Publicat pe

FĂRĂ DURERE, DOAR PROGRESE

FĂRĂ DURERE, DOAR PROGRESE. Foloseşte RPR (Reflexive Performance Reset – Reconfigurarea reflexogenă a eficienţei mişcării)! Asta îţi va transforma corpul într-o adevărată maşină de ridicat greutăţi, care funcţionează perfect

La 25 de ani, JL Holdsworth şi-a văzut promiţătoarea carieră de powerlifter întreruptă înainte de vreme, din cauza unei accidentări la spatele inferior pe când ridica greutăţi. Ceea ce era şi mai rău, nu se mai putea antrena deloc şi avea dureri serioase. Hotărât să depăşească această accidentare şi să scape de dureri, a cheltuit mai mult de 100.000 de dolari pe diverse tratamente; de la terapie de activare musculară la acupunctură, şi a vizitat mai mulţi chiropracticieni. Holdsworth recunoaşte că s-ar fi dus şi la şamani voodoo, numai să găsească o soluţie.

Dar toate tratamentele pe care le-a făcut au avut doar rezultate pe termen scurt; nu au reuşit să ajungă la miezul problemei. Atunci, Holdsworth şi colegii săi – Chris Korfist şi Cal Dietz, ambii antrenori de powerlifting de elită – au fost nevoiţi să găsească ei înşişi metoda potrivită pentru a trata cauza problemei, şi astfel a apărut Reflexive Performance Reset – Reconfigurarea reflexogenă a eficienţei mişcării. În cele ce urmează vom trece în revistă tot ce trebuie să ştii despre această abordare revoluţionară a antrenamentului şi a evitării accidentărilor, astfel încât te vei putea antrena ca şi cum durerea nici nu ar exista pe lume.

Ce este

RPR reprezintă o serie de „antrenamente de trezire neuro-musculară”, care vor duce la schimbări instantanee şi dramatice ale felului în care execuţi mişcările, prin activarea sistemului nervos central (SNC), epicentrul tuturor
funcţiilor corpului. Rezultatul se traduce prin reducerea durerii şi îmbunătăţirea eficienţei mişcării.

Cum funcţionează

Prin executarea acestui tip de programe care acţionează asupra SNC, spre deosebire de simpla antrenare a muşchilor şi articulaţiilor, întăreşti conexiunile dintre muşchi. Un simplu masaj cu rola de spumă şi câteva mişcări de stretching vor face ca muşchii tăi să vrea mai mult. Acest lucru poate duce la ceea ce Holdsworth numeşte „funcţia de compensare”. De exemplu, dacă faci îndreptări şi gluteii tăi nu se contractă eficient, spatele tău inferior va compensa lipsa de implicare a acestora, ceea ce poate duce sau la un reglaj corespunzător al grupelor muscular care participă la mişcare, sau la o accidentare (întinderi, crampe etc.).

Când ar trebui executat acest program

Holdsworth crede că e bine să execuţi acest program (cum ar fi cel prezentat în dreapta) înainte de şedinţa de antrenament.

CUM SĂ APLICI TU ÎNSUŢI ACEST PROGRAM ÎN PRACTICĂ

Capacitatea de a rezista forţei de rotaţie este de importanţă crucială în evitarea accidentărilor, pentru că porţiunea de mijloc a mişcărilor de rotaţie a trunchiului te predispune la accidentări. Împreună cu un partener de antrenament, testează-ţi rezistenţa la rotaţie urmând paşii de mai jos (demonstraţi de Holdsworth, stânga), iar apoi foloseşte „antrenamentele de trezire” pentru a-ţi îmbunătăţi forţa mişcărilor de rotaţie.

TESTUL: Stai în faţa partenerului de antrenament, care ar trebui să aibă, în mod ideal, aproximativ aceeaşi greutate şi aceeaşi înălţime – partenerul va fi cel care efectuează testul. El va aşeza o mână pe umărul tău mai îndepărtat faţă de el şi cealaltă mână pe celălalt umăr, cu ambele mâini la acelaşi nivel. Când număraţi până la trei, partenerul de antrenament va încerca să te rotească, împingând cu mâna aflată pe umărul mai îndepărtat de el şi trăgând cu mâna de pe celălalt umăr, în timp ce tu vei încerca să te opui acestei forţe de rotaţie, menţinând trunchiul încordat.

ANTRENAMENT DE TREZIRE NEUROMUSCULARĂ: Partenerul de antrenament va sta perpendicular faţă de tine, cu mâna pe umărul tău mai apropiat faţă de el. Cu pumnul strâns, el te va izbi – controlat – pe spate, începând de la baza coloanei şi ajungând până sub trapez. Mişcarea pe care o va descrie cu pumnul va fi una circulară, urcând pe o parte a coloanei şi coborând pe cealaltă. Va repeta manevra de trei ori.

REPETĂ TESTUL pentru o mai bună rezistenţă la forţa de rotaţie.

Articol: Brian Matthews – www.muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER: