Zahărul este unul dintre cei mai des întâlniți aditivi din alimentele ultraprocesate pe care le cumpărăm și le consumăm frecvent. Adaugă o dulceață plăcută gustului alimentelor noastre, dar, din păcate, are multe efecte adverse asupra sănătății noastre.
Ce tipuri de zahăr există?
Când vine vorba de zahăr, este important să facem distincția între două tipuri: „nerafinat” și „procesat”. Zahărul nerafinat se referă la alimente integrale care conțin în mod natural zahăr, cum ar fi fructele, legumele, cerealele și leguminoasele, care ne oferă, de asemenea, nutrienți. Cu toate acestea, zahărul procesat se găsește în multe alimente pe care le cumpărăm zilnic din supermarketurile noastre, cum ar fi pâinea albă, băuturile răcoritoare, bomboane, biscuiți și, în general, orice etichetat „scăzut în grăsimi”. Numim acest întreg grup ultraprocesat, iar acest tip de produs ne face să consumăm o cantitate inutilă de zahăr.
De ce ne crește zahărul apetitul?
Să încercăm să explicăm procesul pe care îl trece corpul nostru atunci când consumăm mai mult zahăr decât ar trebui. Când depășim nivelurile recomandate de aport, există o eliberare mai mare de insulină din pancreas. Acest lucru se datorează faptului că funcția principală a insulinei este de a normaliza nivelul zahărului din sânge. Prin urmare, atunci când nivelul zahărului din sânge crește brusc, corpul nostru pompează o cantitate mare de insulină în fluxul sanguin. Acest vârf provoacă un dezechilibru, determinând scăderea nivelului de zahăr din sânge, declanșându-ți apetitul.
Atunci când corpul nostru, în loc să se simtă mulțumit sau sătul, ceea ce face este să ceară mai multă hrană pentru a calma pofta de mâncare. Cauzând nevoia de a mânca în exces.
Ar trebui să-l eliminăm dintr-o dietă sănătoasă?
În acest moment vom găsi opinii diferite. Consumul de zahăr și o dietă sănătoasă nu sunt incompatibile. Nu este nimic rău să-l avem în bucătărie sau să îl mănânci din când în când. Dar dacă îl mănânci în mod regulat, atunci ar trebui să schimbi felul în care mănânci. Pentru că, în timp, pancreasul tău va începe să slăbească, amenințăndu-i în cele din urmă capacitatea de a produce insulină și, prin urmare, dezvoltând boli precum diabetul.
Deci, cum le controlăm consumul?
Ca orice, cheia este în moderație. Mai ales dacă stilul tău de viață necesită multă energie, zahărul poate fi foarte util ca combustibil pentru organismul tău. După un antrenament, nivelul zahărului din sânge tinde să scadă, lăsându-te obosit și înfometat. Încorporarea cantității potrivite de zaharuri brute va crește insulina la un nivel sănătos, ceea ce crește aminoacizii, elementele de bază ale mușchilor, iar mușchii și corpul dumneavoastră vor obține o recuperare optimă.
Pe site-ul nostru poți găsi alternative sănătoase pentru gustările sau micul dejun, mai ales dacă, așa cum am menționat, de obicei te antrenezi sau duci un stil de viață destul de activ.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, cantitatea maximă de zahăr adăugată pe care ar trebui să o consumați într-o zi este:
- Bărbați: 150 de calorii pe zi (36 de grame sau 9 lingurițe).
- Femei: 100 de calorii pe zi (25 de grame sau 6 lingurițe).
Cea mai bună modalitate de a vă limita aportul zilnic de zahăr este să evitați alimentele excesiv procesate. Dacă vrem să ne satisfacem pofta de dulce, putem opta oricând pentru alimente care conțin în mod natural zahăr, precum fructele. Cu toate acestea, toți suntem diferiți, așa că uneori este nevoie de puțină experimentare pentru a găsi cantitatea potrivită pentru fiecare persoană, deși cea mai bună regulă de bază de urmat pentru a avea grijă de tine este: cu cât mănânci mai puțin zahăr, cu atât mai bine.
Autor: weider