare, sărituri,…) dar îmi va permite să efectuez exerciții superioare și de bază. O leziune la nivelul umărului va limita mobilitatea acestuia, dar pot alerga menținând nivelul aerobic, și pot face câteva mișcări de bază. De multe ori am întâlnit pacienți care nu făceau niciun fel de activitate din cauza accidentării și… nimeni nu le-a spus că există alternative.

Vă recomand să contactați un antrenor sau un kinetoterapeut profesionist pentru a discuta despre posibilitățile pe care le aveți pentru a vă menține la un anumit nivel și astfel să nu fie nevoie să începeți de la zero după „odihna” cauzată de accidentare.

Nutriția în această perioadă

Un alt aspect de luat în calcul în această perioadă este alimentația. Din ce în ce mai mulți sportivi populari angajează un antrenor care să le planifice antrenamentul în funcție de obiectivele lor și, într-o măsură mai mică, un nutriționist care să le planifice dieta în funcție de planul lor de antrenament și competiție.

Este clar că o alimentație adecvată împreună cu antrenamentul adecvat și odihna sunt instrumentele pentru atingerea obiectivelor. Dar acum că accidentarea împiedică efectuarea antrenamentelor cu serii, alergări lungi și chiar te împiedică să respecți programul planificat, ce dietă ar trebui să urmezi?

Ei bine, depinde de mulți factori, precum timpul estimat pentru aderarea la practica sportivă, momentul sezonului, dar în general ar trebui să ne gândim la o dietă care să nu modifice prea mult valoarea calorică totală, dar să fie mai variată. Alimente bogate în anumiți nutrienți precum vitamine și minerale esențiale pentru regenerarea leziunilor, precum și proteine ​​pentru întreținerea mușchilor. Am putea consuma alimente bogate în Omega-3 pentru a reduce inflamația.

Suplimente care te ajută

În cele din urmă, suplimentarea poate juca un rol important în îmbunătățirea recuperării. Amintim aici suplimentarea cu Omega-3 – o doză de 2,5 g e necesară pentru a obține acel efect antiinflamator. Putem adăuga câteva suplimente de colagen, precum Collagen sau Joint Collagen și alți condroprotectori precum Glucosamine + Chondroitin + MSM.

Dacă vom rămâne „pe bancă” mai mult de o lună, ar putea fi bine să facem un plan alimentar cu post intermitent (16-8) 3 zile pe săptămână. Dacă optăm pentru postul intermitent, am putea adăuga multivitaminele pentru a restabili orice posibil deficit de vitamine.

După perioada accidentării – nu te apuca din nou de sport până nu primești sfaturi de la un profesionist  și… foarte important…începe treptat.

Ai grijă și… mai presus de toate, nu te răni!

Recomandari WEIDER:

  • Glucosamine + Chondroitin + MSM

    Glucosamine + Chondroitin + MSM 120caps

    105,00 lei
    Adaugă în coș
  • Victory Mg B6

    Mg B6 90caps-Victory

    35,00 lei
    Citește mai mult
  • Joint Collagen 300g

    101,00 lei
    Selectează opțiunile
  • capsule cu ulei de peste

    OMEGA 3 VICTORY 90 CAPS

    65,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Tot ce trebuie să știi despre creatină

Tot ce trebuie să știi despre creatină. Creatina este un acid organic, care poate fi obținut din dietă sau prin sinteză internă în organism. Creatina este prezentă în alimentele proteice, atât în carne, cât și în pește, și se găsește în organism în ficat, rinichi și pancreas, unde poate fi sintetizată din precursori. Pentru formarea sau sinteza creatinei este necesară prezența argininei, glicinei și metioninei. Mușchiul este un alt loc în care găsim creatina dar în acest caz este sub formă de fosfocreatina.

90-95% din creatina organismului se regăsește la nivel muscular. Necesarul zilnic de creatină la o persoană de 70 kg este considerat a fi aproape 2 g. O persoană care urmează o dietă mediteraneană consumă de obicei 0,25 până la 1 g pe zi. Prin urmare, pentru a-și acoperi nevoile zilnice, este nevoie de suplimente.

Efectele creatinei

Creatina monohidrat are următoarele proprietăți:

  • Crește nivelul de fosfocreatina din mușchi, o moleculă esențială pentru resinteza ATP (adenozin trifosfat).
  • Facilitează hipertrofia musculară. Intensifică acțiunea unor gene responsabile pentru controlul osmolarității și transducția genetică, cum ar fi integrina-1, printre multe altele, producând retenție de apă intracelulară, ceea ce induce hipertrofia musculară.
  • Volumul muscular crește capacitatea de stocare a glicogenului în mușchi.

Cum afectează creatina performanța și cum ar trebui să o folosesc?

  • Utilizarea creatinei duce la creșterea rezistenței și a masei musculare
  • Îmbunătățește performanța la sprinturi repetate sub 30 de secunde. Îmbunătățirea performanței în sprinturile repetate se explică printr-o sinteză mai rapidă a fosfocreatinei și, prin urmare, a ATP-ului, între fiecare sprint.
  • crește masa musculară și intensifică forța. Acest lucru poate ajuta la susținerea unei sarcini de antrenament mai mare, îmbunătățind performanța fizică în competiție.

Protocoalele de suplimentare recomandate sunt:

  • O primă fază de suplimentare cu 20 g de creatină monohidrat timp de 4-6 zile, urmate de o doză susținută de 5 g timp de 2-3 săptămâni.
  • Alți cercetători propun utilizarea a 20 g de creatină pe zi, timp de 5 zile pe lună. Acest lucru ar duce la niveluri stabile în țesutul muscular pentru sportivii cu activitate fizică moderată.

Recomandari WEIDER:

  • Beta-Alanina

    Beta-Alanina Capsule 120caps

    113,00 lei
    Adaugă în coș
  • L-glutamină pură

    L-Glutamine 400g

    139,00 lei
    Adaugă în coș
  • Total Rush 2.0

    Total Rush 2.0 375gr

    153,00 lei
    Selectează opțiunile
  • L-Glutamine Pack Duo 2x300g PROMO

    144,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (II)

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (I)
VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (II)

Descoperă beneficiile pe care ți le poate aduce acest super aliment – OUL. Inițial, a fost considerat un aliment de bază datorită valorii sale nutriționale ridicate (în anii 1950) iar ulterior, în anii 1970-80, s-a considerat că  ar trebui redus consumul acestuia din cauza unui posibil efect dăunător asupra sănătății. În prezent și încă din anul 2000, oul este considerat un aliment fundamental, prezentând efecte benefice pentru sănătate.

Cum se păstrează ouăle

  • a. Cumpărați ouă cu coaja intactă și fără murdărie aparentă.
  • b. Respectați dozele recomandate și păstrați întotdeauna ouăle la frigider.
  • c. Se consumă întotdeauna după preparare sau se păstrează la frigider pentru o perioadă scurtă de timp.
  • d. Maioneza si alte sosuri similare trebuie preparate cu o igienă extremă și adăugând mereu lămâie sau oțet.
  • e. Manipulați cu grijă ouăle care urmează să fie bătute, gătite sau servite, pentru a evita contactul cu coaja.

OUL CA ALIMENT FUNCȚIONAL

Am putea evidenția câteva componente ale oului cu proprietăți pozitive pentru sănătate.

  • a. Caroteni: neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulelor. Conținutul și proprietățile sale variază în funcție de caroten.
  • b. Luteina si Zeaxantină: favorizează menținerea funcției vizuale.
  • C. Vitamina E: neutralizează radicalii liberi. Conținutul său în ou poate fi crescut prin adăugarea unui supliment în furaj.
  • D. Acizi grași ω-3 (DHA/EPA): reduc riscul bolilor cardiovasculare. Îmbunătățirea funcțiilor vizuale și mentale.
  • E. Colina: favorizează întreținerea și îmbunătățește funcțiile cognitive, în special memoria.

Tabelele nutriționale

Conținutul de aminoacizi, exprimat în mg/ou de 50g

Aminoacid gălbenuș albuș întreg
Acid glutamic 850 520 330
Cisteină 150 100 50
Fenilalanină 350 230 120
Glicol 220 140 80
Histidină 160 90 70
Isoleucină 360 210 150
Leucină 570 330 240
Lizina 450 250 200
Metionină 210 150 60
Proline 260 150 110
Serina 500 270 230
Tirozina 280 160 120
Treonină 320 180 140
Triptofan 110 70 40
Valina 430 270 160

Compoziția nutrițională a oului preparat


Ou proaspăt
Ou fiert Ou prăjit în ulei Omletă
Apa 75,8 75,7 70,3 71,7
Energie (Kcal) 145 145 184 171
Proteína 12,5 12,5 13,4 14,6
Grasimi 10,5 10,5 14,5 12,5
ACS 3,1 3,1 4,3 3,7
AGMI 4,2 4,2 5,8 5
AGPI 1,3 1,3 2 1,5
Colesterol 380 380 400 350
Retinol 200 200 220 225
Vit E (eq) 1,2 1,2 1,2 1
Vit-B1 0,08 0,08 0,07 0,06
Vit-B2 0,46 0,35 0,41 0,35
Vit-B6 0,12 0,12 0,14 0,1
Vit-B12 1,6 1,2 1,2 1,3
Folat 60 60 42 30

Recomandări WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Calcium Up

    33,00 lei
    Selectează opțiunile
  • complex multivitamine și minerale

    Daily Energy Complex multivitamine și minerale 90tab

    77,00 lei
    Citește mai mult
  • IMMUNE ADVANCED 60cps

    Reducere 44% 80,00 lei 45,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (I)

VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (I)
VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI (II)

Descoperă beneficiile pe care ți le poate aduce acest super aliment – OUL. Inițial, a fost considerat un aliment de bază datorită valorii sale nutriționale ridicate (în anii 1950) iar ulterior, în anii 1970-80, s-a considerat că ar trebui redus consumul acestuia din cauza unui posibil efect dăunător asupra sănătății. Încă din anii 2000, oul a început să fie considerat un aliment fundamental, prezentând efecte benefice pentru sănătate.

COMPOZIȚIA ȘI VALOAREA NUTRIȚIONALĂ A OULUI

Oul este un aliment foarte eterogen compus din: coajă, gălbenuș și albuș.

Valoarea nutritivă a oului:

Gălbenuș de ou: 47% apă, 16% proteine, 34% grăsimi, 0,6% carbohidrați
Albuș de ou: 88% apă, 10% proteine, 0,03% grăsimi, 0,8% carbohidrați.

A. Proteină

Conținutul procentual de proteine ​​din ou (12%) este puțin mai mic decât cel al altor alimente proteice precum carnea (20%) și peștele (18%). Această proteină este distribuită eterogen între albus și gălbenuș, albușul fiind eminamente proteic, în timp ce gălbenușul conține, pe lângă proteine, întreaga fracțiune lipidică a ouului.

B. Lipide

Compoziția acizilor grași este favorabilă deoarece există un echilibru perfect între grăsimile saturate și nesaturate cu un raport AGI/AGS de 1,77. Acest raport este mai bun decât la marea majoritatea cărnurilor (0,88 la miel, 1,12 la vită, 1,36 la porc).

Pe de altă parte, oul are un conținut ridicat de colesterol (400mg/100g).

În cele din urmă, este de remarcat în special faptul că fracția de acizi grași este modificabilă prin dietă. În ultimii ani, au apărut ouă îmbogățite în PUFA n-3 cu lanț lung (omega-3), precum EPA și DHA. Acest lucru a fost realizat cu furaje îmbogățite în acești acizi grași.

c. Minerale

Pentru a lua în considerare valoarea nutritivă a oului în raport cu mineralele, vom folosi cantitățile zilnice recomandate (DZR). Dacă se consumă 2 ouă mari (120g) se acoperă necesarul zilnic în proporție de 8% pentru fier și zinc, 16% pentru fosfor, 11% pentru calciu, 4%  pentru magneziu și 34% pentru seleniu.

d. Vitamine

Oul este unul dintre alimentele care reunește cele mai importante concentrații de vitamine atât solubile în apă, cât și liposolubile. Toate vitaminele liposolubile au valori ridicate, în special K (62% din CDR) și au o capacitate mare de acumulare, conform furajelor. Într-o măsură mai mică este prezentă și vitamina B2 (30%) și vitaminele A, D, B12, dar și acidul folic care variază între 12 și 16%.

Compoziția variabilă a ouălor

Diverși factori pot induce modificări în calitatea oului, fiind afectată atât compoziția chimică cât și valoarea nutritivă a acestora. Elementele care pot fi modificate prin hrănirea găinilor includ unele minerale (iod, fluor, mangan), unele vitamine (A, E, K, B1, B2, B12, biotină, pantotenat, folat) și unii acizi grași, în special nesaturați (oleic), linoleic și linolenic…).

CONSUMUL DE OUĂ ȘI COLESTEROLUL

Având în vedere recomandările de restricționare a aportului de ouă în anii 1970 și 1980, multe studii s-au dedicat stabilirii relației specifice dintre modificările consumului de ouă și impactul acestora asupra nivelului de colesterol plasmatic.

Concluziile privind efectele consumului de ouă indică faptul că, deși furnizează o cantitate mare de colesterol, acesta nu provoacă o creștere substanțială a colesterolului plasmatic și influența sa este neglijabilă asupra raportului LDL-colesterol (rău)/HDL-colesterol (bun).

CONSIDERAȚII IGIENICO-SANITARE

Oul, datorita structurii sale, este unul dintre cele mai sigure alimente. Din exterior spre interior există o serie întreagă de bariere care îl protejează de contaminarea externă. Prin urmare, este dificil ca oul să fie contaminat în timpul etapei de producție în fermă. Factorii de risc sunt cei care modifică structura cochiliei și a cuticulei exterioare. Din acest motiv, spălarea pentru îndepărtarea murdăriei nu este autorizată, deoarece ar îndepărta stratul care acoperă porii cochiliei de la intrarea microorganismelor.

Se știe că toxiinfecțiile alimentare, fie prin salmonella, fie prin alt microorganism, se datorează manipulării incorecte a ouălor proaspete și a celor care nu au suferit modificări termice. Germenii nu se găsesc niciodată în interiorul oului.

OUL CA ALIMENT FUNCȚIONAL

Am putea evidenția câteva componente ale oului cu proprietăți pozitive pentru sănătate.

  • a) Caroteni: neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulelor.
  • b) Luteina si Zeaxantina: favorizeaza mentinerea functiilor vizuale.
  • c) Vitamina E: neutralizeaza radicalii liberi. Conținutul său în ou poate fi crescut prin adăugarea unui supliment în furaj.
  • d) acizi grași OMEGA-3 (DHA/EPA): reduc riscul bolilor cardiovasculare. Îmbunătățește funcțiile vizuale și mentale.
  • e) Colina: favorizeaza intretinerea si imbunatateste functiile cognitive, in special memoria.

Recomandari WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Calcium Up

    33,00 lei
    Selectează opțiunile
  • complex multivitamine și minerale

    Daily Energy Complex multivitamine și minerale 90tab

    77,00 lei
    Citește mai mult
  • IMMUNE ADVANCED 60cps

    Reducere 44% 80,00 lei 45,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Protecția articulară în sport

Protecția articulară în sport. În acest articol, vom explica în detaliu cum se protejează corect articulațiile și vom vorbi despre unul dintre elementele de bază ce intră în componența articulațiilor: cartilajul articular.

Ce este o articulație?

Articulația este o formațiune anatomică formată din extremitățile a două sau mai multe oase și din alte structuri specifice: cartilaj, pungi, ligamente și tendoane. Funcțiile articulației sunt acelea de a ține oasele împreună și de a oferi mobilitate scheletului rigid. Există articulații fibroase cu mișcare redusă, precum și articulații cartilaginoase fără mobilitate. Niciuna dintre articulațiile descrise nu are o cavitate articulară. Articulațiile sinoviale au o cavitate articulară și conțin lichid sinovial, sunt mobile și sunt de obicei cele mai rănite în sport. Aceste articulații se află la nivelul gleznelor, genunchilor, șoldurilor, încheieturilor, coatelor, umerilor…

Cartilajul articular este un țesut conjunctiv specializat și fibros, care este foarte rezistent la forțele de tensiune și compresie. Cartilajul articular sau cartilajul hialin este alcătuit din condrocite (celule specifice cartilajului), fibre de colagen și apă. Acest cartilaj căptușește suprafețele osoase ale articulațiilor și are funcția de a proteja osul, oferă o suprafață netedă pentru mișcarea articulațiilor și absoarbe șocul și frecarea atunci când oasele se lovesc sau se freacă unele de altele.

Distrugerea cartilajului articular?

Atunci când are loc o distrugere a cartilajului articular, aceasta se datorează de obicei unui dezechilibru homeostatic al acestuia. Există mai mulți factori care influențează acest proces: factori genetici, mecanici și biochimici. Un alt mecanism prin care cartilajul articular poate fi rănit este prin impact direct (contuzie).

Fazele leziunii cartilajului articular:

Când distrugerea cartilajului are loc în mod generalizat, vorbim de condromalacie iar dacă este focală, vorbim de osteocondrită.

Dar sunt și alte considerații de luat în calcul despre ambele entități. În condromalacie are loc o degenerare a cartilajului datorită modificării echilibrului homeostatic al țesutului cartilaginos, în timp ce în osteocondrită ceea ce se întâmplă de obicei este o necroză a osului subcondral.

Simptomatologia pe care o produce de obicei este durerea, rigiditatea articulațiilor, chiar blocajele articulare.

Cum pot proteja articulațiile?

Ca tratament, este un obiectiv fundamental recuperarea după afecțiuni ale cartilajului pentru ca acesta să-și îndeplinească în continuare funcția corectă. Modalitatea ideală de a trata aceste leziuni este tocmai prevenirea lor. De obicei luăm aminoacizi cu lanț ramificat, vitamine & minerale, proteine ​​izolate din zer etc., pentru a ne reface, pentru a ne regenera mușchii după un antrenament intens și pentru a avea grijă de de articulații.

Publicațiile științifice au evidențiat câteva ingrediente active eficiente pentru a preveni această degenerare articulară.

Sulfat de glucozamină

Glucozamina este o componentă naturală a cartilajului sănătos, a matricei osoase și a lichidului sinovial. Glucozamina este produsă în mod natural de corpul nostru și nu este posibil să o obținem din dietă. La un moment dat nu suntem capabili să formăm o cantitate suficientă de glucozamină, așa că este bine să o luăm ca supliment pentru a ajuta la protejarea articulațiilor. Glucozamina stimulează celulele cartilajului articular (condrocitele) pentru a forma proteoglicani și colagen, două proteine ​​esențiale pentru buna funcționare a articulațiilor. Pe de altă parte, previne descompunerea colagenului.

MSM (Metil-sulfonil-metan)

MSM este un compus care conține sulf și este o sursă primară de sulf biodisponibil. MSM favorizează creșterea permeabilității peretelui celular, permițând apei și nutrienților să circule în interiorul celulei. Pe de altă parte, este capabil să favorizeze eliminarea toxinelor în afara celulei. Beneficiul practic al acestei substanțe este că oferă o mare flexibilitate celulelor articulare (condrocite), în așa fel încât articulația să fie mai lubrifiată. Este aurul suplimentelor esentiale pentru a colabora la protectia articulatiilor.

Sulfatul de condroitină

Sulfatul de condroitină (sau sulfatul de condroitină) face parte din grupul glicozaminoglicanilor, aceștia fiind constituenți structurali importanți ai matricei extracelulare a cartilajului. Este prezent în principal în țesuturile cu o matrice extracelulară mare, cum ar fi cele care formează țesuturile conjunctive ale corpului, cartilajele, pielea, vasele de sânge, precum și ligamentele și tendoanele.

În bolile degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita și alte patologii condrale, are loc o deteriorare și o pierdere a cartilajului articular. O fază cheie a procesului degenerativ este pierderea de proteoglican din cartilaj și defecțiunea mecanică a rețelei sale de colagen.

Sulfatul de condroitină este principalul constituent al cartilajului. Acesta oferă structură, reține apa și nutrienții și permite altor molecule să se deplaseze prin cartilaj. Aceasta din urmă este o proprietate importantă, deoarece nu există un sistem de sânge pentru cartilaj.

Efectele benefice ale sulfatului de condroitină asupra sintezei oxidului nitric (NO) au fost evidențiate de cercetători.

Recomandari WEIDER:

  • Glucosamine + Chondroitin + MSM

    Glucosamine + Chondroitin + MSM 120caps

    105,00 lei
    Adaugă în coș
  • Collagen 300g Colagen pulbere

    62,00 lei
    Adaugă în coș
  • Joint Collagen 300g

    101,00 lei
    Selectează opțiunile
  • Green Flex

    Green Flex 100% Vegan 120cps

    71,00 lei
    Citește mai mult