Cu siguranță mulți dintre voi ați auzit despre numeroasele beneficii ale consumului de acizi grași Omega 3. Aflați – in articol – ce alimente îi conțin în cantități mari și cum îi puteți adăuga în dieta voastră.
Beneficiile Omega 3
Omega 3 este un acid gras polinesaturat care se găsește în grăsimea de pește și în unele alge. Din punct de vedere chimic, acizii grași Omega 3 sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). ALA se găsește în principal în uleiurile vegetale precum semințele de in, soia și uleiul de canola. DHA și EPA se găsesc în pești și alte crustacee.
Omega 3 poate stimula hormonul de creștere și are efecte anabolice. Unele studii arată că acest tip de acizi grași are efecte atunci când vine vorba de creșterea rezistenței, cât și a performanței aerobe. Previne și ameliorează problemele articulare datorită efectului său antiinflamator. De asemenea, întărește sistemul imunitar și reduce vâscozitatea sângelui, ceea ce duce la o îmbunătățire a aprovizionării cu oxigen a mușchilor. Pentru toate acestea, Omega 3 a fost asociat cu o performanță crescută și oboseală redusă.
Acizii grași Omega 3 sunt componente importante pentru membranele celulare. Concentrațiile de DHA sunt deosebit de mari în retină, creier și spermatozoizi. Omega 3 oferă, de asemenea, energie și îndeplinesc funcții pentru inimă, plămâni, sistemul imunitar și sistemul endocrin.
Ce să mănânci pentru a crește consumul de Omega 3?
Acidul alfa-linolenic (ALA) este un acid gras esențial, adica organismul nu il produce, asa ca trebuie sa il obtinem din alimentele pe care le consumam. Organismul poate converti o mică parte din ALA în EPA și apoi în DHA. Prin urmare, singura modalitate practică de a crește cantitatea acestor acizi grași Omega 3 din corpul tău este să-i obții din alimente sau suplimente alimentare. Din fericire, este foarte ușor să găsești Omega 3 în alimente, cheia este să fim atenți pentru a le introduce regulat în alimentația noastră. Știm că omega 3 se găsește în pește și crustacee:
Pește albastru. În mod tradițional, este unul dintre produsele pe care consumatorii le asociază cel mai mult cu beneficiile acestei grăsimi. Ansoa sau sardinele, tonul sau somonul și mare parte din acești pești facilitează consumul de Omega 3.
Fructele de mare. Mâncarea din mare este o sursă grozavă de Omega 3, o putem găsi în creveți, crabi păianjen, stridii etc.
Ce se întâmplă dacă urmez o dietă vegană?
Dar dacă ești vegetarian sau nu ești un mare fan al peștelui, poți găsi și surse de omega 3 în lumea plantelor:
Semințe. Semințele sunt cunoscute și pentru aportul din acest acid gras. Semințele de in și uleiul lor sunt o sursă grozavă de omega 3 în lumea plantelor, deoarece pentru fiecare 100 de grame din această sămânță există aproximativ 22 de grame de omega 3. Uleiul de in are aproximativ 53% omega 3, astfel încât o singură lingură ne oferă 7 grame din acest acid gras. In cazul semintelor de chia, acestea contin in jur de 4 grame de omega 3 la 100 de grame.
Ovăz. Ovăzul/Făina de ovăz recunoscute pentru conținutul de acizi grași omega 3, și sunt foarte ușor de încorporat în dietă prin adăugarea în diferite rețete. Oferă în jur de 1,4 grame de omega 3 la 100 de grame și se numără printre cereale, principala sursă a acestui acizi grasi.
Quinoa. Un pseudocereal fără gluten care conține pentru fiecare 100 de grame, 8,35 grame de omega 3.
Uleiuri vegetale. Uleiurile vegetale sunt bune pentru că oferă Omega 3, dar există diferențe între toate. Deși uleiul de soia, porumb sau germeni de grâu îl conțin, cantitățile sale sunt mult mai mici decât cele oferite de uleiul de in unde mai mult de jumătate este această grăsime. În cazul uleiului de măsline, la fiecare 100 de grame, 8,3 sunt Omega 3, adică într-o porție din acest ulei aportul de omega 3 ar fi scăzut. La rândul său, uleiul de canola are aproximativ 9 grame de omega 3 la 100 de grame, uleiul de soia conține 6 grame de omega 3 la 100 de grame de produs, iar uleiul de nucă conține 10,4% omega 3 în compoziția sa, astfel încât o lingură ne oferă 1,35 grame.
Nuci. Pe lângă faptul că oferă energie într-un mod sănătos, nucile conțin si Omega 3 – 6% din grăsimea lor totală este reprezentată de omega 3, ceea ce indică faptul că cantitatea pe care o putem consuma din acest acid gras printr-o porție de nuci este aproximativ 1 gram, o contribuție nu foarte semnificativă în comparație cu alte alimente menționate. La rândul său, untul de arahide oferă 10 grame de Omega 3 pentru fiecare 100 de grame de produs.
Avocado. Foarte cunoscut pentru că este bogat în grăsimi sănătoase, avocado este și o sursă de Omega 3, care conține 0,1 grame de omega 3 la 100 de grame. Deși nu este cel mai abundent produs în omega 3, este o opțiune bună pentru a începe să îl încorporăm în alimentația noastră, deoarece conține grăsimi mononesaturate; care au un efect cardioprotector, pe lângă faptul că conțin multe vitamine și minerale.
Alge comestibile. În ceea ce privește prezența diferitelor tipuri de omega 3 în alge, este necesar să se țină cont de diferitele tipuri de omega 3. Algele roșii au un conținut ridicat de EPA, în timp ce algele brune au un conținut scăzut de EPA. Algele verzi se caracterizează prin faptul că au un procent mai mare de DHA decât alte alge. Un alt punct de interes din punct de vedere nutrițional al algelor este conținutul acestuia în polifenoli, care sunt compuși bioactivi care au o capacitate antioxidantă mare, și deci au acțiune de prevenire a bolilor cardiovasculare și a cancerului.
In prezent in industria alimentara putem gasi si alimente fortificate cu Omega 3 in anumite marci de oua, pui, iaurt, sucuri, lapte, uleiuri, bauturi din soia etc.