Publicat pe

Înghețată proteică #yummy​​​​​​​​

Înghețată proteică #yummy​​​​​​​​. Perfect pentru zilele fierbinți de vară!

Pentru o porție aveți nevoie de:​​​​​​​

  • 7g inulină*
  • 12-15 g cafea rece sau apă​​​​​​​

–> încălziți scurt – amestecați​​​​​​​​

​​​​​.
  • 100 g Protein Low Carb vanilie
  • 50g iaurt grecesc​​​​​​​
  • 8g Proteina Whey
  • 1 linguriță gumă guar (0,8 g)​​​​​​
  • 30 g amestec de eritritol stevia (mai bun decât doar eritritol pentru consistență, chiar mai bun decât pulberea)​​​​​​​

–> se adauga si se amesteca pana compazitia devine pufoasa

.
  • 30 g albus de ou
  • puțin suc de lămâie, sare

–> bate amestecul foarte bine​​​​​​​​

.​​​​​
  • 3 g inulină

–> se adaugă, se bate în continuare până când amestecul devine foarte ferm, apoi se adaugaă în compozitia pufoasa
​​​​​
(lăsați-l să înghețe aproximativ 40 de minute, lăsați-l să devină foarte ferm în congelator sau savurați-l imediat)​​​​​​​

.

* Inulina reprezinta un tip de fibra alimentara solubila, intalnita in numeroase plante. De asemenea, aceasta este un fructan, iar ca si alti fructani, actioneaza ca prebiotic, ceea ce inseamna ca hraneste bacteriile prietenoase din intestin.

 

Recomandari WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Weider Protein Pancake Mix

    Protein Pancake Mix 600gr

    77,00 lei
    Selectează opțiunile
  • Peanut Butter Smooth 1kg

    51,00 lei
    Adaugă în coș
  • Slim Choco Syrup

    Slim Chocolate Syrup 250ml

    35,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Mic dejun în funcţie de antrenament

Mic dejun în funcţie de antrenament. Ai auzit și tu, desigur, spunându-se că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei… în timp, am putut realiza că acest lucru nu este în întregime adevărat. Dar este una dintre durerile de cap pe care le avem înainte de a începe ziua… Ce mic dejun? Voi avea rezultate bune cu acest mic dejun? Astăzi vă vom oferi câteva idei de mic dejun foarte simple care să ne ajute să finalizăm antrenamentul programat și să performam mai bine.

Obiectiv: aport energetic

Obiectivul unei bune alimentații în sport este acela de a putea furniza sportivului energia de care are nevoie în orice moment. Este inutil să ne antrenăm doar pentru a pierde în greutate (de exemplu)… Ideea ar trebui să fie aceea să găsim o dietă sau obiceiuri care să creeze o aderență, dar care să nu reducă performanța pe de o parte și nici să ne îndepărteze de obiective pe de altă parte. Cu alte cuvinte, alimentația trebuie să fie supusă antrenamentului și nu invers… Nu se poate să nu facem niște serii pentru că nu avem carbohidrați disponibili!

Rețete de mic dejun pentru antrenament

Continuând pe această linie, iată o serie de mic dejun pentru a-ți îmbunătăți performanța și a-ți asigura aportul de energie în funcție de tipul de antrenament pe care urmează să-l dezvolți.

Zile foarte ușoare de antrenament sau de recuperare

Daca vrem sa luam micul dejun si avem o zi foarte usoara sau aproape de odihna, urmeaza un mic dejun fara carbohidrati aproape deloc, varianta recomandata ar putea fi urmatoarea:

  • Cafea neagră;
  • Pâine prăjită: putem însoți cu grăsimi sănătoase precum untul de arahide – care vor adăuga și aromă – combustibil bun pentru azi;
  • Este foarte important ca in ciuda faptului ca ziua nu este foarte grea, sa ingeram electroliți – capsule Salt Caps. Un lucru este că nu vom cheltui mulți hidrati și altul că nu avem nevoie de săruri minerale pentru a rămâne hidratați.
Zile cu intensitate nu prea mare

Pentru zilele în care ne antrenăm ușor sau în care vom opta pentru o dietă săracă în calorii (low carb). Am putea face acest mic dejun:

  • Cafea sau infuzie sau lapte cu cacao 0% zahar;
  • Niște clătite bune. Daca nu ai prea mult timp la dispozitie poti folosi Protein Pancake Mix, o formula completa in care trebuie doar sa adaugam. În ciuda faptului că acestea au carbohidrați, aceștia provin din fulgi de ovăz integral, iar zaharurile sunt foarte scăzute. Dacă vrem să adăugăm puțin mai multă proteină în formulă, care este foarte ușor de făcut, putem adăuga puțină pudră de arahide pentru a-i da o aromă de arahide și, de asemenea, să îi oferim puțin mai multe proteine. Pentru a insoti clatitele puteti folosi orice tip de sirop.
  • Adăugați fructe pentru a vă completa micul dejun.
Zile foarte intense sau zile cheie, serii…

Zile în care te antrenezi foarte mult trebuie să pui glicogen în organism. Să vedem câteva variante de mic dejun pentru a merge la antrenament în aceste cazuri în care există mai multe pretenții:

  • Cafea sau infuzie sau lapte cu cacao 0%;
  • Un fruct;
  • Terci cu aromă. Este foarte simplu și bogat în același timp. Este vorba despre adăugarea de fulgi de ovăz aromat în bolul nostru cu apă sau lapte. În acest fel creștem cantitatea de carbohidrați din micul dejun;
  • Clatite facute cu fulgi de ovaz. În loc să apelăm la formula anterioară de clătite gata făcute, le putem face noi. În acest fel putem adăuga mai multă cantitate de fulgi de ovăz și carbohidrați. In plus, putem adauga banane, afine sau nuci la reteta pe care o facem;
  • Nu ai timp? Scoateți un baton cu fulgi de ovăz precum Oat bar. Dacă trebuie să creștem puțin mai mult volumul de carbohidrați, acesta este batonul tău;
  • Ca sursă de proteine, putem opta pentru o pâine prăjită cu puțin ulei de măsline și puțină șuncă de curcan. Sau dacă suntem foarte grabiti, un shake de proteine poate fi o idee bună.
Și asigură întotdeauna toți nutrienții

Acum nu mai rămâne decât să te antrenezi și să performezi cât mai bine posibil. Dacă ați optat pentru o dietă Keto sau Low carb, folosirea unor multivitamine este întotdeauna de mare ajutor.

Recomandari WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Weider Protein Pancake Mix

    Protein Pancake Mix 600gr

    77,00 lei
    Selectează opțiunile
  • Peanut Butter Smooth 1kg

    51,00 lei
    Adaugă în coș
  • Slim Choco Syrup

    Slim Chocolate Syrup 250ml

    35,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Ce tipuri de grăsimi există în corp?

Ce tipuri de grăsimi există în corp? Grăsimea este de regulă asociată numai cu aspecte negative, mai ales în ceea ce privește dieta și silueta. Însă nu toată grăsimea este la fel, nici în domeniul alimentar, nici în ceea ce privește compoziția corporală. Așa cum există grăsimi bune în alimente, tot așa există un tip de grăsime benefică și în organism, de care avem nevoie pentru a slăbi. Oricât de paradoxal ar suna, organismul nostru conține un astfel de tip de grăsime care ajută la arderea grăsimii depozitate în corp.

Ce tipuri de grăsimi există în corp?

Oamenii au două tipuri de grăsime, albă și maro. Cea albă este stocată ca rezervă de energie și este rezultatul aportului de energie în exces, iar cea maro sau BAT (țesut adipos brun) care ne permite să generăm căldură atunci când condițiile meteorologice ne compromit temperatura corpului. Grăsimea albă se acumulează sub piele, în principal în abdomen în cazul bărbaților, și în șolduri și picioare la femei, dar și în ficat. Un exces de grăsime albă este legat de boli metabolice precum diabetul și tot felul de afecțiuni cardiovasculare, fiind un factor determinant în gradul de obezitate.

Pe de altă parte, grăsimea brună, care este depozitată într-o cantitate considerabil mai mică și în locuri foarte specifice ale corpului, cum ar fi sub clavicule și în jurul gâtului, este foarte benefică pentru sănătate. Pe de o parte, datorită activității sale metabolice ridicate, deoarece conține mult mai multe mitocondrii în structura sa decât grăsimea albă, ceea ce îi permite să ardă mai multe calorii pentru a produce căldură. Numărul mai mare de mitocondrii bogate în fier este motivul pentru care acest tip de grăsime are acea nuanță închisă care le diferențiază. Și pe de altă parte, capacitatea sa de a oxida glucoza, pe lângă grăsimea albă, are un impact pozitiv asupra consumului de energie și a sănătății metabolice.

Faptul că celulele adipoase brune pot consuma și glucoză, permite reducerea nivelului de glucoză din sânge și acest lucru reduce probabilitatea de a dezvolta diabet. De aceea, o cantitate mai mare de BAT este legată de valori mai bune ale glucozei, trigliceridelor și lipoproteinelor cu densitate mare din sânge, reducând probabilitatea de a suferi de diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau boli cardio-cerebro-vasculare.

Din aceste motive, se spune că grăsimea brună promovează sănătatea cardiometabolică.

Creșterea cantității de grăsime brună și reducerea grăsimii albe devine un obiectiv, nu doar din motive estetice, ci și pentru că este o strategie magnifică de prevenire a bolilor cardiovasculare și metabolice.

Cum se schimbă grăsimea albă în maro?

Exercițiul fizic este cea mai bună strategie pentru a crește conversia grăsimii albe în maro, efect care se numește „întunecarea grăsimii albe induse de exerciții”. De asemenea, se știe că expunerea la frig crește transformarea grăsimilor și stimulează procesul de rumenire. Este vorba chiar de celulele adipoase brune, așa-numitele adipocite brune, care, atunci când antrenamentul este în medii reci, secretă substanțe cu efecte metabolice favorabile, printre care se numără sensibilitatea crescută la insulină.

Ce substanțe activează grăsimea brună?

Exercitiile fizice, atat la efectuarea eforturilor de rezistenta cat si de forta, determina secretia in fluxul sanguin a numeroase substante care provin din diferite organe ale corpului.

Exerquinele. Substanțe excretate în timpul efortului de către organe precum ficatul sau rinichii, printre altele, permit menținerea echilibrului între necesarul de energie care apare în celula musculară și aportul de energie de către glicogen, glucoză din sânge și depozite de grăsime. La fel, ele activează sistemul de termoreglare și fac toate organele și sistemele să funcționeze în mod coordonat pentru a menține echilibrul metabolic în fața efortului necesar.

Miokine. Substanțe care sunt derivate din contracția musculară repetată. Dintre acestea se remarcă Interleukina 6 (IL-6), care îmbunătățește managementul glucozei prin creșterea sensibilității la insulină, optimizarea proceselor metabolice și colaborarea la reducerea adipozității abdominale. Și Irisin, BAIBA, apelin, meteorin care promovează utilizarea grăsimilor și protejează împotriva bolilor metabolice. Irisin, mai exact, este protagonistul în transformarea grăsimii albe în grăsime brună.

Epinefrină și norepinefrină. Hormonii adrenalina și noradrenalina măresc rata și forța contractilă a inimii, cresc tensiunea arterială, dilată bronhiile pentru a îmbunătăți absorbția de oxigen și vasele de sânge, crescând fluxul de sânge către mușchi. Receptorii acestor substanțe stimulatoare, receptorii beta2-adrenergici (b2-AR) găsiți în celulele adipoase brune, sunt responsabili de stimularea termogenezei sau de utilizarea grăsimii albe ca combustibil pentru a genera energie.

Altele. Substanțele care sunt produse prin contracția inimii, numite peptide natriuretice, favorizează și activarea grăsimii brune și întunecarea grăsimii albe.

Importanta exercitiului fizic

Atât exercițiul fizic de forță, cât și de rezistență permit producerea diferitelor substanțe care prin semnale chimice activează grăsimea brună. De la simpla stimulare a inimii, la activarea diferitelor organe si muschi necesari desfasurarii exercitiului fizic, sau expunerea la frig, acestea stimuleaza secretia de substante si hormoni care favorizeaza utilizarea energetica a grasimilor albe acumulate.

Cercetările arată o creștere a tuturor acestor substanțe activatoare în fluxul sanguin chiar și la câteva ore după antrenament.

A avea mai multă grăsime brună este benefică deoarece folosește grăsimea albă ca combustibil, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și ajută la controlul apetitului. Metabolismul sau ansamblul de procese care permit organismului să obțină energie din alimente și să o utilizeze pentru a îndeplini diferite funcții vitale, influențează genetica noastră, mediul în care trăim, gradul de activitate fizică zilnică și dieta.

Ce pot face pentru a avea mai puțină grăsime albă și pentru a crește grăsimea maro?

Mai multe ședințe de antrenament pe săptămână în care predomină durata efortului – benefic este mersul cu bicicleta.

  • Antrenament combinat de forță și rezistență.
  • Exerciții fizice prin intervale de intensitate mare.
  • Expunerea la frig în timpul antrenamentelor. Înotul în apă rece de exemplu.
  • Înlocuiește aportul de alimente procesate cu fructe și legume.
  • Asigură cantitatea zilnică de vitamine și minerale necesare unei bune funcții hormonale.
  • Prioritizează aportul de proteine de calitate.
  • Suplimente nutritive sănătoase.
Referinte:

*Tobias Becher et al. Țesutul adipos brun este asociat cu sănătatea cardiometabolică. Medicina naturii 2021
*Mendez-Gutierrez et al. Mecanisme endocrine care conectează exercițiul cu metabolismul țesutului adipos maro: o perspectivă umană. Rapoarte curente despre diabet 2020

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Prajitură cu ciocolată și dulceată

Prajitură cu ciocolată și dulceată. Ai o poftă de dulce, dar ești prea lene să gătești ceva.

Solutia o avem datorita lui @jjmetodoenforma cu aceasta prajitura care se face in 5 minute!

INGREDIENTE:

PREPARARE:

  • Intai punem toate ingredientele in afara de ciocolata si dulceata intr-un recipient si amestecam foarte bine.
  • Turnăm jumătate din aluat într–un vas potrivit pentru cuptorul cu microunde, se pune o uncie de ciocolată și două linguri de dulceață și se acoperă cu aluatul rămas.
  • Se pune la cuptorul cu microunde timp de 2 minute. Lasati sa se raceasca si… savurati.

Untul de arahide Weider Peanut Butter Smooth este  procesat în mod clasic numai cu arahide prăjite de cea mai înaltă calitate provenite din Argentina cu o aromă irezistibilă. Caracteristica speciala a cestui produs este plăcerea și modul ușor de a-l întinde pe o felie de pâine neagră și de ce nu integrală. Acest lucru poate oferi în cursul dimineții o forma de alimentație foarte apetisanta cu un profil nutrițional excelent.

Indiferent dacă aveți un stil de viață „Fit” sau dacă vă place să aveți grijă de dvs. fără a renunța la capriciile sănătoase … Weider’s Peanut Butter Smooth este perfect pentru a include în micul dejun, gustări, deserturi sau pentru a pregăti tot felul de rețete pe care vi le puteți imagina. Vezi si Peanut Butter Powder »

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Pizza cu legume

Pizza cu legume. Vrei ceva ușor de preparat și sănătos? Poți încerca această reteta de la @jjmetodoenforma

INGREDIENTE:

  • 240 g făină integrală de ovăz instant
  • 180 ml apă
  • 10 ml ulei de măsline
  • Un praf de sare de mare cu ierburi
  • Roșii prăjite fără zahăr adăugat
  • Zucchini
  • Praz
  • Piper verde și roșu
  • Ciuperci
  • Roșii cherry
  • Branză de capră.

PREPARARE:

  • Amestecam faina cu sarea de mare, adaugam apa, uleiul de masline si amestecam pana obtinem un aluat maleabil.
  • Întindem dând o formă dreptunghiulară și acoperim cu roșii.
  • Deasupra turnam legumele tocate impreuna cu branza de capra si un strop de ulei de masline. Coacem la 180° timp de 40 de minute.

Fulgii de ovăz sunt un aliment complet și hrănitor, natural, care oferă energie, proteine, fibre, vitamine și minerale. GOURMET OAT FLOUR este un produs de calitate superioară, cereale integrale obținute din ovăz fără adaos de zahăr. Poate fi utilizat pentru a prepara shake-uri cu carbohidrați în orice moment al zilei, atunci când aveți nevoie de un plus de energie și pentru a pregăti rețete sănătoase, aromate și foarte hrănitoare.

Făină integrală de ovăz GOURMET OAT FLOUR de la WEIDER vă oferă în mod natural un complex de carbohidrați, cu conținut redus de zahăr. Pe lângă nivelul ridicat de fibre, încetinește digestia amidonului și absorbția glucozei din sânge.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Dieta Keto – recomandată sportivilor de anduranță?

Dieta Keto – recomandată sportivilor de anduranță? Astăzi ne vom ocupa de un subiect delicat… nu pentru că este controversat în sine sau pentru că nu suntem siguri… ci pentru că este vorba despre două subiecte alimentare „complicate”.

De ce este controversat? pentru că mâncarea este ceva foarte personal și, de asemenea, cei care sunt fideli dietei keto sunt apărători convinși ai acesteia, motivați pentru ca ar fi o dietă care slăbește foarte repede. Subiectul de astăzi este: dietele keto sau dieta cu conținut scăzut de carbohidrați vs. dietea bogata în carbohidrați.

Să începem prin a pune bazele articolului. Nu vrem să condiționăm nimănui tipul de mâncare. Și credem, de asemenea, că o dietă care reduce macronutrientul la anecdotic (cum ar fi carbohidrații din dieta keto) nu trebuie folosita în mod continuu. Credem într-o dietă variată și sănătoasă. Acestea fiind spuse, să începem.

Ce este dieta Keto?

Subiectul pe care urmează să îl discutăm astăzi este un subiect fierbinte, motivat de creșterea mare a susținătorilor dietei ketogenice. Înainte de a începe să vorbim despre orice, să punem în context ce este dieta keto, pentru că încă mai sunt oameni care nu știu despre ce vorbim. Dieta keto, foarte foarte foarte pe scurt (și îmi cer scuze pentru asta) se bazează pe obținerea de energie din grăsimi. Este o dietă în care carbohidrații sunt redusi la minimum și cea mai mare parte a kcal este obținută din grăsimi. Prin urmare, acestea sunt diete în care aportul de fructe, legume, orez, ovăz… este practic nul.

Pe de altă parte, grăsimile sănătoase precum nucile, avocado, brânzeturile, uleiul, semințele, somonul și proteinele abundă. Dieta ketogenă realizează acest lucru punându-ți corpul într-o stare de cetogeneză (eliberând corpi cetonici) și crescând mai ușor arderea grăsimilor. Introducerea corpului în cetoză nu este ușoră, durează de obicei aproximativ 5 zile, odată ce timpul a trecut, corpul tău a eliberat acei corpi cetonici și arde grăsimile mai ușor.

Cum poate o dietă săracă în carbohidrați să îmi afecteze performanța atletică?

O altă problemă importantă este să vedem daca această dietă afecteaza sau nu performanța sportiva. De exemplu, există studii științifice care sugerează că o dietă bogată în carbohidrați îmbunătățește performanța. Dar nu există studii care să susțină că o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați vă oferă un avantaj. Prin urmare, mulți oameni se ghidează după senzații, lucru de care trebuie să se țină cont, dar nu sunt altceva decât senzații… ceea ce este bun pentru unii și fatal pentru alții.

Pentru a vedea dacă un tip de dieta este mai bun sau mai rău (din punct de vedere al performanței) trebuie să contextualizezi ce sau de ce… a alerga la un maraton nu va fi același lucru cu a avea un record la 1500 m viteza. Așa cum încercarea de a crește masa musculară nu este același lucru cu pierderea acesteia, și asta este scopul științei. Un substrat metabolic nu este același cu altul, nu este același lucru să pierzi glicogen sau grăsime. De exemplu, când mergem într-un anumit interval de puls, corpul trage glicogenul, iar altul trage grăsimea. Așadar, nimeni nu ar considera bună o dietă ketogenă dacă încearcă să facă tot posibilul într-un antrenament de mare intensitate de 5-30 de minute, deoarece organismul caută glicogen. Cu toate acestea, dacă urmează să alergi timp de 4 ore la o intensitate scăzută, organismul poate arde grăsimile.

Deci, ce este recomandat dacă faci sporturi de anduranță?

Pentru a rezuma un pic totul. Ca regulă generală, o dietă bogată în carbohidrați ar trebui să fie mai bună decât o dietă săracă în carbohidrați. Cu toate acestea, anumite antrenamente sau anumite faze ale sezonului pot fi folosite cu perioade de aport scăzut de carbohidrați pentru a învăța organismul să scape de grăsime. Pentru că dacă vom fi capabili să folosim tot felul de surse de energie vom fi mai eficienți.

In concluzie

Acestea fiind spuse, nu trebuie să ne lipsim de mâncare și mai ales de fructe si legume, în mod continuu. Dar pentru anumite sporturi, anumite intensități și timpi, respectarea unei diete sărace în carbohidrați ne poate aduce beneficii. Este ceea ce se numește periodizarea hidraților pentru a căuta flexibilitatea metabolică.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Ce se întâmplă atunci când transpirăm?

Ce se întâmplă atunci când transpirăm? Potrivit Federației Spaniole de Medicină Sportivă în funcție de proporția de lichide pierdute (% din greutate) în timpul practicii unui sport pot apărea următoarele modificări:

  • Pierdere de 2%: scăderea capacității de termoreglare.
  • Pierdere de 3%: scăderea rezistenței la efort, crampe, amețeli, risc crescut de leșin, creșterea temperaturii corpului până la 38 de grade.Deshidra
  • Pierdere de 4 – 6%: Scăderea forței musculare, contracturi, dureri de cap, creșterea temperaturii corpului până la 39 de grade.
  • Pierdere de 7 – 8%: contracturi severe, epuizare, parestezii, insolație.
  • Pierdere > 10%: reprezintă un risc serios pentru viață.

În legătură cu aceste date, trebuie remarcat faptul că diferiți autori raportează pierderi apropiate de 3-4% în sporturile de anduranță pe termen lung, care nu au legătură cu probleme de sănătate sau scăderea performanței. Totuși, vorbim de sporturi foarte specifice în care epuizarea rezervelor de glicogen va fi totală, iar durata și caracteristicile testelor îngreunează în multe cazuri rehidratarea, așa că vom încerca întotdeauna să ne asigurăm că pierderea nu depășește 2%.

În plus, și după cum indică cercetările recente, există o relație directă între deshidratare și creșterea problemelor gastrointestinale. Pe scurt, am putea spune că deshidratarea poate pune în pericol sănătatea și performanța sportivului în antrenamente și competiții.

De ce este important să evitați și să preveniți deshidratarea atunci când faceți sport?

Apa este componenta principală a corpului uman și reprezintă 50 până la 65% din greutatea acestuia. Apa reprezintă 75% din mușchii noștri, 83% din sângele nostru, 75% din creier și 22% din oasele noastre. Printre funcțiile la care participă apa ca componentă fundamentală a organismului găsim:

  • Oferă formă și structură corpului.
  • Contribuie la menținerea corectă a temperaturii corpului (termoreglare).
  • Este implicată în reacții metabolice și chimice (digestie, absorbție, transport, metabolism și excreție).
  • Ajută la funcționarea tractului gastrointestinal (previne constipația).
  • Lubrifiant (salivă, articulații și mucus).
  • Contribuie la menținerea echilibrului acido-bazic și a presiunii osmotice (menținerea homeostaziei între mediul intra și extracelular).
  • Elimină deșeurile și toxinele.
  • Previne infectiile urinare, hipertensiunea arteriala, BCV, infectiile respiratorii etc.
  • Hidratează pielea.
  • Promovează performanța fizică și mentală.

Menținerea unei stări optime de hidratare este cheia pentru reglarea acestor functii și a altor funcții vitale. Dar știm cum să rămânem hidratați în timpul sportului? Cum să înlocuim lichidele pierdute? Sau cum să începem ziua și să ne antrenam bine hidratat?

Recomandări pentru a rămâne hidratat înainte, în timpul și după exercițiile fizice

Începerea zilei și antrenamentul hidratat se referă la o stare de hidratare adecvată și la niveluri normale de electroliți. Este important de remarcat faptul că deshidratarea în timpul exercițiilor se produce cu pierderea apei prin transpirație, care este însoțită de o pierdere semnificativă de electroliți (în special de sodiu). Acestea, ca si apa, indeplinesc functii necesare sanatatii si performantelor sportivului. Prin urmare, completarea atât cu apă, cât și cu electroliți va fi esențială înainte, în timpul și după exerciții.

Înainte de a face mișcare, de unde știm dacă suntem bine hidratați?

O modalitate ușoară de a ști dacă suntem cu adevărat bine hidratați, una dintre ele este măsurarea densității/culorii urinei. Această tehnică se bazează pe observarea culorii urinei la primele ore ale dimineții și cu 4 ore înainte de activitatea fizică și compararea acesteia cu tabelul lui Armstrong. Culorile sunt împărțite într-o clasificare numerică cu stările corespunzătoare de hidratare.

Daca in test observam ca suntem hipohidratati, va trebui sa fim atenti la hidratare in timpul zilei si sa crestem aportul de lichide inainte de antrenament. Pentru mai multe informații despre aceasta și alte tehnici pentru a ști dacă suntem bine hidratați, puteți vizita articolul publicat anterior pe blogul nostru dând click aici.

Care sunt strategiile pentru o hidratare adecvată?

Care sunt nevoile personalizate pentru a evita deshidratarea atunci când faci sport in funcție de cantitatea transpirației, de vreme și de tipul și durata exercițiilor fizice.

Cantitatea de lichide care trebuie ingerata, la intervale regulate in timpul activitatii, poate varia intre 400-800ml/h. Există sportivi care pot pierde până la 3L de lichid într-o oră, totuși este imposibil să bei acea cantitate de lichid în timpul antrenamentului deoarece rata de absorbție intestinală este mult mai mică. De aici și importanța unei hidratări prealabile adecvate.

Un punct cheie ar fi compoziția băuturii, care trebuie adaptată la ceea ce se numește băutură pentru sport sau băutură izotonică. Aceste băuturi trebuie să conțină o cantitate adecvată de sodiu (pentru a preveni hiponatremia) și carbohidrați.

Ce fac pentru a înlocui lichidele pierdute?

Este esential ca sportivul sa inlocuiasca progresiv 150% din apa pierduta cu o băutură izotonică care sa-i permita sa recupereze apa si electrolitii pierduti in timpul antrenamentului sau competitiei. Conținutul de carbohidrați al acestui tip de băutură este o sursă de energie. Dacă adăugăm și o sursă de proteine de înaltă calitate vom contribui rapid la repararea fibrelor musculare deteriorate după efort. Cunoașterea celor mai adecvate strategii de hidratare în funcție de sport și de sportiv devine un instrument cheie în alimentația sportivă pentru a proteja sănătatea și performanța sportivilor. Urmați acest ghid pentru a evita deshidratarea atunci când faceți sport și consultați întotdeauna un expert nutriționist.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Cum știm dacă suntem hidratați

Cum știm dacă suntem hidratați. Pentru a menține performanța optimă – înainte de a începe orice activitate fizică – sunt necesare o hidratare adecvată și niveluri normale de electroliți în plasmă*. Acest lucru previne o încetinire a golirii gastrice (care ar cauza probleme gastro-intestinale) și creșterea oboselii cauzate de deshidratare. Deci, de unde știm dacă suntem hidratati corespunzator?

Culoarea urinei ca marker al hidratării înainte de exerciții

Există diferite metode de a verifica dacă suntem bine hidratati înainte de exerciții, dintre ele evidențiem o metodă simplă precum observarea culorii urinei cu 4 ore înainte de activitatea fizică și compararea acesteia tabelul Armstrong. Culorile sunt împărțite într-o clasificare numerică cu stările corespunzătoare de hidratare:

  • 1-3 hidratare buna spre usoara deshidratare.
  • 4-6 moderat deshidratat.
  • 7-8 sever deshidratat.n.

Se recomandă să facem acest lucru atunci când aportul și pierderea de apă au fost stabile timp de câteva ore și ținând cont de faptul că există diferiți factori care pot influența culoarea urinei precum aportul anumitor alimente, medicamente, suplimente alimentare, faza ciclului menstrual, ora zilei și condițiile de mediu. Avem deja cheia pentru a afla dacă suntem hidratati pentru a face mișcare!

Nu trebuie să uităm că hidratarea trebuie urmarita și în timpul exercițiilor fizice și completată când am terminat pentru a ne reface nivelurile optime. Pentru a face acest lucru, ar fi bine sa ne ajutăm cu geluri izotonice, geluri care oferă un plus de hidratare – precum Hydro Gel sau săruri minerale pe care le puteți lua în cele mai călduroase anotimpuri.

*Electroliți din plasmă sunt un grup de ioni (elemente încărcate electric) care se găsesc în sânge și îndeplinesc diverse sarcini în organism. Echilibrul acestor electroliți este esențial pentru funcționarea normală a organelor corpului uman.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Antrenamentul cardio

Antrenamentul cardio îți menține metabolismul ridicat încă mult timp după terminarea efortului!

Când este vorba de cardio, mulți oameni se concentrează pe numărul de calorii arse. Și totuși, ei ar trebui să ia în considerare și cantitatea de calorii arse după ce o sesiune este terminată. După orice tip de antrenament cardio, rata metabolică este ridicată încă un timp. Caloriile arse post-antrenament sunt folosite mai ales pentru recuperarea musculară. Acest fapt este cunoscut în mediile științifice drept consum de oxigen post-antrenament, sau COPA. Cu alte cuvinte, ai nevoie de mai mult oxigen pentru a arde mai multe calorii.

Dacă te întrebi cât de mare este diferența care poate fi făcută de caloriile arse post-antrenament, în eforturile tale de a slăbi, ia în considerare cercetările făcute asupra antrenamentului în intervale. În ciuda faptului că cei care se antrenează ard mai puține calorii în timpul antrenamentului cardio în intervale decât în tipul efortului cardio mai îndelungat, constant și mai moderat, aceștia pierd semnificativ mai multă grăsime. Oamenii de știință cred că motivul pentru care antrenamentul în intervale este mai eficient pentru arderea grăsimii este un COPA mai mare. Acest fapt sugerează că antrenamentul în intervale îți menține ridicată rata metabolică mai mult timp post-antrenament decât efortul constant.

Întrebare arzătoare

Pentru a testa dacă momentul din zi are un impact asupra COPA, cercetători de la Universitatea Wisconsin din La Crosse au pus 16 femei bine antrenate să execute 30 de minute de efort în salturi pe bicicleta staționară la 65% din ritmul cardiac maxim. Ele au făcut un antrenament fiecare dimineața devreme (între orele 5 și 7), la mijlocul zilei (între 11 și 13) și seara (între 17 și 19).

Cercetătorii au măsurat rata metabolică timp de 30 minute după fiecare sesiune. Ei au determinat că momentul din zi nu are efect asupra timpului în care rata metabolică rămâne ridicată după antrenament. În schimb, efortul făcut seara le ridica rata metabolică mai mult decât în alte momente ale zilei.

Momentul perfect

Datele din acest studiu arată că pentru a arde mai multe calorii ar trebui să faci cardio după ora 17. Împreună cu cercetările care arată că dacă faci cardio după antrenamentul cu greutăți se ard mai multe grăsimi decât dacă faci înainte sau separat și că antrenamentul cu intervale crește mai mult rata metabolică post-antrenament decât cel cardio în ritm constant, vei vedea de ce este cel mai bine să faci seara cardio cu intervale după antrenamentul cu greutăți.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Energie fără limite

Energie fără limite. Pentru a vă pregăti pentru efort maxim, este necesar un aport maxim de energie. Fiecare disciplină de mare intensitate (ciclism, alergare, triatlon, înot etc.), dincolo de pregătirea adecvată, necesită și o aprovizionare pe termen lung cu energie pe care doar o alimentație corectă și suplimentarea o pot asigura.

Carbohidrații reprezintă substratul energetic al excelenței pentru acest tip de sportivi. Este important să-i consumi în mod constant, adică în perioada premergătoare unei performanțe, în pre, în timpul și după competiție. Intensitatea exercițiilor fizice scade odată cu scăderea nivelului de glicogen, asociată cu o creștere a catabolismului proteinelor musculare.

Pentru a acoperi acest tip de nevoi există pe piață suplimente energetice (băuturi pentru sport, pulberi, batoane…) special dezvoltate pentru a reface zaharurile arse în timpul efortului. Gelurile energetice se încadrează în această categorie.

Să înțelegem ce sunt acestea

Un gel energetic este un supliment pe bază de carbohidrați (simpli și/sau complecși) care se prezintă ca „energie gata de utilizare” disponibilă sportivului care, în timpul unui antrenament sau a unei competiții, are nevoie să reînnoiască resursele de glicogen (zaharuri) arse.

Un gel energetic cu adevărat funcțional trebuie să fie confortabil, simplu de utilizat și ușor de asimilat. Sunt multe pe piata, dar atentie: nu sunt toate la fel! Și tot din acest motiv este important să-l identifici pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Energy Up! sau Energy Boost Gel Victory Endurance, de exemplu, pot fi considerate o revoluție a gelurilor energetice, atât din punct de vedere al calității, cât și al funcționalității. Calitatea este asigurată de căutarea constantă a celor mai bune materii prime și de testarea continuă a produselor care a caracterizat întotdeauna Weider. Funcționalitatea constă în compoziția specială a produselor: carbohidrați diferiți cu eliberare de energie diferită pentru un randament energetic imediat și prelungit. In acest fel, sportivul poate purta cu el o sursa de energie care variaza de la cea imediata la cea pe termen lung, care asigura o acoperire constanta a nevoilor de energie pe toata durata performantei.

Sfaturi pentru utilizarea unui gel energetic

În timpul efortului fizic tipic unui sport de anduranță, metabolismul carbohidraților și digestia încetinesc, deoarece circulația sângelui este concentrată în mușchi și nu în stomac. În consecință, devine important să luați suplimente ușor digerabile și asimilabile.

Câteva sfaturi pentru a lua un gel energetic:

  • Evitați să luați gelul în apropierea vârfului de efort
  • Așteptați aproximativ 50 de minute între consumul a două geluri, pentru a evita un exces de zaharuri simple
  • Găsiți cel mai potrivit gel pentru dvs. din punct de vedere al caracteristicilor și gustului

 

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Cum să obții un bronz perfect

Cum să obții un bronz perfect. Cine nu vrea bronz și piele strălucitoare vara? Secretele pentru obținerea și îmbunătățirea acestuia sunt diferite, dar baza este întotdeauna aceeasi: expunerea la soare! De fapt, bronzarea este rezultatul unei creșteri a melaninei, o substanță pe care o produce pielea pentru a se apăra de razele UV.

Este important să urmați diverse măsuri de precauție atunci când va expuneti la lumina soarelui

Experții recomandă, de exemplu, să evitați intervalul orar 12-16, să protejați întotdeauna pielea cu creme de protecție solară și să beți multă apă. De asemenea, este indicat să purtați ochelari de soare și o pălărie pentru a preveni ca razele să cadă direct pe față sau pe cap.

În conformitate cu aceste reguli, puteți face plajă; si intr-adevar, daca este facuta cu masura potrivita, are multe beneficii! Printre acestea există cu siguranță o îmbunătățire a răspunsului muscular, o creștere a răspunsului imunitar, o scădere a nivelului de colesterol din sânge și o stimulare a terminațiilor nervoase.

După cum am menționat la început, există modalități de a vă pregăti pielea pentru expunerea la soare. Un prim secret constă în a consuma – cu 15 zile mai devreme – alimente care conțin vitamina A și beta-caroten, care sunt responsabile pentru creșterea producției de melanină în piele.

Cum se detectează beta-carotenul în alimente?

E simplu: trebuie să selectezi fructe și legume portocalii, roșii, galbene sau verzi: morcovi, portocale, caise, roșii, pepene verde, spanac etc.

… și nu uitați de Sun Bronze!

Iar suplimentarea poate fi, de asemenea, un factor important în procesul de bronzare. Jeleurile gumate Weider Sun Bronze, de exemplu, sunt un produs conceput special pentru a pregăti pielea pentru expunerea la soare. Acestea sunt jeleuri gumate care conțin beta-caroten și vitamina A, precum și doi pigmenți care protejează sănătatea ochilor: luteina și zeaxantina.

Pe scurt, suportul ideal pentru un bronz perfect!

 

Recomandari WEIDER:

  • All Day Energy 90 capsule

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • Vitamin C Up

    Vitamin C Up 84gum

    33,00 lei
    Selectează opțiunile
  • beauty gummies

    Beauty Gummies 40jeleuri

    35,00 lei
    Citește mai mult
  • sun bronze gummies

    Sun Bronze 40gummies

    51,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Înghețată FIT

Înghețată FIT. Astăzi am făcut o rețetă „FIT” excelentă, gustoasă, perfectă – chiar și în timpul unei diete controlate.

INGREDIENTE:
PREPARARE:
  1. Puneți toate ingrediente într-un pahar de blender sau într-un shaker.
  2. Pentru a obține o consistență bună și un „amestec” mai bun, vă recomandăm să turnați proteine ​​și untul de arahide în apă, și nu invers.
  3. După adăugarea tuturor ingredientelor, amestecați energic, inițial cu mâna și apoi cu ajutorul unui blender.
  4. Când ați obținut o consistență pe placul dvs., transferați amestecul într-un recipient mai mare
  5. Lăsați-l la congelator cel puțin 3 ore.

În acest moment, înghețata FIT de proteine e gata!

Încercați să creați! … decorați cu un pic de proteine ​​WHEY PROTEIN WHITE sau WHEY PROTEIN CHOCO CREME (vă recomand să îl puneți puțin în cuptorul cu microunde).

VALORI NUTRIȚIONALE (pe porție):
  • Energie: 248 Kcal
  • Proteine: 29 g
  • Carbohidrați: 5 g
  • Grăsime: 12 g

*Gold Whey 500g Protein are o concentrație de 80% de proteine, cu conținut de  carbohidrați și grăsimi scăzut. Nu conține aspartam și conține ingrediente bioactive, cum ar fi alfa și beta-lactoglobulina, reducând aciditatea organismului. Acestea asigură ușurința de recuperare și de adaptare a organismului la stres, plus imunoglobuline sprijină sistemul imunitar și limita Glicomacropeptidă a apetitului.

**Weider Protein 80+ 500g –  are până la 83% proteine de înaltă calitate. Se compune din patru tipuri de proteine, din izolat proteic din lapte, concentrat proteic din zer, cazeină și ovalbumină. Baza este o combinație de proteine digerabile rapid și lent, vitamina B6 si calciu. Ea este caracterizată prin aport minim în carbohidrați si grăsimi.

Recomandari WEIDER: