Publicat pe

Antrenor de campioni: Mihail Kiss

Antrenor de campioni: Mihail Kiss. Născut la 30 august 1930, Mihail Kiss este, la 91 de ani, o personalitate marcantă a comunităţii săcelene (Brașov), dar și al culturismului românesc, un om remarcabil, atât sub aspect profesional, cât și personal. Fire perseverentă și creativă, Mihail Kiss a reușit să înregistreze prima școală de forță particulară în 1967. El s-a apucat sa faca culturism separat de halterofili, improvizand o sala intr-un garaj din Sacele. A fost prima sala de culturism din Romania, dezvoltând, totodată, și aparatul de dezvoltare universală a mușchilor, pentru acesta din urmă fiindu-i conferit Certificatul de Inventator și premiul Lauri în cadrul unei festivități organizate la Brașov.

Activitatea acestuia nu se oprește aici, devenind antrenor al Clubului Sportiv Dinamo și vicepreședinte al Federației Române de Culturism, de la înființarea acesteia, în 1990, până în anul 2000. În anul 1998, Kiss devine președintele Consiliului de Arbitraj, iar din anul 2006 președinte onorific al acestei federații. În întreaga sa activitate se regăsesc peste 10.000 de sportivi înregistrați, având în palmares și un campion mondial în persoana lui László Csaba.

Tot Mihail Kiss este cel care a avut curajul să alunece, la 85 de ani,  pe tiroliana de la canionul “7 Scări”, când a fost inaugurată, deşi are 21 de tronsoane, pe o lungime totală de 2.174 de metri.

Publicat pe Lasă un comentariu

Abdomen perfect – cum să te alimentezi

Abdomen perfect – cum să te alimentezi?!

Abdomen perfect FAZA I:

Redu cât mai mult mâncărurile procesate şi bazează-ţi dieta pe proteină animală şi legume verzi. Majoritatea carbohidraţilor îi vei prelua din legumele bogate în amidon, iar grăsimile din carne.

MĂNÂNCĂ ASTFEL:

– 28 calorii pe kilogram corp;
– 2,2 g de proteină pe kilogram corp;
– 25% din calorii provin din grăsimi;
– Restul caloriilor provin din carbohidraţi.

Un bărbat de 86 de kilograme va consuma 2.650 de calorii, 190 grame de proteine, 300 grame de carbohidraţi, 75 grame de grăsimi.

Abdomen perfect FAZA II:

Reducem şi mai mult numărul caloriilor pentru a încuraja arderea grăsimilor.

MĂNÂNCĂ ASTFEL:

– 26 calorii pe kilogram corp;
– 2,2 g de proteină pe kilogram corp;
– 25% din calorii provin din grăsimi;
– Restul caloriilor provin din carbohidraţi.

Un bărbat de 84 kilograme va consuma 2.220 calorii, 185 grame proteine, 230 g carbohidraţi, 60 g grăsimi.

Abdomen perfect FAZA III:

Pe măsură ce devii foarte definit, este dificil să continui să arzi grăsimi. Soluţia este să ţii în continuare regim, dar să jonglezi cu aportul caloric, stabilindu-ţi zile în care consumi un număr ridicat de calorii pentru a păstra ridicată rata metabolică şi a preveni pierderile musculare.

MĂNÂNCĂ ASTFEL:

În zilele cu un aport caloric scăzut (5–6 zile pe săptămână)

– 22 calorii pe kilogram corp;
– 2,2 g de proteină pe kilogram corp;
– 20% din calorii provin din grăsimi;
– Restul caloriilor provin din carbohidraţi.

Un bărbat de 79,5 kilograme va consuma 1.750 de calorii, 175 grame de proteine, 175 g de carbohidraţi, 40 g de grăsimi

MĂNÂNCĂ ASTFEL:

În zilele cu un aport caloric ridicat (1–2 zile pe săptămână)

– 33 calorii pe kilogram corp;
– 2,2 g de proteină pe kilogram corp;
– 20% din calorii provin din grăsimi;
– Restul caloriilor provin din carbohidraţi.

Un bărbat de 79,5 kilograme va consuma 2.625 de calorii, 175 g proteine, 350 g carbohidraţi, 60 g grăsimi

SFATURI

Începe cu  Abdomen perfect Faza I şi continuă până atingi plafonarea slăbirii. Apoi treci la Abdomen perfect Faza I până la plafonare, şi aşa mai departe. Vezi “=” de mai jos care te poate ajuta la calcule.

1gr PROTEINĂ = 4 CALORII

1gr CARBOHIDRAT = 4 CALORII

1 gr GRĂSIME = 9 CALORII

Recomandari WEIDER:

 • FAT BURNER

  FAT BURNER 120cps

  45,00 lei
  Adaugă în coș
 • Green Coffee

  Green Coffee + Garcinia Cambogia 90caps

  68,00 lei
  Citește mai mult
Publicat pe Lasă un comentariu

ISTORIA MODERNĂ A LAPTELUI ŞI A MUŞCHILOR

ISTORIA MODERNĂ A LAPTELUI ŞI A MUŞCHILOR: Date istorice

  • În 1899 Bernarr Macfadden a fondat revista Cultura Fizică şi a început să popularizeze laptele crud. În 1923 a publicat Dieta cu lapte: cum să foloseşti dieta cu lapte în mod ştiinţific, la tine acasă.

’30

  • În anii ’30, Joseph Hise a promovat laptele ca pe un super-aliment pentru construcţia de masă musculară. El afirma că a câştigat 13,2 kilograme în greutate în decurs de doar o lună. Secretul lui: genuflexiunile şi laptele.
  • Filosofia nutriţională a lui Hise a fost curând adoptată de John Grimek. Acesta era o legendă a culturismului; câştigător al medaliei olimpice la haltere în 1936.

’50

  • În 1950, Armand Tanny, Mr. USA, a declarat că succesul lui în culturism se datorează laptelui.
  • În 1954, Steve Reeves, Mr. Universe, şi-a început cariera cinematografică şi a vorbit în numeroase interviuri despre beneficiile laptelui pentru culturism şi sănătate.
  • În 1958, Reg Park, de 10 ori câştigător al concursului Mr. Universe, a mărturisit că dieta lui cuprindea 3–4 mese pe zi, combinate cu o băutură proteică din lapte, smântână şi miere, pe care o consuma de şase ori pe zi.
  • În încercarea de doborâre a recordurilor naţionale la powerlifting, Bruce Randall a ajuns la o greutate corporală de 186,4 kilograme bând între 10 şi 12 litri de lapte pe zi, în unele zile până la 20 de litri. Câţiva ani mai târziu s-a definit, ajungând la greutatea de 100,9 kilograme, şi a câştigat concursul Mr. Universe în 1959. Laptele degresat a constituit o parte majoră a dietei sale.

’50-’80

  • Din anii ’50 până în anii ’80, “Iron Guru” Vince Gironda a fost primul antrenor al vedetelor, printre clienţii căruia se numărau şi culturiştii de top, astfel încât printre cei pe care îi antrena erau Larry Scott, Mr. Olympia, şi Clint Eastwood. Dieta „Epoca de Piatră” a lui Gironda, cu un nivel scăzut de carbohidraţi, presupunea un aport constant de brânză de vacă pentru a păstra masa musculară. În contrast cu aceasta, dieta „Faza de creştere de şase săptămâni” recomanda 4 gustări pe zi, constând într-un pahar de lapte crud integral sau lapte de vacă, pe lângă mesele principale.

’60-’70

 • În 1962 Larry Scott şi-a folosit statutul de câş-tigător al titlului de Mr. America pentru a promova produsele lactate pentru masă musculară, forţă şi sănătate.
 • În 1977 Arnold Schwarzenegger a promovat laptele ca aliment care construieşte masa musculară în cartea lui, Arnold: Educaţia unui Culturist.

 

 

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Un comentariu

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (8): GAMBE

gambe

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (8): GAMBE.

ARNOLD: “STRĂDANIILE TALE ÎŢI VOR DEZVOLTA PUNCTELE FORTE. CÂND TRECI PRIN SUFERINŢE ŞI DECIZI SĂ NU TE PREDAI, ASTA ESTE FORŢA.”

Faptul că Arnold şi-a dat seama de timpuriu de problema sa cu dezvoltarea gambelor a fost foarte mediatizat în lumea culturismului, de-a lungul anilor. Gambele sale erau atât de mici, încât Arnold şi-a decupat pantalonii de antrenament pentru a-şi expune gambele. Acest lucru l-a motivat să-şi îmbunătăţească această grupă, ceea ce a şi reuşit, construindu-şi nişte soleari şi gastronecmieni masivi. Un volum extrem de ridicat de antrenament şi o frecvenţă impresionantă a antrenamentelor au fost soluţiile lui Arnold pentru a-şi îmbunătăţi acest punct slab; dar lucrurile nu s-au oprit aici. Arnold părea să fi dezvoltat o legătură specială cu gambele sale.

Iată ce declara într-un număr mai vechi din Muscle Builder: „Gambele nu sunt ca alţi muşchi, şi în fiecare zi par să fie într-o altă dispoziţie. Câteodată fac ridicări încălţat şi simt muşchii lucrând mai bine, alteori încălţămintea mă împiedică să lucrez, şi trebuie să mă antrenez desculţ… E straniu, aproape supranatural. Un secret pe care l-am învăţat despre antrenamentul gambelor e acela că trebuie să le testez personalitatea şi atitudinea cu două-trei seturi, şi aşa ştiu ce trebuie să fac în ziua respectivă. Gambele îţi vor spune exact ce trebuie să faci – dă-le doar o şansă să-ţi ’comunice’ asta. E aproape ca şi cum ar avea o minte proprie – un fel de ’creier’ pe care alţi muşchi nu îl au.”

Antrenament:

 • Măgarul – 5 (Seturi)  15–30 (Repetări)
 • Ridicări pe vârfuri din stând – 5 (Seturi)  15–30 (Repetări)
 • Extensii pentru gambe la presa pentru picioare – 5 (Seturi)  20–30 (Repetări)
 • Ridicări pe vârfuri din stând, alternativ, cu o ganteră – 3 (Seturi)  15–30 (Repetări)

Sfaturi pentru antrenament:

 • Arnold aprecia varietatea când era vorba de antrenamentul gambelor. Orice era destul de bun, dacă reuşea să şocheze gambele, atât de „încăpăţânate:” multe repetări, puţine repetări, pauze extrem de mici (15 – 30 de secunde), superseturi, orice.
 • La cele mai multe antrenamente, exerciţiile pentru gambe erau efect uate cu o mişcare completă – cu o coborâre maximă, ca să întindă gambele complet, şi cu o contracţie atât de puternică în vârful mişcării, încât părea crampă. Dar, uneori, Arnold făcea şi seturi întregi doar cu mişcări parţiale, pentru a putea folosi greutăţi mult mai mari; sau termina un set cu mişcare completă cu câteva repetări parţiale, pentru a-şi epuiza complet gambele.
 • Nu era nimic neobişnuit pentru Arnold să-şi antreneze gambele şase zile pe săptămână, în cadrul celebrului său antrenament dublu-split. De regulă, gambele erau antrenate după-amiază, împreună cu abdomenul, sau după antrenamentul coapselor, sau numai pe ele.

Autor: Joe Wuebben
Imagini: Weider Health & Fitness

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (6): BICEPŞI

bicepsi

Antrenamentul lui Arnold (6): Bicepsi Inspirat de pozele idolului său din copilărie, Reg Park, poze găsite în revista germană Der Muskelbilder, adolescentul Arnold a făcut primii paşi într-o sală de culturism. Tânărul Stejar i-a urmărit pe cei aflaţi acolo cum ridică greutăţi. A făcut tot posibilul să memoreze cu exactitate exerciţiile şi modul lor de execuţie. Asfel s-a antrent acasă, împreună cu prietenii săi. Patru exerciţii au ieşit în evidenţă, toate destinate braţelor: flexiile trişate şi flexiile Zottman pentru bicepşi, extensiile la helcometru şi împinsul din culcat cu priză îngustă pentru tricepşi. La vremea aceea, interesul principal al lui Arnold era să aibă braţe mari, aşa că aceste exerciţii i-au servit drept punct de plecare.

În mod surprinzător, înainte de venirea sa în America, Arnold nu văzuse niciodată o bancă Scott – un aparat pe care a început să îl folosească cu religiozitate, şi care l-a ajutat să îşi construiască nişte bicepşi şi mai impresionanţi decât cei ai predecesorilor săi, Larry Scott şi Sergio Oliva.

Arnold a descoperit de asemenea că sportivii americani se antrenau mult mai metodic şi aveau cunoştinţe de anatomie şi fiziologie mai solide decât el. În ciuda faptul că deţinea un titlu de Mr. Universe şi nişte braţe care erau printre cele mai mari din lume, Arnold a simţit că se poate perfecţiona. „Nu îmi atinsesem potenţialul maxim,” spunea el, după ani. „Fibrele musculare aflate în adâncime erau neatinse. Era ca şi cum aş fi construit un castel pe o fundaţie de nisip.” Îşi amintea cum îl observa pe Larry Scott antrenându-se, şi cum era fascinat de „felul în care Scott îşi pompa braţele la aparatul de flexii – acestea păreau masive, dure.” Bineînţeles, şi Arnold avea să-şi construiască nişte bicepşi ai căror vârfuri păreau a aparţine unui mutant, nu unui om.

Antrenament:

 • Flexii trişate cu haltera 6–7 (Seturi)  6–8 (Repetări)
 • Flexii cu gantere din înclinat sau din stând 6–7 (Seturi)  6–8 (Repetări)
 • Flexii Scott 6–7 (Seturi)  6–8 (Repetări)
 • Flexii concentrate 5(Seturi) 6–8 (Repetări)

ANTEBRAŢE

 • Flexii inverse cu haltera 5 (Seturi) 8–10 (Repetări)
 • Flexii inverse la banca Scott 5 (Seturi)  8–10 (Repetări)
 • Flexia palmei priză în supinaţie 7 (Seturi)  10 (Repetări)

Sfaturi pentru antrenament:

 • Arnold nu se temea să trişeze la exerciţiile pentru braţe, în special la flexiile cu haltera din stând. Simţea că utilizarea greutăţilor mari era cea mai bună metodă pentru a acumula masă musculară, şi era dispus să folosească mici tertipuri pentru a ridica aceste greutăţi.
 • Pentru a ajunge la o dezvoltare completă, Arnold includea întotdeauna în program cel puţin un exerciţiu (de exemplu, flexi cu gantere) la care palma era rotită în sus (supinată) pe măsură ce greutatea era ridicată.
 • Deşi bicepsul este o grupă musculară relative mică, Arnold îşi antrena de regulă bicepşii cu acelaşi volum ca grupele mari, şi cu cele mai mari greutăţi pe care le putea manevra.

Autor: Joe Wuebben
Imagini: Weider Health & Fitness

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (4): PICIOARE

Picioare

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (4): PICIOARE. ARNOLD: “DACĂ AŞ FI ŞTIUT DE CONAN ÎN TIMPUL ANILOR ÎN CARE AM CONCURAT, PROBABIL MI-AŞ FI IMAGINAT CĂ SUNT EL ÎN TIMPUL ANTRENAMENTELOR.”  În zilele de început ale lui Arnold, antrenamentul său pentru picioare suferea din două pricini: nefolosinţă şi, cum spunea Joe Weider, primitivism. Prima era destul de evidentă: tânărul austriac nu şi-a antrenat deloc picioarele în primul an de culturism. După ce şi-a dat seama în cele din urmă de necesitatea antrenării trenului inferior, a ajuns în cealaltă extremă, mergând atât de departe încât să-şi lucreze picioarele în fiecare zi, timp de un an întreg, efectuând câte 10 seturi de genuflexiuni şi 10 seturi de flexii pentru posteriorii coapselor. Deloc surprinzător, nu a fost mulţumit de rezultate.

Metodele sale „primitive” erau cel mai uşor de remarcat în micile „escapade de ridicat greutăţi” ale lui Arnold şi ale prietenilor lui, în zona rurală a Austriei. Încărcau mai multe maşini cu greutăţi (şi admiratoare) şi plecau într-o zonă retrasă, în natură, şi se antrenau. Făceau genuflexiuni de dimineaţă până după-amiază, se odihneau, petreceau, beau bere, iar apoi reveneau iarăşi la genuflexiuni. Când a apărut în peisaj Joe Weider, aceste metode demne de epoca de piatră au dispărut – la fel cum a dispărut şi berea. Joe avea impresia că picioarele lui Arnold deveniseră inestetic de masive, şi le lipsea definiţia.

„Picioarele tale sunt insuficient dezvoltate în comparaţie cu trenul superior, şi e absolut necesar şi urgent să-ţi schimbi programul de antrenament,” i-a spus Weider tânărului Arnold. „Îmi imaginez că şi alţii au observat acest defect la fizicul tău, şi sunt miraţi de el.” Arnold a fost de acord. Rezultatul reevaluării antrenamentelor sale pentru picioare este cel pe care îl vezi descris aici – fără să mai amintim de rezultatele practice, şi anume o pereche de coapse care l-a ajutat să câştige şapte titluri de Mr. Olympia.

Antrenament

 • Genuflexiuni cu haltera pe spate 5  (Seturi)  8  (Repetări)
 • Genuflexiuni frontale (cu haltera la piept) 5  (Seturi)  8 – 10 (Repetări)
 • Presă pentru picioare 5 (Seturi) 10 (Repetări)
 • Extensii pentru cvadricepşi 5 (Seturi)  10 (Repetări)
 • Flexii pentru femurali, la aparat 8 (Seturi)  10 (Repetări)

Sfaturi pentru antrenament:

 • În ciuda intensităţii şi greutăţilor mari, Arnold făcea pauze foarte scurte între seturi, de maximum un minut. Acest lucru crea un efect de pompare, menţinând un volum ridicat de sânge în muşchii lucraţi pe perioada întregului antrenament.
 • Arnold îşi împărţea adesea antrenamentul pentru picioare în două sesiuni: una dimineaţa, când făcea primele trei exerciţii din program, şi cealaltă seara, când le făcea pe cele rămase. Scopul acestei împărţiri era ca fiecare exerciţiu să fie executat la intensitate maximă.
 • Uneori intercala flexiile pentru femurali între genuflexiunile frontale şi presa pentru picioare, pentru a oferi un mic răgaz cvadricepşilor. Apoi, la sfârşitul antrenamentului, mai făcea câteva seturi pentru femurali.
 • Genuflexiuni cu haltera pe spate 5  (Seturi)  8 (Repetări)
 • Genuflexiuni frontale (cu haltera la piept) 5 (Seturi)  8 – 10 (Repetări)
 • Presă pentru picioare 5 (Seturi)  10 (Repetări)
 • Extensii pentru cvadricepşi 5 (Seturi) 10 (Repetări)
 • Flexii pentru femurali, la aparat 8 (Seturi) 10 (Repetări)
Sfaturi pentru antrenament:
 • În ciuda intensităţii şi greutăţilor mari, Arnold făcea pauze foarte scurte între seturi, de maximum un minut. Acest lucru crea un efect de pompare, menţinând un volum ridicat de sânge în muşchii lucraţi pe perioada întregului antrenament.
 • Arnold îşi împărţea adesea antrenamentul pentru picioare în două sesiuni: una dimineaţa, când făcea primele trei exerciţii din program, şi cealaltă seara, când le făcea pe cele rămase. Scopul acestei împărţiri era ca fiecare exerciţiu să fie executat la intensitate maximă.
 • Uneori intercala flexiile pentru femurali între genuflexiunile frontale şi presa pentru picioare, pentru a oferi un mic răgaz cvadricepşilor. Apoi, la sfârşitul antrenamentului, mai făcea câteva seturi pentru femurali.

Autor: Joe Wuebben
Imagini: Weider Health & Fitness

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (3): DELTOIZI

Antrenament pentru deltoizi Arnold Schwarzenegger

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (3): DELTOIZI. „Un bărbat care şi-a dezvoltat nişte umeri largi, masivi, are o senzaţie de superioritate, şi e mult mai încrezător în sine însuşi,” a declarat la un moment dat Arnold unei reviste. Nu e de mirare că Arnold îi dispreţuia pe culturiştii care treceau cu vederea această grupă atât de importantă. Nu e de mirare nici faptul că unul dintre exerciţiile pentru umeri e numit după Arnold.

La începutul carierei sale în culturism, deltoizii lui Arnold erau o verigă slabă în fizicul său. Aşa că i-a antrenat intens, iar după ce a câştigat titlul de Mr. Universe 1967 a atribuit această victorie îmbunătăţirilor pe care le-a adus umerilor săi. Trei ani mai târziu, la Mr. Universe 1970, Arnold şi-a învins idolul, Reg Park, şi a menţionat din nou cât de mulţumit era că a acordat atât de multă atenţie deltoizilor.

Joe Weider l-a întrebat odată pe Arnold care crede el că e rolul unei structuri largi a umerilor în dezvoltarea lor musculară – cu alte cuvinte, întrebarea era dacă unii se năşteau cu un avantaj genetic pentru dezvoltarea unor deltoizi de excepţie. Viitorul guvernator al Californiei a fost de acord cu faptul că unii culturişti posedă un avantaj genetic (printre ei, Steve Reeves sau Frank Zane), dar asta nu înseamnă că unii mai puţin norocoşi din acest punct de vedere nu îşi pot dezvolta deltoizii în mod semnificativ. Era convins că oricine îşi poate lărgi structura umerilor cu cel puţin cinci centimetri prin „antrenament bine direcţionat, specializat.”

 • Pus la piept şi împins – 1 (Seturi) 20 – 30  (Repetări)
 • Împins Arnold – 5 (Seturi)  6  (Repetări)

ÎN SUPERSET CU

 • Ridicarea braţelor lateral din aplecat  – 5(Seturi) 8 – 10 (Repetări)
 • Ridicarea braţelor lateral din culcat pe o parte (Din culcat lateral pe o bancă înclinată)  –  5 (Seturi) 12 (Repetări)
 • Ridicarea braţului lateral la cablu  – 5 (Seturi) 12 (Repetări)
 • Ridicări braţelor prin înainte alternativ cu gantere – 3  (Seturi)  12 (Repetări)

Sfaturi pentru antrenament:

 • Arnold menţinea la minim folosirea halterei când venea vorba de deltoizi. Era de părere că toate împinsurile din culcat şi înclinat pentru piept acţionau suficient şi asupra umerilor.
 • Pentru o bună perioadă, şi-a antrenat deltoizii la începutul unui antrenament care includea şi braţele, motivând că deltoizii erau o grupă mai slabă, deci aveau nevoie să fie antrenaţi la început, când erau proaspeţi. Ţi-ar fi fost foarte greu să-l găseşti pe Arnold antrenându-şi umerii împreună cu pieptul, cum fac alţii.
 • În ciuda faptului că nu sunt adesea menţionaţi, muşchii trapezi ai lui Arnold nu erau niciodată neglijaţi la antrenamente. De cele mai multe ori îşi lucra trapezii după deltoizi, la acelaşi antrenament.

Autor: Joe Wuebben
Imagini: Weider Health & Fitness

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (2): SPATE

Antrenament pentru spate arnold schwarzenegger

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (2): SPATE. Construirea unui spate lat, masiv, cu o separaţie evidentă nu este o idee nouă, care aparţine exclusive culturiştilor din generaţia actuală, ca Ronnie Coleman, Jay Cutler sau Phil Heath. Arnold, Franco Columbu şi alţii au ştiut dintotdeauna importanţa unui dublu biceps din spate impresionant sau a unei amfore din spate pentru câştigarea unei competiţii majore.

Antrenament spate

Când Arnold îşi antrena spatele, nu se concentra doar pe mişcarea greutăţii dintr-un punct în altul, cum fac mulţi culturişti. În fond, dacă ar fi făcut doar ce făceau alţii, nu ar fi ajuns cel mai bun. La tracţiunile la helcometru, de exemplu, se concentra imaginându-şi că trage tot cerul spre el, nu doar bara; la îndreptări, nu avea discuri de o parte şi de alta a barei, ci planete întregi. Acest mod abstract de a vizualiza antrenamentul poate părea ciudat, fireşte, dar fără îndoială că a fost deosebit de eficient.

Totuşi, a existat o potenţială metodă de vizualizare pe care Arnold nu a folosit-o la antrenamente, la vremea respectivă. „Dacă aş fi ştiut de Conan Barbarul când participam la concursuri, mi-aş fi imaginat că eu sunt Conan la antrenamente,” spunea Arnold în perioada premergătoare filmărilor. Era hotărât să-şi dezvolte la maxim spatele pentru filmul „Conan Barbarul,” pentru că era conştient că era o grupă vizibilă din toate unghiurile – şi, pentru a arăta credibil în rolul unui adevărat barbar, Arnold nu s-ar fi mulţumit cu nimic mai puţin decât perfecţiunea în ceea ce priveşte felul în care arăta fizicul său. „Vreau ca spatele meu să fie cât mai bine lucrat, şi cât mai puternic,” spunea el. „Dacă în timpul scenelor de luptă fiecare fibră de pe spatele meu zvâcneşte şi fiecare muşchi se încordează, voi putea da impresia spectatorilor că sunt un luptător încercat.”

Antrenamentul este compus din:

 • Tracţiuni cu priză largă – 5 (Seturi) 15–8 (Repetări. Piramidează greutatea şi scade numărul de repetări la fiecare serie)
 • Ramat cu bara T – 5 (Seturi) 10–15  (Repetări)
 • Ramat din aplecat – 5 (Seturi) 10–15  (Repetări)
 • Tracţiuni la bară cu priză îngustă – 5 (Seturi) 2  (Repetări)
 • Îndreptări cu bara – 3 (Seturi) 6–10  (Repetări)
Sfaturi pentru antrenament:
 • După fiecare set, Arnold îşi întindea spatele, apucându-se de un obiect cu un braţ sau cu ambele braţe complet extinse. Era convins că acest lucru contribuie la dezvoltarea maximă a dorsalilor şi că îl ajuta de asemenea să îşi păstreze flexibilitatea trenului superior.
 • Arnold simţea că e cel mai bine să lucreze toate părţile spatelui – exterioară, superioară, inferioară, mediană – şi să îşi termine antrenamentul cu o mişcare de forţă, ca îndreptările sau smulsul cu haltera, care lucrează toţi muşchii spatelui.
 • Când dorea să se concentreze asupra părţii inferioare a dorsalilor, Arnold folosea o priză îngustă la tracţiunile la bară şi la helcometru, şi toate mişcările de ramat la cablu. Dezvoltarea părţii inferioare a dorsalilor a completat imaginea impresionantă a spatelui său şi a întregului tren superior.

Autor: Joe Wuebben
Imagini: Weider Health & Fitness

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (1): PIEPT

antrenament pentru piept

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD (1): PIEPT. Încercarea de a descrie antrenamentul lui Arnold pentru piept separat de cel pentru spate se poate dovedi destul de complicată, pentru că Arnold a lucrat aceste două grupe în super-seturi, pe aproape toată durata carierei sale în culturism. (Totuşi, de dragul împărţirii articolelor, vom încerca să ne concentrăm atenţia pe fiecare grupă în parte, dat fiind faptul că fiecare antrenament poate fi executat şi ca atare).

Arnold avea motive simple pentru care prefera superseturile. În primul rând, economisea timp, şi putea să îşi antreneze şi pieptul şi spatele în mai puţin de o oră. În al doilea rând, simţea că putea folosi greutăţi mai mari cu acest sistem, ceea ce îi îmbunătăţea densitatea musculară (acelaşi raţionament ca la antrenarea împreună a grupelor antagoniste de muşchi). Iar în cel de-al treilea rând, pentru că savura pur şi simplu senzaţia de pompare. După cum spunea chiar Arnold, „când antrenezi pieptul împreună cu spatele” – esenţialmente, întregul tren superior – „cele două grupe sunt pompate simultan, iar acest lucru îţi dă o senzaţie incredibilă de creştere musculară şi masivitate.”

Abordare treptata

Dar Arnold îi avertiza pe începători în legătură cu potenţialele riscuri ale acestei metode de antrenament, recomandându-le să îl abordeze treptat, cu precauţie, pe măsură ce progresează în forţă şi rezistenţă, pentru că este deosebit de solicitant. Nu e deloc uşor nici pentru culturiştii cu experienţă.

Arnold a povestit odată că i-a iniţiat în acest tip de antrenament pe mai mulţi sportivi cu state vechi, în timpul unei vizite în Africa de Sud. După spusele Stejarului, doi dintre partenerii lui de antrenament au leşinat de-a binelea în timpul antrenamentului, iar un al treilea s-a simţit atât de rău, că şi-a vomitat micul dejun!”

 • Împins culcat (Încălzire) – 1 (Seturi) 30–40  (Repetări)
 • Împins culcat – 5  (Seturi)  20–6 (Repetări – Arnold piramida greutăţile, reducând numărul de repetări la fiecare set).
 • Împins înclinat – 5  (Seturi)  10–15  (Repetări)
 • Fluturări cu gantere din culcat – 5  (Seturi)  10–15  (Repetări)
 • Flotări la paralele cu greutate adiţională – 5 (Seturi)  15  (Repetări)
 • Pull-over cu gantera – 5 (Seturi)  15–20  (Repetări).

Sfaturi pentru antrenament:

 • În ciuda numărului relativ mare de repetări pe serie, Arnold folosea greutăţi cât mai mari, pentru a declanşa o creştere musculară maximă. De regulă utiliza principiul piramidării, crescând încărcătura şi reducând numărul de repetări la fiecare set, la fiecare exerciţiu.
 • Folosea de asemenea în mod regulat pull-over-ul, cu haltera sau cu gantera, cu braţele întinse, în cadrul antrenamentului pentru piept şi spate (deşi pull-over-ul nu este inclus în programul prezentat aici). Arnold simţea că acest exerciţiu îi măreşte cutia toracică, deşi acest lucru nu este dovedit ştiinţific.
 • Pe lângă superseturi, Arnold executa adesea repetări forţate, recurgea la contracţii izometrice (tensionând muşchii lucraţi, în pauza dintre seturi), şi menţinea contracţia de vârf în muşchi la fiecare repetare. În principiu, făcea totul pentru a creşte intensitatea antrenamentului.

SUPER-SETURILE LUI ARNOLD PENTRU PIEPT ŞI SPATE

ARNOLD: “CÂND PIEPTUL ŞI PARTEA SUPERIOARĂ A SPATELUI SUNT POMPATE ÎN ACELAȘI TIMP, EXISTĂ UN SENTIMENT DE NEDESCRIS DE STIMULARE A CREŞTERII ȘI MASIVITATE.”

Când era în perioada pre-competiţională, Arnold creştea nivelul  intensităţii antrenamentelor, cuplând spatele şi pieptul în cadrul aceluiaşi mega-antrenament devastator. Iată cum arăta acesta:

Antrenamentul total al lui Arnold pentru piept şi spate:

 • Împins culcat (Set de încălzire) – 1  (Seturi)   30–40  (Repetări)
 • Împins culcat – 5  (Seturi)   6–8  (Repetări)
 • Tracţiuni la ceafă, cu priză largă – 5  (Seturi)   15-8 (Repetări. Piramidează greutatea şi scade numărul de repetări pe serie)
 • Împins înclinat – 5  (Seturi)   10–15  (Repetări)
 • Ramat cu bara T  – 5  (Seturi)   10–15   (Repetări)
 • Fluturări cu gantere – 5  (Seturi)   10–15   (Repetări)
 • Ramat din aplecat, cu priză largă (Exerciţiu executat urcat pe o cutie, pentru o mai arie mai largă a mişcării) –  5  (Seturi)   10–15   (Repetări)
 • Flotări la paralele  – 5  (Seturi)   15   (Repetări)
 • Tracţiuni cu priză îngustă – 5 (Seturi)   12   (Repetări)
 • Pullover cu gantera  – 5  (Seturi)   15–20   (Repetări)
 • Contracţii izometrice (Executate la finalul exerciţiilor).

Autor: Joe Wuebben
Imagini: Weider Health & Fitness

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ANTRENAMENTUL LUI ARNOLD

ANTRENAMENT

Cel mai bun antrenament din istoria culturismului sau «Ghidul Suprem: Antrenamentul lui Arnold». Programul dublu-split de antrenament:

ZILELE 1, 3, 5: Dimineaţa: PIEPT/ SPATE; După-amiaza: COAPSE / GAMBE / ABDOMEN
ZILELE 2, 4, 6: Dimineaţa: DELTOIZI / TRICEPŞI/ BICEPŞI; După-amiaza: GAMBE / ABDOMEN
ZIUA 7: ODIHNĂ.

Mister Olympia

Au trecut mai bine de trei decenii de când Arnold a câştigat ultimul său titlu de Mister Olympia, în 1980. Antrenamentele care l-au transformat în cel mai bun culturist al tuturor timpurilor sunt la fel de actuale şi eficiente şi în zilele noastre. Din momentul în care s-a mutat de la München în sudul Californiei, în 1969, şi până la prima sa retragere din culturismul competiţional, în 1975 (anul 1980 a reprezentat o scurtă revenire în circuitul competiţional), tot ce a făcut Arnold a fost legat de antrenament. Se antrena de două ori pe zi la Gold’s Gym, în Venice, însoţit de cei mai buni prieteni ai săi – celebrităţi ale culturismului precum Franco Columbo, Frank Zane şi Dave Draper.

Antrenamentele sale durau ore întregi, cu un număr ce părea nesfârşit de exerciţii şi seturi. Erau culmea antrenamentului de mare volum, fiind o metodă caracterizată de specialiştii de azi ca inadecvată pentru că nu acordă suficient timp refacerii musculare. Dar, la Arnold, ce părea nebunie era de fapt atent planificat. În paginile următoare, vei vedea, muşchi cu muşchi, chiar antrenamentele efectuate de Stejarul Austriac în culmea formei sportive, când era regale necontestat al culturismului.
ARNOLD date esenţiale (măsurătorile antropometrice se referă la perioada competiţională): * Născut pe 30 iulie 1947, în Graz, Austria * Înălţime: 1,87 m * Perimetrul braţului: 56 cm * Perimetrul toracic: 145 cm * Perimetrul taliei: 86 cm * Perimetrul coapsei: 72 cm * Perimetrul gambei: 51 cm * Greutate în perioadă de masă: în jur de 114 kg * Greutate competiţională: 102–107 kg .

Filmele în care Arnold a fost cel mai în formă:

1988. RED HEAT. Întruchipându-l pe Ivan Danko, Arnold aduce cu Ivan Drago (interpretat de Dolph Lundgren în Rocky IV, cu câţiva ani mai devreme), dar cu un biceps mai mare.
1988. COMMANDO. Scena finală, în care un John Matrix la bustul gol o duce în braţe pe tânăra Alyssa Milano, emană în acelaşi timp duritate şi sensibilitate.
1987. PREDATOR. Personajul interpretat de Arnold, „Dutch,” l-a făcut pe Carl Weathers – masiv şi definit – să pară mic, prin comparaţie.
1984. CONAN DISTRUGĂTORUL. Greu de ales între acesta şi filmul Conan Barbarul din 1982, dar maturitatea musculară a lui Arnold din continuarea filmului l-a făcut să arate şi mai bine pe ecran.
1977. PUMPING IRON. Combinaţia cea mai impresionantă de masivitate, definiţie şi simetrie, văzându-l, pe întreg parcursului documentarului, în plin proces de pregătire pentru câştigarea titlului de Mr. Olympia 1975.

Autor: JOE WUEBBEN

Fotografii: WEIDER HEALTH & FITNESS

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

VARIATII ANABOLICE

Variatii anabolice

Variatii anabolice. Cum aş putea să-mi mai variez dieta, fără să sacrific câştigurile musculare?

Un mod de a sparge monotonia şi a de păstra în acelaşi timp rezultatele este acela de a schimba sursele de proteină (în special shakeurile proteice). Acest lucru poate fi benefic şi pentru sănătatea ta. Supra-consumul constant al aceluiaşi concentrat proteic de zer sau caseină poate provoca un răspuns alergic din partea organismului, cum ar fi congestia nazală. Michael Roussell îşi sfătuieşte clienţii să consume diversele tipuri şi arome de proteine prin rotaţie de-a lungul anului, pentru a evita ceea ce eu numesc „alergie de supraconsum”.

Dar indiferent ce alegi să introduci în dieta ta, asigură-te că este vorba de o proteina completă, care să conţină toţi aminoacizii esenţiali (cei pe care corpul tău nu îi poate produce), pentru că aceştia joacă un rol crucial în dezvoltarea musculară. Izolatul proteic din soia, din care s-au înlăturat izoflavonele cu potenţial estrogen; proteina din mazăre; proteina din albuş – toate acestea sunt complete, şi conţin cantităţi mari de aminoacizi esenţiali.

Nu trebuie să te simţi încătuşat nici de un regim compus exclusiv din piept de pui şi muşchi de vită. Încearcă şi pulpele de pui – cantitatea adiţională de grăsime dă o aromă mai pregnantă şi nu va provoca nici un fel de daune fizicului tău. Schimbă muşchiul de vită cu cel de bizon sau cu cotletul de vită, astfel obţii aceeaşi cantitate de proteină, dar alt gust. În plus, cotletul este simplu de preparat la grătar, chiar dacă este proaspăt scos din frigider.

Cu aceste schimbări de dietă, îţi poţi aborda antrenamentele cu un entuziasm înnoit.

PRIMA DIETĂ

MIC DEJUN:
 • 1 cană albuşuri de ou
 • 1 cană fulgi de ovăz (măsurată fără lichid)
 • 1 cană brânză de vită
GUSTARE:
 • 2 cupe de proteină din zer
PRÂNZ:
 • 240 g muşchi de vită
 • 1 cartof mare, copt
 • 1 cană de broccoli, fiert la abur
SHAKE-UL DE DUPĂ ANTRENAMENT:
 • 50 g dextroză
 • 1 cupă proteină din zer
 • 10 g aminoacizi cu lanţuri ramificate
 • 5 g creatină
CINĂ
 • 240 g piept de pui
 • 2/3 cană orez brun (măsurat fără lichid adăugat)

 

O NOUĂ DIETĂ

Foloseşte aceste sugestii pentru a-ţi varia dieta

MIC DEJUN
 • 3 ouă întregi
 • 2 albuşuri
 • 1 cană fulgi de ovăz (măsurată fără lichid)
 • 2 linguri de migdale tocate
GUSTARE
 • 1 ½ măsuri de albuş de ou
 • 1 cană zmeură
 • 2 linguri seminţe de cânepă
 • ½ cană lapte de cocos degresat
PRÂNZ
 • 240 g muşchi de bison (ecologic)
 • 1 cartof mare, copt
 • 1 cană de broccoli, fiert la abur
SHAKE-UL DE DUPĂ ANTRENAMENT
CINĂ
 • 180 g pulpe de pui, dezosate, fără piele ¾ cană quinoa (măsurat fără lichid adăugat)
 • 3 căni spanac, sotat
 • 1 linguriţă ulei de măsline

TOTAL

CALORII – 2,644; PROTEINE – 273g; CARB.- 223g; GRĂSIMI – 77g.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe Lasă un comentariu

ACCIDENTĂRILE GLEZNEI

CUM SĂ DEPISTEZI ŞI SĂ TRATEZI O ACCIDENTARE A GLEZNEI SURVENITĂ ÎN TIMPUL ANTRENAMENTULUI

CE AI FĂCUT

În timpul ridicărilor pe vârfuri din stând,  ai simţit o pocnitură în faţa sau în spatele gleznei.

CE SIMŢI

O creştere a sensibilităţii în spatele osului gleznei. S-ar putea să ai de asemenea o senzaţie dureroasă, însoţită de mici pocnituri, când roteşti piciorul spre interior sau spre exterior.

DIAGNOSTICUL

Accidentarea părţii posterioare a gleznei, rezultatul comprimării excesive a articulaţiei.

Depistează rapid problema: Dacă îţi accidentezi glezna o dată, acest lucru te predispune aceluiaşi tip de accidentare în viitor. Asigură-te că glezna se reface corespunzător, pentru a evita cronicizarea problemei.

PREVENŢIE

Efectuează toate exerciţiile pentru gambe cu o formă strictă de execuţie. Abordarea unui ritm mai lent al mişcării poate fi utilă. De asemenea, fă întinderi ale gambelor – mersul pe jos, antrenamentul din sală sau alte sporturi pot duce la rigidizarea articulaţiei, astfel încât gambele şi gleznele necesită o atenţie sporită pentru dezvoltarea flexibilităţii.

TRATAMENTUL

 1. ATINGEREA CELOR TREI CONURI. (Exemplul dat presupune că glezna dreaptă este cea accidentată). Aşează trei conuri sau alte obiecte în jurul tău, pe podea – unul înainte, unul în lateral, în partea dreaptă, iar cel de-al treilea în spate. Ţinându-ţi echilibrul pe glezna dreaptă, apleacă-te, întinde-te şi atinge pe rând cele trei conuri/obiecte.
 2. Genuflexiuni bulgăreşti. Stai în faţa unei bănci, la o distanţă potrivită pentru efectuarea de fandări. Flexează genunchiul piciorului sănătos şi aşează-l pe acesta pe banca din spatele tău. Coboară în genuflexiune până în momentul când genunchiul piciorului din spate aproape atinge podeaua. Asigură-te că genunchii sunt corect aliniaţi, iar flexia este efectuată într-un plan vertical, cu o mişcare controlată.
 3. Flexii pentru gleznă cu banda elastică. Ataşează la glezna accidentată o bandă elastică (de exemplu Theraband), iar celălalt capăt fixează-l de ceva solid, la o distanţă suficient de mare pentru ca întinderea benzii să producă o oarecare rezistenţă. Flexează glezna spre interior, apoi spre exterior; la sfârşit, ridică vârful piciorului. Fă 20 de repetări pentru fiecare mişcare, menţinând poziţia de vârf la fiecare repetare timp de patru secunde.

Autor: Michael Camp

Recomandari WEIDER:

 • Victory Salt Caps

  Salt Caps 90caps

  40,00 lei
  Adaugă în coș
 • Collagen 300g Colagen pulbere

  62,00 lei
  Adaugă în coș
 • Joint Collagen 300g

  101,00 lei
  Selectează opțiunile
 • Green Flex

  Green Flex 100% Vegan 120cps

  71,00 lei
  Adaugă în coș