Publicat pe

Aport maxim de energie

suplimente energizante

Aport maxim de energie. Pentru a vă pregăti pentru efort intens, este necesar un aport maxim de energie. Fiecare sport de mare intensitate (ciclism, alergare, triatlon, înot etc.), dincolo de pregătirea adecvată, necesită și o aprovizionare cu energie pe termen lung care poate fi furnizată doar printr-o dietă adecvată și suplimentare cu produse specifice.

Carbohidrații reprezintă substratul energetic excelent pentru acest tip de sport: este important să-i consumăm în mod constant, mai ales în perioada competițiilor, în pre, în timpul și post-competiție. Intensitatea exercițiului scade pe măsură ce nivelurile de glicogen scad, asociat cu creșterea catabolismului proteinelor musculare.

Tocmai pentru a acoperi acest tip de nevoi există pe piață suplimente energizante (băuturi pentru sport, pulberi, batoane…) special dezvoltate pentru a reface nivelurile de energie consumate în timpul efortului. Gelurile energetice se încadrează în această categorie.

Să înțelegem mai întâi ce sunt gelurile energizante

Un gel energizant este un supliment pe bază de carbohidrați (simplu și/sau complex) care se prezintă într-o formă disponibilă imediat sportivului care, în timpul antrenamentului sau competiției, are nevoie să reînnoiască resursele de glicogen (zaharuri) arse până la acel punct.

Un gel energizant cu adevărat funcțional trebuie să fie ușor de utilizat și ușor de absorbit. Sunt multe astfel de produse pe piață, dar atenție: nu sunt toate la fel! Din acest motiv este important să-l identifici pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Carbo Boost din linia Victory Endurance de la Weider poate fi considerat un produs revoluționar, atât din punct de vedere al calității, cât și al funcționalității. Calitatea este asigurată de căutarea constantă a celor mai bune materii prime și de testarea continuă a produselor (lucru cu care compania Weider s-a mândrit dintotdeauna). Funcționalitatea constă în compoziția specială a produsului: cinci carbohidrați diferiți cu eliberare de energie diferită pentru un randament energetic imediat și de lungă durată. Astfel, sportivul poate beneficia de o sursă de energie care variază de la cea imediată la cea pe termen lung, ceea ce asigura o acoperire constantă a necesarului de energie pe toată durata performanței.

Sfaturi pentru utilizarea unui gel energizant

În timpul efortului fizic tipic unui sport de anduranță, metabolismul carbohidraților și digestia încetinesc, circulația sângelui fiind concentrata în mușchi și mai puțin în stomac. În consecință, este foarte important să iei suplimente ușor digerabile și asimilabile.

Cum se administrează un gel energizant:

  • Nu luați gelul înainte de perioada de efort maxim
  • Așteptați aproximativ 50 de minute între reprizele de consum, pentru a evita un exces de zaharuri simple
  • Găsiți acel gel potrivit pentru nevoile dvs.

Recomandari WEIDER:

Publicat pe

Ghid de utilizare a gelurilor energetice

Ghid de utilizare a gelurilor energetice. Descoperiți acest ghid pentru utilizarea gelurilor energetice. Nu cu mult timp în urmă, sportivii își bazau hidratarea și completarea energiei exclusiv pe apă și băuturi izotonice. Din fericire, știința a evoluat și acum avem o multitudine de produse din care să alegem, fiecare conceput pentru a îmbunătăți performanța în timpul antrenamentului și competiției, unde gelurile energetice sunt una dintre cele mai bune opțiuni.

Corpul nostru folosește carbohidrați ca sursă de combustibil, iar problema este că nu putem stoca decât o cantitate limitată în mușchi, chiar și atunci când a fost încărcată anterior.
Gelurile sunt concepute pentru a reface depozitele de carbohidrați care se epuizează în timpul exercițiilor fizice, atunci când folosim geluri efectul nu este imediat la nivel muscular deoarece atunci când glucoza apare în sângele nostru cel care ne ajută este creierul, adică mintea să se simtă plină de energie.

Ce tipuri de geluri există?

  • Absorbție intermediară: cele care au un amestec de carbohidrați simpli și complecși care provin din surse diferite precum fructoza (absorbție intermediară), dextroză (rapidă), zaharoză (rapidă) sau maltodextrină (rapidă). De asemenea, oferă o bună stabilitate glicemică în timpul efortului pe termen mediu datorită fructozei. Exemplu: Energy Up.
  • Cu Bcaa sau alți aminoacizi esențiali: pentru prevenirea pierderii musculare, aceștia combat și senzația de oboseală. Unele conțin taurină care poate ameliora crampele, durerile musculare și oboseala în sporturile de anduranță. Exemplu: Carbo Boost Gel.
  • Cu cafeină: un supliment ideal pentru a îmbunătăți performanța datorită capacității sale de a întârzia oboseala centrală. Exemplu: Energy Boost + cafeină, Hydro Energy Gel + Caffeine.
  • Absorbție rapidă: oferă energie imediată organismului. Ele pot fi făcute din glucoză, dextroză, zaharoză sau maltodextrină. Exemplu: Hydro Energy.
  • Ele oferă si alte beneficii: pe lângă faptul că oferă energie, unele geluri au anumite ingrediente care permit sportivului să atingă performanțe maxime. De exemplu: Pump gel conține polifenoli care au acțiune antioxidantă și vasodilatatoare, protejând organismul de stresul oxidativ și permițând un transport mai mare al oxigenului și al nutrienților către mușchi.

Cum să le folosești?

Momentul ideal pentru a lua gelurile este foarte individual, cu toate acestea, există anumiți parametri care ne ghidează pentru a le folosi mai bine.

  • Se recomandă aproximativ 30-60 g de carbohidrați pe oră sau 90 g în activități de peste 3 ore. Adică primul gel poate fi luat după 45-60 minute.
  • Pentru fiecare gram de carbohidrați ingerat ar trebui să ingerăm aproximativ 10 părți de apă, adică dacă un gel conține 30 g de carbohidrați, trebuie să-l însoțim cu 300 ml de apă, totuși, există geluri care au o proporție mai mare de apă de evitat cât mai mult aport de lichide în timpul efortului. Exemplu: Hydro Energy.

Cât de des să le luați?

  • Se recomandă să le luați la fiecare 45-60 de minute. Viteza cu care sunteți capabil să digerați și să procesați gelurile joacă un rol important în cât de des ar trebui să le luați, așa că aveți grijă să nu vă supraîncărcați stomacul.
  • Celălalt aspect de luat în considerare este că îți poți antrena tractul gastro-intestinal. Prin urmare, dacă consumi geluri la antrenament, mai ales la intervale fixe exact așa cum o vei face în competiție, corpul tău va învăța să tolereze mai mult gelurile.

Sperăm că v-am ajutat, iar dacă aveți întrebări despre gelurile noastre și nu știți pe care să alegeți, contactați-ne!

Recomandari WEIDER: