Publicat pe

Ovăz: rețete sănătoase

Ovăz: rețete sănătoase. Consumul zilnic de ovăz scade colesterolul, reglează procesele digestive și oferă organismului o cantitate considerabilă de fibre. Ovăzul constituie opţiunea cea mai sănătoasă pentru un mic dejun perfect pentru că un singur bol de ovăz poate face minuni pentru corpul tău.

Beneficii ale ovăzului

  • Reduce nivelul de colesterol – datorită prezenţei beta-glucanului, o categorie specială de fibre solubile.
  • Întăreşte sistemul imunitar – tot datorită fibrelor din ovăz pot fi prevenite infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii.
  • Protejează inima – antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă.
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge – fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei.
  • Reduce riscul de diabet – datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat.
  • Reduce apetitul – ovăzul deţine proprietăţi de control asupra hormonilor foamei, astfel că te vei simţi mult mai sătul după ce mănânci un bol de ovăz cu lapte, prevenind astfel acumularea kilogramelor.
  • Te scapă de corvoada laxativelor – conţinutul bogat de fibre promovează un tranzit intestinal sănătos, astfel că nu vei mai avea nevoie de laxative.
  • Reglează nivelul tensiunii arteriale – prin acţiunea benefică a fibrelor asupra circulaţiei sangvine pot fi prevenite bolile cardiovasculare, “ucigaşul” numărul 1 la nivel mondial.
  • Reduce stresul oxidativ – prin acţiunea antioxidanţilor care luptă împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. Astfel, poate fi întărit sistemul imunitar şi se reduce în mod natural stresul oxidativ.
  • Ajută la controlul greutăţii corporale – fibrele din ovăz absorb cantităţi mari de apă astfel că te vei simţi mai sătul pe o perioadă mai lungă de timp şi vei mânca mai puţin…

Retete

Faina/fulgi de ovaz cu iaurt

Daca ovazul este o sursa excelenta de fibre solubile, la care se adauga minerale si alte substante benefice organismului, iaurtul este o sursa excelenta de probiotice, adica bacterii care regleaza tranzitul intestinal si imbunatatesc digestia. Dimineata sau la pranz este recomandat consumul unui bol de fulgi de ovaz cu iaurt, pentru accelerarea procesului de ardere a grasimilor. Pentru un plus de aroma se pot adauga fructe de padure.

Biscuiti cu faina de ovaz si afine

Ingrediente

  • 300 g faina din ovaz
  • 100 g afine
  • 2 oua
  • 80 g unt
  • 100 g zahar brun sau indulcitor
  • 3 linguri miere
  • 1 plic praf de copt
  • sare, scortisoara, esenta de vanilie

Se freaca untul cu zaharul sau indulcitorul pana la formarea unei paste, apoi se adauga ouale, faina si restul ingredientelor.
La final se adauga afinele. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se formeaza biscuiti si se coc pana ce devin rumeni.

Prajitura de mere cu faina de ovaz

Ingrediente

  • 10-12 mere decojite si taiate in bucati mari
  • 80 g zahar fin sau stevia (indulcitror)
  • 600 g faina de ovaz
  • 100 g migdale maruntite
  • scortisoara dupa gust
  • 250 g unt
  • 50 g miere
  • 100 g stafide
  • 100 g zahar brun

Merele se calesc cu putin indulcitor intr-o cratita, dupa care se adauga stafidele si se ia vasul de pe foc. Separat, se topeste zaharul brun, impreuna cu untul si mierea, apoi se adauga faina de ovaz, migdalele si scortisoara.
Intr-un vas se asaza un strat de mere caramelizate, apoi umplutura obtinuta cu faina de ovaz. Vasul se introduce in cuptorul preincalzit, iar prajitura se coace in jur de 50 de minute.

Recomandari WEIDER: