Publicat pe

Informații utile despre carbohidrați

carbohidrati

Carbohidrații se numără printre cei trei macronutrienţi ai organismului care, alături de proteine şi grăsimi, reprezintă surse de energie. Jumătate din necesarul caloric zilnic este oferit în urma aportului de carbohidrați care se găsesc în alimente de natură vegetală. Fiecare gram de carbohidraţi oferă 4 calorii. Corpul uman descompune carbohidraţii în glucoză, sursa de energie esenţială pentru muşchi şi creier dar… cu privire la acest nutrient există diverse opinii, adesea contradictorii, adesea greșite!

Rolul carbohidraților în organism

În primul rând, așa cum mulți știu deja, principala sarcină a carbohidraților este de a furniza energie organismului. De fapt, acestia reprezintă sursa de alegere a organismului nostru pentru principala monedă energetică: ATP . Acest lucru se întâmplă deoarece sitemul nervos  exploateaza această sursă pentru a funcționa corect.

Este de la sine înțeles că, dacă din alimentația noastră va lipsi, creierul va trebui să găsească modalități alternative pornind de la alte surse endogene. Din păcate, însă, există opinia greșită că acești carbohidrați sunt extrem de dăunători pentru noi și duc la îngrășare.

Carbohidrați simpli vs complecși

Carbohidrații reprezintă o clasă mare care include atât carbohidrați simpli:

  • monozaharide: glucoză, fructoză, galactoză;
  • dizaharide: zaharoză, lactoză, maltoză;
  • oligozaharide: inulină şi rafinoză.

cât și carbohidrați complecși, cunoscuți și sub denumirea de polizaharide:

  • amidonul;
  • glicogenul;
  • fibrele.

Carbohidrații complecși  se eliberează lent în organism, ajută corpul, prezintă o calitate superioară şi oferă energie constantă în organism până se digeră complet.

Carbohidrați „dăunători” pentru silueta?

În ceea ce privește presupusa „acțiune nocivă” a carbohidraților, trebuie spus că, așa cum se întâmplă cu orice altă moleculă alimentară, problema nu este inerentă fiecăreia dintre acestea, ci mai exact în cantitatea și calitatea acestora. Orientările pentru alimentația sănătoasă recomandă un aport zilnic de carbohidrați variind de la 50% până la 60% din totalul caloriilor, de preferință proveniți din cereale integrale…

O mare atenție trebuie acordată, mai ales în cazul patologiilor dovedite precum diabetul, cantității de zaharuri simple consumată în timpul zilei, aceasta ar trebui să fie mai mica de 15%, sperăm 10% (cantități care se referă întotdeauna la numărul de calorii totale zilnice). Din acest motiv, este esențial să se acorde atenție alimentelor procesate și ambalate, bogate în zaharuri, dar și mai importantă și dificilă este identificarea „zaharurilor ascunse”, adică toate acele zaharuri care se adaugă în timpul producției produselor (biscuiți, pâine la pachet…).

În ceea ce privește zaharurile din fructe care, din punct de vedere chimic, sunt la fel ca orice alt zahăr utilizat la nivel industrial, trebuie spus că complexul de micronutrienți și fibre pe care le oferă le modifică substanțial calitatea, făcându-le mai potrivite și mai puțin dăunătoare, chiar și când este depășită cantitatea zilnică de 10% .

În cele din urmă, suntem siguri că, dacă consumi cantități cuprinse în intervalele indicate mai sus, fără a depăși aportul caloric zilnic, preferând cerealele integrale și produse ușor procesate, carbohidrații nu vor fi inamicul nostru, ci pot deveni chiar mari aliați în provocările de zi cu zi.

Carbohidraţii complecşi sunt esenţiali pentru funcţionarea normală a organismului şi sunt utili în menţinerea sănătăţii.

Alimentele bogate în carbohidraţi buni (complecşi) sunt:

  • cerealele integrale,
  • grâul,
  • tărâțele de grâu,
  • nucile,
  • legumele verzi,
  • rădăcinoasele,
  • fructele cu semințe comestibile,
  • morcovul,
  • țelina,
  • broccoli,
  • tulpina și frunzele plantelor.

SFAT:

La supermarket, pentru a înțelege dacă un pachet de biscuiți poate fi considerat „bun” în ceea ce privește cantitatea de zahăr adăugată, verificați caloriile care derivă din zaharurile în sine să fie de cel mult 10% din totalul caloriilor.

Exemplu: dacă biscuiții X au un aport caloric total de 400Kcal și un conținut de zahăr de 30g, cantitatea totală de calorii adusă de zaharuri va fi de 120Kcal (aproximativ) deci cu mult peste 10% (nu este bună). Dacă, în schimb, biscuiții Y au un aport caloric total de 400Kcal și o cantitate de zaharuri egală cu 5g, nu vor aduce decât 20Kcal din zaharuri, cu mult sub 10%. (excelent) (pentru cei neinițiați: 1g de zaharuri furnizează 4kcal, prin urmare pentru a calcula caloriile totale derivate din zaharuri va fi suficient să înmulți gramele de zaharuri cu 4).

GOURMET RICE FLOUR. Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Este o cereală cu un conținut ridicat de carbohidrați și proteine, ceea ce o face un produs care oferă o cantitate mare de energie. Conținutul său ridicat de fibre favorizează absorbția nutrienților în intestinul nostru, precum și un aliment sațios care previne consumul excesiv și gustarea între mese.

Din punct de vedere nutrițional, orezul este un aliment bogat în carbohidrați complecși. Acestea sunt digerate lent, oferind un nivel constant de glucoză în organism, precum și un efect de sațietate care permite corpului și minții să funcționeze toată ziua.

Datorită tuturor beneficiilor pe care le prezintă, am decis să dezvoltăm primul nostru produs pe bază de făină de orez… și bineînțeles! cu aroma de ciocolata! Faina de Orez Gourmet este un aliment hranitor, o sursă de fibre, fără zaharuri și grăsimi, și, în plus, este vegană!

faina de orez

Articol: weider

Recomandări WEIDER: