Dieta Keto – recomandată sportivilor de anduranță? Astăzi ne vom ocupa de un subiect delicat… nu pentru că este controversat în sine sau pentru că nu suntem siguri… ci pentru că este vorba despre două subiecte alimentare „complicate”.
De ce este controversat? pentru că mâncarea este ceva foarte personal și, de asemenea, cei care sunt fideli dietei keto sunt apărători convinși ai acesteia, motivați pentru ca ar fi o dietă care slăbește foarte repede. Subiectul de astăzi este: dietele keto sau dieta cu conținut scăzut de carbohidrați vs. dietea bogata în carbohidrați.
Să începem prin a pune bazele articolului. Nu vrem să condiționăm nimănui tipul de mâncare. Și credem, de asemenea, că o dietă care reduce macronutrientul la anecdotic (cum ar fi carbohidrații din dieta keto) nu trebuie folosita în mod continuu. Credem într-o dietă variată și sănătoasă. Acestea fiind spuse, să începem.
Ce este dieta Keto?
Subiectul pe care urmează să îl discutăm astăzi este un subiect fierbinte, motivat de creșterea mare a susținătorilor dietei ketogenice. Înainte de a începe să vorbim despre orice, să punem în context ce este dieta keto, pentru că încă mai sunt oameni care nu știu despre ce vorbim. Dieta keto, foarte foarte foarte pe scurt (și îmi cer scuze pentru asta) se bazează pe obținerea de energie din grăsimi. Este o dietă în care carbohidrații sunt redusi la minimum și cea mai mare parte a kcal este obținută din grăsimi. Prin urmare, acestea sunt diete în care aportul de fructe, legume, orez, ovăz… este practic nul.
Pe de altă parte, grăsimile sănătoase precum nucile, avocado, brânzeturile, uleiul, semințele, somonul și proteinele abundă. Dieta ketogenă realizează acest lucru punându-ți corpul într-o stare de cetogeneză (eliberând corpi cetonici) și crescând mai ușor arderea grăsimilor. Introducerea corpului în cetoză nu este ușoră, durează de obicei aproximativ 5 zile, odată ce timpul a trecut, corpul tău a eliberat acei corpi cetonici și arde grăsimile mai ușor.
Cum poate o dietă săracă în carbohidrați să îmi afecteze performanța atletică?
O altă problemă importantă este să vedem daca această dietă afecteaza sau nu performanța sportiva. De exemplu, există studii științifice care sugerează că o dietă bogată în carbohidrați îmbunătățește performanța. Dar nu există studii care să susțină că o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați vă oferă un avantaj. Prin urmare, mulți oameni se ghidează după senzații, lucru de care trebuie să se țină cont, dar nu sunt altceva decât senzații… ceea ce este bun pentru unii și fatal pentru alții.
Pentru a vedea dacă un tip de dieta este mai bun sau mai rău (din punct de vedere al performanței) trebuie să contextualizezi ce sau de ce… a alerga la un maraton nu va fi același lucru cu a avea un record la 1500 m viteza. Așa cum încercarea de a crește masa musculară nu este același lucru cu pierderea acesteia, și asta este scopul științei. Un substrat metabolic nu este același cu altul, nu este același lucru să pierzi glicogen sau grăsime. De exemplu, când mergem într-un anumit interval de puls, corpul trage glicogenul, iar altul trage grăsimea. Așadar, nimeni nu ar considera bună o dietă ketogenă dacă încearcă să facă tot posibilul într-un antrenament de mare intensitate de 5-30 de minute, deoarece organismul caută glicogen. Cu toate acestea, dacă urmează să alergi timp de 4 ore la o intensitate scăzută, organismul poate arde grăsimile.
Deci, ce este recomandat dacă faci sporturi de anduranță?
Pentru a rezuma un pic totul. Ca regulă generală, o dietă bogată în carbohidrați ar trebui să fie mai bună decât o dietă săracă în carbohidrați. Cu toate acestea, anumite antrenamente sau anumite faze ale sezonului pot fi folosite cu perioade de aport scăzut de carbohidrați pentru a învăța organismul să scape de grăsime. Pentru că dacă vom fi capabili să folosim tot felul de surse de energie vom fi mai eficienți.
In concluzie
Acestea fiind spuse, nu trebuie să ne lipsim de mâncare și mai ales de fructe si legume, în mod continuu. Dar pentru anumite sporturi, anumite intensități și timpi, respectarea unei diete sărace în carbohidrați ne poate aduce beneficii. Este ceea ce se numește periodizarea hidraților pentru a căuta flexibilitatea metabolică.