Publicat pe Lasă un comentariu

SEXUL SLAB?

SEXUL SLAB?

Numiţi-mă de modă veche (şi nu ne referim aici la pasiunea mea pentru costume si albumele lui Bing Crosby), dar ideea că femeile luptă in stilul Ginei Carano mă face să nu mă simt foarte confortabil. Mie îmi vine greu să înghit chiar şi femeile care numai asistă la un meci de box, darămite să stea in primul rând şi să urle: ”Rupe-i capul nenorocitului!” Dar s-o lăsăm la o parte pe Julie Andrews.

Deci când am văzut-o pe Gina Carano lovind cu pumnii şi picioarele, am fost şi mai alarmat pentru că era prima dată când eram faţă în faţă cu adevărul greu de inghiţit: Hei, femeia aceea categoric m-ar snopi în bătaie. Ei bine, de fapt, Gina a fost a doua femeie care mi-a inspirat gândul asta. Prima a fost sora mea mai mare (cu doi ani) Hannah, care a intervenit odată când aveam 8 ani şi eram lovit de bătăuşul şcolii, care avea 12 ani. Ea a intervenit şi, cu o directă de dreaptă, l-a doborât la pământ; când s-a ridicat, ea a repetat mişcarea iarăşi, şi iarăşi, şi iarăşi. În cele din urmă bătăuşul s-a retras cu coada între picioare şi ani de bătaie spulberaţi mai repede ca fumul unei ţigări ieftine.

… ’60-’70 – sălile de forţă se adresau doar bărbaţilor

Oricum, gândurile despre luptătoarele Gina şi Hannah m-au făcut să mă gândesc la modul cum reprezentantele sexului slab au îmbrăţişat tot ce ţine de fizic în ultimii 30 de ani. Când am început să mă antrenez în anii 60 şi până prin 70, sălile de forţă se adresau doar bărbaţilor. Numai pomenirea termenului unisex ne-ar fi trezit în minte imagini oarecum indecente cu Racquel Welch într-un sacou de uniformă şcolară. Odată cu boom-ul din domeniul fitness-ului spre sfârşitul anilor 70, totul s-a schimat.
Femeile au început să meargă la sală şi să asude, zilele când se transpira distins fiind apuse pentru totdeauna. Când MUSCLE BUILDER/POWER a început să publice informaţii orientate spre femei, le-a plasat într-un departament de sine stătător spre sfârşitul revistei, numit in mod creativ „Secţiunea pentru femei”. Chiar şi mie, porcul şovin al secolului (mesajul anual al soţiei mele de Sf. Valentin), mi s-a părut puţin cam de sus.

… asemenea elitism a fost îndepărtat

Astăzi acest elitism a dispărut. Această revistă (chiar dacă majoritatea cititorilor ei sunt bărbaţi) se adresează şi părţii feminine. De asemenea, deşi majoritatea articolelor sunt ilustrate cu imagini reprezentând bărbaţi, toate informaţiile sunt pertinente pentru jumătăţile noastre mai bune. Şi, bineînţeles, există o revistă soră, MUSCLE & FITNESS HERS, care este devotată în totalitate „Femeilor care vor mai mult de la fitness.”

Şi ştiu ce gândiţi: Întâi propriile echipe sportive, acum propriile reviste despre sport? Unde o să se termine? Ei bine, cu ideea egalităţii în sălile de sport dominând epoca şi cu femei ca Gina dominând ringul, cine ştie? Dar un lucru e sigur: Sexul slab – despre care ştiam că n-a fost niciodată chiar slab – este mai în formă şi mai puternic ca niciodată.

Autor: Peter Mcgough – www.muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER:

 • Maximum Krea-Genic 240 capsule

  Maximum Krea-Genic 240 capsule

  218,00 lei
  Citește mai mult
 • Maximum KREA-GENIC Powder

  Maximum KREA-GENIC Powder 554gr

  148,00 lei
  Citește mai mult