Disconfortul digestiv este o tulburare dureroasă cauzată în general de excesele alimentare, de combinația greșită a alimentelor, dar și de stresul de zi cu zi. Această tulburare a procesului de digestie nu este o afecțiune în sine, ci un ansamblu de simptome neplăcute care apar, de obicei, după masă… Metabolismul poate fi accelerat prin sport și, ca rezultat, capacitatea de a digera și asimila proteinele, grăsimile și carbohidrații este, de asemenea, accelerată, ducând la DIGESTIE RAPIDĂ, CÂT ȘI LA O BUNĂ UTILIZARE ȘI ABSORBȚIE A NUTRIENȚILOR.
Astăzi vom vorbi despre cum putem evita disconfortul digestiv atunci când ne antrenăm.
Când digerăm, se întâmplă ca circulația sângelui să se concentreze asupra zonei abdominale și a tractului digestiv, care poate provoca disconfort nedorit cum ar fi:
- Durere abdominală.
- Balonare.
- Reflux gastroesofagian.
- Diaree.
- Vărsături.
Ce trebuie făcut?
Cum pot evita aceste probleme digestive atunci când mă antrenez?
PLANIFICAREA NUTRIŢIONALĂ
Aceasta este cheia, nu numai pentru performanță și rezultate sportive, ci și pentru buna funcționare a sistemului nostru digestiv. Consumul de alimente foarte grele, bogate în grăsimi sau ultraprocesate va face ca sistemul digestiv să depună un efort suplimentar pentru a digera toate acele alimente. O dietă în care predomină alimentele naturale este întotdeauna o ușurare pentru digestie.
BEA APĂ, DA, DAR NU-ȚI UMPLE STOMACUL
O altă problemă care se întâmplă adesea este că bem apă mult prea repede. Mai bine ia înghițituri mici și controlează-ți respirația, astfel încât să nu înghiți aer.
Fii atent la ce bei în timpul antrenamentului!
Consumul de băuturi răcoritoare sau excesiv de îndulcite poate provoca disconfort atunci când te antrenezi. În mod ideal bea APĂ sau „BĂUTURI INTELIGENTE” specifice antrenamentului, cum ar fi Premium BCAA sau Premium EEAA, care hidratează și furnizează aminoacizi pentru a îmbunătăți performanța. Desigur, cu înghițituri mici!
MASA ÎNAINTE DE ANTRENAMENT
În mod ideal, luați o masă ușoară între 45 și 60 de minute înainte de a începe antrenamentul. Dacă este o masă principală și mai abundentă, cum ar fi prânzul, este recomandat să o servești cu cel puțin 2 ore înainte de antrenament.
Dar… cum ar trebui să arate masa ideală înainte de antrenament?
- Prioritizează carbohidrații de calitate, precum fructele, orezul, cartofii, ovăzul.
- Consumă proteine cu valoare biologică ridicată, cum ar fi ouăle, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă și pește, proteine din zer sau proteine vegane.
- Ai grijă să nu consumi prea multe fibre sau un conținut ridicat de grăsimi, deoarece acest lucru încetinește digestia.
- Consumă suplimentele care funcționează și sunt bune pentru digestia ta.
- PROBIOTICELE: supliment de bază pentru sportivi și foarte recomandat pentru toți cei care doresc să aibă grijă maximă de sănătatea lor, deoarece protejează și reface flora intestinală, pe lângă întărirea sistemului imunitar.
- OȚETUL DE MERE: acesta îmbunătățește sensibilitatea la insulină, care controlează glicemia mai ales după mese, cu efect digestiv. În plus, are un efect antiseptic asupra intestinului, ceea ce poate însemna o îmbunătățire a microbiotei.