Publicat pe

Creşteri musculare dar… încordează-te!

Creşteri musculare dar… încordează-te! Poţi declanşa creşteri musculare mai pronuntate doar încordându-ţi muşchii, fată de ridicatul greutăţilor?

Ipoteză

Dacă poţi crea suficientă tensiune în muşchi, fără să ridici efectiv greutăţi? Când pozezi, de exemplu, încordezi simultan grupele antagoniste de muşchi, generând tensiune musculară. Ar putea fi această tensiune suficient de intensă pentru a declanşa creşterea musculară?

Ce spun studiile?

Cercetătorii de la Universitatea din Mississippi au vrut să determine posibilitatea creşterii musculare prin mişcarea completă a braţelor, menţinând muşchii încordaţi. subiecţii au efectuat patru seturi de 20 de repetări, cu un braţ descriind mişcarea de flexie, dar fără greutăţi, doar menţinând muşchii încordaţi pe întreg parcursul mişcării, cu pauze de 30 de secunde între seturi. Cu celălalt braţ, au efectuat patru seturi a câte 8–12 repetări de flexii cu gantera, cu pauze de 90 de secunde între seturi, şi cu o greutate de circa 70% din 1RM.

Rezultate

După şase săptămâni, ambii bicepşi au crescut la fel de mult, deci progresul în masă musculară a fost acelaşi, fie că s-au folosit contracţiile musculare fără greutate, fie că s-au folosit greutăţi echivalente cu 70% din 1RM. un lucru interesant care a fost observat este acela că tricepsul braţului care a fost antrenat cu greutăţi a scăzut puţin în dimensiuni, în timp ce tricepsul braţului care a fost lucrat doar cu contracţii musculare fără greutăţi a crescut puţin. Totuşi, în ceea ce priveşte forţa, aceasta a crescut semnificativ mai mult în cazul lucrului cu greutăţi.

Concluzie

Dacă îţi încordezi muşchii braţelor pe o rază completă de mişcare, fără să foloseşti greutăţi, poţi declanşa progrese în masă musculară similare celor produse de antrenamente cu greutăţi mari. un alt aspect demn de menţionat este acela că lucrul cu greutăţi duce la o creştere considerabilă a forţei, în comparaţie cu simplele contracţii musculare.

Aplicabilitate: acesta este un studiu foarte interesant care vine să confirme rezultatele altor studii recente, care au demonstrat că antrenamentele cu greutăţi mici generează un progres în masă musculară similar celui produs de lucrul cu greutăţi obişnuite pentru antrenamentele de culturism, atâta timp cât seturile cu greutăţi mici sunt efectuate până la epuizare. Cel mai practic mod de aplicare al tuturor acestor studii are în vedere situaţiile când greutăţile obişnuite cu care lucrezi nu sunt la îndemână (cum ar fi o cameră de hotel) sau antrenamentul cu greutăţi mari nu este recomandat (după o accidentare, de exemplu). Ar fi foarte interesant de observat ce se întâmplă în cazul recurgerii la proceduri de restricţionare a fluxului sanguin, fără greutăţi. cred că rezultatele ar putea fi şi mai bune.

Autor: Bryan Haycock www.muscleandfitness.ro

Recomandari WEIDER: