Publicat pe

Ultimului interviu cu antrenorul de campioni Mihail Kiss!

Managerul Weider Gym Iași este autorul ultimului interviu, unul exhaustiv, cu antrenorul de campioni Mihail Kiss!

Radu Preduchin, managerul Weider Gym Iași, sală care la începutul lui ianuarie a împlinit un an de existență, îmi spunea anul trecut că intenționează să realizeze o serie de interviuri cu pionieri ai culturismului din România, iar primul pe lista sa a fost Mihail Kiss, din Săcele, pe care l-a intervievat la început de decembrie. Câteva săptămâni mai târziu, pe 21 februarie, antrenorul de campioni se stingea la 91 de ani, în urma sa rămânând, printre multe altele, prima sală de culturism deschisă în România, sală cu aparate unice ce a primit o secțiune specială în materialul lui Radu Preduchin, dar și peste 10.000 de sportivi ce au trecut prin mâinile sale, în frunte cu campionul mondial László Csaba, potrivit www.saceleanul.ro.

Emoționant a fost și ce a postat ieșeanul Florin Preduchin, și d-sa un pionier al culturismului din România, pe o rețea de socializare, imediat după aflarea tristei vești.

„L-am cunoscut pe Miși Kiss în a doua parte a anilor ’70, el fiind arbitru, iar eu concurent, la Cupa 16 februarie, unul dintre primele concursuri de culturism organizate în România de către regretatul profesor Dumitru Hâtru. După ani de zile, când diferența de vârstă dintre noi nu mai părea atât de mare, am devenit prieteni. Prin anii ’90, m-a și găzduit pentru o mică vacanță la cabana lui de lângă Săcele. Cu nouă ani în urmă, l-am vizitat din nou, ocazie cu care mi-a arătat aparatele din sala lui, aparate concepție proprie, cu multiple aplicații și foarte fiabile. A ținut să-mi demonstreze cum lucrează fiecare și m-a pus și pe mine să le încerc. Era trecut de 80 de ani și destul de greu îl puteam imita, eu având „numai” 60… Miși, prietene, rămas bun!”.

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (VIII): SPATE

SUMA PĂRŢILOR (VIII): SPATE. ”Stimulează, nu anihila.” Cu această expresie, Lee Haney se aliniază culturiştilor care îşi gândesc cu adevărat strategia de antrenament. Fizicul lui Haney era însă mult mai puţin subtil, fiind elocvent, în schimb, pentru eficacitatea sistemului său. Spatele său a avut un cuvânt greu de spus în câştigarea celor opt titluri consecutive, dând naştere convingerii că „Mr. Olympia se câştigă doar cu un spate mare.” Spatele lui Haney era mare şi lat, după cum te-ai aştepta la orice Mr. Olympia, dar lucrul care îl diferenţia de ceilalţi competitori era grosimea, densitatea şi separaţia muşchilor; aceştia arătau de parcă ar fiatacat spectatorii în timpul unui dublu biceps din spate.

La acea vreme, o astfel de dezvoltare reprezenta aproape o garanţie a câştigului. Astăzi, concurenţii de la Mr. Olympia care au spatele aproape la fel de bine dezvoltat ca al lui Haney se pot bucura doar de o şansă ceva mai bună să se descurce onorabil când sunt chemaţi la comparaţiii.

Deloc surprinzător, Haney începea antrenamentul spatelui cu ramat cu bara cu greutăţi mari. Totuşi, trebuie precizat faptul că era foarte puternic şi reuşea să-şi păstreze nivelul corespunzător de arcuire a coloanei; de asemenea, controla greutatea pe fiecare porţiune a mişcării, pentru că era convins că simpla smucire sau balansare a greutăţii nu aduce rezultatele dorite. Acest exerciţiu a reprezentat baza dezvoltării spatelui său. Următorul exerciţiu era destinat dorsalilor, pe toată întinderea lor: tracţiuni cu priză largă la helcometru. Îşi termina antrenamentul cu o formă sau alta de ramat la cablu din şezând, care lucra spatele median şi romboizii.

Demn de remarcat este faptul că întreg antrenamentul pentru spate conţinea rareori mai mult de 10 seturi. Haney se concentra în schimb pe fiecare repetare, astfel încât aceasta să conteze cu adevărat, în loc să recurgă la metoda adepţilor antrenamentelor de mare volum, care fac până la 20 de seturi pentru spate.

ANTRENAMENTUL LUI LEE HANEY

MR. OLYMPIA 1984–1991

Ramat cu haltera din aplecat 4–5 SET. 12–6* REP.
Tracţiuni la helcometru 3–4 SET. 8–10 REP.
Ramat la helcometru 3–4 SET. 8–10 REP.

*Haney creştea greutatea la fiecare set. Într-o zi obişnuită, aceasta însemna să meargă cu 12, 10, 8, 6 repetări. Dacă făcea şi al cincilea set, mai adăuga greutate şi făcea alte 6 repetări.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (VII): PIEPT

SUMA PĂRŢILOR (VII): PIEPT. Dublul campion Mr. Olympia, Franco Columbu, este dovada vie că antrenamentul pentru o forţă herculeană îţi transformă fizicul, ornându-l cu muşchi denşi, striaţi. Anii în care a concurat în competiţii de împins din culcat i-au construit nişte pectorali la care separaţia între pectoralul superior şi cel inferior era şocant de evidentă. Lui Columbu nu îi era frică de greutăţi mari, chiar şi la exerciţiile de izolare ca fluturările, unde executa seturi grele, până la epuizare, de 4–5 repetări. Făcea adesea 24 de seturi pentru piept, sau chiar mai multe, asigurându-se că nici o fibră musculară nu rămânea neatinsă. Şi, pe lângă acest volum nebunesc, recurgea şi la tehnici de intensitate, cum ar fisuperseturile.

ANTRENAMENTUL LUI FRANCO COLUMBU

MR. OLYMPIA 1976, 1981

Împins culcat cu haltera 3 SET. 15, 10, 4* REP.
SUPERSET CU Crucea la cabluri 3 SET. 20 REP.
Fluturări cu gantere din culcat oriz. 3 SET. 20, 15, 6* REP.
SUPERSET CU Crucea la cabluri 3 SET. 20 REP.
Set gigant:
Împins culcat înclinat 3 SET. 15 REP.
Pullover cu haltera 3 SET. 15 REP.
Flotări la paralele 3 SET. La epuizare REP.
Crucea la cabluri 3 SET. 25 REP.

*Columbu creştea greutatea la fiecare set.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (VI): ABDOMEN

SUMA PĂRŢILOR (VI): ABDOMEN. Frank Zane nici nu părăsise bine scena culturismului profesionist, că oamenii au început deja să se refere la fizicul său ca la unul „clasic.”

Talia sa minusculă şi abdominalii sculptaţi au devenit un standard pentru concurenţii care au urmat. Dar abdominalii săi nu erau nici pe departe singura lui carte de vizită, când venea vorba de dezvoltarea acestei zone: vacuum-ul abdominal pe care Zane reuşea să-l facă era unul din factorii care îi determinau locul în clasamentul final.

Zane şi-a antrenat abdominalii cu un volum mai ridicat decât cei mai mulţi dintre culturiştii contemporani cu el, şi în mod sigur seturile sale cuprindeau mult mai multe repetări decât cele ale culturiştilor din perioada actuală. Nu era adeptul antrenării abdominalilor cu greutăţi mari. Seturile de câte 50 de repetări erau regula – acest lucru poate părea extrem până când îţi dai seama cât de eficient a fost pentru el acest sistem. Lui Frank Zane îi plăceau, de asemenea, mişcările parţiale pentru abdominali, ca mod de a menţine tensiunea constantă la fiecare repetare. După cum oricine îşi poate imagina, această tensiune, combinată cu numărul mare de repetări, era echivalentul unei torturi; dar Zane ştia că senzaţia de arsură însemna declanşarea unei schimbări în corpul lui. Dar chiar dacă făcea multe repetări, făcea exerciţii puţine. Ridicările de trunchi şi ridicările de picioarele îi lucrau abdominalii superiori şi inferiori, iar ridicările cu răsucire îi sculptau oblicii.

ANTRENAMENTUL LUI FRANK ZANE

MR. OLYMPIA 1977–1979

Din culcat, ridicarea trunchiului (repetări parţiale) 3–4 SET. 50 REP.
Ridicarea picioarelor (repetări parţiale) 3–4 SET. 75–100 REP.
Aplecări laterale (repetări parţiale) 3–4 SET. 30–50 REP.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (V): TRICEPŞI

SUMA PĂRŢILOR (V): TRICEPŞI. Ceva mai scund decât alţi câştigători ai titlului de Mr. Olympia, Samir Bannout a fost nevoit să găsească o cale de a-şi prezenta cele 95 de kilograme într-un mod cât mai eficient.

Unul dintre principiile folosite a fost accentul pe triceps, din moment ce acesta era responsabil pentru cea mai mare parte din masa braţului. Bannout a renunţat la extensiile la helcometru şi s-a concentrat pe flotări la paralele şi flotări inverse, exerciţii care l-au ajutat să-şi supraîncarce tricepşii.

Rezultatul: o pereche de tricepşi masivi, striaţi, care încă sunt consideraţi un etalon. Îşi începea de regulă antrenamentul pentru tricepşi cu flotările la paralele, unde îşi menţinea trunchiul cât mai apropiat de verticală pentru a beneficia de o intensitate mărită a contracţiei musculare, precum şi de întinderea corespunzătoare a tricepşilor. Urmau opt seturi de extensii deasupra capului, pentru a dezvolta capătul lung al tricepsului – şi cel mai mare dintre cele trei. Extensiile spre înapoi cu gantere erau exerciţiul lui de final preferat – cercetări recente îi dau dreptate, întrucât s-a demonstrat, de către Consiliul American pentru Exerciţiu Fizic, în 2012, că acest exerciţiu activează muşchii la un nivel neatins de către marea majoritate a celorlalte exerciţii pentru triceps.

ANTRENAMENTUL LUI SAMIR BANNOUT

MR. OLYMPIA 1983

Flotări la paralele cu supragreutate 5 SET. 15–8* REP.
Din culcat, împins franţuzesc 4 SET. 8–10 REP.
Extensii deasupra capului la helcom. 4 SET. 8–10 REP.
Extensii spre înapoi din aplecat înainte 3–4 SET. 10–15 REP.
*Bannout adăuga greutate la fiecare set, urmărind o progresie care să-i permită opt repetări la cel de-al cincilea şi ultim set.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (IV): BICEPŞI

SUMA PĂRŢILOR (IV): BICEPŞI. Cel mai carismatic şi mai cunoscut culturist din toate timpurile, Arnold a fost posesorul mai multor grupe musculare cu o dezvoltare legendară. Pectoralii săi enormi emanau un aer de mascul alfa, e adevărat, dar nu există nici un tip care să tragă de fiare şi care să nu-şi fidorit, la un moment dat, să aibă bicepşi ca ai lui Arnold – aceştia păreau scoşi din cărţile de benzi desenate, fiind incredibili atât ca formă cât şi ca mărime.

Schwarzenegger şi-a antrenat bicepşii pentru lăţime, înălţime şi lungime. Flexiile trişate cu haltera, la care îşi balansa uşor corpul ca să poată ridica greutăţi cât mai mari, reprezentau de regulă primul exerciţiu din antrenament, când bicepşii erau odihniţi. Flexiile cu gantere din înclinat aveau rolul de a-i sculpta porţiunea externă a vârfului bicepsului, vizibilă mai ales în dublu-biceps din spate, iar flexiile Scott şi flexiile concentrate se ocupau de capătul scurt al bicepsului – vârful bicepsului care se vede mai ales în poziţiile cu faţa la public. Schwarzenegger credea de asemenea cu tărie în antrenamentul de volum; nu era nimic neobişnuit pentru el să facă 25–30 de seturi pentru braţe.

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD

MR. OLYMPIA 1970–75, 1980

Flexii trişate cu haltera 6–7 6–8
Flexii cu gantere din înclinat 6–7 6–8
Flexii cu haltera la banca Scott 6–7 6–8
Flexii concentrate 5 6–8

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (III): UMERI

SUMA PĂRŢILOR (III): UMERI. Când te uiţi la cineva aşa masiv ca Ronnie – a concurat la o greutate de 134 de kilograme – este greu să identifici care parte a corpului este cea mai impresionantă.

Dar umerii celui care a câştigat Mr. Olympia de opt ori sunt într-adevăr colosali, cu separaţii adânci între capetele deltoidului. S-ar putea ca pânza pe care şi-a pictat Ronnie capodopera să fifost, de la bun început, mult mai mare ca a noastră, dar cu toate acestea sfaturile lui legate de antrenamentul acestei grupe nu pot decât să ne ajute.

Coleman îşi începea atacul asupra deltoizilor cu împins cu haltera de la ceafă, pentru a activa toate trei capetele muşchiului. Ocazional executa acest exerciţiu la culisant, dacă nu avea un partener care să-l ajute sau simţea nevoia de o schimbare; oricum, era ceva obişnuit pentru el să facă patru seturi, la care creştea progresiv greutatea. Un punct de maximă importanţă în antrenamentul lui pentru dezvoltarea lăţimii umerilor era reprezentat de trei seturi crescătoare („seturi descrescătoare inversate”), fără pauză, crescând de trei ori greutatea şi scăzând numărul de repetări pe set. După aceea, Coleman îşi termina antrenamentul pentru deltoizi făcând ridicări prin înainte (frontale) cu gantere şi ridicarea braţelor lateral (fluturări) cu gantere din aplecat, până la epuizare.

ANTRENAMENTUL LUI RONNIE COLEMAN

MR. OLYMPIA 1998–2005

Împins de la ceafă 4 SET. 15, 15, 12, 10 REP.
Ridicarea braţelor lateral 21 SET. 25/15/10/8* REP.
Ridicări frontale ce gantere 3 SET. 12 REP.
Fluturări din aplecat 3 SET. 12 REP.

* Coleman execută ridicările laterale pentru umeri folosind un „set crescător” sau „set descrescător inversat”, începând cu o greutate mică şi făcând 25 de repetări, pentru ca imediat după aceea să treacă la o greutate mai mare, cu fiecare dintre următoarele trei seturi, făcând câte 15, 10 şi respectiv 8 repetări. Nu se odihneşte deloc între aceste 4 seturi cu greutăţi crescătoare.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (II): CVADRICEPŞI

SUMA PĂRŢILOR (II): CVADRICEPŞI. Asemenea eternului său rival, Ronnie Coleman, Jay Cutler are o masă musculară impresionantă. Şi, exact ca Ronnie, care are nişte umeri atât de masivi încât talia lui pare mai mică, Jay are nişte cvadricepşi care pur şi simplu ies în evidenţă.

De patru ori Mr. Olympia, Jay Cutler şi-a făcut un obicei din a-i umbri pe toţi ceilalţi când e vorba de cvadricepşi. La concurs, coapsele lui sunt în acelaşi timp gigantice şi definite la milimetru. Poza „abdomen şi coapse” nu are nici un fel de concurenţă; şi dacă Jay stă cu picioarele uşor depărtate, chiar şi în poziţiile „relaxate”, cvadricepşii lui sunt atât de reliefaţi încât par decupaţi din benzile desenate cu The Hulk.

Ca mulţi alţii cu state vechi în culturism, lui Cutler îi place să-şi încălzească foarte bine genunchii înainte de antrenament, de aceea începe cu câteva seturi de extensii, fără să le facă până la epuizare. Ce urmează nu e deloc complicat: presa pentru picioare, genuflexiuni la culisant, şi genuflexiuni frontale. Chiar dacă genuflexiunile cu haltera pe spate sunt asociate de regulă cu o dezvoltare impresionantă a picioarelor, nu stimulează cu precădere cvadricepşii, aşa cum o fac genuflexiunile la culisant sau cele frontale, cu haltera pe piept. Cutler foloseşte ambele exerciţii cu eficienţă maximă, executând patru seturi a câte 10 repetări fiecare.

Fandările reprezintă un exerciţiu-hibrid, acţionează asupra cvadricepşilor datorită flexiei genunchilor, dar cercetările au demonstrat că sunt mai degrabă utile pentru dezvoltarea forţei femuralilor. Terminându-şi antrenamentul cu extensii, Cutler îşi izolează complet cvadricepşii, putând în acelaşi timp să folosească greutăţi mari, dată fiind cursa controlată a mişcării.

Notă: Dacă îşi antrenează femuralii în aceeaşi zi, acest program pentru cvadricepşi este executat după cel pentru femurali

ANTRENAMENTUL LUI JAY CUTLER

MR. OLYMPIA 2006–2007, 2009–2010

Extensia gambelor 2 SET. 10 REP.
Împins cu picioarele la presă 4 SET. 10 REP.
Genuflexiuni la căruţ 4 SET. 10 REP.
Genuflexiuni frontale 4 SET. 10 REP.
Fandări 3 SET. 10 REP.
Extensia gambelor 4 SET. 10 REP.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (I)

SUMA PĂRŢILOR (I). LUÂND DREPT MODEL PAGINILE DIN “FRANKENSTEIN”, AM INTRAT ÎN LABORATOR PENTRU A CREA CULTURISTUL PERFECT FOLOSIND CELE MAI BUNE GRUPE MUSCULARE DE LA FOŞTI MR. OLYMPIA

Când Mary Shelley a prezentat lumii monstrul creat în romanul „Frankenstein”, sau „Prometeul modern”, a declanşat o serie de dezbateri care au depăşit cercurile literare, atrăgând de asemenea atenţia comunităţii ştiinţifice prin întrebarea: Poate fi obţinută nemurirea cu ajutorul ştiinţei moderne?

Încercarea protagonistului de a depăşi limitele fiziologiei umane, de a crea ceva cu totul nou, de a insufla viaţă într-un corp neînsufleţit, reprezintă un concept uşor de înţeles pentru culturiştii de pretutindeni. Dar acest concept este aplicabil cu uşurinţă mai ales în cazul câştigătorilor trofeului Sandow, pentru care o modestă statuetă de bronz înseamnă o formă de nemurire care nu se află la îndemâna oricui.

Într-o veritabilă manieră Shelley, am identificat cele mai bune părţi ale mai multor campioni Mr. Olympia, care au dominat concursul timp de aproape cinci decenii, şi le-am unit „chirurgical” pentru a produce monstruosul culturist pe care îl vedeţi aici. Unii dintre voi ar putea considera asta drept un sacrilegiu, dar odată ce veţi parcurge comentariile referitoare la modul în care aceşti muşchi au fost construiţi, brusc nu vom mai fi consideraţi eretici.

După cum veţi vedea, părţile pe care le-am folosit nu au fost create în grabă, în vreun laborator întunecat. Au fost construite în săli de culturism, ani după ani, prin experimente continue care au avut drept punct comun antrenamentul până la epuizare. A rezultat un amalgam complex de exerciţii, seturi, repetări – formule care şi-au demonstrat succesul şi i-au făcut cunoscuţi pe campioni. Aici, aceste programe de antrenament vă sunt puse la dispoziţie vouă, celor care vă antrenaţi, pentru a corespunde propriilor voastre scopuri, oricât de „sinistre” ar fi. Folosiţi monstrul nostru pentru a vă crea unul propriu, la sală, şi nu va dura mult până veţi exclama, exaltaţi, aidoma Doctorului Frankenstein, „E viu!”

SUMA PĂRŢILOR (I): “FRANKENSTEIN”

SUMA PĂRŢILOR (II): CVADRICEPŞI – JAY CUTLER, MR. OLYMPIA 2006–2007, 2009–2010

SUMA PĂRŢILOR (III): UMERI – RONNIE COLEMAN, MR. OLYMPIA 1998–2005

SUMA PĂRŢILOR (IV): BICEPŞI – ARNOLD SCHWARZENEGGER, MR. OLYMPIA 1970–75, 1980

SUMA PĂRŢILOR (V): TRICEPŞI – SAMIR BANNOUT, MR. OLYMPIA 1983

SUMA PĂRŢILOR (VI): ABDOMEN – FRANK ZANE, MR. OLYMPIA 1977–1979

SUMA PĂRŢILOR (VII): PIEPT – FRANCO COLUMBU, MR. OLYMPIA 1976, 1981

SUMA PĂRŢILOR (VIII): SPATE – LEE HANEY, MR. OLYMPIA 1984–1991

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Antrenor de campioni: Mihail Kiss

Antrenor de campioni: Mihail Kiss. Născut la 30 august 1930, Mihail Kiss este, la 91 de ani, o personalitate marcantă a comunităţii săcelene (Brașov), dar și al culturismului românesc, un om remarcabil, atât sub aspect profesional, cât și personal. Fire perseverentă și creativă, Mihail Kiss a reușit să înregistreze prima școală de forță particulară în 1967. El s-a apucat sa faca culturism separat de halterofili, improvizand o sala intr-un garaj din Sacele. A fost prima sala de culturism din Romania, dezvoltând, totodată, și aparatul de dezvoltare universală a mușchilor, pentru acesta din urmă fiindu-i conferit Certificatul de Inventator și premiul Lauri în cadrul unei festivități organizate la Brașov.

Activitatea acestuia nu se oprește aici, devenind antrenor al Clubului Sportiv Dinamo și vicepreședinte al Federației Române de Culturism, de la înființarea acesteia, în 1990, până în anul 2000. În anul 1998, Kiss devine președintele Consiliului de Arbitraj, iar din anul 2006 președinte onorific al acestei federații. În întreaga sa activitate se regăsesc peste 10.000 de sportivi înregistrați, având în palmares și un campion mondial în persoana lui László Csaba.

Tot Mihail Kiss este cel care a avut curajul să alunece, la 85 de ani,  pe tiroliana de la canionul “7 Scări”, când a fost inaugurată, deşi are 21 de tronsoane, pe o lungime totală de 2.174 de metri.

Publicat pe

Istoria concursului Mr. Olympia (VI)

15. BRANDON CURRY (2019)

 

Anul 2019 a fost unul neconvențional sub un management nou, condus de Dan Solomon. Absența lui Phil Heath și al lui Shawn Rhoden a făcut ca trofeul Sandow să fie liber de a fi înmânat unui nou potențial olympian.

 Concurenți precum William Bonac, Hadi Choopan, Dexter Jackson s-au luptat pentru acest titlu latent, Brandon Curry ieșind învingător, cu un estetic fantastic pentru masivitatea sa.

16. MAMDOUH ELSSBIAY (2020)

 

Datorită restricțiilor COVID-19, concursul a fost nevoit să fie amânat pentru data de 15-20 Decembrie, ceva neobișnuit pentru istoria acestei competiții, dar necesare având în vedere condițiile speciale.

 În acest an Phil Heath s-a intors pe scenă, determinat să câștige cel de-al optulea titlu, dar concurența este la cote maxime. O figură surprinzătoare care a fost un concurent de temut mulți ani la rând, dar care niciodată nu a reușit să intre într-o formă de top avea să câștige titlul în timp ce Phil și Brandon se luptau pentru trofeul Sandow. Egipteanul “Big Ramy” și-a făcut în acest an temele și a venit în cea mai bună formă a sa: masivitate, simetrie, condiționare pe care nici Brandon și nici Phil nu au reușit să o învingă, aceștia clasându-se pe locul II și respectiv III.

 Big Ramy a reușit nu numai să câștige titlul de Mr. Olympia, dar și titlul de “People’s Champ” – Campionul publicului, titlu organizat în cadrul acestei competiții încă din 2018. În acea zi, Mamdouh nu numai că a plecat cu trofeul Sandow, dar și cu inimile publicului!

Aceasta este istoria prestigiosului concurs Mr. Olympia, o istorie plină de legende și farmec, care ne convinge în fiecare an că trupul și mintea omului nu are limite definite. În momentul publicării acestui articol ne pregătim de ediția Mr. Olympia din 2021 și suntem foarte curioși să aflăm cine credeți voi că va pleca acasă cu trofeul Sandow! Își va apăra Big Ramy titlul? Vedem o versiune nouă al lui Phil Heath? Pregătește Brandon un plan de atac pentru a-și recâștiga titlul? Sau avem parte de o surpriză de la un concurent nou?
Vezi continuarea pe link-uri:

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Istoria concursului Mr. Olympia (V)

12. DEXTER JACKSON (2008)

 

Înainte de a-l învinge pe Jay Cutler în 2008, Dexter participa la competițiile profesioniste de culturism de 10 ani, câștigând titlul de Mr. Olympia la vârsta de 38 de ani. Dexter este cel mai longeviv olympian din istorie, prima sa apariție pe această scenă fiind în anul 1999 iar retragerea sa și-a anunțat-o în anul 2020.

13. PHIL HEATH (2011-2017)

 

Jay a reprezentat un mentor, dar și un prieten de nădejde pentru Phil, prietenie pe care au purtat-o unul altuia inclusiv pe scenă în 2011, când Jay a fost detronat de către Phil. Poreclit “The Gift” , Heath impresiona cu o simetrie aparte, mușchi rotunzi și o condiționare incredibilă. Trupul său părea ca o figură tridimensională din orice unghi îl priveai, calitate care i-a asigurat 7 titluri consecutive.

 “Ești pregătit? O să fii regele acestei lumi a culturismului … te rog doar să nu cazi în genunchi” spuse Jay în ultimul moment al domniei sale ca Mr. Olympia către Phil, ambii izbucnind în râs.

 

Între 2011 și 2014 rivalitatea dintre Phil Heath și Kai Greene ajunsese la cote maxime, aceștia având diferite schimburi de cuvinte tensionate în timpul conferințelor cu presa, chiar ajungând în 2014 la un moment foarte tensionat pe scenă, care din fericire nu s-a ajung la violență. Phil recunoaște faptul că rivalitatea dintre el și Kai l-a ajutat să își depășească limitele, fiind mereu vigilent și pregătit să fie cu un pas înaintea competiției și că datorită lui Kai, Phil este campionul de astăzi.

 Phil a continuat să domine acest sport până în 2017, când a suferit o hernie abdominală severă care a necesitat intervenție chirurgicală, afectându-i esteticul.

14. SHAWN RHODEN (2018)

 

Culturistul jamaican, Shawn a reușit să îl învingă pe Phil, câștigând titlul de Mr. Olympia la vârsta de 43 de ani (la fel ca Dickerson). Acesta a reușit să impresioneze cu o condiționare superioară și un estetic clasic, lucru care a fost râvnit datorită lipsei de condiționare a participanților în ultimii ani.

 Din păcate, Shawn nu a reușit să fructifice mai departe potențialul din cauza unui dosar penal sub care acesta era acuzat de viol, iar federația i-a impus interdicția de a mai concura în competiție.

Vezi continuarea pe link-uri:

Recomandari WEIDER: