Publicat pe

Ştiaţi că…?

Ştiaţi că…?

DORMI MAI BINE

Un studiu efectuat la Appalachian State University s-a concentrat asupra modului în care antrenamentele efectuate în diferite momente ale zilei afectează somnul. Concluzia a fost aceea că antrenamente efectuate la orice oră îmbunătăţesc semnficativ calitatea somnului, iar antrenamentul efectuat dimineaţa devreme te face să ai nevoie de mai puţin timp pentru a dormi. Antrenamentele efectuate spre sfârşitul zilei au făcut ca subiecţii să se trezească de mai puţine ori pe parcursului somnului de noapte.

120 kg

Conform datelor înscrise în Cartea Recordurilor (Guiness World Records), în 2012, irlandezul Eamonn Keane a reuşit să execute 30 de flexii cu haltera de 119,7 kilograme în sala de culturism din Louisburgh.

STAI PE BANCA TA !

Cercetătorii au comparat împinsul la culisant, împinsul cu haltera şi împinsul cu gantere. Nu au descoperit nici o diferenţă în activarea pectoralilor şi deltoizilor între cele trei versiuni ale împinsului. Împinsul la culisant a redus efortul bicepşilor, iar ganterele au redus efortul depus de tricepşi.

ADAPTARE ÎNAINTE DE CREŞTERE

Un studiu publicat în Journal of Physiology a analizat legătura dintre sinteza proteică din muşchi, gradul de distrugere muscular de după antrenament şi creşterea musculară – la o săptămână, trei săptămâni şi respectiv 10 săptămâni după ce subiecţii au început un program de antrenament cu care nu erau obişnuiţi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sinteza proteică nu contribuie la creşterea musculară decât după ce gradul de distrugere a ţesutului muscular scade, ca urmare a adaptării la noul antrenament.

TRACŢIUNI LA HELCOMETRU – ŞI PENTRU BICEPS

Cercetătorii de la Universitea din Brazilia au comparat efectele exerciţiilor de izolare şi ale celor compuse asupra dezvoltării bicepsului. Au analizat comparativ tracţiunile la helcometru şi flexiile, timp de 10 săptămâni. Au ajuns la concluzia că tracţiunile sunt la fel de eficiente ca flexiile în privinţa creşterii masei musculare şi forţei bicepşilor.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Pune-ţi mintea la treabă!

Pune-ţi mintea la treabă!

Cercetătorii de la Universitatea din Miami au descoperit că atingerea unui anumit nivel de concentrare mentală – prin exerciţii de respiraţie sau tehnici de îmbunătăţire a conştientizării propriului corp – poate mări capacitatea de menţinere a atenţiei pentru un timp mai îndelungat. În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat jucători de fotbal american din echipa universităţii, timp de patru săptămâni. Aceştia au avut prezenţă mai bună la cursuri, iar acest lucru a dus la îmbunătăţirea atenţiei. Aşa că „Pune-ţi mintea la treabă!” Poţi afla mai multe pe mindful.org şi tm.org.

PEDALEAZĂ PENTRU SĂNĂTATE

Un studiu efectuat la Universitatea din Glasgow a descoperit că subiecţii care mergeau cu bicicleta la serviciu aveau un risc cu 45% mai scăzut de cancer, un risc cu 46% mai scăzut de a dezvolta afecţiuni cardiace, precum şi un risc general cu 41% mai scăzut de a fi victima unui deces prematur.

NU TE PĂCĂLI SINGUR

Cercetările au scos la iveală un concept destul de dubios, acela de „obezitate sănătoasă metabolic”, care se referă la persoanele care sunt obeze, dar al căror metabolism funcţionează la fel ca al persoanelor cu greutate normală. Dar asta nu înseamnă neapărat că aceşti oameni „obezi, dar sănătoşi” se bucură într-adevăr de o stare bună de sănătate. Cercetătorii au descoperit faptul că unele persoane considerate drept „nesănătoase” – cu trei sau mai mulţi indicatori ca tensiune ridicată, circumferinţa taliei mai mare de 94 de centimetri, dereglări ale nivelului zahărului din sânge – prezentau un risc dublu de a dezvolta afecţiuni cardiace, indiferent de greutatea corporală.

AMPRENTA DEGETELOR ASUPRA FORŢEI

Un studiu efectuat la Universitatea North Dakota a scos la iveală un lucru interesant legat de lungimea degetelor: subiecţii cu arătătorul mai scurt decât inelarul au o priză mai puternică, chiar şi raportat la vârstă şi dimensiuni. „Există dovezi – indirecte – că raportul lungimilor celor două degete este determinat, încă din primele stadii de dezvoltare a fetusului, de testosteron – cu cât mai mult testosteron produce fetusul, cu atât mai lung devine inelarul în raport cu arătătorul”, explică Grant Tomkinson, Ph.D.

EŞTI SUFICIENT DE PUTERNIC EMOŢIONAL PENTRU ANTRENAMENTE CU ADE VĂRAT INTENSE?

Noi cercetări arată că antrenamentele de mare intensitate inundă creierul cu endorfine, care te fac să te simţi bine. Dar chiar dacă aceste sesiuni super-intense de antrenament eliberează în corp o grămadă de substanţe benefice, care ajută la un mai bun control al durerii şi al emoţiilor, tot ele au drept efect instalarea unor sentimente negative pe la mijlocul antrenamentului. Acest lucru a fost pus în legătură cu eliberarea unei noi doze de endorfine, pentru a contracara acest efect. Efectuarea de exerciţii cardio la intensitate constantă nu a dus la eliberarea aceleiaşi cantităţi de compuşi de natură opioidă în organism. Dar a contribuit, totuşi, la îmbunătăţirea dispoziţiei şi a stării psihice generale, un lucru pe care cercetătorii îl consideră drept un bun stimul pentru antrenamente efectuate regulat, din moment ce antrenamentele foarte dificile, de intensitate ridicată, pot fi descurajante pentru cei fără un anumit nivel de experienţă.

Recomandari WEIDER: