Publicat pe

Ultimului interviu cu antrenorul de campioni Mihail Kiss!

Managerul Weider Gym Iași este autorul ultimului interviu, unul exhaustiv, cu antrenorul de campioni Mihail Kiss!

Radu Preduchin, managerul Weider Gym Iași, sală care la începutul lui ianuarie a împlinit un an de existență, îmi spunea anul trecut că intenționează să realizeze o serie de interviuri cu pionieri ai culturismului din România, iar primul pe lista sa a fost Mihail Kiss, din Săcele, pe care l-a intervievat la început de decembrie. Câteva săptămâni mai târziu, pe 21 februarie, antrenorul de campioni se stingea la 91 de ani, în urma sa rămânând, printre multe altele, prima sală de culturism deschisă în România, sală cu aparate unice ce a primit o secțiune specială în materialul lui Radu Preduchin, dar și peste 10.000 de sportivi ce au trecut prin mâinile sale, în frunte cu campionul mondial László Csaba, potrivit www.saceleanul.ro.

Emoționant a fost și ce a postat ieșeanul Florin Preduchin, și d-sa un pionier al culturismului din România, pe o rețea de socializare, imediat după aflarea tristei vești.

„L-am cunoscut pe Miși Kiss în a doua parte a anilor ’70, el fiind arbitru, iar eu concurent, la Cupa 16 februarie, unul dintre primele concursuri de culturism organizate în România de către regretatul profesor Dumitru Hâtru. După ani de zile, când diferența de vârstă dintre noi nu mai părea atât de mare, am devenit prieteni. Prin anii ’90, m-a și găzduit pentru o mică vacanță la cabana lui de lângă Săcele. Cu nouă ani în urmă, l-am vizitat din nou, ocazie cu care mi-a arătat aparatele din sala lui, aparate concepție proprie, cu multiple aplicații și foarte fiabile. A ținut să-mi demonstreze cum lucrează fiecare și m-a pus și pe mine să le încerc. Era trecut de 80 de ani și destul de greu îl puteam imita, eu având „numai” 60… Miși, prietene, rămas bun!”.

Publicat pe

Zi neagră în culturism!

Zi neagră în culturism! A murit Mihail Kiss, părintele culturismului și cetățean de onoare al municipiului Săcele.

Antrenorul de campioni și cetățeanul de onoare al municipiului Săcele, domnul Mihail Kiss a murit astazi la varsta de 91 de ani.

Născut la 30 august 1930, Mihail Kiss a fost o personalitate marcantă a comunităţii săcelene, dar și al culturismului românesc, un om remarcabil, atât sub aspect profesional, cât și personal.

Pe 3 decembrie anul trecut, Radu Preduchin l-a vizitat și i-a luat un interviu:

Fire perseverentă și creativă, Mihail Kiss a reușit să înregistreze prima școală de forță particulară în 1967. El s-a apucat sa faca culturism separat de halterofili, improvizand o sala intr-un garaj din Sacele.

A fost prima sala de culturism din Romania, dezvoltând, totodată, și aparatul de dezvoltare universală a mușchilor, pentru acesta din urmă fiindu-i conferit Certificatul de Inventator și premiul Lauri în cadrul unei festivități organizate la Brașov.

Activitatea acestuia nu s-a oprit aici, devenind antrenor al Clubului Sportiv Dinamo și vicepreședinte al Federației Române de Culturism, de la înființarea acesteia, în 1990, până în anul 2000.

În anul 1998, Mihail Kiss devine președintele Consiliului de Arbitraj, iar din anul 2006 președinte onorific al acestei federații. În întreaga sa activitate se regăsesc peste 10.000 de sportivi înregistrați, având în palmares și un campion mondial în persoana lui László Csaba.

Publicat pe

Antrenor de campioni: Mihail Kiss

Antrenor de campioni: Mihail Kiss. Născut la 30 august 1930, Mihail Kiss este, la 91 de ani, o personalitate marcantă a comunităţii săcelene (Brașov), dar și al culturismului românesc, un om remarcabil, atât sub aspect profesional, cât și personal. Fire perseverentă și creativă, Mihail Kiss a reușit să înregistreze prima școală de forță particulară în 1967. El s-a apucat sa faca culturism separat de halterofili, improvizand o sala intr-un garaj din Sacele. A fost prima sala de culturism din Romania, dezvoltând, totodată, și aparatul de dezvoltare universală a mușchilor, pentru acesta din urmă fiindu-i conferit Certificatul de Inventator și premiul Lauri în cadrul unei festivități organizate la Brașov.

Activitatea acestuia nu se oprește aici, devenind antrenor al Clubului Sportiv Dinamo și vicepreședinte al Federației Române de Culturism, de la înființarea acesteia, în 1990, până în anul 2000. În anul 1998, Kiss devine președintele Consiliului de Arbitraj, iar din anul 2006 președinte onorific al acestei federații. În întreaga sa activitate se regăsesc peste 10.000 de sportivi înregistrați, având în palmares și un campion mondial în persoana lui László Csaba.

Tot Mihail Kiss este cel care a avut curajul să alunece, la 85 de ani,  pe tiroliana de la canionul “7 Scări”, când a fost inaugurată, deşi are 21 de tronsoane, pe o lungime totală de 2.174 de metri.