Publicat pe

Ce se întâmplă când mâncăm carbohidrați noaptea?

Cu toții am auzit că atunci când consumăm carbohidrați pe timp de noapte ne putem îngrășa.

Corpurile noastre sunt adaptabile și inteligente, iar pierderea sau creșterea în greutate depinde de o varietate de factori, de la nivelul de activitate fizică până la cantitatea și tipul de calorii consumate.

Ce se întâmplă când mâncăm carbohidrați noaptea?

Există păreri împărțite în rândul experților în nutriție cu privire la consumul de carbohidrați noaptea și impactul acestuia asupra greutății corporale și sănătății generale. Logica din spatele acestui lucru este că atunci când mergem la culcare, caloriile pe care le consumăm nu vor fi arse și, prin urmare, se vor transforma în grăsimi. Dar dovezile științifice arată că rata noastră metabolică crește atunci când suntem în faza REM a somnului. De asemenea, noaptea corpul nostru lucrează la repararea țesuturilor și la creșterea mușchilor în timp ce dormim, astfel încât metabolismul nostru nu este complet în repaus. Desigur, asta dacă ești o persoană activă în timpul zilei!

Iată câteva puncte importante de luat în considerare:

  • Glicemia și insulinemia. Carbohidrații consumați în timpul nopții pot crește nivelul de glucoză din sânge (glicemie), ceea ce duce la o eliberare mai mare de insulină. Insulina este responsabilă pentru reglarea nivelului de glucoză din sânge și transportul acesteia în celule pentru a fi utilizată ca sursă de energie. Dacă nivelurile de insulină sunt ridicate în timpul somnului, acest lucru poate afecta procesele metabolice și poate interfera cu metabolismul grăsimilor.
  • Greutatea corporală. Consumul excesiv de carbohidrați, indiferent de momentul zilei, poate contribui la creșterea în greutate dacă aportul total de calorii depășește necesarul energetic al organismului. În cazul în care aportul de carbohidrați noaptea duce la un consum caloric mai mare decât necesarul, există posibilitatea de a câștiga în greutate pe termen lung. Cu toate acestea, echilibrul energetic general și calitatea totală a dietei sunt mai importanți decât momentul specific al consumului de carbohidrați.
  • Calitatea alimentelor. Atunci când consumați carbohidrați noaptea, este important să alegeți surse sănătoase de carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele sau legumele. Evitați alimentele procesate bogate în zaharuri adăugate sau carbohidrați rafinați, care pot duce la creșterea rapidă a glicemiei.
  • Răspunsul individual. Răspunsul la consumul de carbohidrați noaptea poate varia de la o persoană la alta. Unii oameni pot tolera bine consumul de carbohidrați în timpul serii, în timp ce alții pot simți că le afectează somnul sau metabolismul. Este important să vă ascultați corpul și să observați cum reacționează la anumite alimente și momente de consum

… și nu toți carbohidrații îngrașă în mod direct

Nu toți carbohidrații îngrașă ! Există anumite tipuri de carbohidrați care pot fi parte a unei diete sănătoase și pot contribui la menținerea unei greutăți corporale echilibrate. Acești carbohidrați sunt cunoscuți sub numele de carbohidrați complecși sau carbohidrați buni.

  • Cereale integrale. Acestea includ orezul brun, ovăzul, quinoa și bulgurul. Cerealele integrale conțin fibre, vitamine și minerale esențiale, și sunt digerate mai încet decât cerealele rafinate.
  • Leguminoase. Fasolea, linte, năutul și mazărea sunt exemple de leguminoase bogate în proteine și fibre. Acestea pot ajuta la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
  • Fructe și legume. Acestea conțin carbohidrați în forma de zaharuri naturale, dar sunt, de asemenea, bogate în fibre, vitamine și minerale. Consumul de fructe și legume în cantități adecvate este parte esențială a unei diete sănătoase.
  • Tuberculi. Cartofii dulci și cartofii obișnuiți reprezintă surse bune de carbohidrați complecși. De asemenea, sunt bogate în fibre și vitamine.

Concluzii

Corpul nostru nu are un program controlat care măsoară de la ce oră începem să acumulăm grăsime abdominală. Compoziția corpului tău este definită de setul de alimente care se consumă în timpul zilei, plus echilibrul de nutrienți ingerați și de alți factori precum somnul, exercițiile fizice, activitatea zilnică, stresul. Nu doar din consumul de carbohidrați sau orice aliment pe care îl consumi noaptea.

Problema este că mâncatul pe timp de noapte este adesea asociat cu alimentația emoțională și compulsivă. Îl folosim chiar și pentru a ne relaxa, iar aici alegem alimente nesănătoase, lăsând deoparte cele care ar trebui consumate: legume, fructe, leguminoase, cartofi, cartofi dulci, orez, cereale integrale, iaurt. Toate acestea se încadrează în categoria alimentelor de calitate pentru orice moment al zilei atâta timp cât există un echilibru.

Sper ca ti-a placut!

Studiu despre rata metabolică și utilizarea „combustibilului”… » https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19394978/

Articol: weider.es

Recomandări WEIDER: