Publicat pe

Dieta Keto – recomandată sportivilor de anduranță?

Dieta Keto – recomandată sportivilor de anduranță? Astăzi ne vom ocupa de un subiect delicat… nu pentru că este controversat în sine sau pentru că nu suntem siguri… ci pentru că este vorba despre două subiecte alimentare „complicate”.

De ce este controversat? pentru că mâncarea este ceva foarte personal și, de asemenea, cei care sunt fideli dietei keto sunt apărători convinși ai acesteia, motivați pentru ca ar fi o dietă care slăbește foarte repede. Subiectul de astăzi este: dietele keto sau dieta cu conținut scăzut de carbohidrați vs. dietea bogata în carbohidrați.

Să începem prin a pune bazele articolului. Nu vrem să condiționăm nimănui tipul de mâncare. Și credem, de asemenea, că o dietă care reduce macronutrientul la anecdotic (cum ar fi carbohidrații din dieta keto) nu trebuie folosita în mod continuu. Credem într-o dietă variată și sănătoasă. Acestea fiind spuse, să începem.

Ce este dieta Keto?

Subiectul pe care urmează să îl discutăm astăzi este un subiect fierbinte, motivat de creșterea mare a susținătorilor dietei ketogenice. Înainte de a începe să vorbim despre orice, să punem în context ce este dieta keto, pentru că încă mai sunt oameni care nu știu despre ce vorbim. Dieta keto, foarte foarte foarte pe scurt (și îmi cer scuze pentru asta) se bazează pe obținerea de energie din grăsimi. Este o dietă în care carbohidrații sunt redusi la minimum și cea mai mare parte a kcal este obținută din grăsimi. Prin urmare, acestea sunt diete în care aportul de fructe, legume, orez, ovăz… este practic nul.

Pe de altă parte, grăsimile sănătoase precum nucile, avocado, brânzeturile, uleiul, semințele, somonul și proteinele abundă. Dieta ketogenă realizează acest lucru punându-ți corpul într-o stare de cetogeneză (eliberând corpi cetonici) și crescând mai ușor arderea grăsimilor. Introducerea corpului în cetoză nu este ușoră, durează de obicei aproximativ 5 zile, odată ce timpul a trecut, corpul tău a eliberat acei corpi cetonici și arde grăsimile mai ușor.

Cum poate o dietă săracă în carbohidrați să îmi afecteze performanța atletică?

O altă problemă importantă este să vedem daca această dietă afecteaza sau nu performanța sportiva. De exemplu, există studii științifice care sugerează că o dietă bogată în carbohidrați îmbunătățește performanța. Dar nu există studii care să susțină că o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați vă oferă un avantaj. Prin urmare, mulți oameni se ghidează după senzații, lucru de care trebuie să se țină cont, dar nu sunt altceva decât senzații… ceea ce este bun pentru unii și fatal pentru alții.

Pentru a vedea dacă un tip de dieta este mai bun sau mai rău (din punct de vedere al performanței) trebuie să contextualizezi ce sau de ce… a alerga la un maraton nu va fi același lucru cu a avea un record la 1500 m viteza. Așa cum încercarea de a crește masa musculară nu este același lucru cu pierderea acesteia, și asta este scopul științei. Un substrat metabolic nu este același cu altul, nu este același lucru să pierzi glicogen sau grăsime. De exemplu, când mergem într-un anumit interval de puls, corpul trage glicogenul, iar altul trage grăsimea. Așadar, nimeni nu ar considera bună o dietă ketogenă dacă încearcă să facă tot posibilul într-un antrenament de mare intensitate de 5-30 de minute, deoarece organismul caută glicogen. Cu toate acestea, dacă urmează să alergi timp de 4 ore la o intensitate scăzută, organismul poate arde grăsimile.

Deci, ce este recomandat dacă faci sporturi de anduranță?

Pentru a rezuma un pic totul. Ca regulă generală, o dietă bogată în carbohidrați ar trebui să fie mai bună decât o dietă săracă în carbohidrați. Cu toate acestea, anumite antrenamente sau anumite faze ale sezonului pot fi folosite cu perioade de aport scăzut de carbohidrați pentru a învăța organismul să scape de grăsime. Pentru că dacă vom fi capabili să folosim tot felul de surse de energie vom fi mai eficienți.

In concluzie

Acestea fiind spuse, nu trebuie să ne lipsim de mâncare și mai ales de fructe si legume, în mod continuu. Dar pentru anumite sporturi, anumite intensități și timpi, respectarea unei diete sărace în carbohidrați ne poate aduce beneficii. Este ceea ce se numește periodizarea hidraților pentru a căuta flexibilitatea metabolică.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Dietă ketogenică+post intermitent

Dietă ketogenică+post intermitent. Corpul nostru e vehiculul nostru prin lume iar alimentatia – combustibilul. Să umplem rezervorul astfel încât călătoria să fie calmă și plăcută…

Reeducarea obiceiurilor noastre poate fi o mare provocare. Aceasta este, fără îndoială, una dintre cheile sănătății noastre.

Eu mă aleg pe mine. Deschid ochii. Mă iubesc pe mine.

De ce vă spun toate acestea? Deoarece mâncarea keto combinată cu postul intermitent a fost ceea ce m-a ajutat să mă cunosc, să mă iubesc și să recâștig dorința de a trăi. Poate sună foarte putin ciudat, da, dar în aceast material vreau să conștientizați importanța reeducării obiceiurilor, a alimentației conștiente și a oxigenării corpului.

Ce este dieta ketogenică?

Voi încerca să îl rezum cât mai simplu posibil:

O dietă keto este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cu conținut ridicat de grăsimi. Într-o dietă keto, consumați mai puțini carbohidrați, mențineți un aport moderat de proteine ​​și creșteti aportul de grăsimi. Tăierea carbohidraților pune corpul într-o stare metabolică numită cetoză, unde grăsimea (din corpul tău) este consumată pentru energie.

Într-o dietă ketogenică, întregul corp își schimbă cantitatea de combustibil pentru a rula în principal pe grăsimi; arzi grăsime 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Atunci când nivelurile de insulină sunt foarte scăzute, arderea grăsimilor poate fi mult crescută, ceea ce face mai ușor accesul la grăsimile stocate în organism pentru a fi arse.

Iată beneficiile dovedite ale dietelor ketogenice și cu conținut scăzut de carbohidrați:

  • scăderea colesterolului „rău”
  • creșterea puterii de concentrare
  • scăderea apetitului
  • creșterea energiei fizice
  • dietă ușor sustenabilă și care implică costuri financiare scăzute
  • reducerea riscului de diabet tip 2, reglează nivelul zahărului în sânge
  • eliminarea eficientă a grăsimii fără a afecta masa musculară
  • reducerea riscului apariției bolilor cardiace
  • metodă de slăbire sănătoasă
Ce se întâmplă dacă adăugăm post intermitent la acest lucru?

De mult timp auzim că ar trebui să mâncăm de cinci ori pe zi – un model care a fost prescris în mod tradițional în majoritatea dietelor – de ceva timp, mulți nutriționiști recomandă postul intermitent. Aceasta nu înseamnă să petreceți zile, chiar săptămâni, fără să mâncați, ci să stabiliți un model alimentar cunoscut și sub numele de 16-8, adică 16 ore de post și 8 ore mâncând normal. Corpul intră într-un fel de stare de resetare și efectuează anumite activități de reciclare celulară. În plus, îi oferă o pauză la nivel digestiv.

În același mod, postul influențează îmbunătățirea reglării zahărului din sânge, creșterea rezistenței la stres și suprimarea inflamației, precum și scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac în repaus. Deși fiecare persoană ar trebui să își adapteze postul la pofta de mâncare, nevoile și stilul său de viață, majoritatea aleg să avanseze cina cât mai mult posibil și să întârzie micul dejun. Dacă doriți să începeți să includeți posturi mici, tot ce trebuie să faceți este să întârziați timpul de mic dejun puțin mai mult și, în loc să luați micul dejun la ora 8, este posibil să puteți rezista până la ora 11 dimineața și așa mai departe până ajungeți la ora 12 sau la ora 1.

Îndrăznești să încerci o săptămână cu o schimbare a obiceiurilor ketogenice și să încorporezi postul?

Ai voie să mănânci:

  • carne de pui, vită, porc, miel, pește, oaie
  • ouă
  • lactate
  • alune de pădure
  • migdale
  • nuci
  • ulei de cocos, alte uleiuri vegetale
  • alte nuci și semințe
  • unt
  • smântână fermentată
  • legume și fructe cu conținut foarte mic de carbohidrați
  • fructe de pădure (fibre)

Alimente interzise:

  • sarea și zahărul
  • orice preparate cu zahăr – sucuri, prăjituri, dulciuri, etc.
  • produsele făinoase – paste, pâine, produse de patiserie
  • cereale
  • băuturi alcoolice
  • fructe, cu câteva excepții mici
  • legume cu un conținut ridicat de carbohidrați – cartofi, porumb, fasole
  • mezeluri și alte produse din carne procesată

În prima săptămână corpul suferă ca o adaptare, poate s-ar putea să te simți mai obosit, este normal, corpul tău cere glicogen… nu te panica! Recomandarea ar fi să faci un meniu timp de două săptămâni la rând, astfel încât să poți experimenta 100% ce schimbări emoționale, fizice și energetice suferă corpul tău. Cu toate acestea, orice decizie cu privire la schimbarea dietei pe care urmează să o urmați trebuie întotdeauna consultată cu un profesionist.

Produse Weider care se combină cu o dietă Keto:

Pentru postul intermitent, aportul de oțet de mere este foarte recomandat, deoarece veți contribui la sporirea beneficiilor acestuia. Digestie îmbunătățită, reglarea nivelului de insulină din sânge și reducerea grăsimii corporale printr-un gest simplu. Întrucât nu toți suntem foarte interesați să luăm o gură de oțet, vă oferim opțiunea de a-l ingera jeleu, da, da, ați citit corect. Luați un jeleu de oțet de mere (APPLE CIDER) , înainte de mese sau în timpul posturilor și ajutați-vă corpul să se potrivească pe deplin cu dieta keto. Avem la dispoziție untul de arahide (Peanut Butter Smooth) astfel încât să adăugați la mese acele grăsimi de calitate suplimentară pe care le cere acest tip de dietă.

 

Recomandari WEIDER: