Publicat pe

Ce este vârful glicemic?

Ce este vârful glicemic? În zilele noastre toată lumea devine din ce în ce mai conștientă că bunăstarea generală trece prin doi factori foarte importanți: un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Datorită acestui fapt, dacă pe de o parte procentul persoanelor supraponderale sau obeze este foarte mare, pe de altă parte numărul persoanelor care încearcă să prevină problema este în creștere. În principiu, acest lucru se realizează acționând asupra cantității de alimente consumate (scăzând), și asupra cantității de calorii care sunt arse (crescând activitatea fizică).

Acesta este deja un început bun, dar este foarte important să acordați atenție și calității alimentelor care sunt introduse și nu doar cantității, deoarece calitatea influențează și procesul de acumulare a grăsimii corporale. Unul dintre procesele principale este cel care reglează progresul glicemiei în timpul zilei. Prin urmare, este necesar să se cunoască mai bine așa-numitele „vârfuri glicemice”, responsabile de acumularea excesului de grăsime corporală.

Ce este vârful glicemic?

Vârful glicemic este definit ca si cantitatea maximă de zahăr din sânge care se înregistrează în urma oricărei mese, mai ales când consumati o porție de carbohidrați!

Cum se creează vârful glicemic?

Când consumi alimente care conțin carbohidrați, aceștia sunt digerați în tractul gastrointestinal, transformați în glucoză și absorbiți. Când sunt absorbiti în sânge, se înregistrează o creștere a zahărului din sânge (nivelul glucozei din sânge) și în consecință se identifică un „vârf glicemic”.

Ce efecte are vârful glicemic?
  • Când glicemia crește, pancreasul nostru produce imediat hormonul INSULINĂ cu scopul de a readuce nivelul de glucoză din sânge la valori normale. Pentru a face acest lucru, insulina acționează:
  • Prin promovarea utilizării glucozei în toate celulele corpului
  • Prin stimularea depozitării excesului de glucoză sub formă de grăsimi (trigliceride) în țesutul adipos
  • Prin prevenirea lipolizei (mobilizarea grăsimilor din depozite) datorită cantității abundente de glucoză care face inutilă utilizarea rezervelor de energie
  • În cele din urmă, insulina, stimulată de vârfurile glicemice, gestionează abundența resurselor energetice, depozitând glucoza sub formă de grăsimi și blocând utilizarea rezervelor.
  • Cu cât se înregistrează un vârf glicemic mai mare, cu atât cantitatea de insulină produsă este mai mare, ceea ce va readuce nivelul glicemic la valori chiar mai mici decât cele normale.

Această scădere rapidă are două efecte asupra corpului nostru:

  • mare parte din glucoză nu este folosită, ci se acumulează imediat sub formă de grăsime în țesutul adipos
  • revenirea prea rapida la niveluri scazute de zahar din sange reprezinta pentru organism o situatie de lipsa de combustibil si deci determina senzatia de pofta de mancare, deci aportul in continuare de alimente

În acest fel se creează un cerc vicios: cu cât absorb mai multă glucoză, cu atât vârful glicemic este mai mare; cu cât este mai mare vârful glicemic, cu atât va trebui să introduc mai multe alimente rapid. Este de la sine înțeles că acest lucru duce la un aport excesiv de calorii și la depozitarea în exces a grăsimilor.

Prin urmare, dacă înveți să controlezi vârful glicemic, poți controla acel sentiment enervant de foame care afectează mulți oameni și aportul excesiv de calorii. Dar cum poți să-l controlezi?

Modalitatea principală este alegerea alimentelor cu indice glicemic și încărcătură mai scăzute (glucide întregi, fructe cu coajă, legume și leguminoase bogate în fibre), care produc o creștere mai mică a glicemiei și un răspuns la insulină mai scăzut; alaturi de aceasta metoda, usor de aplicat de catre toti, exista posibilitatea folosirii unor suplimente specifice care sunt capabile sa echilibreze.

Recomandari WEIDER: