
Protecția articulară în sport. În acest articol, vom explica în detaliu cum se protejează corect articulațiile și vom vorbi despre unul dintre elementele de bază ce intră în componența articulațiilor: cartilajul articular.
Ce este o articulație?
Articulația este o formațiune anatomică formată din extremitățile a două sau mai multe oase și din alte structuri specifice: cartilaj, pungi, ligamente și tendoane. Funcțiile articulației sunt acelea de a ține oasele împreună și de a oferi mobilitate scheletului rigid. Există articulații fibroase cu mișcare redusă, precum și articulații cartilaginoase fără mobilitate. Niciuna dintre articulațiile descrise nu are o cavitate articulară. Articulațiile sinoviale au o cavitate articulară și conțin lichid sinovial, sunt mobile și sunt de obicei cele mai rănite în sport. Aceste articulații se află la nivelul gleznelor, genunchilor, șoldurilor, încheieturilor, coatelor, umerilor…
Cartilajul articular este un țesut conjunctiv specializat și fibros, care este foarte rezistent la forțele de tensiune și compresie. Cartilajul articular sau cartilajul hialin este alcătuit din condrocite (celule specifice cartilajului), fibre de colagen și apă. Acest cartilaj căptușește suprafețele osoase ale articulațiilor și are funcția de a proteja osul, oferă o suprafață netedă pentru mișcarea articulațiilor și absoarbe șocul și frecarea atunci când oasele se lovesc sau se freacă unele de altele.
Distrugerea cartilajului articular?
Atunci când are loc o distrugere a cartilajului articular, aceasta se datorează de obicei unui dezechilibru homeostatic al acestuia. Există mai mulți factori care influențează acest proces: factori genetici, mecanici și biochimici. Un alt mecanism prin care cartilajul articular poate fi rănit este prin impact direct (contuzie).
Fazele leziunii cartilajului articular:
Când distrugerea cartilajului are loc în mod generalizat, vorbim de condromalacie iar dacă este focală, vorbim de osteocondrită.
Dar sunt și alte considerații de luat în calcul despre ambele entități. În condromalacie are loc o degenerare a cartilajului datorită modificării echilibrului homeostatic al țesutului cartilaginos, în timp ce în osteocondrită ceea ce se întâmplă de obicei este o necroză a osului subcondral.
Simptomatologia pe care o produce de obicei este durerea, rigiditatea articulațiilor, chiar blocajele articulare.
Cum pot proteja articulațiile?
Ca tratament, este un obiectiv fundamental recuperarea după afecțiuni ale cartilajului pentru ca acesta să-și îndeplinească în continuare funcția corectă. Modalitatea ideală de a trata aceste leziuni este tocmai prevenirea lor. De obicei luăm aminoacizi cu lanț ramificat, vitamine & minerale, proteine izolate din zer etc., pentru a ne reface, pentru a ne regenera mușchii după un antrenament intens și pentru a avea grijă de de articulații.
Publicațiile științifice au evidențiat câteva ingrediente active eficiente pentru a preveni această degenerare articulară.
Sulfat de glucozamină
Glucozamina este o componentă naturală a cartilajului sănătos, a matricei osoase și a lichidului sinovial. Glucozamina este produsă în mod natural de corpul nostru și nu este posibil să o obținem din dietă. La un moment dat nu suntem capabili să formăm o cantitate suficientă de glucozamină, așa că este bine să o luăm ca supliment pentru a ajuta la protejarea articulațiilor. Glucozamina stimulează celulele cartilajului articular (condrocitele) pentru a forma proteoglicani și colagen, două proteine esențiale pentru buna funcționare a articulațiilor. Pe de altă parte, previne descompunerea colagenului.
MSM (Metil-sulfonil-metan)
MSM este un compus care conține sulf și este o sursă primară de sulf biodisponibil. MSM favorizează creșterea permeabilității peretelui celular, permițând apei și nutrienților să circule în interiorul celulei. Pe de altă parte, este capabil să favorizeze eliminarea toxinelor în afara celulei. Beneficiul practic al acestei substanțe este că oferă o mare flexibilitate celulelor articulare (condrocite), în așa fel încât articulația să fie mai lubrifiată. Este aurul suplimentelor esentiale pentru a colabora la protectia articulatiilor.
Sulfatul de condroitină
Sulfatul de condroitină (sau sulfatul de condroitină) face parte din grupul glicozaminoglicanilor, aceștia fiind constituenți structurali importanți ai matricei extracelulare a cartilajului. Este prezent în principal în țesuturile cu o matrice extracelulară mare, cum ar fi cele care formează țesuturile conjunctive ale corpului, cartilajele, pielea, vasele de sânge, precum și ligamentele și tendoanele.
În bolile degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita și alte patologii condrale, are loc o deteriorare și o pierdere a cartilajului articular. O fază cheie a procesului degenerativ este pierderea de proteoglican din cartilaj și defecțiunea mecanică a rețelei sale de colagen.
Sulfatul de condroitină este principalul constituent al cartilajului. Acesta oferă structură, reține apa și nutrienții și permite altor molecule să se deplaseze prin cartilaj. Aceasta din urmă este o proprietate importantă, deoarece nu există un sistem de sânge pentru cartilaj.
Efectele benefice ale sulfatului de condroitină asupra sintezei oxidului nitric (NO) au fost evidențiate de cercetători.