Sindromul Metabolic și Omega 3. Consumul pe scară largă de diete bogate în grăsimi saturate și zahăr și sărace în acizi grași polinesaturați și antioxidanți, împreună cu un stil de viață sedentar, au crescut considerabil prevalența modificărilor metabolice, cum ar fi așa-numitul Sindrom Metabolic (MetS). MetS este o afecțiune patologică definită prin prezența simultană a trei sau mai multe dintre următoarele modificări metabolice: obezitate abdominală, hipertensiune arterială, hiperglicemie și dislipidemie serică.
S-a estimat că MetS afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume. Este considerat un factor de risc pentru bolile netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Alte boli cronice principale promovate de obezitate sunt cancerul și patologiile neurodegenerative, ambele afectând un număr mare de oameni din întreaga lume și a căror incidență crește în paralel cu creșterea dramatică a îmbătrânirii populației din întreaga lume.
Ameliorarea bolilor metabolice
Polifenolii și acizii grași polinesaturați din uleiurile de pește, adică acizii eicosapentaenoic și docosahexaenoic, sunt nutraceutice bine recunoscute, iar proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii unice au fost demonstrate în mai multe studii. S-a raportat că combinația acestor nutraceutice poate duce la creșterea de trei ori a activității glutation-peroxidazei, creșterea de două ori a capacității antioxidante plasmatice, scăderi de 50-100% a peroxidării lipidelor, carbonilarea proteinelor și 8-izoprotani urinari, precum și o atenuare de 50-200% a biomarkerilor comuni de inflamație, printre alte efecte, în comparație cu capacitățile lor individuale.
Prin urmare, combinația adecvată a acelor compuși alimentari bioactivi și proprietățile lor unice ar trebui să ofere un instrument puternic pentru proiectarea de intervenții nutriționale cu succes pentru prevenirea și ameliorarea unei multitudini de boli metabolice…
Uleiul de peste (omega-3)
Uleiul de pește conține acizi grași omega-3, inclusiv acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), care sunt importanti pentru functionarea normala a corpului si pentru sanatatea generala.
- In ceea ce privește performanta sportivă, uleiul de peste poate avea un efect pozitiv asupra acesteia prin mai multe mecanisme. De exemplu, omega-3 poate ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii musculare după antrenamente intense, ceea ce poate duce la o recuperare mai rapida si o performanta mai buna in timpul antrenamentelor si competitiilor.
- De asemenea, omega-3 poate imbunatati fluxul de sange catre muschi si poate creste nivelul de oxigen disponibil in muschi, ceea ce poate imbunatati capacitatea de efort si performanta sportiva.
- De asemenea, uleiul de peste poate imbunatati sanatatea cardiovasculara, ceea ce poate avea un efect indirect asupra performantei sportive prin imbunatatirea capacitatii de a transporta oxigen si nutrienti catre muschi.
Cu toate acestea, este important sa retineti ca suplimentele de ulei de peste nu sunt singurele elemente care contribuie la performanta sportiva. O dieta echilibrata si un antrenament adecvat sunt, de asemenea, esentiale pentru obtinerea performantelor sportive optime.
Ce pești conțin niveluri ridicate de omega-3
Peștii sunt o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale si de acizi grași omega-3. În general, peștii recomandati pentru o dieta sanatoasă sunt cei care conțin niveluri ridicate de omega-3 si sunt relativ scutiti de contaminanti precum mercurul si PCB-urile.
Iată câteva dintre speciile recomandate din punct de vedere nutrițional:
- Somon: Este bogat in proteine si grasimi sanatoase. Somonul de preferat este cel de crescatorie, care este mai putin expus contaminantilor decat cel din ocean.
- Ton: Tonul este o sursa bogata de proteine si omega-3, dar trebuie consumat cu moderatie din cauza continutului de mercur. Tonul din conserva trebuie sa fie din surse sustenabile si sa fie scurs de uleiul din conserva inainte de a fi consumat.
- Sardine: Sardinele sunt bogate in proteine, omega-3 si calciu. De asemenea, sunt relativ scutite de contaminanti.
- Păstrăv: Pastravul este o sursa buna de proteine si omega-3. Pastravul de crescatorie este o alegere mai buna decat cel din salbaticie, deoarece este mai putin expus contaminantilor.
- Hering: Heringul este o sursa buna de proteine si omega-3. Este, de asemenea, relativ scutit de contaminanti.
Este important sa aveți in vedere si modul de preparare a peștelui, deoarece aceasta poate afecta valoarea nutrițională a acestuia. In general, pestele este cel mai sanatos atunci cand este gatit prin metode precum aburirea, prajirea usoara sau coacerea la cuptor, fara a fi adaugate grasimi in exces sau ingrediente nesanatoase.
Omega-3 Superior – 1000 mg de ulei de pește de înaltă calitate
Capsulele noastre de ulei de pește Omega-3 Superior conțin un total de 1000 mg de ulei de pește de înaltă calitate per capsulă, dintre care 500 mg sunt DHA și 100 mg EPA. Pentru o biodisponibilitate optimă, ne bazăm pe forma trigliceridelor (TG) și protejăm ulei valoros de la oxidarea nedorită cu vitamina E naturală.
Acizi grași Omega 3 EPA și DHA:
- Pentru creier, sistem cerebral
- Sănătate inimă și vase de sânge
- Susține vederea, sănătate ochi
- Piele sănătoasă și hidratată
- Întărește părul, unghiile
- Echilibru emoțional, stres, oboseală etc
*Referinţe: Polyphenols and Fish Oils for Improving Metabolic Health: A Revision of the Recent Evidence for Their Combined Nutraceutical Effects Lucía Méndez* and Isabel Medina.
Recomandari WEIDER: