Publicat pe

Informații utile despre carbohidrați

carbohidrati

Carbohidrații se numără printre cei trei macronutrienţi ai organismului care, alături de proteine şi grăsimi, reprezintă surse de energie. Jumătate din necesarul caloric zilnic este oferit în urma aportului de carbohidrați care se găsesc în alimente de natură vegetală. Fiecare gram de carbohidraţi oferă 4 calorii. Corpul uman descompune carbohidraţii în glucoză, sursa de energie esenţială pentru muşchi şi creier dar… cu privire la acest nutrient există diverse opinii, adesea contradictorii, adesea greșite!

Rolul carbohidraților în organism

În primul rând, așa cum mulți știu deja, principala sarcină a carbohidraților este de a furniza energie organismului. De fapt, acestia reprezintă sursa de alegere a organismului nostru pentru principala monedă energetică: ATP . Acest lucru se întâmplă deoarece sitemul nervos  exploateaza această sursă pentru a funcționa corect.

Este de la sine înțeles că, dacă din alimentația noastră va lipsi, creierul va trebui să găsească modalități alternative pornind de la alte surse endogene. Din păcate, însă, există opinia greșită că acești carbohidrați sunt extrem de dăunători pentru noi și duc la îngrășare.

Carbohidrați simpli vs complecși

Carbohidrații reprezintă o clasă mare care include atât carbohidrați simpli:

  • monozaharide: glucoză, fructoză, galactoză;
  • dizaharide: zaharoză, lactoză, maltoză;
  • oligozaharide: inulină şi rafinoză.

cât și carbohidrați complecși, cunoscuți și sub denumirea de polizaharide:

  • amidonul;
  • glicogenul;
  • fibrele.

Carbohidrații complecși  se eliberează lent în organism, ajută corpul, prezintă o calitate superioară şi oferă energie constantă în organism până se digeră complet.

Carbohidrați „dăunători” pentru silueta?

În ceea ce privește presupusa „acțiune nocivă” a carbohidraților, trebuie spus că, așa cum se întâmplă cu orice altă moleculă alimentară, problema nu este inerentă fiecăreia dintre acestea, ci mai exact în cantitatea și calitatea acestora. Orientările pentru alimentația sănătoasă recomandă un aport zilnic de carbohidrați variind de la 50% până la 60% din totalul caloriilor, de preferință proveniți din cereale integrale…

O mare atenție trebuie acordată, mai ales în cazul patologiilor dovedite precum diabetul, cantității de zaharuri simple consumată în timpul zilei, aceasta ar trebui să fie mai mica de 15%, sperăm 10% (cantități care se referă întotdeauna la numărul de calorii totale zilnice). Din acest motiv, este esențial să se acorde atenție alimentelor procesate și ambalate, bogate în zaharuri, dar și mai importantă și dificilă este identificarea „zaharurilor ascunse”, adică toate acele zaharuri care se adaugă în timpul producției produselor (biscuiți, pâine la pachet…).

În ceea ce privește zaharurile din fructe care, din punct de vedere chimic, sunt la fel ca orice alt zahăr utilizat la nivel industrial, trebuie spus că complexul de micronutrienți și fibre pe care le oferă le modifică substanțial calitatea, făcându-le mai potrivite și mai puțin dăunătoare, chiar și când este depășită cantitatea zilnică de 10% .

În cele din urmă, suntem siguri că, dacă consumi cantități cuprinse în intervalele indicate mai sus, fără a depăși aportul caloric zilnic, preferând cerealele integrale și produse ușor procesate, carbohidrații nu vor fi inamicul nostru, ci pot deveni chiar mari aliați în provocările de zi cu zi.

Carbohidraţii complecşi sunt esenţiali pentru funcţionarea normală a organismului şi sunt utili în menţinerea sănătăţii.

Alimentele bogate în carbohidraţi buni (complecşi) sunt:

  • cerealele integrale,
  • grâul,
  • tărâțele de grâu,
  • nucile,
  • legumele verzi,
  • rădăcinoasele,
  • fructele cu semințe comestibile,
  • morcovul,
  • țelina,
  • broccoli,
  • tulpina și frunzele plantelor.

SFAT:

La supermarket, pentru a înțelege dacă un pachet de biscuiți poate fi considerat „bun” în ceea ce privește cantitatea de zahăr adăugată, verificați caloriile care derivă din zaharurile în sine să fie de cel mult 10% din totalul caloriilor.

Exemplu: dacă biscuiții X au un aport caloric total de 400Kcal și un conținut de zahăr de 30g, cantitatea totală de calorii adusă de zaharuri va fi de 120Kcal (aproximativ) deci cu mult peste 10% (nu este bună). Dacă, în schimb, biscuiții Y au un aport caloric total de 400Kcal și o cantitate de zaharuri egală cu 5g, nu vor aduce decât 20Kcal din zaharuri, cu mult sub 10%. (excelent) (pentru cei neinițiați: 1g de zaharuri furnizează 4kcal, prin urmare pentru a calcula caloriile totale derivate din zaharuri va fi suficient să înmulți gramele de zaharuri cu 4).

GOURMET RICE FLOUR. Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Este o cereală cu un conținut ridicat de carbohidrați și proteine, ceea ce o face un produs care oferă o cantitate mare de energie. Conținutul său ridicat de fibre favorizează absorbția nutrienților în intestinul nostru, precum și un aliment sațios care previne consumul excesiv și gustarea între mese.

Din punct de vedere nutrițional, orezul este un aliment bogat în carbohidrați complecși. Acestea sunt digerate lent, oferind un nivel constant de glucoză în organism, precum și un efect de sațietate care permite corpului și minții să funcționeze toată ziua.

Datorită tuturor beneficiilor pe care le prezintă, am decis să dezvoltăm primul nostru produs pe bază de făină de orez… și bineînțeles! cu aroma de ciocolata! Faina de Orez Gourmet este un aliment hranitor, o sursă de fibre, fără zaharuri și grăsimi, și, în plus, este vegană!

faina de orez

Articol: weider

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Nu toți carbohidrații îngrașă!

carbohidrati care nu ingrasa

Sărbătorile de Iarnă se apropie și, ca în fiecare an, încercăm să slăbim rapid…

Unul dintre cele mai frecvente gânduri este acesta: „Pentru a slăbi trebuie să elimin complet carbohidrații din dieta mea…” nimic mai greșit! Nu toți carbohidrații îngrașă! În acest articol vă vom spune tot ce trebuie să știți despre acei carbohidrați care vă vor ajuta să slăbiți și să vă faceți dieta mai variată.

Când vine vorba de pierderea în greutate, toată lumea știe că carbohidrații provoacă vârfuri glicemice și un răspuns la insulină și atunci când se întâmplă acest lucru, grăsimea este „acumulată” în zona abdomenului. În plus, dacă aportul acestui nutrient este prea mare, se poate dezvolta rezistență la insulină și riscul apariției diabetului de tip 2.

Toate acestea sunt adevărate, dar nu este atât de simplu. De fapt, nu toți carbohidrații sunt la fel și efectul lor depinde foarte mult de cantitatea consumată. De exemplu, cerealele integrale sunt bogate în fibre și furnizează o cantitate mică, dar constantă de energie pe parcursul zilei (deoarece sunt absorbite încet)…

Deci, care sunt carbohidrații care împiedică acumularea de grăsimi? Să vedem!

1. Fructele

Datorită nivelurilor ridicate de fructoză, sunt adesea privite negativ – dar nu există dovezi științifice prin care, acestea determină acumularea grăsimilor. Într-adevăr, sunt esențiale în toate dietele, deoarece, datorită conținutului ridicat de fibre, încetinesc viteza de absorbție a zahărului, prevenind vârfurile de insulină. În plus, sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și antioxidanți.

2. Leguminoasele

Linte, fasole, naut etc. toate au un conținut ridicat de carbohidrați, dar și de fibre, ceea ce reduce răspunsul nostru glicemic. În plus, acestea sunt surse excelente de proteine pentru vegetarieni și vegani și sunt bogate în fier și alte minerale.

3. Ovăzul

Este una dintre cele mai complete și sănătoase cereale, bogată în carbohidrați, fibre, proteine vegetale, vitamine, minerale și antioxidanți. Oferă carbohidrați cu indice glicemic scăzut, care asigură o doză continuă de energie. Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le oferă ovăzul în pierderea în greutate este că promovează senzația de sațietate și reduce apariția „poftelor”.

4. Produse lactate

Iaurtul, de exemplu, este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Cu toate acestea, datorită conținutului de lactoză (zahărul conținut în lapte), produsele lactate sunt adesea eliminate din diete. Dar trebuie să ținem cont de faptul că lactoza nu este la fel ca zahărul. În plus, produsele lactate s-au dovedit a contribui la pierderea de grăsime. În cele din urmă, conținând cazeină, o proteină cu absorbție lentă, produsele lactate promovează un sentiment de sațietate și sunt excelente în cadrul unei gustări de seară.

5. Spelta

Este un tip de grâu care nu a fost manipulat sau modificat cu alte soiuri. Are un conținut ridicat de proteine (14,7%) și fibre. De asemenea, este bogat în triptofan, un precursor esențial al aminoacizilor serotoninei, care promovează bunăstarea mentală și emoțională. În cele din urmă, conține cantități abundente de acizi grași esențiali, care sunt importanți pentru funcția creierului.

6. Quinoa

Tehnic este o sămânță, nu un bob. Este o sursă bună de proteine și fibre și are un indice glicemic scăzut. Bogat în fier și cu un profil complet de aminoacizi, este ideal pentru vegani și vegetarieni. Poate fi folosit ca alternativă la orez, pregătindu-l în același mod.

7. Orez brun și orez basmati

Multora nu le plac aceste soiuri, dar dacă sunt preparate corespunzător, pot deveni un plus excelent pentru toate felurile de mâncare vegetariene, făcându-le mai complete. De asemenea, controlează bine vârfurile de glucoză din sânge.

8. Cartofii

Acest lucru îi va uimi pe mulți, dar o cantitate moderată de cartofi fierți cu uleiuri vegetale sănătoase (neprelucrate) nu vă va îngrașa. Cartofii sunt bogați în fier, vitamina C, vitamina B6 și minerale. În plus, acest tubercul conține o cantitate bună de amidon care favorizează sănătatea bacteriilor intestinale și ajută la digestie.

Acum știi ce tipuri de carbohidrați poți folosi în dietele tale, fără teama de a acumula grăsimi… încearcă-le și folosește-le pentru a inventa feluri de mâncare noi și a-ți îmbunătăți dieta, fără a te priva de nutrienți importanți.

Recomandări WEIDER:

  • CLA Capsule

    CLA Capsule 120caps

    112,00 lei
    Adaugă în coș
  • Thermo Caps

    Thermo Caps 120caps

    120,00 lei
    Adaugă în coș
  • ultra burner

    Ultra Burner 120cps

    92,00 lei
    Citește mai mult
  • capsule pentru slabit

    Fat burner Big 300cap

    80,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Suplimente pentru energie

suplimente pentru energie

Cum poți combina corect diferitele tipuri de suplimente, alimente și geluri energizante, pentru a obține energie în timpul antrenamentelor intense?

Unii nu au aflat că performanța în sporturile de anduranță depinde în mare măsură de disponibilitatea carbohidraților în timpul efortului – pentru menținerea unei surse constante de energie.

Din acest motiv, vă vom oferi câteva îndrumări pe care ar trebui să le încercați și să le experimentați singuri, pentru a găsi modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră și răspunsului particular al sistemului dumneavoastră digestiv.

Cum influențează disponibilitatea energiei suplimentele precum gelurile energetice?

Tipuri de carbohidrați

Pentru exerciții fizice prelungite de peste 2 ore se recomandă aportul de carbohidrați simpli și complecși. Există sportivi care digeră mai bine un anumit tip de carbohidrați sau combinație de carbohidrați (cluster). Clusterele sunt o combinație studiată științific de diferite tipuri de carbohidrați, care reușesc să-și îmbunătățească performanța mai mult decât prin consumul separat de carbohidrați. Încercați combinația pe care o digerați cel mai bine și acel produs care se potrivește cel mai bine cu nevoile dvs.

Ghid:

Începeți cu o rată care variază între 60 și 90 de grame de carbohidrați/oră, adică ~ 1 și 1,2 grame/kg greutate/oră. Antrenamentul sistemului digestiv este cheie pentru a permite rata maximă de oxidare a glucozei ingerate, putând asimila cantități mai mari fără a provoca probleme gastrice.

Tip de produs:

Combină geluri energetice Carbo Boost gel fără cofeină, care oferă 50 de grame de diferite tipuri de carbohidrați complecși precum Maltodextrină, Ciclodextrină (Cluster Dextrin), combinate cu carbohidrați simpli precum Dextroză și Fructoză. Absorbția intestinală rapidă permite ca energia să fie disponibilă imediat și, de asemenea, într-o manieră susținută în timp. Aceste geluri oferă, de asemenea, proteine ​​care ajută la întârzierea apariției oboselii și au 200 mg. Sodiu care ajută la îmbunătățirea hidratării și absorbției carbohidraților la nivel intestinal.

Suplimentare în funcție de antrenament:

Antrenamentul este momentul în care ar trebui să încercați diferite modele de aport suplimentar. Începeți prin a lua 1 gel energetic pe oră, crescând apoi aportul la fiecare 45 sau chiar la 30 de minute, în funcție de intensitatea efortului. La fiecare 2 geluri energetice, mănâncă 1 baton Endurance, pe care trebuie să-l savurezi în tihnă.  La fiecare 20-30 de minute beți apă cu Maltodextrină Pură.

La fiecare 2 ore de efort poți ingera un gel cu cofeină. Gelul Carbo Boost cu cafeină oferă 100 mg, o activare suplimentară care te va ajuta să întârzii apariția oboselii și să-ți îmbunătățești performanța.

Cerințe particulare pentru competiții sau antrenamente

Antrenează-te în sesiuni de antrenament de mare intensitate și pe termen lung care simulează cerințele reale ale competiției.

  • Condițiile atmosferice. În condiții de temperatură și/sau umiditate ridicată și/sau absență a vântului, acordă o importanță mai mare aportului de energie lichidă. În acest sens, crește ratele de hidratare prin combinarea aportului de Maltodextrină dizolvată în apă, cu energie Iso care furnizează electroliți, săruri minerale și aminoacizi.
  • Ceea ce i se potrivește altui sportiv poate nu este bun și pentru tine. Este bine să încerci combinațiile potrivite pentru propriul tău corp, iar la antrenament să combini diverse tipuri de batoane.
  • Cu cât este mai mare intensitatea exercițiilor, cu atât este nevoie de mai multă energie. Adaptează-ți aportul de energie la intensitatea și durata antrenamentelor. Pentru a evita scăderea performanței, trebuie să consumi carbohidrați înainte de efort, în timpul sesiunii de antrenament, și ulterior, pentru a reface depozitele și pentru a favoriza procesele de recuperare musculară.

Recomandări WEIDER:

Publicat pe

Maltodextrina, o sursă excelentă de energie

Maltodextrina vă va oferi energia necesară pentru a vă atinge obiectivele. Este un bun aliat pentru cei care practică ciclismul și alte sporturi care necesită un aport mare de carbohidrați.

Importanța carbohidraților la bicicliști

Studii recente confirmă tendința bicicliștilor de a urma diete sărace în carbohidrați, ceea ce îi face pe mulți pasionați de ciclism să nu obțină rezultate satisfăcătoare la antrenamente sau competiții.

Mesaj: Nu face greșeala de a reduce aportul de carbohidrați în timpul antrenamentului și competițiilor, profită de beneficiile pe care energia maltodextrinei ți-o poate oferi (noul produs Victory Endurance – Pure Maltodextrin – este un carbohidrat format din lanțuri de glucoză, principalul substrat energetic al mușchilor în timpul efortului intens).

Pricipalele beneficii ale maltodextrinei

  • Dizolvați Maltodextrină Pură într-o sticlă cu apă. Aceasta vă va permite să mențineți un nivel ridicat de glucoză din sânge, asigurând energia de care au nevoie mușchii dumneavoastră în timpul orelor de pedalat.
  • O sursă de energie care combină absorbția rapidă și lentă, oferă o greutate moleculară mai mare decât alți carbohidrați, ceea ce permite un tranzit mai rapid și o mai bună absorbție intestinală.
  • Întârzie senzația de oboseală fizică, mentală și nervoasă.
  • Reduce afectarea musculară în timpul efortului.
  • Promovează recuperarea musculară după exercițiu.

Utilizare

  • Înainte de antrenament: Luați Pure Maltodextrin (cu apă) înainte de efort, pentru a completa depozitele de glicogen hepatice și musculare, asigurându-vă energie pentru a fi utilizate, precum și o hidratare optimă.
  • În timpul antrenamentului: Oferă rapid energia necesară în ciclism pentru eforturile de rezistență și fără a provoca probleme gastrice. Îmbunătățește percepția efortului și crește performanța la intensitate mare. Întârzie apariția oboselii.
  • După antrenament: Ajută și accelerează refacerea rezervelor de glicogen muscular. De asemenea, reduce daunele musculare produse în timpul pedalării și ajută la producerea unei cantități mai mici de enzime legate de distrugerea musculară, cum ar fi Creatin Kinaza (CK).

Concluzii 

Dacă doriți să vă îmbunătățiți performanța pe bicicletă, ar trebui să profitați de beneficiile pe care le oferă maltodextrina.

Maltodextrină pură

Cercetările recente arată nevoia de a consuma o cantitate mai mare de carbohidrați (între 90-120 de grame/oră)* în timpul antrenamentelor și competițiilor de ciclism, făcând posibilă reducerea senzației de oboseală și îmbunătățind performanța.

Sfatul nostru este să vezi beneficiile pe care ți le oferă Pure Maltodextrin și să-ți adaptezi aportul de energie la durata și intensitatea sesiunilor de pedalat. Aportul acestui carbohidrat te va ajuta sa-și îmbunătățești performanțele pe bicicletă, reducând stresul psiho-fizic, îmbuătățind toleranța la efort și ajutând la reducerea timpului de recuperare musculara după antrenamentele sau concursurile de ciclism.

Referințe

*A.Devrim-Lanpir et al. Eficacitatea dietelor populare aplicate de sportivii de anduranță asupra performanței sportive: benefică sau dăunătoare? Nutrienți. 2021
*Owens și colab. Leziuni musculare induse de efort. Jurnalul European Știința Sportului. 2019
*Viribay et al. Efectele unui aport de carbohidrați de 120 g/h în timpul unui maraton montan asupra leziunilor musculare induse de efort la alergătorii de elită.Nutrienți 2020

Recomandari WEIDER:

  • Victory Salt Caps

    Salt Caps 90caps

    40,00 lei
    Citește mai mult
  • All Day Energy 90 capsule

    44,00 lei
    Adaugă în coș
  • gel energizant

    Carbo Boost Gel plic 76g

    12,50 lei
    Selectează opțiunile
  • PURE MALTODEXTRIN 1kg

    74,00 lei
    Adaugă în coș
Publicat pe

Mituri false

Mituri false. În timp ce lista alimentelor bune și rele se schimbă mereu în funcție de modă, cartofii au ieșit rareori de pe lista alimentelor interzise pentru pierderea în greutate (de la dieta Atkins din anii 1990).

Mitul 1. Cartofii te fac să te îngrași și să-ți ridici glicemia pentru că sunt plini de carbohidrați.

Ei bine, haideți să alungăm ideea că carbohidrații sunt inamicul. De fapt, creierul nostru funcționează doar pe carbohidrați și avem nevoie de o cantitate minimă. Deși este adevărat că putem supraviețui ceva timp fără carbohidrați – pot să apară deficiențe nutriționale și alte tipuri de consecințe negative datorită eliminării lor.

Cercetările sugerează că dietele sărace în carbohidrați nu au mai mult succes decât dietele bogate în carbohidrați în pierderea în greutate. De fapt, studiile sugerează că nicio dietă nu are succes pe termen lung. Revenind la subiect, nu există suficiente dovezi convingătoare pentru a sugera o asociere între consumul de cartofi și riscul de obezitate, diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

În ceea ce privește răspunsul la nivelul zahărului din sânge, da, cartofii au un indice glicemic (IG) mai ridicat. Ceea ce înseamnă că cresc nivelul zahărului din sânge și al insulinei. Deoarece insulina promovează sinteza grăsimilor, teoretic, da, alimentele care au un indice glicemic ridicat (cum ar fi cartofii) ar trebui să vă mărească greutatea. Iar alimentele cu un IG scăzut ar trebui să vă facă să pierdeți. Dar din nou, studiile nu au reușit să găsească o diferență în controlul greutății cu dietele cu carbohidrați cu glicemie ridicată decât cu cele care implementează carbohidrați cu glicemie scăzută.

Respectând o porție moderată (aproximativ 1 cană) și asociind-o cu proteine ​​precum puiul și fibrele (cum ar fi legumele), putem încetini răspunsul zahărului din sânge și putem avea un fel de mâncare echilibrata.

Mitul 2. Dacă cureți cartofii pierzi toți nutrienții.

Să nu fim dramatici. Cartofii sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu (da, mai mult decât o banană), vitamina B6 și carbohidrați. Singurul lucru pe care îl pierdeți prin curățarea cartofilor sunt fibrele și nu sunt așa de multe.

De asemenea, important este că au cantități de amidon rezistent, un tip de fibră care hrănește bacteriile bune din intestin și îmbunătățește sănătatea digestivă. Sunt bogați în vitamina C, un bun antioxidant. De asemenea, sunt bogați în potasiu, care ajută la sănătatea inimii și hipertensiunea arterială. Alți antioxidanți puternici, cum ar fi polifenolii. Și luteina, care este bună pentru sănătatea ochilor.

In fine, cartofii sunt satiosi, de fapt indicele de satietate al cartofilor a fost comparat cu alte 40 de alimente si au iesit printre primii.

Concluzie

Pe scurt, nu spunem nimănui să mănânce prăjeli toată ziua! Doar încercăm să schimbăam ceea ce pare oamenilor un lucru tabu, să-i lăsăm să se bucure de mâncare. Subliniem că toate alimentele au calități nutritive și pot fi savurate cu moderație. Și cartofii… cu siguranță, NU sunt o „mâncare proastă”!

Recomandari WEIDER: