Publicat pe Lasă un comentariu

Omagiu Înălţimii – Sale HALTERA (I)

Haltera

Omagiu Inaltimii Sale: Haltera – Partea I

Când omul a inventat roata

Când omul a inventat roata, când a netezit colţurile unei pietre şi şi-a dat seama că o poate rostogoli mai uşor dintr-o parte în alta, şi-a dat seama că a făcut o descoperire importantă. De atunci, am învăţat cum să învelim roţile în cauciuc. Să le combinăm cu motoare cu combustie internă şi să ne mişcăm de-a lungul Pământului cu o uşurinţă pe care însuşi inventatorul roţii nu şi-ar fi imaginat-o. Totuşi, modelul roţii nu s-a schimbat prea mult. Este încă rotundă, încă se învârte. Iar legile fizicii continuă să ne sfideze, provocându-ne să inventăm ceva şi mai bun pentru a învinge gravitaţia.

###

Nu se ştie exact cine anume a inventat haltera, dar la un moment trebuie să fi venit un timp când vreun antic dotat cu o oarecare imaginaţie (poate un atenian care avea o dispută cu un spartan) a hotărât să ataşeze discuri grele la capetele unui băţ şi să-l ridice în diverse feluri, pentru a deveni mai puternic.
„În toată istoria antrenamentelor cu greutăţi, nu cred că s-a inventat ceva mai valoros decât haltera reglabilă”, spune Dan John, scriitor, sportiv de nivel naţional la aruncarea discului, antrenor şi susţinător al halterelor ca probă olimpică. „Dacă e prea grea, mai scoţi greutăţi. Dacă e prea uşoară, mai adaugi greutăţi. şi totuşi oamenii privesc haltera de parcă ar fi Misterul Sfinxului.”

Prima haltera

Poate că geniul care a creat haltera, indiferent cine a fost, a reuşit din prima încercare să facă o halteră. Şi poate că evoluţia halterei ar fi trebuit să se oprească înainte ca lucrurile să scape de sub control. Încă de când prima halteră a construit prima pereche de bicepşi, am fost martorii unor continue aşa-zise îmbunătăţiri. Încercând să depăşească vechea povară a antrenamentului cu o halteră adevărată, aceste reinventări progresive s-au transformat într-o spirală a transformării dorinţei de a deveni mai buni prin antrenamente grele în apelarea la tot felul de şmecherii ieftine şi maşinării supraestimate ca preţ.

###

A produs cumva vreuna din aceste noi invenţii o îmbunătăţire a ideii originale? Aceea de a ridica o halteră în mai multe feluri, şi de a o aşeza la loc. Ca să afli şi singur, găseşte o halteră şi nişte discuri, şi transform-o în „sală de antrenament” luna viitoare. Dedică-te cu adevărat mişcărilor grele, de bază, cu singura piesă de echipament. Vorbim despre cea care a rezistat testului timpului. Vei vedea cum antrenamentul tău va evolua într-unul cu adevărat de şcoală veche.
„Cred cu tărie că atât sportivii profesionişti cât şi cei interesaţi mai degrabă de fitness se pot antrena acasă la un nivel de intensitate de neegalat de către majoritatea sălilor sau a centrelor de antrenament”, explică John. „Contrar părerii generale, te poţi antrena foarte eficient, cu o investiţie minimă. În urmă cu 20 de ani, am cheltuit 159 de dolari pe o halteră de 140 de kilograme, reglabilă, şi pot să mă antrenez toată viaţa.”

###

Adăugă un strop de creativitate antrenamentului tău, şi poţi face aproape orice cu o halteră şi nişte discuri. De fapt, când îţi stabileşti haltera drept principala unealtă pentru antrenament, îţi vei da seama că aparatele sunt devansate în clasament de o simplă haltera şi de motivaţia de a te antrena.

Omagiu Inaltimii Sale: Haltera – Partea I

Omagiu Inaltimii Sale: Haltera – Partea II

Omagiu Inaltimii Sale: Haltera – Partea III

Recomandari WEIDER:

Lasă un răspuns