Publicat pe

O DATĂ SAU DE MAI MULTE ORI?

O DATĂ SAU DE MAI MULTE ORI? De câte ori ar trebui să antrenezi aceeaşi grupă musculară într-o săptămână?

PLEDOARIILE DE DESCHIDERE

Apărarea: Antrenamentul din sală reprezintă doar stimulul pentru creştere. Creşterea propriu-zisă are loc acasă, când te odihneşti şi te refaci. Dacă antrenezi o anumită grupă de muşchi prea des, acest lucru poate duce la supraantrenament şi îţi poate încetini sau bloca progresul. O divizare a antrenamentelor care să-ţi permită să antrenezi fiecare grupă musculară intens, o dată pe săptămână, este o alegere logică şi este folosită de mulţi culturişti.

Acuzarea: Dacă antrenezi o grupă de muşchi mai des de o dată pe săptămână este mai bine, deoarece stimulul muscular este mai frecvent.

DOVEZILE

Unele studii pe subiecţi neantrenaţi demonstrează că forţa unei grupe musculare s-ar putea să nu fie refăcută complet decât după o săptămână de la terminarea antrenamentului.

  • Cercetările arată că durata răspunsului anabolic la antrenament descreşte odată cu antrenamentul, deci antrenamentele ar trebui să fie mai dese pentru că şi nivelul de adaptare la acestea creşte.
  • Numeroase experimente, studii şi analize arată că în materie de creştere musculară cel mai eficient e să te antrenezi mai des de o dată pe săptămână, iar progresele cele mai semnificative se obţin cu două sau trei antrenamente pe săptămână.

VERDICTUL

Dacă scopul tău e creşterea musculară rapidă, atunci ar trebui să-ţi antrenezi fiecare grupă musculară de cel puţin două ori pe săptămână.

SENTINŢA

O DATĂ SAU DE MAI MULTE ORI?

Există mai multe moduri de divizare a antrenamentelor pentru a lucra fiecare grupă de muşchi cu o frecvenţă mai mare. Unele programe mai des folosite sunt cele pe trei zile (piept, umeri/ triceps, spate/ biceps şi picioare). O împărţire pe două zile poate fi făcută pe sistemul tras/ împins. Toate mişcările de tras fiind executate într-o zi, iar cele de împins în cealaltă zi. De asemenea, poţi recurge la o împărţire gen trenul superior/ trenul inferior.

Bineînţeles, antrenamentele pentru tot corpul pot fi eficiente. Şi îţi pot permite să păstrezi un program flexibil; presupunând că îţi acorzi suficient timp pentru odihnă şi refacere între antrenamente.

Recomandari WEIDER: