Publicat pe

Postul intermitent

Poate postul intermitent să te ajute, în sală şi în afara ei?

Ce e postul intermitent? Poate fi util când vine vorba de definire ?

Postul intermitent înseamnă pur şi simplu să alternezi perioadele când te alimentezi cu perioade în care nu o faci. Există trei tipuri de post intermitent care au fost studiate corespunzător: postul în zile alternative, postitul pe perioada întregii zile şi restricţionarea timpului în care te alimentezi. Postul în zile alternative înseamnă să ţii post timp de 24 de ore, apoi să mănânci în următoarele 24 de ore. Postitul pe perioada întregii zile înseamnă 24 – 48 de ore cu zero calorii. În cazul restricţionării hrănirii, vei posti 16 – 20 de ore, iar apoi, pe parcursul restului de patru – opt ore vei mânca.

Postul în zile alternative

Postul în zile alternative a fost cel mai studiat şi pare cel mai promiţător în ceea ce priveşte slăbirea, pentru că nu îţi creşti consumul caloric în zilele când mănânci. Cele mai multe cazuri de reuşită se bazează pe scăderea numărului de calorii, dar cercetările au avut rezultate neclare în privinţa păstrării masei musculare pe perioada slăbirii.

Postul pe perioada întregii zile

Studiile au arătat că postul pe perioada întregii zile – sau chiar pe parcursul a două zile – este cel mai puţin eficient pentru slăbire. Conform testelor efectuate de-a lungul a şase luni, rezultatele celor care doreau să slăbească în acest fel nu erau mai bune ca ale indivizilor cu un regim alimentar obişnuit. Restricţionarea timpului de hrănire reprezintă cea mai studiată formă de post (de exemplu, Ramadanul, când musulmanii ţin post negru de la răsăritul până la apusul soarelui, zilnic, timp de o lună). În acest caz, scăderea în greutate este certă, dar cu preţul pierderii de masă musculară. Totuşi, studii recente au analizat cicluri de postit de 16 ore şi de opt ore, şi au arătat o scădere în greutate semnificativă şi în acelaşi timp o conservare a masei musculare.

Postul intermitent

Postul intermitent poate fi o armă utilă în arsenalul sportivilor, dar trebuie mânuită cu multă grijă; totul trebuie să fie atent planificat. Specialiştii recomandă, dacă vrei să foloseşti această metodă de slăbit, să fii supravegheat de un nutriţionist calificat – dacă se poate, chiar de o echipă de experţi, care ar putea să includă un psiholog, un doctor generalist şi un instructor personal. Pentru a-ţi păstra masa musculară de-a lungul perioadei de slăbire, este bine să consumi destulă proteină, să ai un program adecvat de antrenament şi să scazi în greutate treptat, constant.

Articol de Jonathan Valdez, R.D.N., A.C.E.-C.P.T. –  proprietarul Genki Nutrition – nutriţie, wellness şi consultanţă – www.muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER: