Pune-ţi mintea la treabă!
Cercetătorii de la Universitatea din Miami au descoperit că atingerea unui anumit nivel de concentrare mentală – prin exerciţii de respiraţie sau tehnici de îmbunătăţire a conştientizării propriului corp – poate mări capacitatea de menţinere a atenţiei pentru un timp mai îndelungat. În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat jucători de fotbal american din echipa universităţii, timp de patru săptămâni. Aceştia au avut prezenţă mai bună la cursuri, iar acest lucru a dus la îmbunătăţirea atenţiei. Aşa că „Pune-ţi mintea la treabă!” Poţi afla mai multe pe mindful.org şi tm.org.
PEDALEAZĂ PENTRU SĂNĂTATE
Un studiu efectuat la Universitatea din Glasgow a descoperit că subiecţii care mergeau cu bicicleta la serviciu aveau un risc cu 45% mai scăzut de cancer, un risc cu 46% mai scăzut de a dezvolta afecţiuni cardiace, precum şi un risc general cu 41% mai scăzut de a fi victima unui deces prematur.
NU TE PĂCĂLI SINGUR
Cercetările au scos la iveală un concept destul de dubios, acela de „obezitate sănătoasă metabolic”, care se referă la persoanele care sunt obeze, dar al căror metabolism funcţionează la fel ca al persoanelor cu greutate normală. Dar asta nu înseamnă neapărat că aceşti oameni „obezi, dar sănătoşi” se bucură într-adevăr de o stare bună de sănătate. Cercetătorii au descoperit faptul că unele persoane considerate drept „nesănătoase” – cu trei sau mai mulţi indicatori ca tensiune ridicată, circumferinţa taliei mai mare de 94 de centimetri, dereglări ale nivelului zahărului din sânge – prezentau un risc dublu de a dezvolta afecţiuni cardiace, indiferent de greutatea corporală.
AMPRENTA DEGETELOR ASUPRA FORŢEI
Un studiu efectuat la Universitatea North Dakota a scos la iveală un lucru interesant legat de lungimea degetelor: subiecţii cu arătătorul mai scurt decât inelarul au o priză mai puternică, chiar şi raportat la vârstă şi dimensiuni. „Există dovezi – indirecte – că raportul lungimilor celor două degete este determinat, încă din primele stadii de dezvoltare a fetusului, de hormonii implicați în dezvoltarea musculară – cu cât mai mult hormon produce fetusul, cu atât mai lung devine inelarul în raport cu arătătorul”, explică Grant Tomkinson, Ph.D.
EŞTI SUFICIENT DE PUTERNIC EMOŢIONAL PENTRU ANTRENAMENTE CU ADEVĂRAT INTENSE?
Noi cercetări arată că antrenamentele de mare intensitate inundă creierul cu endorfine, care te fac să te simţi bine. Dar chiar dacă aceste sesiuni super-intense de antrenament eliberează în corp o grămadă de substanţe benefice, care ajută la un mai bun control al durerii şi al emoţiilor, tot ele au drept efect instalarea unor sentimente negative pe la mijlocul antrenamentului. Acest lucru a fost pus în legătură cu eliberarea unei noi doze de endorfine, pentru a contracara acest efect. Efectuarea de exerciţii cardio la intensitate constantă nu a dus la eliberarea aceleiaşi cantităţi de compuşi de natură opioidă în organism. Dar a contribuit, totuşi, la îmbunătăţirea dispoziţiei şi a stării psihice generale, un lucru pe care cercetătorii îl consideră drept un bun stimul pentru antrenamente efectuate regulat, din moment ce antrenamentele foarte dificile, de intensitate ridicată, pot fi descurajante pentru cei fără un anumit nivel de experienţă.
Recomandari WEIDER: