Publicat pe

Performanță fără precedent în culturismul ieșean!

Performanță fără precedent în culturismul ieșean! Georgian Anghel-Birică s-a calificat la Mr. Olympia, visul oricărui practicant al bodybuilding-ului! Foarte puțini români se pot mândri cu ce deja el a reușit!

Scriam acum vreo zece ani despre Georgian Andrei Anghel-Birică pe când activa la Clubul Sportiv Municipal Iași. Era dublu campion mondial de juniori la fitness și i se întrevedea un viitor promițător. I-am pierdut însă urma și nu prea s-a mai auzit de el. S-au mai văzut talente, poate și mai mari, care însă n-au ajuns la cine știe ce rezultate. Dar tot ce s-a întâmplat cu Georgian Anghel-Birică de când era campion mondial de juniori și până zilele trecute scoate la iveală un sportiv de excepție, un om care a muncit ani la rând ca la galere, un gladiator care a luptat în fiecare zi pentru ce a crezut cu tărie că-i este pus deoparte și iată că nici acum, când a ajuns la un nivel cu care foarte puțini români se pot mândri, nu prea are liniște și l-am găsit la sală la doar câteva zile după un veritabil triumf!

„Abia am intrat cu adevărat în lumea bună a bodybuilding-ului. Împlinesc zilele viitoare abia 31 de ani, maturitatea deplină o voi atinge pe la 36 de ani. Am de câștigat Mr. Olympia, n-am timp de pierdut”.

Mentalitate de sportiv care mereu își dorește să fie cel mai bun. Mentalitate pe care a deprins-o cam de unul singur. A simțit că dacă mai rămânea mult la nivel de amatori nu va putea ajunge acolo unde visa, acolo unde simțea că poate. Știa că este pregătit să muncească și cât zece, dar a simțit că nu era luat în serios și a decis să meargă singur pe drumul său.

Dar nu chiar singur. S-a însurat devreme. Soția sa, Simona, nelipsită din sala de forță, i-a însoțit fiecare pas. La 24 de ani era deja tată și acum au trei fetițe: Maia (6 ani), Ana (5 ani) și Eva (3 ani). Le gătește cam în fiecare dimineață, când își pregătește și lui cele șase mese ale zilei. Familia a fost cea care i-a fost mereu în spate, cea care i-a înțeles idealul și cea care când avea mai mare nevoie i-a întins necondiționat o mână de sprijin.

Au fost ani grei, ani dificili, fără antrenor, fără sponsori, dar cu aceeași îndârjire tangentă cu nebunia. Progresa vizibil, antrena în particular și crea diete, era din ce în ce mai bun, dar nu reușea să intre în rândurile profesioniștilor. Ca să ajungă în IFBB Professional League trebuia să fie nu bun, nu foarte bun, ci cel mai bun!

Și a venit toamna anului trecut, cu un tradițional concurs în San Marino în care se acorda un singur card de profesionist.

„Am reușit până la urmă. Mi-am câștigat categoria mea și apoi m-am prezentat alături și de ceilalți trei câștigători ai celorlalte categorii. Am fost desemnat învingător absolut și am primit cardul de profesionist pe care l-am vânat ani la rândul în care îmi supuneam organismul la niște sacrificii imense. În mod normal, de cel mult două ori pe an poți atinge o formă care să îți permită să urci cu succes pe scenă. Eu am participat și la câte trei concursuri pe an…”, a mărturisit Georgian.

A venit într-un suflet acasă, dar și-a găsit tatăl bolnav și în câteva zile răpus de virusul care ne chinuie și astăzi.

„A apucat să se bucure pentru mine. El a fost cel care m-a susținut mereu, care a crezut în mine și care m-a încurajat să merg înainte. De la el moștenesc toată această ambiție, capacitatea aceasta fantastică de muncă fără de care nu aș fi putut răzbi în lumea profesioniștilor. În lunile dinaintea concursului din San Marino am fost ca un robot. Munceam aproape zi și noapte, stăteam izolat, fără televizor, fără nimic, aproape nu vorbeam cu nimeni. Mi-a părut rău că mi-am neglijat familia, dar știu că tata m-a înțeles. Au mai fost momente dificile și în ultimul an, dar când am simțit că nu mai pot m-am gândit la tatăl meu și imediat am găsit putere să continui”, dezvăluie Georgian.

Euforia obținerii cardului de profesionist a durat puțin. A început din nou munca pentru un alt obiectiv, calificarea pentru Olympia classic physique, probă în care Georgian, la cei 1,78 metri ai săi, nu are voie să depășească 94 kilograme. Mai sus de classic physique sunt 212 (unde ar avea voie să atingă 96 kg) și open, unde nu este limită de kilograme. Se spune că spiritul promovat de Arnold Schwarzenegger și Frank Zane și ceilalți culturiști de legendă s-ar regăsi cel mai bine la classic physique, unde sunt apreciate aceleași valori ca și în urmă cu zeci de ani: armonie, definire și vascularizare.

„Nu am de gând să schimb proba, rămân la classic physique, pentru asta sunt făcut”, susține Anghel-Birică.

O primă confirmare că nu greșește a avut-o duminica trecută. Venea la doar câteva săptămâni de la un concurs de calificare la Alicante, în care s-a clasat doar pe locul al șaselea. Era însă primul său concurs la profesioniști, era înconjurat de nume imense și a fost lăsat în afara podiumului. Era însă convins că merita mai mult. A decis să riște și să se prezinte în ultima duminică din septembrie la Milano, unde se acorda un singur loc la ediția 2022 a Olympia classic physique. Și-a forțat din nou organismul și la 93 de kilograme a impresionat juriul, câștigând concursul de o manieră entuziasmantă!
Ce urmează sigur nu-i va fi pe plac, dar n-am rezistat să nu-l întreb cât măsoară brațele sale brăzdate de vase groase sau cât este circumferința toracelui său care văzut din față încadrat de dorsali parcă ar fi Cupa Campionilor Europeni cucerită de Steaua în 1986!

„Nu m-am mai măsurat de multă vreme”, a spus Georgian, care a început să practice culturismul la 19 ani, dar a cerut un centimetru, iar măsurătorile au dezvăluit brațe de 51 centimetri, coapse de 68 cm, gambe de 46 cm și torace de 131 cm la 1,78 metri înălțime și 101 kilograme.
În toamna anului viitor va concura în SUA, pentru România, la Olympia, visul oricărui culturist, așa cum mulți artiști visează să urce pe scenă la Olympia, legendara sală din Paris! Ediția din acest an se desfășoară săptămâna viitoare. O va privi cu interes, dar la cea viitoare va concura, va fi pe scenă, va încerca s-o câștige!

„Am început deja să urc în greutate și mă voi duce până pe la 105 kilograme. Cu trei luni înainte de Olympia voi scădea sub 94 kilograme. Tot anul mănânc doar ce trebuie, în principal orez, cartofi, pui, vită și pește, dar în ultimele luni totul este cântărit la ultimul gram. Nu pot să-mi permit deloc pași greșiți, așa cum pe scenă n-am voie să comit nici o cât de mică eroare. Orice greșeală mă scoate dintre posibilii câștigători. În ultimele patru luni am colaborat cu antrenorul elvețian Patrick Tuor și el mi-a mai luat din presiunea imensă pe care o simțeam. M-a asigurat că sunt de calibru olimpic. Zilele viitoare voi face analizele medicale și din nou la treabă”, a adăugat Georgian, la finalul unui antrenament la WEIDER Gym, sală de care se ocupă Florin Preduchin și Radu Preduchin.

Era la capătul unui nou antrenament intens, dar tot avea putere să viseze.

„M-am calificat printre primii, vreau să câștig Mr. Olympia 2022, simt că pot. Vreau să-l fac pe tatăl meu și mai mândru! I-am promis asta în ultimele sale clipe”.

Recomandari WEIDER: