Publicat pe

Cei mai puternici care au trait pe pământ

Cei mai puternici care au trait pe pământ

Cei mai puternici care au trait pe pământ

Am analizat în detaliu întreaga istorie a sporturilor de forţă pentru a putea prezenta 10 dintre cei mai puternici oameni care au trăit pe pământ.

De-a lungul istoriei, omenirea a fost obsedată de forţa fizică. Încă de pe vremea când se năşteau legendele cu Hercule, până la Jocurile Olimpice din antichitate, unde luptele erau folosite pentru a-l alege pe cel mai puternic bărbat, am dorit întotdeauna să plasăm un anume individ, înzestrat cu o forţă deosebită, deasupra tuturor. Pe măsură ce au trecut secolele, metodele folosite pentru a-l descoperi pe cel mai puternic au devenit din ce în ce mai sofisticate, de la Jocurile Scoţiene până la probele de haltere de la Olimpiadă.

Începând cu 1977, cei care sunt, după toate aparenţele, cei mai puternici bărbaţi din lume se adună în fiecare an pentru a lua parte la competiţia World’s Strongest Man (WSM – Cel Mai Puternic Om), pentru a vedea cine e Numărul 1; de asemenea, astfel de competiţii sunt organizate de International Federation of Strength Athletes (IFSA) şi de Festivalul Sportiv din cadrul concursului Arnold Classic.

Dar, deşi avem la dispoziţie atâtea modalităţi de a-i alege pe cei mai puternici dintre cei puternici, se pare că nu putem ajunge la un numitor comun, pentru că fanii fiecărui sport rămân loiali sportivilor de top din acesta sau din anumite organizaţii de profil.

###

Fanii powerlifting-ul s-ar putea să-ţi spună că, fără absolut nici o îndoială, cel mai puternic om care a trăit vreodată este Ed Coan, sau că şi mai masivul Andy Bolton este, per total, cel mai puternic. Fanii competiţiilor Strongest Man ar putea alege nume ca Bill Kazmaier, de trei ori campion, sau Mariusz Pudzianowski, de cinci ori campion.

Toţi cei menţionaţi mai sus pot avea pretenţii îndreptăţite la titlul de cel mai puternic om din istorie, dar doar unuia i se cuvine cu adevărat acest titlu, şi noi ne-am hotărât asupra numelui în cauză. Pentru a reuşi să facem această selecţie, ne-am consultat cu un specialist al cărui nume merită să fie inclus în orice discuţie referitoare la forţă. Dr. Terry Todd nu este doar primul campion de powerlifting al Statelor Unite (în 1964 şi 1965), dar este şi primul care a totalizat la cele trei probe 726 de kilograme, apoi 771, 816 şi 862.

Todd este de asemenea iniţiatorul concursului Arnold Strongman Classic, unul dintre cei mai renumiţi istorici specializaţi în sporturile de forţă din lume, iar el şi soţia sa sunt directorii celui mai mare muzeu de articole sportive din lumea sporturilor de forţă, Centrul Stark pentru Cultură Fizică şi Sporturi din cadrul Universităţii Texas, la Austin.

###

Am apelat la vasta colecţie a lui Todd şi am trecut în revistă nenumărate articole care descriau detaliat performanţele sportive ale atleţilor de forţă din toate epocile.

Am vrea să clarificăm un aspect, şi anume faptul că pentru a compara rezultatele unor sportive aparţinând unor perioade diferite a fost nevoie să recurgem şi la speculaţii, dar am făcut-o în mod ştiinţific.

Mai întâi există problema îmbunătăţirii „prin chimie” a rezultatelor, avantaj de care bineînţeles că sportivi ca Louis Uni nu au putut beneficia. În al doilea rând, Todd ne-a atras atenţia asupra lipsei de antrenament efectiv pentru atleţii de forţă din ultima parte a secolului 19 şi începutul secolului 20, pentru că aceştia se concentrau mai degrabă asupra demonstraţiilor şi reprezentaţiilor decât asupra unui antrenament riguros propriu-zis.

Forţa pe care aceştia o etalau era una brută, neantrenată, ei devenind de fapt din ce în ce mai puternici tocmai datorită acestor demonstraţii. Având în vedere acest lucru, trebuie să luăm în calcul şi forţa potenţială, nu doar cea demonstrată practic. Acest calcul ar putea fi privit ca e egalizare metafizică a rezultatelor din acest domeniu.

Fără a mai lungi vorba, noi credem că această listă cu cei mai puternici care au trait pe pământ este definitorie pentru acest domeniu al sporturilor de forţă.

10. Strong Man – Brian Shaw

Născut în SUA, în 1982 ÎNĂLŢIME: 2 m GREUTATE: 197,7 KG

Shaw are ceva în comun cu legendarul Bill Kazmaier. Ambii s-au plasat în top trei la World’s Strongest Man de cinci ori. Shaw, dublu câştigător WSM (2011, 2013) a reuşit un maxim de 441,8 kg la îndreptări şi o greutate impresionantă de 510 la îndreptările cu cauciucuri de Hummer (cu chingi). La sală, a demonstrat că poate face genuflexiuni cu 375 de kilograme, împins culcat cu 243 de kilograme şi îndreptări cu 447,7 de kilograme (cu chingi).

9. Halterofil – Leonid Taranenko

Născut în fosta URSS, 1956 ; ÎNĂLŢIME: 180 CM ; GREUTATE: 118 KG

Taranenko a stabilit recordul mondial la haltere la aruncat (266 kilograme) şi la total (475 de kilograme) cu mult timp în urmă, în 1988 – ceea ce înseamnă enorm în anii halterelor, ţinând cont de evoluţia rapidă a acestui sport – şi aceste recorduri rezistă şi astăzi. Din cauza restructurării din cadrul Federaţiei Internaţionale de Haltere şi a modificării claselor de greutate, recordurile lui Taranenko nu mai sunt recunoscute oficial, dar rezultatele obţinute de el nu au fost încă egalate. Ştii cât de greu e să împingi din culcat o bară cu şase discuri mari? Imaginează-ţi că trebuie să ridici bara deasupra capului. Asta înseamnă forţă!

8. Powerlifter – Andy Bolton

Născut în Marea Britanie, 1970; ÎNĂLŢIME: 180 CM ; GREUTATE: 159 KG

Britanicul Andy Bolton este primul om din istorie care a reuşit să facă îndreptări cu 1000 de pounds (454,5 kilograme). În cadrul aceleiaşi competiţii şi-a depăşit de două ori propriul record, eclipsându-l mai întâi cu 456 iar mai apoi cu 458 kilograme. Bolton este al patrulea din lume la proba de genuflexiuni (552 kilograme). Recordul său la cele trei probe însumate este de 1275,5 kilograme, al treilea din lume din toate timpurile. A declarat la un moment dat că ţelul său era să depăşească miticul număr de 3000 de pounds la totalul celor trei probe (1363,6 kilograme), o performanţă la care cei mai mulţi powerlifteri, din orice epocă, nici nu îndrăznesc să viseze.

7.  Powerlifter – Brian Siders

Născut în Statele Unite, 1978; ÎNĂLŢIME: 185 CM ; GREUTATE: 156,8 KG

Siders şi-a câştigat locul în această listă impresionantă prin forţa sa, el excelând la toate cele trei probe din powerlifting, având recorduri personale de 462 kilograme la genuflexiuni, 363 kilograme la împins culcat, şi 393 la îndreptări, pentru un total de 1205 de kilograme. Fără nici un echipament ajutător poate împinge din culcat 295 kilograme şi poate face îndreptări cu 382. Siders se mândreşte cu faptul că a reuşit toate aceste rezultate fără să apeleze la „amelioratori ai performanţei”, adică forţa lui provine din binecuvântările genetice şi din antrenamentele de o intensitate brutală, la fel ca în cazul următorului de pe lista noastră…

6. Strong Man – Louis Uni

Franţa: 1862; ÎNĂLŢIME: 188 CM ; GREUTATE: 118 KG

Poziţia exactă în clasament a lui Uni, supranumit şi Apollon cel Grozav, este extrem de greu de calculat, pentru că nici o cronică de la vremea respectivă nu a notat cu exactitate performanţele sale. Dar era celebru pentru forţa extremă a braţelor şi pentru dimensiunile uriaşe ale mâinilor sale: putea să ridice o bară cu greutăţi pe care alţii, din cauza grosimii ei, nici nu o puteau apuca. Este foarte posibil ca Uni să fi fost primul atlet de forţă, fiind de asemenea foarte agil, cu o formă fizică deosebită, care îi permitea să câştige orice provocări la lupte libere.

5. Strong Man – Vasyl Virastyuk

Născut în Ucraina , în 1974. ÎNĂLŢIME: 188 CM ; GREUTATE: 145,5 KG

Virastyuk este primul sportiv declarat cel mai puternic om în viaţă atât în competiţia World’s Strongest Man cât şi în Campionatul Mondial IFSA, concursuri pe care le-a câştigat în 2004 şi, respectiv, 2007. De fapt, la cea de-a doua competiţie, l-a învins pe cel care ocupă primul loc în lista noastră. Pe lângă toate astea, strongman-ul ucrainean a ocupat locul secund la Arnold Strongman Classic de trei ori (2005–2007). Acum în vârstă de 40 de ani, Virastyuk s-a retras din competiţii, dar performanţele sale şi moştenirea sa vor rămâne mereu în acest sport.

4. Halterofil, Powerlifter, Show Man – Paul Anderson

Născut în SUA, în 1932 ÎNĂLŢIME: 173 CM ; GREUTATE: 159 KG

Paul Anderson s-ar putea să fie cel mai controversat nume de pe această listă. Proclamat de unii drept bărbatul care a fost de departe cel mai puternic om care a trăit vreodată. A avut totuşi parte de un anume grad de scepticism. Dacă a reuşit sau nu să facă genuflexiuni cu 545 kilograme rămâne încă un subiect de dezbatere, dar dr. Todd a fost martorul unei performanţe ieşite din comun – în cadrul unei expoziţii, Anderson a făcut genuflexiuni cu 318 kilograme, pentru 8 repetări, într-un moment când recordul mondial la genuflexiuni era de 318 kilograme pentru o repetare. Anderson a câştigat medalia olimpică de aur la haltere pentru SUA în anul 1956, la Melbourne, Australia.

3. Powerlifter, Strong Man – Bill Kazmaier

Născut în SUA, în 1953; ÎNĂLŢIME: 188 CM ; GREUTATE: 150 KG

„Kaz” este considerat de mulţi drept cel mai puternic dintre cei puternici şi este greu să îi contrazici. Câştigător al competiţiilor WSM în 1980, 1981 şi 1982, Kazmaier s-a aflat în 1983 în faţa interdicţiei de a mai concura, pentru că organizatorii erau convinşi că atâta vreme cât el va continua să participe, nimeni altcineva nu ar fi avut o şansă să câştige.

Kaz a fost primul sportiv care a ridicat toţi cei cinci bolovani McGlashen, care cântăresc între 90 şi 160 de kilograme. Cel mai bun rezultat al său la împins culcat, 300 kilograme. A rezistat drept record mondial ani la rând, şi dacă nu ar fi suferit o ruptură de pectoral la scurt timp după aceea. Kazmaier şi-ar fi depăşit cu siguranţă propriul record. Totalul său stabilit în 1981, de 1102 kilograme, reprezintă până în ziua de astăzi un record în powerlifting (fără echipamente speciale pentru împins şi genuflexiuni).

2. Halterofil, Powerlifter, Strong Man, Luptător – Mark Henry

Născut în SUA, în 1971; ÎNĂLŢIME: 190 CM ; GREUTATE: 187,3 KG

Henry deţine unica performanţă de a fi în acelaşi timp campionul SUA la haltere şi la powerlifting, la categoria supergrea. Deşi a realizat performanţe deosebite, Henry nu şi-a atins potenţialul maxim, crede dr. Todd (acest lucru se datorează renunţării la competiţiile de acest gen în favoarea unei cariere în wrestling). Deci, cel puţin în teorie, s-ar putea ca Henry să fi putut deveni cel mai puternic om din istorie. T otuşi, credem că un altul l-a depăşit…

1. Powerlifter, Strong Man – Žydrūnas Savickas

Născut în Lituania, în 1975; înălţime: 190 SM; greutate: 181 KG

După părerea noastră, el este CEL M AI PUTERNIC OM din toate timpurile. Nu poţi contrazice cifrele. Savickas a câştigat Arnold Strongman Classic de 7 ori (2003 – 2008, 2014); competiţie considerata drept un test de forţă mult mai autentic decât mai cunoscutul concurs WSM. În anul 2005, a doborât trei recorduri în drumul său spre câştigarea Campionatului Mondial de Powerlifting IFSA. În anul care a urmat a ocupat din nou un loc meritoriu.

Savickas s-a plasat pe locul secund la concursurile WSM din 2002, 2003 şi 2004, dominând de regulă probele care cereau forţă brută dar nedescurcându-se la fel de bine la cele care necesitau viteză şi agilitate. În 2009 a reuşit să învingă şirul ghinioanelor, devenind campion WSM. O performanţă pe care o va repeta în 2010, 2012 şi 2014. În 2014, Savickas a stabilit un nou record mondial, prin ridicarea unui buştean de 227 kg. Un rezultat care se alătură celorlalte, la fel de impresionante. Genuflexiuni cu 400 de kilograme (fără echipament special), îndreptări cu 409 kilograme şi împins culcat cu 286 kilograme.

Candidaţii

Nu sunt chiar atât de puţini cei care pot emite pretenţii la titlul de cel mai puternic om din istorie, şi desi noi am terminat de făcut lista primilor 10, mai există nume vrednicede toată lauda : Ed Coan , Franco Columbu, Marvin Eder, Lamar Gant, Mikhail Koklyaev, Magnús Ver Magnússon, Mariusz Pudzianowski, Jón Páll Sigmarsson , Naim Süleymanoğlu şi O.D. Wilson.

 

Autor: SHAWN PERINE – www.muscleandfitness.ro

Publicat pe

Mic dejun cu proteine

Mic dejun cu proteine

Rețeta «Mic dejun cu proteine»

Informații nutriționale pentru un mic dejun cu proteine:
410 Kcal – 42,5 g Carbohidrați – 41,3 g Proteine ​​- 7 g Grăsimi

INGREDIENTE:

20 g de proteină din zer Gold Whey
50 g fulgi de ovăz
150 ml lapte (1,5% grăsime)
100 g crema de brânză (1% grăsime)
Topping: nucă de cocos, zmeură și portocale

PREGĂTIRE:

1. Amestecați laptele și fulgii de ovăz într-un bol și încălziți la cuptorul cu microunde timp de 1 minut până obțineți o consistență cremoasă.
2. Adăugați proteina și amestecați, apoi adăugați crema de brânză și faceți la fel.
3. Adăugați fructele și/sau nuca de cocos după bunul plac!

###

Ovazul face parte din categoria cerealelor integrale, fiind considerat un aliment bogat in substante nutritive, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia de zi cu zi. Cel mai des, acesta este consumat sub forma fulgilor de ovaz, fiind o alegere inspirata daca vrei sa te bucuri de un mic dejun satios si care sa iti ofere energie pentru intreaga zi. Ovazul reduce nivelul de colesterol – datorită prezenţei beta-glucanului, o categorie specială de fibre solubile, reglează nivelul de zahăr din sânge – fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei, reduce apetitul – ovăzul deţine proprietăţi de control asupra hormonilor foamei, astfel că te vei simţi mult mai sătul după ce mănânci un bol de ovăz cu lapte, prevenind astfel acumularea kilogramelor etc.

 

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Frappuccino cu proteine

Frappuccino cu proteine

Reteta «Frappuccino cu proteine»

Frappuccino cu proteine! Perfect pentru ziua de azi!

Ingrediente:

1 doza de Low Carb Protein Coffee (250 ml)
100 g banană congelată (bucăți)
30 g proteine
30 g sirop IMO*

Pregătire:

1. Se amesteca banana congelată cu Low Carb Protein Coffee (250 ml) și se toarnă într-un pahar.
2. Pentru toppingul pufos, bateți proteina cu mixerul de mână și adăugați treptat siropul IMO – apoi, turnați crema peste cafea.
3. În cele din urmă, adăugați sos de ciocolată (Slim Chocolate Syrup) cu conținut scăzut de carbohidrați, după bunul plac.

 

Sirop IMO* este un îndulcitor prebiotic și cu conținut scăzut de calorii, fibră dietetică solubilă în apă. Cu eficacitatea de prevenire a constipației. Imunitate de imbunatatire, reducerea lipidelor din sange, reducerea eficienta a colesterolului, reducerea calorii, prevenirea cariilor dentare, oligozaharide functionale fara zahar.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

MODA ANILOR ’90 (muzică)

MODA ANILOR ’90 (muzică). ASCULTĂ ACESTE PIESE DIN ANII ’90, PE CARE POATE LE-AI UITAT SAU LE-AI RATAT, CA SĂ READUCI PUŢINĂ INTENSITATE DE ŞCOALĂ VECHE ÎN ANTRENAMENTELE TALE.

Muzica anilor ’90 nu se reducea la Ace of Base şi The Spice Girls. Mai jos sunt câteva piese “clasice” pe care ar trebui să le redescoperi pentru a le oferi antrenamentelor tale intense o coloană sonoră adecvată. Sunt piese care se numără printre preferatele noastre şi care au fost pe nedrept ignorate sau au fost uitate prea repede.

“Scentless Apprentice,” Nirvana, In Utero (1993)

Cobain şi compania chiar au dat lovitura cu acest album incredibil, iar “Scentless Apprentice” este una dintre piesele sale de rezistenţă – nici o altă piesă nu e mai potrivită pentru un antrenament tare. Ritmul brutal al bateriei, acompaniind un riff devastator de chitară, îţi pune tot sângele în mişcare. Dacă vrei să reînvii spiritul grunge, ascultă piesa asta.

“Wherever I May Roam,” Metallica, Metallica (1991)

Cei mai mulţi sunt familiarizaţi cu “Enter Sandman”, hitul celor de la Metallica de pe albumul omonim (intitulat şi “The Black Album”); dar această piesă e doar pe locul 2 în ceea ce priveşte potenţialul de pompare la antrenament – pe primul loc e “Wherever I May Roam”, o adevărată “chemare a sălbăticiei.” Începând cu nişte acorduri ameninţătoare de sitar şi terminându-se cu unul dintre cele mai desăvârşite solouri de chitară ale lui Kirk Hammet, “Roam” ar trebui să fi e în capul listei cu piese pentru antrenament.

“Second Round K.O.,” Canibus, Can-I-Bus (1998)

Piesa, inclusă pe albumul de debut, e plină de critică, de agresivitate şi energie, şi te va pompa ca o serie descrescătoare de flexii. Chiar dacă eşti un fan al lui LL Cool J (ţinta criticii din piesă), nu poţi nega fervoarea versurilor – asta fără să mai menţionăm contribuţia unicului Mike Tyson. Prin ritm, rime şi atitudine, piesa asta te va face gata de luptă.

“Thumb,” Kyuss, Blues for the Red Sun (1992)

Dacă vrei să devii mai masiv şi să adaugi kilograme de muşchi, ai nevoie şi de o muzică “cu greutate”. “Thumb” este prima piesă de pe albumul care avea să-l lanseze pe Josh Homme (devenit cu adevărat cunoscut cu Queens of the Stone Age). Îţi adduce duritatea metalică şi atmosfera încordată de care ai nevoie când te lupţi cu greutăţile.

“Forty Six & 2,” Tool, Ænima (1996)

Puţine trupe au fost la fel de interesante în peisajul muzicii rock al anilor ’90 ca Tool – iar “Forty Six & 2” este o piesă emblematică pentru calităţile trupei, deşi a fost destul de uşor trecută cu vederea. Versurile codate, refrenul obsedant, ritmul dynamic al bateriei şi veleităţile vocale ale lui Maynard James Keenan contribuie toate la defi niţia muzicii create de Tool, de “rock pentru cei care gândesc”. Să te antrenezi ascultând această piesă ar putea fi , cu adevărat, o experienţă spirituală.

“Shut ’Em Down,” Onyx Ft. DMX, Shut ’Em Down (1998)

O doză clasică de DMX într-o piesă cu adevărat “rea.” Construită pe un calapod muzical complex şi surprinzător – cu mostre audio care includ lătrat de câini, cu o cadenţă rock alertă şi un refren feroce, piesa lui Onyx îţi aduce o porţie de energie incendiară. Pentru un plus de motivaţie, ascult-o în drum spre sală.

“Them Bones,” Alice in Chains, Dirt (1992)

Nicio voce nu a durut ca cea a lui Layne Staley, şi acest single din 1992. Dirt este acompaniamentul perfect care să-ţi dea energie pentru ridicarea greutăţilor. Pierzi şirul seturilor şi repetărilor ascultându-l pe Jerry Cantrell ciupind coardele chitării.

“Victory,” Puff Daddy Ft. Notorious B.I.G. and Busta Rhymes, Victory (1998)

Această colaborare dintre trei raperi de categorie grea din anii ’90 are tot ce ai nevoie pentru seturile de pompare. Versuri de gangsteri, ritm monstrous şi un fragment orchestral din melodia lui Bill Conti “Going the Distance” din filmele cu Rocky. Epic.

“The Kids Aren’t Alright,” The Offspring, Americana (1998)

Offspring plateşte tribut predecesorilor lor punkrock cu o melodie fi erbinte cu toată nemulţumirea pe care o poţi introduce în cele trei minute.

MODA ANILOR ’90 (produse)

MODA ANILOR ’90 (muzica)

Publicat pe

MODA ANILOR ’90 (produse)

MODA ANILOR ’90 (produse). Aceste 10 produse pentru fitness au dominat anii 1990 – mai bine sau mai rău – iar unele au rămas în top până azi.

Spandex. Nimeni nu i-a adoptat mai bine (sau mai rău?) în anii ’90 decât culturiştii. Spandex au fost comercializaţi în diferite culori (pastel, majoritatea) şi mărimile (şorturi, slipuri, pantaloni). Uşor de intrat în ei, dificil de privit.

Creatina. Suplimentarea cu creatină nu a fost inventată în anii ’90, însă în acei ani a devenit un fenomen. Încă este unul dintre cele mai vândute suplimente, cu foarte multe studii care i-au confirmat eficienţa.

Imperiul lui Bill Phillips. Puţini oameni au avut parte de atâta expunere în anii ’90 ai industriei culturismului ca Bill Phillips. Firma sa de suplimente, Experimental and Applied Sciences (EAS), a avut un success nemaipomenit şi încă este puternică şi azi, iar cărţile sale Body for Life create cu fotografii înainte-şi-după sunt imitate şi acum. Revista sa Muscle Media a avut un tiraj frumos înainte de a dispare în 2004.

Abdominali în 8-Minute. Acest video a promovat un program de obţinere a celor şase pacheţele uşor de uitat. Dar a alimentat credinţa că dorinţa eternă de a avea un abdomen sculptat se poate obţine făcând puţin spre nimic.

Efedrina. Înainte 2004, acest supliment energizant şi de ardere a grăsimilor a fost mana cerească a anilor ’90 pentru şobolanii de sală şi studenţii care duceau lipsă de somn deopotrivă.

Tae Bo. Video-urile şi DVD-urile lui Billy Blanks inspirate din artele marţiale erau peste tot, prefaţând cu un deceniu nebunia lui Tony Horton P90X.

Ghetele Otomix. Unul dintre produsele pentru culturism la modă din anii ’90 care este în viaţă şi acum. Otomix seamănă cu ghetele din wrestling, dar culturiştii le iubesc acum mai mult ca în urmă cu zece ani.

Aparatele Hammer Strength. Proiectate de Gary Jones, fiul lui Arthur Jones, care a inventat aparatele Nautilus, echipamentul Hammer Strength a apărut în anii ’90. Un amestec între greutăţile libere şi aparatele cu traiectorie controlată a mişcării, au prins la toată lumea—de la cei în vârstă care doresc să minimizeze solicitarea articulaţiilor la sportive de elită, toţi utilizează aparatele gen Hammer Strength.

Pantalonii Zubaz. Dacă aveai coapse mari în anii ’90, şansele de a-ţi găsi pantaloni care să ţi se potrivească erau numai la cei cu dungi de zebră, nesurprinzător, care au fost inventaţi de doi culturişti. Deşi au fost în pas cu moda, recent au intrat într-un con de umbră.

MODA ANILOR ’90 (produse)

MODA ANILOR ’90 (muzica)

Publicat pe

Dwayne Johnson (PAIN & GAIN)

Dwayne Johnson (PAIN & GAIN). NICI NU NE-AM PUTEA IMAGINA UN FILM CU O DISTRIBUŢIE MAI BUNĂ – DWAYNE “THE ROCK” JOHNSON ŞI MARK WAHLBERG JOACĂ ROLURI DE CULTURIŞTI ÎN PAIN & GAIN/ TRAGE TARE ŞI TE SCOŢI (2013).

Revista M&F i-a contactat pe cei doi actori pasionaţi de fi are pentru a discuta despre film, o comedie plină de acţiune bazată pe povestea adevărată a unui grup de culturişti din Florida, care pun la cale un plan de răpire. Cei doi ne-au povestit despre antrenamente, despre îmbătrânire, şi de ce personajele pe care le joacă sunt cele mai mari de până acum.

DWAYNE JOHNSON „THE ROCK” DESPRE MUSCLE & FITNESS

“Ştii, pentru mine, M & F a fost Biblia. Când eram copil, prima copertă pe care am văzut-o era cu Arnold în Conan – poza aceea în care era cu vopsea neagră pe faţă. Mai târziu, am avut onoarea de a discuta cu Joe Weider, în biroul lui din Woodland Hills (California – fostul sediu al revistei).”

DESPRE CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII CULTURIST

“Eu sunt multe lucruri, dar, în adâncul sufl etului, întotdeauna m-am considerat un culturist şi mă voi considera un culturist. Cel puţin în ceea ce priveşte antrenamentul, nutriţia şi plăcerea de a fi în sala de forţă. E ciudat – am avut privilegiul să joc fotbal American pentru echipe mari la Universitatea din Miami, cu antrenori grozavi şi coechipieri grozavi (Ray Lewis, de exemplu). După aceea am fost norocos să am o carieră în wrestling. Şi, bineînţeles, mai e şi cariera cinematografică. Dar principala constantă din viaţa mea a fost şi rămâne culturismul. Iubesc antrenamentele şi felul în care îmi pot transforma corpul prin munca fizică – exerciţiile cu greutăţi nu se demodează niciodată – şi o dietă corespunzătoare.”

DESPRE CUM A CRESCUT PE MĂSURA ROLURILOR

“A durat cam trei ani să ajung la dimensiunile actuale, şi a fost un proces lent şi constant, pentru că rolurile mele din filme cereau să fiu din ce în ce mai mare. În medie am crescut cu aproximativ patru kilograme pe an. Rolul din Fast & Furious 5 a venit când mă pregăteam pentru WWE, deci ăsta cred că a fost primul impuls pentru a ajunge la forma actuală. Apoi am filmat G.I. Joe, Pain & Gain, Fast & Furious 6.

Pot spune că am ajuns la acest nivel datorită faptului că am găsit un echilibru perfect între o furtună perfectă de filme – a fost o succesiune potrivită pentru evoluţia mea – şi antrenamentele pentru wrestling.”

DESPRE MATURITATEA MUSCULARĂ

“Când eram mai tânăr obişnuiam să citesc despre o chestie numită “maturitate musculară” şi să mă uit la poze cu tipi cu muşchi denşi, cu striaţii adânci. Mă întrebam când o să fiu şi eu aşa. Ei bine, încep să fiu şi eu aşa, şi-mi place la nebunie.”

DESPRE INSPIRAŢIE

“Când mă gândesc la eroii mei din adolescenţă – Arnold, Stallone, tatăl meu, Franco Columbu, Steve Reeves, Larry Scott, Albert Beckles – le sunt atât de recunoscător pentru ce-au făcut, şi apreciez atât de mult întreaga cultură legată de antrenamentele cu greutăţi. Oricât de nebunesc ar părea acest sport, ai nevoie de atât de multă disciplină şi dedicaţie. E ceva ce impune respect.”

DESPRE FILMĂRILE LA PAIN & GAIN

“Acţiunea se petrece la mijlocul anilor ’90, aşa că toţi poartă tenişi Otomix, pantaloni Zubaz şi tricouri ProSource. E o poveste incredibil de nebunească, întunecată, amuzantă şi adevărată. Dar, repet, e o poveste adevărată!

ANTRENAMENTELE LUI DWAYNE JOHNSON PENTRU PAIN & GAIN

Johnson se antrenează şase zile pe săptămână, concentrându-se de obicei asupra unei grupe musculare în fiecare zi. La 40 de ani, e un culturist experimentat, care se bazează pe instinct atunci când vine vorba de structurarea antrenamentelor. “În sală mă las ghidat de felul în care mă simt,” spune el, şi accentuează asupra concentrării complete. “Am mereu căştile pe urechi. Îmi ascult muzica preferată. Sunt concentrat 100%. Nu există nici un fel de timp irosit şi nici un fel de efort irosit când vine vorba de mine şi de greutăţi.”

Grupa preferată? Picioarele, pe care “The Rock” le antrenează sâmbăta, când are la dispoziţie mai mult timp.

Sistem 6 zile antrenament/1 zi pauză: * Îşi antrenează bicepşii şi tricepşii în aceeaşi zi * Preferă să facă 3 seturi per exerciţiu, în loc de tradiţionalele 4 *Îşi antrenează gambele de 3 ori pe săptămână.

UMERII LUI DWAYNE JOHNSON

Dwayne este un maestru al antrenamentului instinctiv, deci desi acesta este un bun exemplu de cum poate arăta antrenamentul lui pentru umeri, acesta poate fi complet diferit a doua zi. Vei observa că numărul de repetări este destul de ridicat, iar pauzele de numai 30–60 secunde, ceea ce menţine pulsul ridicat— o cale bună de a construe muşchi dar şi de a arde grăsimea şi de a menţine inima în formă.

EXERCIŢII

Împins cu gantere din şezând 3–5 SETURI 10–15 REP.
Ridicări prin înainte cu gantere sau haltera 3–4 SETURI 10–15 REP.
Ridicarea braţelor lateral cu gantere 3–4 SETURI 10–15 REP.
Ridicarea braţelor lateral din aplecat 3–4 SETURI 10–15 REP.
sau
Fluturări inverse la Pec-Deck 3–4 SETURI 20–25 REP.
Ridicarea umerilor 3–4 SETURI 8–10 REP.
Ridicarea umerilor cu gantere grele 3–4 SETURI 10–12 REP.
(fără seturi descrescătoare)

POŢI MIROSI CE GĂTEŞTE THE ROCK?

Fireşte, e un superstar al lumii wrestling-ului şi un actor de primă mână din Hollywood, dar ai observat că “The Rock” arată exact ca un culturist? (E o întrebare retorică). Cum reuşeşte? Colaborând cu un specialist în nutriţie şi condiţie fizică, culturistul profesionist din IFBB George Farah. Aruncă o privire la regimul adoptat de “The Rock”: dezvoltarea masei musculare, şi-ţi vei da seama că nici la masă nu poţi ţine pasul cu el.

DIETA LUI DWAYNE JOHNSON

MASA1. 300 g muşchi de vită, 2 ouă întregi, 2 căni fulgi de ovăz
MASA2. 240 g cod, 360 g cartofi dulci, 1 cană legume
MASA3. 240 g pui, 2 căni orez, 1 cană legume 240 g cod, 2 căni orez, 1 cană legume*, 1 lingură
MASA4. 240 g friptură vită, 360 cartofi copţi, salată de spanac
MASA5. 300 g cod, 2 căni orez, Salată
MASA6. 30 g cazeină, 1 omletă din 10 albuşuri, 1 cană legume (ceapă, ardei, ciuperci), 1 lingură ulei de peşte cu Omega 3.

NOTĂ:

  • “Fac cardio între orele 16–17, apoi iau 4–6 măsuri de aminoacizi.”
  • “După cardio mănânc micul dejun [Masa Nr. 1].”
  • “După micul dejun fac 90 minute antrenament cu greutăţi.”
  • “După antrenament iau 60 grame proteine din zer cu 15 grame de glutamină.”
  • “Treizeci de minute mai târziu consum 1 l de băutură cu carbohidraţi Gatorade.”

DESPRE PARTENERUL DIN FILM

“Mark este şi el un împătimit al culturismului. Iubeşte antrenamentele cu greutăţi la fel de mult ca mine, şi de aceea colaborarea cu el a fost mai mult decât plăcută. Mare parte dintre filmări s-au efectuat într-o sală de culturism, o replică a sălii Sun Gym, unde Daniel Lugo şi ceilalţi chiar se antrenau, aşa că profitam şi noi şi mai trăgeam de fi are când aveam un moment liber. Eu mă antrenam într-o parte a platoului de filmare, iar Mark în cealaltă. A fost nemaipomenit!”

DESPRE PĂSTRAREA FORMEI DE VÂRF

“Cea mai mare provocare pe care a reprezentat-o acest film a fost să-mi întruchipez personajul din punct de vedere fizic. Într-un fel, corpurile însele au fost personaje. Fiecare dintre noi a trebuit să-şi păstreze forma fizică încontinuu, timp de 12 săptămâni. Să-mi menţin dieta a fost una dintre cele mai mari provocări pentru mine, ca actor, până în momentul de faţă. A fost extrem de solicitant, de minuţios şi de greu de suportat. Dar va trebui să o iau de la capăt, pentru că mă pregătesc pentru rolul lui Hercule (filmul Hercule: Războaiele Tracice este programat să apară în 2014).

Link-uri

PAIN & GAIN (filmul)

Dwayne Johnson (PAIN & GAIN)

MARK WAHLBERG (PAIN & GAIN)

Autori: SEAN HYSON ŞI SHAWN PERINE – www.muscleandfitness.ro

Publicat pe

Mark Wahlberg (PAIN & GAIN)

MARK WAHLBERG (PAIN & GAIN). NICI NU NE-AM PUTEA IMAGINA UN FILM CU O DISTRIBUŢIE MAI BUNĂ – DWAYNE “THE ROCK” JOHNSON ŞI MARK WAHLBERG JOACĂ ROLURI DE CULTURIŞTI ÎN PAIN & GAIN/ TRAGE TARE ŞI TE SCOŢI (2013).

Revista M&F i-a contactat pe cei doi actori pasionaţi de fi are pentru a discuta despre film, o comedie plină de acţiune bazată pe povestea adevărată a unui grup de culturişti din Florida, care pun la cale un plan de răpire. Cei doi ne-au povestit despre antrenamente, despre îmbătrânire, şi de ce personajele pe care le joacă sunt cele mai mari de până acum.

MARK WAHLBERG DESPRE PREGĂTIREA PENTRU DESPRE PREGĂTIREA PENTRU PAIN & GAIN:

“De fapt, aveam de gând să fiu şi mai masiv decât sunt în film, dar în acelaşi timp mă pregătisem pentru filmările la Broken City şi regizorul vroia să fiu mai subţire. Cântăream 84–86 de kilograme, şi am coborât până la 75 de kilograme pentru rolul din Broken City, aşa că am început pregătirea pentru Pain&Gain de la o greutate mai mică decât cea obişnuită. Dar tot am reuşit să ajung la 96 de kilograme pentru Pain & Gain. Am luat o grămadă de Mass Gainer. E amuzant, tocmai fuseseră terminate suplimentele din propria mea linie pe când mă antrenam (gama de suplimente “Marked”), aşa că am folosit chiar produsele create de mine. Dar mâncam 10 mese pe zi. Adică mă culcam la 10 după ce mâncam cina şi mă trezeam la două noaptea să mănânc, deşi eram încă sătul de la ultima masă.

“Mă antrenam cinci zile pe săptămână – în principiu, întreg corpul era lucrat la fiecare antrenament. Începeam cu împins culcat, după aceea Genuflexiuni  şi fandări, şi după aceea o mulţime de exerciţii de şcoală veche. Chiar lucram la toate aparatele, pe rând. Câte un set la fiecare aparat, tot rândul de aparate. Plecam de la hotel în fiecare dimineaţă la 4:30 – chiar când se închideau cluburile de noapte din South Beach. Intram în sală chiar când se deschidea, la 5:00 dimineaţa, în fiecare zi.”

DESPRE MENŢINEREA FORMEI FIZICE PE PERIOADA FILMĂRILOR

“Ne antrenam chiar pe platoul de filmare tot timpul, pentru că era o copie a sălii Sun Gym, aşa că aveam sala chiar la îndemână marea parte a timpului. Un lucru care mi-a plăcut la Michael [Bay] e acela că nu-i plăcea să înceapă prea devreme. Aşa că aveam timp să merg la sală de la 5:00 la 6:00 dimineaţa, să mă întorc, să beau un shake proteic, să mănânc nişte pui la grătar, iar apoi să plec spre platoul de filmare pe la 8:30.

“Prânzul era grozav pentru că masa era copioasă şi după aceea puteam să trag un pui de somn sănătos. Nu porneam niciodată televizorul în rulotă. Singurele ocazii când se auzea vreun zgomot erau când mă trezeam din somnul de dupăamiază – începeam să urlu şi să ţip, şi să bat în pereţi – fiind în pielea personajului, Daniel Lugo.”

DESPRE PERSONAJUL LUI, DANIEL LUGO

“A fost o întreagă nebunie. De asemenea, nu m-am mai distrat mai mult la nici un film. A fost incredibil să întruchipez un personaj atât de interesant încă din paginile scenariului şi să îi adaug de la mine cunoştinţele despre sport şi experienţa şi dorinţa de a ajunge cât mai departe. Mai sunt de asemenea compasiunea şi implicarea, care conferă o anume sinceritate personajului.

Poţi face aşa un film într-un singur fel, şi anume învăţând să-ţi placă personajul pe care-l interpretezi, desi face lucruri rele. E o linie subţiere de demarcaţie care trebuie luată întotdeauna în seamă. Măcar tipii care devin victimele lui Lugo sunt, la rândul lor, destul de dubioşi. Deci, într-o anumită măsură, personajele au ajuns să-mi placă. “Platoul de filmare ne-a ajutat foarte mult să intrăm în pielea personajelor. A fost grozav să filmăm în sală. Aveam copii fidele ale tuturor aparatelor din sala originală. Intram şi începeam să trântim greutăţile şi să facem concursuri, lucruri de genul ăsta.”

DESPRE SUN GYM

“Originala Sun Gym, locul unde s-a desfăşurat povestea adevărată, nu mai există, dar au construit o copie destul de apropiată în Miami. Iată cât de autetică era: Într-o zi, un tip care fusese Mr. Florida mergea cu maşina prin zonă şi a fost surprins când a văzut panoul cu Sun Gym. Se antrenase acolo în anii ’90 cu toţi acei indivizi! A oprit, a intrat pe platou şi s-a prezentat, iar apoi totul s-a terminat incluzându-l în film. Apare într-o scenă filmată în sală. Noi, actorii, am avut astfel ocazia să vorbim cu el şi să culegem informaţii de la prima mână.”

DESPRE CUM ERA SĂ DEVINĂ CULTURIST

“Vărul meu – adevăratul Johny Drama (aşa cum a fost arătat în Entourage, serialul HBO produs de Wahlberg) – obişnuia să-mi spună că dacă nu voi reuşi în cariera de actor, aş putea să fiu culturist. Îmi povestea cum ar putea să mă îndrume să mă umflu ca un balon. Dar nu am putut să fac asta. Mi s-a spus că aş avea structura potrivită pentru culturism, dar că este foarte dificil să reuşeşti pentru că este o competiţie foarte dură.”

DESPRE ANTRENAMENTUL CU PARTENER VS. SINGUR

“Îmi place camaraderia care apare atunci când te antrenezi cu alţii. Dar viaţa mea s-a transformat drastic. Familie, soţie şi patru copii. Deci, pentru mine, atunci când călătoresc, pot merge la o sală şi să mă antrenez şi să fiu în acel mediu în care mă antrenez împreună cu alţii. Dar atunci când sunt acasă, trebuie să mă trezesc la 4:30 dimineaţa, să fiu la sală la cinci, să termin la 6:30 pentru a mă duce să-mi trezesc copiii. Până la urmă, mă antrenez foarte mult timp singur.”

DESPRE STILUL YO-YO

“Îmi place ideea de a face roluri diferite, care să mă solicite. Trebuie să mă întrebuinţez atât fizic cât şi mental pentru aceste filme, deci îmi place să pot să mă transform cât de mult posibil. Aşa cum am făcut la Boogie Nights, am slăbit la 63 kg, dar atunci aveam 25 de ani, aşa că a fost mult mai uşor, dar întotdeauna m-am antrenat mult. “Am trecut de la 75 kg pentru Broken City la 96 kg pentru Pain & Gain, iar apoi a trebuit să scad la aproape 82 kg în 30 de zile pentru a filma Lone Survivor. Aşa că m-am apucat de jucat baschet şi să alerg şi să fac căţărări şi alte chestii de genul ăsta. Am ajuns la circa 84 kg în 30 de zile. Aşa că după ce am terminat acel film eram complet epuizat şi mi-am luat o pauză. Doar am mâncat, am băut – tot ce am vrut – şi m-am schimbat la faţă. Dar într-o zi m-am dus la sală şi mi-am spus, Aoleu, cred că trebuie să reiau lucrul. Întotdeauna mă simt bine cănd mă antrenez.

“Aşa că astăzi m-am trezit la 4:30, am mers la sală la 5:00 după un mic dejun copios, m-am antrenat până la 6:30, am luat un shake, mi-am dus copii la şcoală, m-am întors acasă, şi am măncat doi burgheri de curcan.”

DESPRE ÎMBĂTRÂNIRE

“M-am apucat de ridicat greutăţi de pe la 16 ani, aşa că am avut parte şi de unele accidentări. La umeri şi spate. Când am început să mă antrenez tare din nou pentru Pain & Gain, a fost foarte plăcut să revin. Apoi începi să-ţi stabileşti nişte obiective. Obişnuiam să fac împins culcat cu 152 kg, aşa că mi-am spus, Trebuie să ajung iar la acaestă greutate. Făceam genuflexiuni  cu 182 kg, aşa că mi-am stabilit, Trebuie să ating din nou această greutate. Apoi iei greutatea aia în spate şi spui, Doamne, nu mai am 25 de ani.”

DESPRE COLABORAREA CU MICHAEL BAY

Momentan mă pregătesc pentru continuarea la Transformers (încă nu are un titlu), aşa că trebuie să slăbesc, să arăt mai degrabă atletic decât masiv. Mi-a plăcut foarte mult să fac Pain & Gain. Mă atrage modul de lucru al lui Michael Bay, am colaborat excelent.

DESPRE DWAYNE JOHNSON

Tipul ăsta e pur şi simplu un gigant. Ştiu că e greu de crezut, dar nu ne-am antrenat niciodată împreună pe perioada filmărilor, pentru că şi el e exact ca mine – când ajunge pe platoul de filmare, şi-a făcut deja antrenamentul, şi are gata pregătite 6–7 mese. Ne-am încurajat reciproc. Personajele pe care le interpretăm sunt complexe, interesante, şi totul a fost un efort de echipă.

DESPRE FILM

Trebuie să-ţi mărturisesc că e printre cele mai bune filme pe care le-am făcut vreodată. Când l-am convins în sfârşit pe Michael să-mi arate filmul şi mi-am adus nişte prieteni care nu citiseră scenariul au fost foarte impresionaţi, vorbeau într-una despre el. E un tip care lucrează la casa mea, are 57 de ani. Numele lui e Carlos – şi e într-o formă incredibilă. Se antrenează cu mine în fiecare zi. Dar e nebun după filme şi actorie, şi nu se putea opri din vorbit despre filmul ăsta.

CREŞTE CA MARK

Care este secretul din spatele uimitoarei transformări a lui Mark Wahlberg din Pain & Gain? Propria lui linie de suplimente—MARKED™—care a fost terminate chiar înainte de a-şi începe antrenamentele pentru rolul din film.

“Rolurile pe care le joc în filme îmi cer deseori să pun muşchi pe mine,” spune Wahlberg. „Aşa cum s-a întâmplat când am pus 18 kg de muşchi pentru PAIN and GAIN. Am vrut o linie de produse care să se potrivească uşor stilului meu de viaţă agitat şi care să răspundă cerinţelor antrenamentelor mele intense.” Apoi continuă, „Iată de ce m-am asociat cu câţiva experţi de vârf din această industrie cu care am creat linia de suplimente MARKED™. Şi pentru că îmi place să-i ajut şi pe alţii, donez o parte din vânzări fundaţiei mele Youth Foundation.”

Link-uri

PAIN & GAIN (filmul)

Dwayne Johnson (PAIN & GAIN)

MARK WAHLBERG (PAIN & GAIN)

Autori: SEAN HYSON ŞI SHAWN PERINE – www.muscleandfitness.ro

Publicat pe

TRAGE TARE ŞI TE SCOŢI (PAIN & GAIN)

TRAGE TARE ŞI TE SCOŢI (PAIN & GAIN). NICI NU NE-AM PUTEA IMAGINA UN FILM CU O DISTRIBUŢIE MAI BUNĂ – DWAYNE “THE ROCK” JOHNSON ŞI MARK WAHLBERG JOACĂ ROLURI DE CULTURIŞTI ÎN PAIN & GAIN/ TRAGE TARE ŞI TE SCOŢI (2013).

Este uimitor ce pot face muşchii pentru tine. Pe lângă îmbunătăţirea aspectului fizic, creşterea încrederii în forţele proprii şi prelungirea vieţii, te pot duce într-o mulţime de locuri pe care altfel nu le-ai putea vedea. Călătoria pe care muşchii săi i-au prilejuit-o lui Arnold Schwarzenegger e deja binecunoscută; nenumăraţi actori, muzicieni şi alţi indivizi cu diferite talente s-au folosit de antrenamentele cu greutăţi pentru a avansa în carieră sau pentru a-şi îmbunătăţi viaţa.

Mark Wahlberg şi Dwayne “The Rock” Johnson, două dintre cele mai mari staruri de la Hollywood, datorează foarte mult culturismului. Şi nu e interesant că după tot ce au realizat, după toate succesele înregistrate în lumea filmului, după toate încercările la care i-a supus cariera, s-au trezit amândoi făcând împreună într-un film ceea ce a început ca un simplu hobby, cu decenii în urmă? Culturism. Nimic mai natural. Pentru că dedesubtul strălucirii şi blitzurilor aparatelor de fotografiat, dedesubtul costumelor şi machiajului se afl ă un corp lucrat, rezultatul a ani întregi de antrenamente. În esenţă, Johnson şi Wahlberg sunt ca noi. Sunt culturişti.

Revista M&F i-a contactat pe cei doi actori pasionaţi de fi are pentru a discuta despre film, o comedie plină de acţiune bazată pe povestea adevărată a unui grup de culturişti din Florida, care pun la cale un plan de răpire. Cei doi ne-au povestit despre antrenamente, despre îmbătrânire, şi de ce personajele pe care le joacă sunt cele mai mari de până acum.

MARK WAHLBERG

NĂSCUT. 5 iunie 1971, Boston, Massachusetts

1987. Petrece 45 de zile în închisoare pentru atacarea unui om pe stradă. După eliberare, decide să-şi schimbe viaţa şi se apucă de culturism.

1991. Scoate albumul Music For the People cu grupul său Marky Mark and the Funky Bunch. Albumul se vinde în peste un milion de exemplare.

1994. Face primul său rol mare alături de Danny Devito in Renaissance Man.

1997. Are critici favorabile pentru rolul Diggler de star porno din Boogie Nights.

2003. Prietena lui de atunci (acum soţie) Rhea Durham naşte primul dintre cei patru copii ai lui Wahlberg.

1999-2004. Wahlberg înregistrează o serie de succese de box office, incluzând Three Kings, The Perfect Storm, Planet Of The Apes şi I Heart Huckabees.

2004. Produce HBO’s Entourage, inspirat de experienţele lui Wahlberg la Hollywood.

2007. Nominalizat pentru Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar în The Departed (2006).

2011. Nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor cu rolul din său din The Fighter (2010).

2013. Wahlberg face echipă cu The Rock în Pain & Gain, şi este pentru prima oară pe coperta M&F.

DWAYNE „THE ROCK” JOHNSON

NĂSCUT. 5 mai 1972, Hayward, California

1991. Câştigă titlul naţional cu echipa de fotbal American The Hurricanes a Universităţii din Miami.

1995. Are o scurtă evoluţie în echipa Calgary Stampeders din Liga Canadiană de Fotbal.

1996-1998. Debutează în WWE cu numele de Rocky Maivia (o combinaţie a numelor de ring ale bunicului şi tatălui). Începe să se refere la el cu numele de “the Rock.”

1999. Este implicat în The Make-A-Wish Foundation, şi în doi ani îndeplineşte mai multe dorinţe decât orice alt participant.

2000. Este numit Make-A-Wish’s Man Of The Year. Este gazda emisiunii Saturday Night Live, care face să primească oferte de la studiouri de la Hollywood.

2002. Joacă în The Scorpion King, primul său rol principal.

2006. El şi soţia lui Dany Garcia donează 2 milioane de dolari Universităţii din Miami.

2010. Apare pe prima sa copertă M&F (Martie).

2013. Joacă în Pain & Gain alături de Wahlberg, şi apare a patra oară pe coperta M&F.

Link-uri

PAIN & GAIN (filmul)

Dwayne Johnson (PAIN & GAIN)

MARK WAHLBERG (PAIN & GAIN)

 

Autori: SEAN HYSON ŞI SHAWN PERINE – www.muscleandfitness.ro

Publicat pe

PLANUL LUI LARRY SCOTT

PLANUL LUI LARRY SCOTT

PLANUL LUI LARRY SCOTT
PENTRU BICEPŞI CLASICI

PRIMUL MR. OLYMPIA, LARRY SCOTT, ŞI-A CONSTRUIT BICEPŞII PE O BANCĂ – ASTĂZI ÎI POARTĂ NUMELE

Bicepşii grozavi se încadrează în două categorii: cei cu vârf impresionant când sunt încordaţi, şi cei care par că ţâşnesc direct din antebraţe. În anii ’60, dezvoltarea braţelor lui Larry Scott a ajuns la un nivel atât de înalt, încât un exerciţiu poartă numele campionului – flexii Scott.

Cel care avea să devină primul Mr. Olympia şi-a construit bicepşii cu acest exerciţiu – această preferinţă le-a dat bicepşilor săi forma şi masivitatea care l-au făcut celebru pe posesorul lor, dar şi avantajele genetice au avut aici un cuvânt de spus. Indiferent de ponderea geneticii şi flexiilor Scott în rezultatul final, un nou mit s-a născut în lumea culturismului: că acest tip flexii ajută la elongaţia bicepşilor. Şi, deşi acest exerciţiu cu siguranţă nu îţi va modifi ca ADN-ul pentru a-ţi îmbunătăţi genetica, ceea ce va face va fi să izoleze eficient bicepsul şi să menţină tensiunea pe tot parcursul mişcării. Încearcă programul lui Larry, prezentat în partea dreaptă.

Sfaturi pentru execuţia flexiilor Scott:

Flexiile Scott pot fi executate cu o varietate de prize, inclusiv cea pentru flexii-ciocan (cu palmele una spre cealaltă) şi în pronaţie (cu palmele în jos) – ambele variaţii transferă cea mai mare parte a efortului asupra brahiahilor.

Poţi face flexii Scott cu bara dreaptă, cu bara EZ, cu gantere, cu o singură ganteră, alternativ, cu un cablu cu mâner în formă de D, sau cu un cablu cu mâner-bară.

Majoritatea sălilor au un model sau altul de bancă Scott. Pentru a-ţi lucra bicepşii din alt unghi, poţi executa “flexii – păianjen” – întorcându-ţi trunchiul astfel încât tricepsul să stea sprijinit de partea orizontală a băncii.

Menţine tricepsul lipit de bancă pe tot parcursul setului, şi efectuează fiecare repetare cu traiectoria completă a mişcării.

Programul lui Scott pentru biceps

Flexii Scott cu gantere 6 SETURI 6 – 8 REPETĂRI

ÎN SUPERSET CU

Flexii Scott cu bara 6 SETURI 6 – 8 REPETĂRI

Flexii Scott inverse cu bara 6 SETURI 8 – 10 REPETĂRI.

Larry Scott – Vârfurile carierei sportive:

1962 Mr. America

1964 Mr. Universe

1965 şi 1966 – Mr. Olympia

Autor: GREG MERRITT – www.muscleandfitness.ro

Publicat pe

Biscuiți cu gem de zmeură

Dacă nu ai destule prăjituri… vezi rețeta noastră «Biscuiți cu gem de zmeură»

Valori nutriționale per bucată:

CALORII 59 kcal PROTEINE 3.4 gr CARBOHIDRAŢI 6.5 gr GRăSIMI 4 gr

INGREDIENTE pentru 24 bucați:

■ 60 g WEIDER Gold Whey (vanilie)
■ 50 g migdale măcinate
■ 200 g Gourmet Oat Flour
■ 100 g indulcitor
■ 1 ou (dimensiunea M)
■ 1250 g unt
■ un varf de sare

Umplutură:

■ 250 g gem de zmeură
sau
■ 250 g zmeură
■ 10 g semințe de chia
■ 20 g Fruit&Fiber Syrup

MOD DE PREPARARE:

1. Amestecați toate ingredientele uscate pentru aluat.
2. Separat amestecați oul și untul și lasați-l la frigider pentru aproximativ 1 oră.
3. Puneti zmeura într-o cratiță cu siropul si timp de 5 minute lasă-l să fiarba.
4. Luati vasul de pe aragaz și amestecati semințele de chia.
5. Frământați aluatul. Se intinde foaia groasa de 0.5 cm, se taie in ce forma doresti.
6. Se coace la 180 gr (căldură de sus / de jos) – sunt gata cand se ingalbenesc usor (5-10 minute).

Pofta buna!

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

OPERA LUI ARNOLD (antrenament)

OPERA LUI ARNOLD (antrenament)

OPERA LUI ARNOLD. Cel mai faimos fizic din istorie a avut multe forme şi dimensiuni. Să vedem cum şi-a transformat Arnold corpul, pe drumul de la culturist la vedetă de cinema şi guvernator – şi înapoi.

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD PENTRU SPATE ŞI PIEPT, PENTRU MR. OLYMPIA 1974

Arnold scurta cursa mişcării la împinsul din culcat, oprind bara cu un sfert înainte de a efectua traiectoria completă de mişcare şi a bloca de tot coatele, pentru a menţine tensiunea în pectorali. La tracţiunile cu priză largă, însă, îşi lăsa corpul să coboare până simţea o întindere intensă a dorsalilor, ceea ce activa mai eficient fibrele musculare. Folosea acest program lunea şi joia.

Exerciţiu/Set/Repetări – Împins culcat/5/10–12
Exerciţiu/Set/Repetări – SUPERSET cu Trac. cu priză largă/5/10–12
Exerciţiu/Set/Repetări – Fluturări cu gantere/5/10–12
Exerciţiu/Set/Repetări – SUPERSET Ramat la cablu din stând/5/10–12
Exerciţiu/Set/Repetări – Flotări la paralele/5/Până la epuizare
Exerciţiu/Set/Repetări – SUPERSET Ramat din aplecat/5/12
Exerciţiu/Set/Repetări – Crucea la cabluri/3/12
Exerciţiu/Set/Repetări – SUPERSET Ramat cu gantera/3/12

Presat de timp. Antrenamentele lui Arnold pentru Mr. Olympia se desfăşurau într-un ritm alert şi conţineau adesea superseturi, cum ar fi împinsurile şi
tracţiunile pentru piept şi spate.

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD PENTRU FORŢĂ

Acest program, urmat de Arnold pe la mijlocul anilor ’60, combină antrenamentul convenţional de culturism cu exerciţii specifice halterofililor, care construiesc forţă brută. Se odihnea oricât avea nevoie – uneori chiar şi cinci minute – între seturile grele, intense.

Exerciţiu/Set/Repetări – Pus la piept cu împins deasupra capului/5/5
Exerciţiu/Set/Repetări – Împins de la umeri trişat/3/6,4,2
Exerciţiu/Set/Repetări – Ramat vertical/3/10,6,4
Exerciţiu/Set/Repetări – Ridicări laterale/3/10
Exerciţiu/Set/Repetări – Flexii cu bara/3/10
Exerciţiu/Set/Repetări – Extensii pentru tricepși deasupra capului/3/10

Arnold merge la Hollywood. Diferitele roluri necesitau diferite tipuri de formă fizică. Pentru a-l întruchipa pe Conan, Arnold a trebuit să-şi transforme corpul pentru a-l face şi mai masiv, mai dur. Pentru rolul lui Dutch din Predator, braţele erau centrul atenţiei, datorită echipamentelor militare fără mâneci.

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD ACUM

Exerciţiile sunt executate în circuit; numărul de circuite depinde de cât timp are la dispoziţie. Se odihneşte două minute după ridicările pe vârfuri pentru gambe şi, după ce termină circuitele, trece la crunch pe mingea medicinală.

Exerciţiu/Set/Repetări – Intervale de înaltă Intensitate/*/*
Exerciţiu/Set/Repetări – Împins culcat/-/15
Exerciţiu/Set/Repetări – Tracţiuni la helcom./-/15
Exerciţiu/Set/Repetări – Ridicări laterale/-/15
Exerciţiu/Set/Repetări – Ramat cu gantera/-/15
Exerciţiu/Set/Repetări – Flexii cu bara/-/15
Exerciţiu/Set/Repetări – Ridicări pe vârfuri din stând pentru gambe, alternativ/-/15
Exerciţiu/Set/Repetări – Crunch pe mingea medicinală/1/20
* Foloseşte o bicicletă staţionară sau un aparat eliptic. Antrenează-te intens pentru 30 de secunde, apoi cu intensitate redusă următoarele 30 de secunde. Repetă timp de 10 minute.

Muşchi încă pompaţi. Acum, antrenamentele lui Arnold constau mai mult în exerciţii pe aparate şi exerciţii aerobice.

Autor: Sean Hyson – www.muscleandfitness.ro

Publicat pe

OPERA LUI ARNOLD

OPERA LUI ARNOLD

OPERA LUI ARNOLD. Cel mai faimos fizic din istorie a avut multe forme şi dimensiuni. Să vedem cum şi-a transformat Arnold corpul, pe drumul de la culturist la vedetă de cinema şi guvernator – şi înapoi.

Încercarea de a alege cea mai bună imagine a lui Arnold

A încerca să determini care a fost cea mai bună formă fizică a lui Arnold e ca şi cum ai încerca să afli care replică din filme e cea mai bună. Fizicul său a trecut prin atâtea schimbări de-a lungul anilor, fiecare grozavă în felul ei, astfel încât discuţia referitoare la diversele stadii de dezvoltare seamănă cu proverbiala dezbatere mere versus portocale. Dar cei mai mulţi specialişti în domeniu sunt de acord că forma maximă a lui Arnold – pe scenă, cel puţin – a fost cea de la concursul Mr. Olympia din 1974, cu un an înainte de ediţia filmată pentru documentarul Pumping Iron (de regulă, fanii „de ocazie” au tendinţa să presupună că forma lui Arnold din acest film a fost cea mai bună).

La cea de-a 40-a aniversare a acestui concurs, vom arunca o privire retrospectivă la schimbările suferite de fizicul lui Arnold de-a lungul uimitoarei sale cariere, pentru concursuri, filme, şi în funcţie de necesităţile impuse de o viaţă cât se poate de publică.

’74, ŞI MULT DUPĂ ACEEA

Pe 12 octombrie 1974, Arnold a urcat încrezător pe scena de la Felt Forum din New York, pentru a-l întâlni pe Lou Ferrigno. Deşi cel care avea să-l întruchipeze pe Hulk era cu patru ani mai tânăr şi cu aproape 10 kilograme mai greu, zâmbetul lui Arnold devenea din ce în ce mai larg pe măsură ce poza. La 109 kilograme, dar cu o talie ce măsura doar 86 de centimetri, Arnold îşi adusese corpul în cea mai bună formă posibilă pe scena de la Olympia – şi era perfect conştient de asta. Hotărâse cu luni în urmă să renunţe la culturismul competiţional după acea noapte, şi vroia să-şi sublinieze dominanţa absolută în acest sport prin etalarea unei forme perfecte, demnă de cel mai bun culturist care a trăit vreodată.

Amestecul său de masă, simetrie şi definire erau chiar întruchiparea perfecţiunii. Braţele sale erau masive, cu bicepşii deja legendari cu vârfuri enorme. Nici chiar giganticul Ferrigno nu putea să-l depăşească la acest capitol. În acelaşi timp, Arnold nu sacrificase nimic din definiţia pe care o arătase pe scenă cu un an înainte. Când îşi încorda pectoralii, striațiile îi străbăteau din toate direcţiile, de parcă ar fi fost sculptaţi chiar înaintea privitorilor. Coapsele şi abdominalii, deşi nu fuseseră niciodată punctele lui forte, etalau o definire clară şi o formă deosebită. Nu avea puncte slabe. Era cel mai bun culturist din lume.

O FUNDAŢIE PUTERNICĂ

Arnold a început antrenamentele la vârsta de 15 ani. Deşi s-a concentrat întotdeauna asupra culturismului, vroia ca muşchii lui să nu fie doar estetici, ci să dea şi impresia de forţă. Antrenamentele grele de haltere au fost parte integrantă din programul lui încă de la bun început. Înţelegând că trapezul şi erectorii spinali se dezvoltau cel mai bine cu mişcări ca smulsul şi aruncatul, Arnold executa serii deosebit de intense, de cinci, trei sau, uneori, chiar de o singură repetare. „Forţându-mi limitele”, scria el în cartea apărută în 1985. Noua Enciclopedie a Culturismului Modern, „am contrabalansat antrenamentele cu multe repetări şi greutăţi mai mici, majoritare în programul meu.

După mai puţin de un an de antrenament, Arnold s-a prezentat la primul său concurs, o competiţie de haltere ţinută într-o berărie (!) şi organizată de Uniunea de Atletism din Graz, oraşul său natal.

1965. Schwarzenegger a participat la competiţii de haltere pentru a demonstra că muşchii unui culturist nu sunt doar de decor. „Mulţimea a început să mă încurajeze frenetic. Aplauzele au avut un efect cum nu mi-aş fi imaginat vreodată.”

A ridicat 68 de kilograme. Mulţimea a început să-l încurajeze zgomotos, după cum mărturiseşte Arnold în autobiografia sa din 2012, Total Recall. „Aplauzele au avut un efect cum nu mi-aş fi imaginat niciodată”. Impulsionat de încurajările publicului, Arnold a ridicat 85 la următoarea încercare – „cu 17 kilograme mai mult decât încercasem vreodată. Am descoperit că performanţa mea era mult, mult mai bună în faţa spectatorilor”.

1968. Antrenamentele lui Arnold pentru Mr. Olympia se desfăşurau într-un ritm alert şi conţineau adesea superseturi, cum ar fi împinsurile şi tracţiunile pentru piept şi spate.

După acest moment, Arnold a mai câştigat alte concursuri de forţă, inclusiv Campionatul Internaţional de Powerlifting şi concursul anual de ridicat pietre din München, la care a ridicat un bolovan de 254 de kilograme – fără nici un fel de încălzire. Spre sfârşitul anilor ’60, Arnold cântărea aproape 114 kilograme, putea să împingă 236 de kilograme din culcat, şi avea un fizic care, deşi lipsit de o definiţie perfectă, era fără îndoială herculean.

Bineînţeles, faptul că Arnold a cochetat cu halterele l-a ajutat pe acesta să-l cunoască pe Franco Columbu, viitor Mr. Olympia, pe care l-a încurajat de altfel să încerce culturismul. După cum scrie Arnold în Enciclopedie, „Şi eu şi Franco am început ca halterofili, lucru care ne-a conferit acea densitate musculară care le lipsea culturiştilor care nu făcuseră antrenamente de forţă.”

MUŞCHI DE FILM ŞI CAP DE POLITICIAN

Pe când cariera cinematografică a lui Arnold lua avânt în ultima parte a anilor ’70, antrenamentele sale au început să fie adaptate exact tipului de fizic de care Arnold avea nevoie pe ecran. După cum a declarat revistei Men’s Fitness în 2012, „Când am filmat Stay Hungry, [regizorul]Bob Rafelson m-a pus să slăbesc aproape 15 kilograme. Deci două treimi din antrenamentele mele erau bazate pe exerciţii cardio, aerobice, şi numai o treime pe ridicat greutăţi.” La polul opus, când a jucat în Conan Barbarul, „vroiau să arăt ca un tip puternic, care şi-a sculptat corpul prin luptă şi muncă grea. Trebuia să fiu mare şi puternic, dar nu aşa de
definit, aşa că m-am antrenat mai mult cu greutăţi mari.”

1983. Diferitele roluri necesitau diferite tipuri de formă fizică. Pentru a-l întruchipa pe Conan, Arnold a trebuit să-şi transforme corpul pentru a-l face şi mai masiv, mai dur. Pentru rolul lui Dutch din Predator, braţele erau centrul atenţiei, datorită echipamentelor militare fără mâneci.

În general, în primii ani de carieră cinematografică, Arnold s-a antrenat mai mult în sistem circuit. Cu greutăţi relativ mici, câteodată executând şase exerciţii la rând fără pauză între ele. Ritmul alert îi păstra pulsul ridicat, permiţându-i să ardă mai multe calorii şi să-şi menţină definirea, pompându-şi în acelaşi timp eficient fiecare grupă musculară. I-a îngăduit de asemenea să-şi termine antrenamentele în mai puţin de o oră, ceea ce însemna că îi era mai uşor să-şi programeze călătoriile şi filmările.

Arnold era renumit pentru că cerea să îi fie adusă o rulotă uriaşă pe platourile de filmare, unde să se poată antrena în pauzele dintre scene. Îşi invita de asemenea colegii de platou să se antreneze cu el, inclusiv fostul luptător (şi cel care avea să devină şi el guvernator) Jesse Ventura, pe platoul de filmare de la Predator, în jungla mexicană.

2013. Antrenamentele lui Arnold constau mai mult în exerciţii pe aparate şi exerciţii aerobice.

În 1997, Arnold a suferit o operaţie menită să îi repare o valvă de la inimă. Doctorii l-au avertizat să reducă intensitatea antrenamentelor pe viitor. În 2003 a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală în urma unui accident survenit în timpul filmărilor la Terminator 3. Acelaşi umăr i-a fost operat din nou în 2012. În calitate de guvernator al Californiei din 2003 până în 2011, Arnold s-a bazat mai mult pe exerciţii cardio, pentru a-şi menţine sănătatea inimii şi a arde grăsimea.

Deşi vârsta şi accidentările au devenit noi piedici în calea antrenamentelor din ultimii ani, Arnold este încă într-o formă incredibilă. Cu o musculatură şocant de bine dezvoltată pentru un tip de 67 de ani. Încă îşi mai efectuează multe dintre cascadorii, şi în fiecare zi este implicat într-o formă sau alta de activitate fizică. „Visul meu este să trăiesc veşnic”, ne-a spus. „Dar mă îndoiesc”. Şi a continuat cu un hohot de râs.

Autor: Sean Hyson – www.muscleandfitness.ro