Publicat pe

Te simți obosit?

Nu te recuperezi bine după antrenamente? Dacă da, probabil că este ceva ce nu faci bine.

În acest articol îți dăm câteva îndrumări, astfel încât dacă le respecți, să-ți îmbunătățești performanța și mai presus de toate să te simți plin de energie. 

Respectați recuperarea individualizată după antrenament

Exercițiul fizic în cadrul unei sesiuni de antrenament este conceput ca un stimul stresant care slăbește organismul. Cu timpul, când organismul realizează adaptările anatomice și fiziologice, reușește să devină mai puternic datorită adăugării progresive a sesiunilor de antrenament, ceea ce îi permite să îmbunătățească performanța.

Pentru aceasta, pe lângă efectuarea antrenamentului adecvat si personalizat nevoilor dumneavoastră, trebuie sa respectați o odihna după antrenamentul efectuat. La toate acestea trebuie adăugat o alimentate sănătoasă care sa reușească să satisfacă nevoile energetice și nutritive ale sportului și ale sportivului.

Acestea sunt premisele de bază prin care se poate recupera daunele produse fibrelor musculare, organelor și diferitelor structuri ale corpului care au fost solicitate în antrenament sau competiție. Dacă le respectați, nu numai că veți putea recupera starea inițială, dar organismul va răspunde prin îmbunătățirea performanțelor cardiovasculare, respiratorii, musculare și metabolice, demonstrând puterea de transformare extraordinară pe care o are exercițiul asupra sănătății.

Strategii de recuperare din antrenament sau competiție

Oboseala variază de la epuizarea rezervelor de energie, deshidratare, pierderea transmiterii impulsului nervos, distrugerea masivă a fibrelor musculare cu creșterea CPK și a hemoglobinei din sânge, printre altele, creșterea proteinei C reactive ca răspuns la inflamație, interleukina-6, ionii de hidrogen. la nivel celular, acid lactic, reducerea sistemului imunitar etc.

Toți acești factori sunt prin ei înșiși precursori ai senzațiilor neplăcute. Ele reduc performanța și trebuie să încercăm să le ținem sub control, adoptând diferite strategii:

  • Antrenează-te corect.
  • Faceți exerciții în funcție de nivelul dvs., nevoile dvs., obiectivele dvs., posibilitățile dvs.
  • Apelați la un profesionist din sport care cunoaște principiile antrenamentului și care știe să adapteze antrenamentul la nevoile dvs. particulare, pentru a vă îmbunătăți performanța.
  • Odihnă. Conform cerințelor antrenamentului/concursului dumneavoastră. Dacă te antrenezi mult sau concurezi, restul trebuie sa fie proporțional cu cererea psihofizica făcută. Odihna este cheia regenerării, dacă te antrenezi și respecți odihna adecvată te vei îmbunătăți. Încă o dată, când vine vorba de programarea odihnei în funcție de caracteristicile tale, cunoștințele unui profesionist din sport sunt esențiale.

Optimizați-vă dieta și profitați de suplimentele nutritive

  • Hidrateaza-te pentru a reface lichidele pierdute in timpul efortului. Vă recomandăm să beți băuturi cu carbohidrați, proteine, vitamine și săruri minerale. Puteți opta pentru o băutură izotonică sau puteți lua în plus săruri minerale în timpul exercițiilor fizice, mai ales în anotimpurile mai calde.
  • Un produs vedetă în cadrul suplimentelor de recuperare după antrenament este Total Recovery. Acest lucru facilitează absorbția și înlocuirea energiei în timp ce hidratează țesuturile, permițând ca procesul de remodelare a fibrelor musculare să înceapă imediat.
  • De asemenea, vă sfătuim să consumați gustări pe tot parcursul zilei, cum ar fi batoanele energetice care combină proteinele cu carbohidrații. Combinarea carbohidraților și a proteinelor este cea mai bună strategie pentru a umple rezervele de energie și pentru a facilita recuperarea.

Facilitează recuperarea

  • Aplica un masaj pe mușchii solicitați, folosește rola de spuma pentru a profita de efectele masajului de eliberare miofascială. Purtați haine de compresie și încercați să vă odihniți ridicând picioarele deasupra inimii, va fi foarte benefic. De asemenea, vă recomandăm să vă deconectați de la „viața sportivă” și să interacționați cu prietenii sau familia. Acest lucru vă va ajuta să vă recuperați psihologic și emoțional.
  • A dedica timp diferitelor tehnici care promovează recuperarea nu are scopul de a reduce timpul de recuperare, ci de a profita la maximum de beneficiile pe care ți le oferă fiecare dintre strategii. Bucură-te de orele de odihnă sau/și de zilele de recuperare de care ai nevoie după o competiție sau un antrenament intens, pentru că le-ai câștigat.

Îmbunătățește calitatea somnului

  • Dormi bine, pentru a te antrena mai bine. Odihna este piesa cheie după antrenament, iar realizarea „somnului de calitate” este cea mai bună modalitate de a permite regenerarea corpului și a minții. Somnul este procesul în timpul căruia organismului i se permite să-și revină după uzura zilnică și să se estompeze din cauza distrugerii ocazionale a antrenamentului. Luați un supliment înainte de culcare de Magneziu + Vitamina B6 și un jeleu de Melatonină. Ele te vor ajuta să adormi și să obții o îmbunătățire a calității, obținând un somn mai profund și mai odihnitor.

Concluzie

  • În performanța sportivă, odihna este o piesă cheie. A te antrena bine presupune o odihnă bună, la care trebuie adăugată o dietă adecvată. Odată terminat antrenamentul, vă recomandăm să utilizați toate acele strategii menite să promoveze recuperarea după antrenamentele ulterioare.
  • Optimizează hidratarea și oferă energia și proteinele necesare, in sensul ca este mai indicat sa luați un recuperator muscular precum Total Recovery. De asemenea, va fi util să mănânci pe tot parcursul zilei batoane care combină proteine ​​și carbohidrați.
  • Pentru a facilita regenerarea țesutului muscular, tendonului și articulațiilor, primirea de masaje, utilizarea compresiilor sau ridicarea picioarelor sunt strategii interesante. Și ceva care nu trebuie să lipsească nici, este să ingerați zilnic înainte de culcare un relaxant muscular precum MgB6, dar și o gumă cu Melatonină, care va favoriza recuperarea neuromusculară completă și va îmbunătăți calitatea somnului.
*Referinţe: Michael J. Saunders et al. Suplimentarea de proteine ​​în timpul sau după o cursă de maraton influențează recuperarea după exercițiu. Nutrienți. 2018, Martin J. Gibala et al. Strategii nutriționale pentru a promova recuperarea după exercițiu. International Journal Review Nutriția sportivă Exercițiul Metabolism. 2010

Recomandari WEIDER: