Publicat pe Lasă un comentariu

Şcoala veche de făcut muşchi (III)

Şcoala veche de făcut muşchi - Partea III

Şcoala veche de făcut muşchi – Partea III.

Viitorul laptelui

Când Connelly a creat MET-Rx la începutul anilor ’90. A popularizat pulberile proteice care înlocuiau mesele ca o nouă categorie de suplimente sportive. La baza acestor formule care construiesc muşchi stă proteina din lapte, iar idila dintre Connelly şi matricea proteică 20% zer – 80% cazeină a laptelui continuă. Acum, el este fondatorul Progenex Dairy BioActives, o companie care studiază citochinele multi-funcţionale, componente ale laptelui de vacă.

„Citochinele multifuncţionale apar în concentraţii ridicate în prima fază a lactaţiei la femei, precum şi în colastra din prima fază a lactaţiei la vacă. Aceşti factori apar în momentele critice, când nou-născutul – sau viţelul – trebuie să îşi activeze sistemele organismului într-un timp foarte scurt,” spune Connelly. „Această sarcină monumentală a citochinelor multifuncţionale demonstrează că acestea conţin gama completă de transmiţători chimici necesari pentru coordonarea diferenţierii celulare şi a creşterii.”

Connelly a făcut echipă cu una dintre cele mai mari firme de procesare a laptelui din Australia, iar Progenex va trece în curând la stadiul testelor clinice pe subiecţi umani. Este foarte optimist în privinţa potenţialului laptelui de a creşte masa musculară, ţinând cont de descoperirile de până acum.

„Adăugarea de noi fibre musculare este în mare măsură determinată de recrutarea celulelor-satelit, care sunt de fapt celule stem musculare. Deci, pentru a creşte masa musculară, ar trebui să convertim un număr cât mai mare de celule-satelit în celule musculare,” explică el. „Acest lucru este evidenţiat de un rezultat unic al activităţii genelor, găsit doar în nucleul celulelor-satelit, numit PAX-7. Citochinele multifunc-    ţionale măresc enorm proporţia de nuclei pozitivi PAX-7. Drept consecinţă, creşterile pot fi fenomenale, din moment ce creşterea numărului de celule-satelit reprezintă 70% din răs-punsul hipertrofic şi completează reac- ţia anabolică indusă de proteina din zer.”

Înapoi în prezent

Până îşi va finaliza Connelly cercetările, unii entuziaşti ai antrenamentelor se vor întreba poate ce fel de lapte să cumpere. De fapt, această alegere nu e chiar atât de dificilă. Laptele integral nu are grăsimi trans, şi conţine acid linoleic conjugat, acid oleic, acizi graşi omega-3, şi trigliceride cu lanţ scurt şi mediu – toate acestea au o legătură directă cu o creştere a arderii grăsimilor şi o îmbunătăţire a stării de sănătate în general. (Laptele ecologic conţine o cantitate şi mai mare a acestor grăsimi valoroase.)

Se pare că nici măcar grăsimile saturate din laptele integral nu cresc riscul de boli cardiace. Ba, mai mult – reduc toleranţa la glucoză şi riscul sindromului de rezistenţă la insulină. Deci, dacă ai nevoie de calorii în faza de creştere musculară, laptele integral nu-ţi va afecta sănătatea cardiovasculară. Dar dacă vrei să te defineşti, bea lapte degresat sau semi-degresat. Dacă scopul tău e doar să fii puternic, orice fel de lapte e bun.

 Dinamita maro. Ciocolata şi laptele integral au fost probabil ignorate în ultimii ani. Totuşi, studii ale Human Performance Laboratory (Laboratorul de Performanţe Umane) de la  Indiana University (Bloomington) au descoperit că laptele cu cacao este o băutură de recuperare superioară în comparaţie cu băuturile comerciale cu carbohidraţi cum ar fi Gatorade. Date de la Northumbria University (Newcastle, UK) au confirmat puterea de recuperare a laptelui cu cacao.  Interesant, cercetări făcut la University of Texas Medical Branch din Galveston, SUA au arătat că laptele integral a mărit sinteza proteică mai bine decât laptele degresat după antrenamentele cu greutăţi. Evident, nu uita să adaugi cel puţin o cupă de proteină din zer pentru a-l face dinamită post-antrenament.

Recomandari WEIDER:

Lasă un răspuns