Există multe suplimente sportive pe piață, atât de multe încât uneori este dificil să decideți ce supliment pentru sportivi să luați și când să luați. Cei dintre noi care facem sport în mod regulat știm că odată cu volumul de muncă pe care îl facem, suplimentarea devine esențială pentru ca performanța noastră să nu scadă, astfel încât fiecare sesiune de antrenament să fie de 100%.
Acesta este conceptul cu care este gândit Pre-Training Storm. Compoziția Pre Training este clar concepută pentru a ne pregăti pentru un efort mare, un antrenament bun, o competiție. Cu această idee și cu experiența mea personală cu ea, acest produs devine parte din produsele mele preferate și cele mai recomandate. (Dr. Alberto Sacristán – victoryendurance.com)
Motivul pentru recomandarea mea
Primul criteriu pe care mă bazez în a recomanda și a folosi Pre Training Storm și a face parte din produsele mele vedete este că îndeplinește primul obiectiv al oricărui supliment sportiv de calitate: HIDRATAREA. Odată ce am luat un mic dejun bun cu aproximativ două ore înainte de o competiție sau un antrenament greu, este necesar să ne hidratăm bine. Sunt mulți sportivi care, în timp ce se pregătesc, ajung la punctul de plecare si uită de hidratare. Nu este vorba de un pahar de apă!
Publicațiile de specialitate recomandă pentru sporturile de anduranță (ciclism, maraton, triatlonuri olimpice sau superioare…) aportul a intre 250-500 ml apă înainte de competiție (30-40′ înainte). Este conceptul de hiperhidratare sau suprahidratare, care constă în creșterea fluidelor corporale prin ingestia voluntară de lichide. Pe de o parte reduce efectele temperaturilor ridicate asupra temperaturii interne si a sistemului cardiovascular si pe de alta parte, prelungește capacitatea de rezistență.
Al doilea criteriu pentru recomandarea mea nu este altul decât compoziția sa.
Analiza compoziției Pre-Training:
Aminoacizi:
Aminoacizii sunt elemente care formează împreună proteine. Calitatea unei proteine va fi determinată de cantitatea de aminoacizi esențiali pe care o conține. Prin urmare, unul dintre aspectele importante ale suplimentării cu aminoacizi este acela de a forma proteine (sinteza proteinelor) și în cazul nostru, proteine la nivel muscular.
Dar aminoacizii nu au doar o funcție structurală. Cealaltă caracteristică metabolică pe care o au aminoacizii este funcția energetică. Aminoacizii pot fi folosiți ca sursă de energie. Pe de o parte, aminoacizii glucogenici pot fi transformați în glucoză și aminoacizii cetogeni în acizi grași.
Să analizăm fiecare dintre aminoacizii pe care îi conține Pre-Training:
L-Arginina:
este un aminoacid esential. În structura sa moleculară are o grupă „R” încărcată pozitiv. Arginina formează oxid nitric și acesta este un vasodilatator puternic. Prin urmare, se realizează un aport mai mare de sânge și nutrienți la nivel celular. L-Arginina determină o creștere a absorbției musculare a glucozei și, pe de altă parte, crește absorbția hepatică a glucozei, precum și o scădere a lipolizei. În cele din urmă, adăugați că administrarea înainte de exercițiu produce o atenuare a nivelurilor plasmatice de amoniac.
Beta-Alanina:
este un aminoacid neesențial. Beta-alanina este un aminoacid care este implicat, pe de o parte, în formarea carnozinei. Carnozina este o dipeptidă (care provine din unirea beta-alaninei + histidină) care se găsește în principal în mușchi și creier. Carnozina se comportă ca un antioxidant și, pe de altă parte, are acțiune de a întârzia oboseala musculară. Pe de alta parte, beta-alanina actioneaza ca un efect de tamponare in organism, la nivelul calciului, imbunatatind contractia si intarziind oboseala.
L-Ornitina:
este un α-aminoacid care joaca un rol important in ciclul ureei, principala sa functie fiind eliminarea toxinelor (amoniac) care provoaca direct oboseala fizica. Dar cea mai relevantă acțiune în ceea ce privește performanța este aceea că favorizează eliberarea hormonului de creștere, prin stimularea glandei pituitare.
BCAA:
dacă exercițiul este prelungit în timp și disponibilitatea glicogenului muscular este redusă, are loc o oxidare mai mare a aminoacizilor musculari. BCAA (aminoacizi cu lanț ramificat) sunt 3 aminoacizi esențiali, leucină, izoleucină și valină. Acești aminoacizi nu sunt metabolizați în ficat, metabolismul lor este la nivel muscular. Pentru ambele aceste BCAA pot fi folosite ca substraturi energetice, contribuind intre 3-18% din cheltuiala energetica in timpul exercitiului. Pe de altă parte, are un efect anabolic muscular. Se recomandă ca BCAA-urile să fie însoțite de vitamine, în principal complexul B și minerale, deoarece le vor favoriza procesul anabolic.
Taurina:
este un aminoacid neesential, care contine o anumita cantitate de sulf in molecula sa, conferindu-i caracteristici deosebite in functia sa. Cei care urmează o dietă vegetariană strictă pot fi diminuați. Acționează ca un modulator al sistemului nervos central, deoarece acționează ca un neurotransmițător. Reglează nivelul de calciu și potasiu și este un agent lipotrop în ficat. Putem concluziona că intervine în procesele metabolice la nivel muscular și cerebral.
Malat de citrulină:
Citrulina este un aminoacid neesențial care este implicat în formarea argininei. Intervine la nivelul sistemului imunitar si ca antiinflamator.
Glutamina:
Ce să spun despre glutamina! Este unul dintre cele mai folosite suplimente in domeniul sportului dar si in domeniul sanatatii, si pe buna dreptate. Este cel mai abundent aminoacid liber din sânge și țesutul muscular, așa că nu trebuie să lipsească. Glutamina este un aminoacid cu diferite acțiuni fiziologice în organism. Acest aminoacid poate fi scazut prin consumul excesiv de alcool, consumul de zahar alb rafinat, carente de vitamina B6, consumul excesiv de cafea sau ceai,… Pe de o parte, actioneaza la nivelul celulelor intestinale (enterocite) și în sistemul imunitar. În multe ocazii, supraantrenamentul este legat de o biodisponibilitate mai scăzută a glutaminei. Scade procesele inflamatorii si intervine in gluconeogeneza in ficat, creste volumul miocitului (celula musculara).
Minerale:
Frecvent nu se acordă atenție sau importanța de care au nevoie nu este acordată acestor elemente. Mineralele sunt elemente anorganice necesare și le găsim în diferite alimente. Ele sunt implicate în toate procesele metabolice și sunt esențiale pentru viață. Compoziția Pre-Training Storm prezintă unele minerale care se numesc macrominerale deoarece acestea sunt cele care sunt necesare în cantități mai mari precum potasiu, calciu și fosfor și are alte minerale precum molibdenul (cofactor al enzimelor organismului)
Calciu:
este cel mai abundent mineral din organism. 99% din calciu se găsește în oase. Dar, pe lângă faptul că este prezent în oase, favorizează somnul, reglează ritmul cardiac, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, reglează tranzitul nutrienților în interiorul celulei și este implicat în mecanismul de contracție musculară.
Vitamine:
Nu intotdeauna acordam importanta necesara vitaminelor si cand vedem eticheta unui astfel de produs ne uitam la alte componente precum BCAA sau alti aminoacizi, dar vitaminele sunt esentiale in viata si in activitatile sportive. Vitaminele sunt compuși organici care se găsesc în cantități mici în alimente și nu pot fi sintetizate de organism. Ele catalizează numeroase reacții biochimice. Ele sunt de obicei clasificate ca hidrosolubile (solubile în apă) sau liposolubile (solubile în grăsimi).
Pre Training Storm prezintă un grup de proteine solubile în apă care sunt:
Vitamina B1 (Tiamina):
Joaca un rol fundamental in metabolismul carbohidratilor si proteinelor. Aportul său trebuie să fie legat de cheltuiala energetică a persoanei, prin urmare, la sportivi, nevoia acestuia este crescută. O insuficiență a acestei vitamine condiționează o scădere a performanței fizice datorită acumulării de piruvat și ca urmare a lactatului, creșterea oboselii.
Vitamina B3 (Niacina):
Are un efect indirect în accelerarea epuizării glicogenului și, prin urmare, a performanței. Este, de asemenea, legat de utilizarea acizilor grași.
Vitamina B6 (piridoxina):
Aceasta vitamina este esentiala in glicogenoliza si gluconeogeneza.
Vitamina B12 (Cobalamină):
Această vitamină funcționează ca o coenzimă pentru reacția care transformă homocisteina în metionină. Pe de altă parte, este fundamentală în producerea de eritrocite și în funcția neurologică. Deficitul acestuia poate provoca anemie la sportiv. Vegetarienii stricti sunt expuși unui risc mai mare de a prezenta o deficiență a acestei vitamine.
Vitamina C (acid ascorbic):
Este poate o vitamina mai cunoscuta pentru tema racelii, dar in domeniul sportului are si alte conotatii relevante. Este necesar pentru sinteza carnitinei și catecolaminelor, facilitează transportul și absorbția fierului prin mucoasă, este implicat în sinteza cortizolului și joacă un rol important în regenerarea țesutului conjunctiv. Pe de altă parte, îmbunătățește funcția imunitară și acționează ca un antioxidant puternic. În plus, la sportivi poate scădea puțin temperatura în testele foarte fierbinți.
Cofeina:
este o substanta pe care o folosim de obicei la micul dejun sau social sub forma de cafea, infuzie de ceai, Mate,… dar in performanta sportiva capata o relevanta deosebita. Cofeina are o structură biochimică asemănătoare cu cea a Adenozinei, acționând la nivelul acelorași receptori în diferite țesuturi, creier, inimă, mușchi etc.
Conform studiilor, recomandarea pentru aportul de cofeină pentru performanță ar trebui să fie cu aproximativ o oră înainte de efort, cu posibilitatea de a repeta doze mici în timpul efortului. Toate beneficiile au fost demonstrate în sporturile de anduranță, când oboseala începe după o oră. S-au găsit beneficii și în exercițiile de forță, inclusiv reducerea durerilor musculare. Dar nu numai că există o îmbunătățire a performanței la nivel metabolic sau muscular, există și o îmbunătățire a performanței la nivelul sistemului nervos central, reducând oboseala psihică.