Publicat pe

Antrenamentul de post

Antrenamentul de post. Cine nu a auzit de antrenamentul de post? La fel cum mulți neagă categoric beneficiile acesteia, alții cred cu fidelitate în această strategie, dar ce spun dovezile științifice?

Ce este antrenamentul de post?

Pentru cei care nu-l cunosc, antrenamentul de post este o strategie care se aplică la bicicliști și alergători, cu scopul de a promova o mai mare utilizare a grăsimilor în timpul efortului, și – în acest fel – de a îmbunătăți procesul de ardere al grăsimilor. Dar… oare sunt beneficii doar în ceea ce priveste nivel de grăsime și greutatea corporală? 

În urmă cu doi ani am decis să investighez această temă, pentru lucrarea mea de master. Am lucrat cu 2 alergători care au făcut o alergare de 10 km înainte de experiment. Au fost efectuate măsurători antropometrice precum greutatea, pliurile pielii, perimetrul și diametrul, precum și mai multe teste de alergare care măsoară variabile metabolice și de performanță.

Experimentul a fost efectuat timp de 6 săptămâni, culminând cu încă o cursă de 10 km. Rezultatele au fost: o îmbunătățire a greutății corporale și a grăsimii corporale, prin comparație cu un alt subiect care nu s-a antrenat în post. Schimbările pozitive se regăsesc în pragurile de competiție, adică îmbunătățiri care i-au permis o viteză mai mare în cursa de 10 km. Desigur, concluziile mele au fost că acest tip de strategie poate oferi o îmbunătățire a performanței eforturilor de alergare.

Chiar functioneaza?

Astăzi sunt multe dovezi, asupra sportivilor de anduranță și nu asupra persoanelor relativ active care vor să piardă grăsimea corporală. Dovezile științifice vorbesc despre rezultate pozitive în ceea ce privește:

 • o îmbunătățire a ratei de oxidare a grăsimilor
 • o creștere a enzimelor care sunt implicate în lipoliză
 • scăderea trigliceridelor intramusculare (grăsimi)
 • creșterea hormonilor care stimulează mobilizarea grăsimilor (lipoliză)

Dar aproape niciunul dintre studii nu au arătat un beneficiu direct al pierderii grăsimii corporale. Adică nu există dovezi științifice cu adevărat sustenabile care să arate că efectuarea acestui tip de strategie crește pierderea de grăsime corporală.

Iar motivul simplu este că indiferent cât de multă grăsime este mobilizată în timpul antrenamentului de post, organismul NU POATE folosi toți acești acizi grași ca energie.

Concluzie

În opinia mea, antrenamentul de post a fost înțeles greșit. Deși este adevărat că la sportivi pot fi obținute rezultate pozitive de performanță (timp de cursă, capacitate submaximală etc.), antrenamentul de post nu este pentru persoanele active care fac sport câteva zile pe săptămână, și doresc să slăbească mai multă grăsime corporală. Există foarte puține dovezi științifice care să susțină beneficiul la nivelul compoziției corporale.

Totuși, nu este totul negativ, exercițiile cardiovasculare de post ne pot ajuta la prevenirea problemelor diabetului, chiar ne poat activa dimineața. Iar daca esti o persoana care face miscare fara sa ia micul dejun, iti recomand urmatoarele:

 • antrenament cardio de intensitate scăzută spre moderată, adică mers în ritm rapid sau jogging.
 • să fi consumat o cină cu o zi înainte cu cel puțin o porție de carbohidrați.
 • recuperează-te după antrenament sau după micul dejun, cu o proteină din zer cu glutamină pentru a promova recuperarea musculară, cum ar fi magnificul Premium Whey de la Weider.

Pentru alte exerciții cardiovasculare precum HIIT, care are multe dovezi la nivelul pierderii de grăsime, este mai bine să nu le faci pe stomacul gol.

Sper că cu acest articol ați învățat puțin mai multe despre acest subiect și să vă ajutați să trageți propriile concluzii.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Cum să accelerezi pierderea în greutate

Cum să accelerezi pierderea în greutate într-un mod sănătos. Slăbirea trebuie să fie întotdeauna sănătoasă – forțarea corpului aduce întotdeauna consecințe nedorite.

Ținând cont de faptul că am mai vorbit despre asta și cu alte ocazii, astăzi mă voi concentra pe CUM SĂ FAC ANTRENAMENTE EFICIENTE PENTRU A ARDE MAI MULTE CALORII ÎN ACELAȘI TIMP. In acest articol iti ofer si sfaturi pentru a slabi eficient.

Adăugați intensitate antrenamentului

 • Aceasta este prima cheie pentru a arde mai multe calorii: INTENSITATEA ANTRENAMENTULUI.
 • Este adevărat că, cu o intensitate scăzută, se arde mai multă grăsime. Pentru a cunoaște intensitatea la care lucrăm, avem nevoie să NE MĂSURM RITMUL CARDIAC. S-a demonstrat că pentru a arde grăsimile în mod eficient ar trebui să lucrăm între 55 și 65% din ritmul cardiac maxim.
 • Amintiți-vă că puțină grăsime se consumă în PRIMELE 25 de minute de efort. Indiferent de intensitatea pe care o ai, mică sau mare, în acele prime 25 de minute organismul nostru va folosi în principal glicogenul drept combustibil. Prin urmare, întregul antrenament ar trebui să dureze cel puțin 45 de minute până la 1 oră.
 • Dar aici vorbim despre ARDERE CALORII, și da, CEL MAI EFICIENT lucru pentru a arde calorii este INTENSITATEA. În plus, există un beneficiu al antrenamentului cu intensitate mare, și anume că atunci când ne antrenăm cu intensitate mare, metabolismul se accelerează, iar corpul nostru continuă să ardă calorii pentru un timp după ce activitatea sa încheiat.
 • Recomandarea mea este UN TIP DE ACTIVITATE CARE COMBINA INTENSITATEA MARE ȘI JOASĂ, pentru a beneficia atât de consumul suplimentar de calorii, cât și de arderea grăsimilor.

TIPURI DE EXERCIȚII: Exercițiile care, fără îndoială, ard cele mai multe calorii sunt EXERCIȚII MULTI-ARTICULARE.

Ce sunt exercițiile multi-articulare?

 • Acestea sunt acele exercitii care in timpul executarii lor presupun munca mai multor zone ale corpului; după cum sugerează și numele, mișcăm mai multe articulații în același timp.
 • Aceste exerciții fac ca pulsul să crească, generând arderea caloriilor. În plus, cresc semnificativ puterea și volumul masei musculare.
 • CATEVA EXEMPLE DE EXERCIȚII MULTIARTICULARE: Genuflexiuni/Canotaj/ Flotări/Lovituri la sac/Sărituri pe cutie… si multe altele! este doar o chestiune de schimbare și de a căuta mereu noi provocări în exercițiu.

Favoritele mele: Cand vine vorba de arderea caloriilor optez intotdeauna pentru exercitii de FORTA, adica CU GREUTATE. De ce? – Ei bine, pentru că în acest fel nu vom arde doar calorii, ci ne vom antrena și masa musculară pentru a o crește. A avea mai multa masa musculara implica si o cheltuiala calorica mai mare in general, pentru a mentine acel muschi.

Important!

 • Sunt exercitii in care sunt implicate diverse grupe musculare, intense, cu sau fara greutate, asa ca primul lucru de care trebuie sa avem grija este TEHNICA.
 • Adaptează exercițiile la nevoile tale și la forma ta fizică, încetul cu încetul urca în dificultate.
 • Pauzele dintre serii: Tocmai pentru ca intensitatea să nu scadă, nu trebuie să exagerezi cu pauzele pentru ca ritmul cardiac să rămână la un nivel bun și să arzi mai multe calorii în mai puțin timp.
 • Utilizarea suplimentelor care ne ajută să accelerăm metabolismul este întotdeauna un mare plus pentru rezultatul final – acestea sunt preferatele mele: Total Rush 2.0 si termogenice precum Ultra Burner…
 • Suplimente alimentare pentru accelerarea metabolismului și controlul glicemiei, cum ar fi oțetul de mere (APPLE CIDER VINEGAR)
 • Și cel mai important lucru: în ciuda antrenamentului cu intensitate, combinând exerciții explozive cu exerciții de forță multi-articulare și scurtând timpul între serii, CHEIA PENTRU A VEDEA UN REZULTAT ÎN ARDEREA DE CALORII ESTE ALIMENTAȚIA! Este excelent un deficit caloric între 300 și 500 de calorii pe zi!

Autor: weider

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Cum ne pregătim pentru vară

Cum ne pregătim pentru vară…

Hai ca mai e puțin și vine vacanța! Evident, toată lumea, mai mult sau mai puțin, lucrează deja pentru a se simți în formă și pentru a prezenta cel mai bun „corp de plajă”.

Pentru cei care au dificultăți în a pierde grăsimea acumulată în ultimele luni, oferim câteva sfaturi, bazate pe date și studii științifice care vă vor ajuta dar… nu promitem MIRACOLE!

Totul pleacă de la un concept fundamental: pentru a pierde grăsime aveți nevoie de ANTRENAMENT și, mai presus de toate, de o DIETĂ CORECTĂ.

1. FORMARE

Una dintre cele mai frecvente greșeli este creșterea excesivă a frecvenței și intensității antrenamentelor, în special a celor „cardio”. S-a văzut că acest comportament poate avea chiar și efectele opuse celor sperate.

 • Motivul? Simplu! O creștere excesivă și bruscă a antrenamentului duce la un consum mai mare de calorii, totuși organismul va intra într-o fază de „alertă” și se va adapta astfel încât să reducă metabolismul.
 • Consecinţă? Pierderea de grăsime va încetini, iar rezultatele vor fi foarte lente!
 • Ce poți face? Din experiența noastră, cel mai bun mod de a face antrenamentele mai eficiente este alternarea sesiunilor cardio de 30-45 minute (protocolul HIIT este excelent) cu antrenemete cu greutati (specifice pentru definirea musculara).
 • Amintiți-vă: cu cât aveți mușchii mai dezvoltati, cu atât veți arde mai multe calorii chiar și în repaus. De asemenea, este foarte important să respectăm zilele de odihnă!

2. ALIMENTAŢIE

Atunci când doriți să pierdeți grăsime corporală, o greșeală foarte frecventă este reducerea drastică a caloriilor, în special a celor derivate din carbohidrați.

Reducerea caloriilor, după cum știm, este una dintre cele două baze fundamentale pentru pierderea în greutate, dar dacă se face prea repede, poate duce la adaptarea organismului.

Așadar, recomandările noastre sunt următoarele:

 • Începeți prin a mânca 5-6 mese pe zi, luând toți nutrienții (carbohidrați-proteine-grăsimi) cu o reducere a caloriilor de până la 200-300 kcal/zi.
 • După aproximativ 4 săptămâni puteți trece la o reducere mai mare a caloriilor, carbohidraților – precum pastele, pâinea, pizza etc. și preferând fructele, legumele și cerealele integrale.
 • Sa demonstrat că – respectiv – consumul de proteine ajută la reducerea grăsimilor.
 • Nu săriți niciodată peste mese!

3. SUMPLIMENTE

În cele din urmă, există suplimente foarte bune care pot ajuta la accelerarea procesului de slăbire.

 • Cele mai frecvent utilizate sunt termogenele pe bază de extracte de plante, cu sau fără cofeină și cele care controlează senzația de foame.
 • Sfatul nostru este să le luați zilnic pentru o perioadă maximă de 2 luni, contactând un expert în cazul în care nu știți cum sau ce să folosiți (vezi sectiunea contact).

.

Evident, articolul de mai sus vorbește despre indicații generale potrivite pentru acei oameni care nu sunt culturisti sau sportivi profesioniști, dar care doresc pur și simplu să obțină o formă fizică bună și – mai presus de toate – un sentiment de bunăstare generală.

Rețineți acest lucru: nu există solutii perfecte pentru pierderea de grăsime, aceasta variază de la persoană la persoană.

Daca rezultatele nu apar apeleaza la un expert!

Recomandari WEIDER:

 • CLA Capsule

  CLA Capsule 120caps

  113,00 lei
  Adaugă în coș
 • Thermo Caps

  Thermo Caps 120caps

  96,00 lei
  Adaugă în coș
 • L-Carnitine

  L-Carnitine 100 capsule

  91,00 lei
  Adaugă în coș
 • FAT BURNER

  FAT BURNER 120cps

  45,00 lei
  Adaugă în coș
Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (VIII): SPATE

SUMA PĂRŢILOR (VIII): SPATE. ”Stimulează, nu anihila.” Cu această expresie, Lee Haney se aliniază culturiştilor care îşi gândesc cu adevărat strategia de antrenament. Fizicul lui Haney era însă mult mai puţin subtil, fiind elocvent, în schimb, pentru eficacitatea sistemului său. Spatele său a avut un cuvânt greu de spus în câştigarea celor opt titluri consecutive, dând naştere convingerii că „Mr. Olympia se câştigă doar cu un spate mare.” Spatele lui Haney era mare şi lat, după cum te-ai aştepta la orice Mr. Olympia, dar lucrul care îl diferenţia de ceilalţi competitori era grosimea, densitatea şi separaţia muşchilor; aceştia arătau de parcă ar fiatacat spectatorii în timpul unui dublu biceps din spate.

La acea vreme, o astfel de dezvoltare reprezenta aproape o garanţie a câştigului. Astăzi, concurenţii de la Mr. Olympia care au spatele aproape la fel de bine dezvoltat ca al lui Haney se pot bucura doar de o şansă ceva mai bună să se descurce onorabil când sunt chemaţi la comparaţiii.

Deloc surprinzător, Haney începea antrenamentul spatelui cu ramat cu bara cu greutăţi mari. Totuşi, trebuie precizat faptul că era foarte puternic şi reuşea să-şi păstreze nivelul corespunzător de arcuire a coloanei; de asemenea, controla greutatea pe fiecare porţiune a mişcării, pentru că era convins că simpla smucire sau balansare a greutăţii nu aduce rezultatele dorite. Acest exerciţiu a reprezentat baza dezvoltării spatelui său. Următorul exerciţiu era destinat dorsalilor, pe toată întinderea lor: tracţiuni cu priză largă la helcometru. Îşi termina antrenamentul cu o formă sau alta de ramat la cablu din şezând, care lucra spatele median şi romboizii.

Demn de remarcat este faptul că întreg antrenamentul pentru spate conţinea rareori mai mult de 10 seturi. Haney se concentra în schimb pe fiecare repetare, astfel încât aceasta să conteze cu adevărat, în loc să recurgă la metoda adepţilor antrenamentelor de mare volum, care fac până la 20 de seturi pentru spate.

ANTRENAMENTUL LUI LEE HANEY

MR. OLYMPIA 1984–1991

Ramat cu haltera din aplecat 4–5 SET. 12–6* REP.
Tracţiuni la helcometru 3–4 SET. 8–10 REP.
Ramat la helcometru 3–4 SET. 8–10 REP.

*Haney creştea greutatea la fiecare set. Într-o zi obişnuită, aceasta însemna să meargă cu 12, 10, 8, 6 repetări. Dacă făcea şi al cincilea set, mai adăuga greutate şi făcea alte 6 repetări.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (VII): PIEPT

SUMA PĂRŢILOR (VII): PIEPT. Dublul campion Mr. Olympia, Franco Columbu, este dovada vie că antrenamentul pentru o forţă herculeană îţi transformă fizicul, ornându-l cu muşchi denşi, striaţi. Anii în care a concurat în competiţii de împins din culcat i-au construit nişte pectorali la care separaţia între pectoralul superior şi cel inferior era şocant de evidentă. Lui Columbu nu îi era frică de greutăţi mari, chiar şi la exerciţiile de izolare ca fluturările, unde executa seturi grele, până la epuizare, de 4–5 repetări. Făcea adesea 24 de seturi pentru piept, sau chiar mai multe, asigurându-se că nici o fibră musculară nu rămânea neatinsă. Şi, pe lângă acest volum nebunesc, recurgea şi la tehnici de intensitate, cum ar fisuperseturile.

ANTRENAMENTUL LUI FRANCO COLUMBU

MR. OLYMPIA 1976, 1981

Împins culcat cu haltera 3 SET. 15, 10, 4* REP.
SUPERSET CU Crucea la cabluri 3 SET. 20 REP.
Fluturări cu gantere din culcat oriz. 3 SET. 20, 15, 6* REP.
SUPERSET CU Crucea la cabluri 3 SET. 20 REP.
Set gigant:
Împins culcat înclinat 3 SET. 15 REP.
Pullover cu haltera 3 SET. 15 REP.
Flotări la paralele 3 SET. La epuizare REP.
Crucea la cabluri 3 SET. 25 REP.

*Columbu creştea greutatea la fiecare set.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (VI): ABDOMEN

SUMA PĂRŢILOR (VI): ABDOMEN. Frank Zane nici nu părăsise bine scena culturismului profesionist, că oamenii au început deja să se refere la fizicul său ca la unul „clasic.”

Talia sa minusculă şi abdominalii sculptaţi au devenit un standard pentru concurenţii care au urmat. Dar abdominalii săi nu erau nici pe departe singura lui carte de vizită, când venea vorba de dezvoltarea acestei zone: vacuum-ul abdominal pe care Zane reuşea să-l facă era unul din factorii care îi determinau locul în clasamentul final.

Zane şi-a antrenat abdominalii cu un volum mai ridicat decât cei mai mulţi dintre culturiştii contemporani cu el, şi în mod sigur seturile sale cuprindeau mult mai multe repetări decât cele ale culturiştilor din perioada actuală. Nu era adeptul antrenării abdominalilor cu greutăţi mari. Seturile de câte 50 de repetări erau regula – acest lucru poate părea extrem până când îţi dai seama cât de eficient a fost pentru el acest sistem. Lui Frank Zane îi plăceau, de asemenea, mişcările parţiale pentru abdominali, ca mod de a menţine tensiunea constantă la fiecare repetare. După cum oricine îşi poate imagina, această tensiune, combinată cu numărul mare de repetări, era echivalentul unei torturi; dar Zane ştia că senzaţia de arsură însemna declanşarea unei schimbări în corpul lui. Dar chiar dacă făcea multe repetări, făcea exerciţii puţine. Ridicările de trunchi şi ridicările de picioarele îi lucrau abdominalii superiori şi inferiori, iar ridicările cu răsucire îi sculptau oblicii.

ANTRENAMENTUL LUI FRANK ZANE

MR. OLYMPIA 1977–1979

Din culcat, ridicarea trunchiului (repetări parţiale) 3–4 SET. 50 REP.
Ridicarea picioarelor (repetări parţiale) 3–4 SET. 75–100 REP.
Aplecări laterale (repetări parţiale) 3–4 SET. 30–50 REP.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (V): TRICEPŞI

SUMA PĂRŢILOR (V): TRICEPŞI. Ceva mai scund decât alţi câştigători ai titlului de Mr. Olympia, Samir Bannout a fost nevoit să găsească o cale de a-şi prezenta cele 95 de kilograme într-un mod cât mai eficient.

Unul dintre principiile folosite a fost accentul pe triceps, din moment ce acesta era responsabil pentru cea mai mare parte din masa braţului. Bannout a renunţat la extensiile la helcometru şi s-a concentrat pe flotări la paralele şi flotări inverse, exerciţii care l-au ajutat să-şi supraîncarce tricepşii.

Rezultatul: o pereche de tricepşi masivi, striaţi, care încă sunt consideraţi un etalon. Îşi începea de regulă antrenamentul pentru tricepşi cu flotările la paralele, unde îşi menţinea trunchiul cât mai apropiat de verticală pentru a beneficia de o intensitate mărită a contracţiei musculare, precum şi de întinderea corespunzătoare a tricepşilor. Urmau opt seturi de extensii deasupra capului, pentru a dezvolta capătul lung al tricepsului – şi cel mai mare dintre cele trei. Extensiile spre înapoi cu gantere erau exerciţiul lui de final preferat – cercetări recente îi dau dreptate, întrucât s-a demonstrat, de către Consiliul American pentru Exerciţiu Fizic, în 2012, că acest exerciţiu activează muşchii la un nivel neatins de către marea majoritate a celorlalte exerciţii pentru triceps.

ANTRENAMENTUL LUI SAMIR BANNOUT

MR. OLYMPIA 1983

Flotări la paralele cu supragreutate 5 SET. 15–8* REP.
Din culcat, împins franţuzesc 4 SET. 8–10 REP.
Extensii deasupra capului la helcom. 4 SET. 8–10 REP.
Extensii spre înapoi din aplecat înainte 3–4 SET. 10–15 REP.
*Bannout adăuga greutate la fiecare set, urmărind o progresie care să-i permită opt repetări la cel de-al cincilea şi ultim set.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (IV): BICEPŞI

SUMA PĂRŢILOR (IV): BICEPŞI. Cel mai carismatic şi mai cunoscut culturist din toate timpurile, Arnold a fost posesorul mai multor grupe musculare cu o dezvoltare legendară. Pectoralii săi enormi emanau un aer de mascul alfa, e adevărat, dar nu există nici un tip care să tragă de fiare şi care să nu-şi fidorit, la un moment dat, să aibă bicepşi ca ai lui Arnold – aceştia păreau scoşi din cărţile de benzi desenate, fiind incredibili atât ca formă cât şi ca mărime.

Schwarzenegger şi-a antrenat bicepşii pentru lăţime, înălţime şi lungime. Flexiile trişate cu haltera, la care îşi balansa uşor corpul ca să poată ridica greutăţi cât mai mari, reprezentau de regulă primul exerciţiu din antrenament, când bicepşii erau odihniţi. Flexiile cu gantere din înclinat aveau rolul de a-i sculpta porţiunea externă a vârfului bicepsului, vizibilă mai ales în dublu-biceps din spate, iar flexiile Scott şi flexiile concentrate se ocupau de capătul scurt al bicepsului – vârful bicepsului care se vede mai ales în poziţiile cu faţa la public. Schwarzenegger credea de asemenea cu tărie în antrenamentul de volum; nu era nimic neobişnuit pentru el să facă 25–30 de seturi pentru braţe.

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD

MR. OLYMPIA 1970–75, 1980

Flexii trişate cu haltera 6–7 6–8
Flexii cu gantere din înclinat 6–7 6–8
Flexii cu haltera la banca Scott 6–7 6–8
Flexii concentrate 5 6–8

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (III): UMERI

SUMA PĂRŢILOR (III): UMERI. Când te uiţi la cineva aşa masiv ca Ronnie – a concurat la o greutate de 134 de kilograme – este greu să identifici care parte a corpului este cea mai impresionantă.

Dar umerii celui care a câştigat Mr. Olympia de opt ori sunt într-adevăr colosali, cu separaţii adânci între capetele deltoidului. S-ar putea ca pânza pe care şi-a pictat Ronnie capodopera să fifost, de la bun început, mult mai mare ca a noastră, dar cu toate acestea sfaturile lui legate de antrenamentul acestei grupe nu pot decât să ne ajute.

Coleman îşi începea atacul asupra deltoizilor cu împins cu haltera de la ceafă, pentru a activa toate trei capetele muşchiului. Ocazional executa acest exerciţiu la culisant, dacă nu avea un partener care să-l ajute sau simţea nevoia de o schimbare; oricum, era ceva obişnuit pentru el să facă patru seturi, la care creştea progresiv greutatea. Un punct de maximă importanţă în antrenamentul lui pentru dezvoltarea lăţimii umerilor era reprezentat de trei seturi crescătoare („seturi descrescătoare inversate”), fără pauză, crescând de trei ori greutatea şi scăzând numărul de repetări pe set. După aceea, Coleman îşi termina antrenamentul pentru deltoizi făcând ridicări prin înainte (frontale) cu gantere şi ridicarea braţelor lateral (fluturări) cu gantere din aplecat, până la epuizare.

ANTRENAMENTUL LUI RONNIE COLEMAN

MR. OLYMPIA 1998–2005

Împins de la ceafă 4 SET. 15, 15, 12, 10 REP.
Ridicarea braţelor lateral 21 SET. 25/15/10/8* REP.
Ridicări frontale ce gantere 3 SET. 12 REP.
Fluturări din aplecat 3 SET. 12 REP.

* Coleman execută ridicările laterale pentru umeri folosind un „set crescător” sau „set descrescător inversat”, începând cu o greutate mică şi făcând 25 de repetări, pentru ca imediat după aceea să treacă la o greutate mai mare, cu fiecare dintre următoarele trei seturi, făcând câte 15, 10 şi respectiv 8 repetări. Nu se odihneşte deloc între aceste 4 seturi cu greutăţi crescătoare.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (II): CVADRICEPŞI

SUMA PĂRŢILOR (II): CVADRICEPŞI. Asemenea eternului său rival, Ronnie Coleman, Jay Cutler are o masă musculară impresionantă. Şi, exact ca Ronnie, care are nişte umeri atât de masivi încât talia lui pare mai mică, Jay are nişte cvadricepşi care pur şi simplu ies în evidenţă.

De patru ori Mr. Olympia, Jay Cutler şi-a făcut un obicei din a-i umbri pe toţi ceilalţi când e vorba de cvadricepşi. La concurs, coapsele lui sunt în acelaşi timp gigantice şi definite la milimetru. Poza „abdomen şi coapse” nu are nici un fel de concurenţă; şi dacă Jay stă cu picioarele uşor depărtate, chiar şi în poziţiile „relaxate”, cvadricepşii lui sunt atât de reliefaţi încât par decupaţi din benzile desenate cu The Hulk.

Ca mulţi alţii cu state vechi în culturism, lui Cutler îi place să-şi încălzească foarte bine genunchii înainte de antrenament, de aceea începe cu câteva seturi de extensii, fără să le facă până la epuizare. Ce urmează nu e deloc complicat: presa pentru picioare, genuflexiuni la culisant, şi genuflexiuni frontale. Chiar dacă genuflexiunile cu haltera pe spate sunt asociate de regulă cu o dezvoltare impresionantă a picioarelor, nu stimulează cu precădere cvadricepşii, aşa cum o fac genuflexiunile la culisant sau cele frontale, cu haltera pe piept. Cutler foloseşte ambele exerciţii cu eficienţă maximă, executând patru seturi a câte 10 repetări fiecare.

Fandările reprezintă un exerciţiu-hibrid, acţionează asupra cvadricepşilor datorită flexiei genunchilor, dar cercetările au demonstrat că sunt mai degrabă utile pentru dezvoltarea forţei femuralilor. Terminându-şi antrenamentul cu extensii, Cutler îşi izolează complet cvadricepşii, putând în acelaşi timp să folosească greutăţi mari, dată fiind cursa controlată a mişcării.

Notă: Dacă îşi antrenează femuralii în aceeaşi zi, acest program pentru cvadricepşi este executat după cel pentru femurali

ANTRENAMENTUL LUI JAY CUTLER

MR. OLYMPIA 2006–2007, 2009–2010

Extensia gambelor 2 SET. 10 REP.
Împins cu picioarele la presă 4 SET. 10 REP.
Genuflexiuni la căruţ 4 SET. 10 REP.
Genuflexiuni frontale 4 SET. 10 REP.
Fandări 3 SET. 10 REP.
Extensia gambelor 4 SET. 10 REP.

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

SUMA PĂRŢILOR (I)

SUMA PĂRŢILOR (I). LUÂND DREPT MODEL PAGINILE DIN “FRANKENSTEIN”, AM INTRAT ÎN LABORATOR PENTRU A CREA CULTURISTUL PERFECT FOLOSIND CELE MAI BUNE GRUPE MUSCULARE DE LA FOŞTI MR. OLYMPIA

Când Mary Shelley a prezentat lumii monstrul creat în romanul „Frankenstein”, sau „Prometeul modern”, a declanşat o serie de dezbateri care au depăşit cercurile literare, atrăgând de asemenea atenţia comunităţii ştiinţifice prin întrebarea: Poate fi obţinută nemurirea cu ajutorul ştiinţei moderne?

Încercarea protagonistului de a depăşi limitele fiziologiei umane, de a crea ceva cu totul nou, de a insufla viaţă într-un corp neînsufleţit, reprezintă un concept uşor de înţeles pentru culturiştii de pretutindeni. Dar acest concept este aplicabil cu uşurinţă mai ales în cazul câştigătorilor trofeului Sandow, pentru care o modestă statuetă de bronz înseamnă o formă de nemurire care nu se află la îndemâna oricui.

Într-o veritabilă manieră Shelley, am identificat cele mai bune părţi ale mai multor campioni Mr. Olympia, care au dominat concursul timp de aproape cinci decenii, şi le-am unit „chirurgical” pentru a produce monstruosul culturist pe care îl vedeţi aici. Unii dintre voi ar putea considera asta drept un sacrilegiu, dar odată ce veţi parcurge comentariile referitoare la modul în care aceşti muşchi au fost construiţi, brusc nu vom mai fi consideraţi eretici.

După cum veţi vedea, părţile pe care le-am folosit nu au fost create în grabă, în vreun laborator întunecat. Au fost construite în săli de culturism, ani după ani, prin experimente continue care au avut drept punct comun antrenamentul până la epuizare. A rezultat un amalgam complex de exerciţii, seturi, repetări – formule care şi-au demonstrat succesul şi i-au făcut cunoscuţi pe campioni. Aici, aceste programe de antrenament vă sunt puse la dispoziţie vouă, celor care vă antrenaţi, pentru a corespunde propriilor voastre scopuri, oricât de „sinistre” ar fi. Folosiţi monstrul nostru pentru a vă crea unul propriu, la sală, şi nu va dura mult până veţi exclama, exaltaţi, aidoma Doctorului Frankenstein, „E viu!”

SUMA PĂRŢILOR (I): “FRANKENSTEIN”

SUMA PĂRŢILOR (II): CVADRICEPŞI – JAY CUTLER, MR. OLYMPIA 2006–2007, 2009–2010

SUMA PĂRŢILOR (III): UMERI – RONNIE COLEMAN, MR. OLYMPIA 1998–2005

SUMA PĂRŢILOR (IV): BICEPŞI – ARNOLD SCHWARZENEGGER, MR. OLYMPIA 1970–75, 1980

SUMA PĂRŢILOR (V): TRICEPŞI – SAMIR BANNOUT, MR. OLYMPIA 1983

SUMA PĂRŢILOR (VI): ABDOMEN – FRANK ZANE, MR. OLYMPIA 1977–1979

SUMA PĂRŢILOR (VII): PIEPT – FRANCO COLUMBU, MR. OLYMPIA 1976, 1981

SUMA PĂRŢILOR (VIII): SPATE – LEE HANEY, MR. OLYMPIA 1984–1991

Autor: ERIC VELAZQUEZ – muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

O DATĂ SAU DE MAI MULTE ORI?

O DATĂ SAU DE MAI MULTE ORI? De câte ori ar trebui să antrenezi aceeaşi grupă musculară într-o săptămână?

PLEDOARIILE DE DESCHIDERE

Apărarea: Antrenamentul din sală reprezintă doar stimulul pentru creştere. Creşterea propriu-zisă are loc acasă, când te odihneşti şi te refaci. Dacă antrenezi o anumită grupă de muşchi prea des, acest lucru poate duce la supraantrenament şi îţi poate încetini sau bloca progresul. O divizare a antrenamentelor care să-ţi permită să antrenezi fiecare grupă musculară intens, o dată pe săptămână, este o alegere logică şi este folosită de mulţi culturişti.

Acuzarea: Dacă antrenezi o grupă de muşchi mai des de o dată pe săptămână este mai bine, deoarece stimulul muscular este mai frecvent.

DOVEZILE

Unele studii pe subiecţi neantrenaţi demonstrează că forţa unei grupe musculare s-ar putea să nu fie refăcută complet decât după o săptămână de la terminarea antrenamentului.

 • Cercetările arată că durata răspunsului anabolic la antrenament descreşte odată cu antrenamentul, deci antrenamentele ar trebui să fie mai dese pentru că şi nivelul de adaptare la acestea creşte.
 • Numeroase experimente, studii şi analize arată că în materie de creştere musculară cel mai eficient e să te antrenezi mai des de o dată pe săptămână, iar progresele cele mai semnificative se obţin cu două sau trei antrenamente pe săptămână.

VERDICTUL

Dacă scopul tău e creşterea musculară rapidă, atunci ar trebui să-ţi antrenezi fiecare grupă musculară de cel puţin două ori pe săptămână.

SENTINŢA

O DATĂ SAU DE MAI MULTE ORI?

Există mai multe moduri de divizare a antrenamentelor pentru a lucra fiecare grupă de muşchi cu o frecvenţă mai mare. Unele programe mai des folosite sunt cele pe trei zile (piept, umeri/ triceps, spate/ biceps şi picioare). O împărţire pe două zile poate fi făcută pe sistemul tras/ împins. Toate mişcările de tras fiind executate într-o zi, iar cele de împins în cealaltă zi. De asemenea, poţi recurge la o împărţire gen trenul superior/ trenul inferior.

Bineînţeles, antrenamentele pentru tot corpul pot fi eficiente. Şi îţi pot permite să păstrezi un program flexibil; presupunând că îţi acorzi suficient timp pentru odihnă şi refacere între antrenamente.

Recomandari WEIDER: